Caracteristicile designului tavanului în camera de zi

Designul unei camere de zi moderne ar trebui să fie perfect, deoarece această cameră este considerată "fața" casei. Prin urmare, în designul său, o mare atenție este acordată nu numai finisării zidurilor și podelei, dar și tavanului, care este principalul detaliu al oricărui decor. Forma și culoarea alese în mod corespunzător vor face ca camera de zi să fie elegantă și confortabilă, să umple spațiul cu căldură și să sublinieze frumos frumusețea restului elementelor interioare. Până în prezent, există multe opțiuni pentru finisarea tavanului cu utilizarea diferitelor materiale și structuri de construcție, datorită cărora este ușor să alegeți tema potrivită și să oferiți camerei un aspect complet.

Tipuri și modele

Designul tavanului în sufragerie se poate face în moduri diferite.În funcție de mărimea și înălțimea camerei, ele aplică atât aplicarea unui strat de decorare direct pe baza însăși, cât și instalarea de compoziții suspendate utilizând plăci de gips și pânze. Tipurile simple de finisaje includ:

 • Spoială. Deși această metodă este considerată "veche" și își pierde treptat relevanța, ea rămâne în cerere printre proprietarii de apartamente și case, deoarece albirea nu necesită cheltuieli financiare speciale și se face rapid. Pentru ao executa, este suficient sa aplicati o creta sau o solutie de var in tavan cu un pistol de pulverizare. Pentru ca suprafața să dobândească umbra dorită, la soluție se adaugă coloranți specifici. Principalul dezavantaj al curățării prin vărsare este necesitatea curățării îndelungate a încăperii după muncă și eliminarea atentă a defectelor de suprafață înainte de începerea procesului de lucru.
 • Pictura. Acesta este cel mai adesea preferat în reparația obișnuită din hol. Ca strat de acoperire alegeți dispersie de apă și vopsele pe bază de apă de diferite culori. Pictura poate fi realizată atât de vopsea scumpă, cât și ieftină. Pentru a face plafonul frumos, nu trebuie doar să-și pregătească cu atenție baza, ci și aplicarea vopselei în mai multe straturi.
 • Lipire pe hârtie de perete. Este caracterizat de curățenia lucrării, vă permite să ascundeți articulații mici și fisuri pe suprafața tavanului. Aspectul estetic al acestui finisaj este menținut timp de până la 5 ani, după care trebuie să efectuați restaurarea. Pentru tapetul de lipire obțineți pânză de hârtie de calitate, constând din mai multe straturi. De obicei, pentru aceste scopuri alegeți tapet pe bază de vinil cu o structură de relief, sunt durabile și nu vă este teamă de curățarea umedă.
 • Pătrunderea plăcilor. Produsele sunt un material decorativ de diferite culori și dimensiuni, realizate din polistiren expandat sub formă de pătrate sau dreptunghiuri. Pe suprafața plăcilor se pot aplica în plus desene și modele originale. Astăzi, în vânzare puteți găsi suprafețe netede și aspre ale materialului, dale cu imitație de lemn și decorațiuni de stuc sunt de asemenea foarte populare. Aceste produse ieftine și ușor de întreținut pot fi vopsite cu vopsele pe bază de apă.

Plafoanele moderne din camera de zi sunt, de asemenea, proiectate sub forma unor structuri complexe, care sunt:

 • Cu balamale. Destul de potrivit pentru suprafețele în care trebuie să ascundeți diferite defecte și comunicațiile plasate.Panourile din compoziția suspendată pot avea orice formă, textura și culoarea. În același timp, acestea sunt în mod necesar completate de un iluminat frumos, care vă permite să creați un design neobișnuit.
 • Din gips-carton. O astfel de finisare necesită experiență și abilități în realizarea muncii. Două niveluri de tavan, care de multe ori fac curbilinie, arata inițial în camera de zi. Ele au o izolare excelentă a sunetului și a căldurii, servesc în mod fiabil de mulți ani.

Dar este de remarcat faptul că rama de două niveluri este potrivită numai pentru încăperile înalte. În holul cu un tavan slab este mai bine să nu îl instalați, deoarece înălțimea spațiului va scădea cu 15-20 cm. Elasticitatea gips-cartonului îi permite să ia diferite forme. Designerii recomandă să creați nu numai desene simple, ci și decorațiuni multi-nivel cu cupole și arcade. Plăcile de gips-carton și plafoanele întinse sunt combinate într-un mod original, reprezentând opțiuni de design neobișnuite.

 • Casetă. Acestea sunt instalate pe un cadru pre-fabricat. Materialul are forma unor plăci subțiri de zinc și aluminiu, pe partea din față a căreia se aplică un strat de pulbere cu vopsea multi-colorată.Pentru a face plafoane în acest fel, puteți alege o placă cu o suprafață netedă sau netedă. Acestea sunt instalate rapid, ușor de curățat, pot ascunde sistemul de ventilație, dar se caracterizează printr-o izolare fonică redusă.
 • SLR. Sunt un tip de plafoane de casete, dar utilizează oglinzi decorative în locul plăcilor metalice. Astfel de decorațiuni ajută la creșterea vizibilă a înălțimii sălii și conferă camerei un volum. În plus, acestea sunt absolut prietenoase față de mediul înconjurător și în siguranță.
 • Urcat. Ele sunt suprafețe curbate de forme complexe, care sunt realizate din cadru metalic, foi de gips-carton și panouri decorative. Ele pot fi montate pe tavan, ale căror neregularități nu depășesc 1-2 cm. Dacă se intenționează instalarea de cabluri pentru comunicații și lămpi încorporate, acest model de plafon nu va funcționa.
 • Pinion. Inițial arata ca în designul de case din lemn, și apartamente oraș. Datorită faptului că șipcile sunt realizate în culori diferite, ele pot fi folosite pentru a decora orice stil în camera de zi. O optiune neobisnuita este un material acoperit cu aur sau argint, lamele cromate arata foarte bine.Pentru a tăia tavanul în acest fel, alegeți materialul raft cu o suprafață lucioasă sau mată.
 • Stretch. Au aspectul unei pânze solide, care este realizată din polimeri de vinil rezistent. Mai întâi, în jurul perimetrului halei, se montează un cadru din laturi, apoi se tensionează materialul. Pe un astfel de plafon, puteți aplica modelul sau designul original. Compoziția, ca regulă, este realizată din diferite culori și texturi.

Materiale de finisare

Designul tavanului în sufragerie este realizat din diverse materiale, ale căror alegere depinde de caracteristicile sale de design. Este important să se ia în considerare amplasarea corectă a surselor de lumină și să se ascundă cablajul electric. În același timp, orice fel de decorare ar trebui să fie realizată cu produse ecologice, care nu numai că se încadrează armonios în interiorul general al încăperii, ci îndeplinesc și condițiile de funcționare în siguranță. Deci, alegerea unei opțiuni de plafon "plat" pentru proiectare va necesita lemn, tencuială, vopsea sau tapet. În ceea ce privește structurile cu mai multe niveluri, ele pot avea o oglindă, aspect lucios sau mat, care este de obicei creat cu ajutorul gips-carton, panouri din PVC și plăci din plastic.

Recent, combinația plafonului este, de asemenea, foarte populară, în care acestea fac o structură suspendată și o decorează cu grinzi de lemn și cârpe de tensiune. Atingerea finală în acest decor sunt matrițe și stuc.

Pentru mulți, plafoanele cu un singur nivel pot părea nereprezentabile și simple, dar dacă alegeți finisajul potrivit, veți obține o imagine complet originală. De exemplu, plafonul, lipit cu tapet obișnuit, va părea estompat, dar dacă aplicați o pânză frumoasă pe bază de țesătură sau țesături nețesute, aspectul său se va schimba.

Indiferent de ce tip de tavan va fi ales pentru interiorul sălii, pentru proiectarea acestuia este necesar să se utilizeze materiale de calitate, este de dorit să se acorde prioritate produselor naturale. O atenție deosebită ar trebui acordată și texturii și culorii lor.

stiluri

Camera de zi este o continuare a designului general al casei. Prin urmare, pentru a distinge-o într-un mod original pe fundalul altor încăperi și a umple-o cu o atmosferă neobișnuită, se recomandă aplicarea unei anumite direcții stilistice în decorarea plafonului.Până în prezent, există multe stiluri pentru decorarea plafoanelor, dar cele mai importante dintre acestea sunt:

 • Rococo. Se caracterizează printr-o suprafață perfect plană de bej, albastru sau alb. În același timp, plafonul ar trebui să meargă fără probleme în pereți. Deseori, frescele sau sculpturile sunt folosite ca decorațiuni, și încearcă, de asemenea, în orice mod posibil să umple fundalul cu o nuanță de bronz și auriu. Candelabrul este situat, de obicei, în centrul tavanului și este un element uriaș decorat cu bile și pandantive de cristal.
 • Note egiptene. Ele sunt caracterizate prin picturi de relief cu teme antice. Plafonul este simplu, singura sa decorare poate fi un basorelief cu mai multe cifre sau o cornișă. Permite să picteze suprafața cu ornamente florale. De regulă, culorile albastru, galben, purpuriu și verde prevalează în gama de culori.
 • Gotic. Plafonul este realizat sub formă de pardoseli din grinzi sau arcuri din lemn. Pentru a decora corespunzător, se recomandă utilizarea numai a lemnului natural. Un exemplu frumos este fundalul alb al pereților din hol, completată de un plafon negru.
 • Țară. Cât de aproape posibil de natură și nu tolerează excesele. Plafoane din grinzi de lemn sunt, de asemenea, utilizate pentru el, de la care au răspândit forme neobișnuite. Schema de culori este aleasă spațială și este dominată de nuanță de ciocolată galbenă, bej, maro și lumină.
 • Clasicismul. Pereții sunt separați de tavan prin cornișe sau frize frumoase. Adesea suprafața este decorată cu ornamente aurite și stuc. Culorile sunt alese lumina, culorile luminoase sunt complet excluse.
 • Renaissance. Trăsătura sa distinctivă este claritatea și simplitatea, astfel încât compozițiile contrastante nu sunt permise. Ca lumină puteți folosi atât spoturi, cât și candelabre modeste. Plafonul este instalat la niveluri diferite, dar în fiecare dintre ele ar trebui să existe linii netede. Soluția de culoare este selectată în funcție de fundalul general al camerei de zi.
 • Kitsch. Este o opțiune luminată și exotică pentru tavan. Oferă utilizarea unor culori diferite, care nu pot fi combinate între ele. De exemplu, baza este făcută albastru strălucitor și încadrată de cornișe, decorate cu paiete sau cu stele.Kitsch este adesea ales pentru camere de zi decorate cu ferestre de bay.
 • Eclectism. O direcție interesantă care combină motivațiile occidentale și cele orientale. Arată neobișnuit astfel de plafoane care combină în același timp modern, baroc și high-tech. În acest caz, plafonul poate fi fie monoton sau include inserții de culoare individuale. Adăugarea inițială a designului în acest caz va fi un candelabru forjat și baghete embosate.
 • clasic caracterizată printr-un astfel de finisaj, în care plafoanele arată întotdeauna individual și unic. Într-un decor clasic, de regula, lumina si nuante pastelate prevaleaza. Desenele pot fi de un singur nivel și au făcut pasul. Candelabrele frumoase sunt folosite ca iluminat și sunt completate de iluminarea de la spoturi. Arată perfect astfel de plafoane, decorate cu panza întinsă, acoperite cu tapet sau acoperite cu tencuială decorativă.
 • Modern. Potrivit pentru proprietarii de case care iubesc totul nou și modern. În această decorație, sunt binevenite compozițiile contrastante, inserțiile de pe suprafețele oglinzilor și imprimarea fotografiilor. Pentru camera de zi în această direcție, plafoanele 3D sunt foarte potrivite, creând un sentiment neobișnuit de ușurință și greutate.

iluminat

În mod tradițional, în livingurile din centrul tavanului este instalat un candelabru mare, dar această opțiune este de obicei potrivită pentru un decor simplu. În ceea ce privește structurile complexe și multi-nivel, pentru iluminarea lor este necesară utilizarea altor metode mai elegante de organizare a iluminării. De exemplu, o alegere bună ar fi reflectoarele, care pot completa un tavan mare cu un design original. Un rol imens în alegerea surselor de lumină și în zona camerei. Candelabrele obișnuite sunt potrivite pentru camere mici, iar cel mai bine este să decorezi camerele de zi cu un tavan slab, cu mai multe lămpi încastrate, și să plasezi o lampă de podea în cameră.

Recent, proprietarii de case preferă să facă plafoane, constând din mai multe nivele. Această compoziție arhitecturală pare a fi prezentă, dar dacă nu vă faceți griji cu privire la iluminatul său, decorul va fi stricat, mai ales dacă maro este selectat pentru tavan. Pentru a evita acest lucru, se recomandă montarea mai multor tipuri de iluminat în camera de zi.

O idee bună ar fi să utilizați o lumină interioară, care vă permite să evidențiați detalii neobișnuite pe plafon.Lampa de iluminat de sticlă completă originală, în timp ce pentru decorul unui astfel de tavan este cel mai bine să alegeți spoturi, să strălucească original cu nuanțe diferite și să creeze o atmosferă romantică în cameră. Dispozitivele tip fals sunt, de asemenea, foarte populare, sunt prezentate în diferite saturații și culori.

Sfaturi pentru alegere

Înainte de a proiecta tavanul în sufragerie, este recomandat să faceți mai întâi o reparație bună și să extindeți spațiul. Dacă aceasta este o casă privată cu tavane înalte, atunci interiorul acesteia poate fi diversificat cu structuri pe mai multe niveluri. În "Hrușciov", în cazul în care camera este mică și zona sa nu depășește 18 de metri pătrați. m, va trebui să aplicați diferite idei de design și să ridicați vizual spațiul.

Pentru a face plafonul elegant și unic, trebuie să respectați următoarele sfaturi:

 • Alegeți pentru finisarea materialelor naturale. Acestea nu numai că sunt considerate ecologice, dar, de asemenea, arata grozav împotriva fundalului general al interiorului. Atât construcțiile din lemn cât și produsele de imitație a pietrei vor fi potrivite.
 • Luați în considerare geometria.Recent, în linii clare de modă, cu forme proporționale. În acest caz, suprafața poate fi decorată cu modele sau desene cu forme geometrice neobișnuite. Compoziții de aspect original sub formă de pătrate, triunghiuri și ovale.
 • Acordați atenție designului de culoare. Până în prezent, panza stretch din satin, imita metal sunt foarte populare. Plafoanele cu un indiciu de staniu, cupru sau alama pot fi o alegere excelenta.
 • Utilizați în decorarea minimalismului. Simplitatea și modestia sunt întotdeauna la modă. Pentru a diversifica un fundal monofonic, este posibil să aplicați o pictură cu motive populare pe fundul tavanului.

Exemple frumoase în interior

 • Cel mai frumos tavan pentru camera de zi este structura suspendată, decorată cu pânze, arată proaspătă și elegantă. În plus, instalarea sa este rapidă și vă permite să ridicați perfect suprafața și o gamă largă de materiale și culori potrivite pentru orice stil de design.
 • Tavanele suspendate cu imprimare foto merită o atenție deosebită, designul lor original reprezentând diferite desene și compoziții.Pentru camera de zi sunt opțiuni potrivite cu imagini de cer, datorită efectului de volum, camera de zi devine spațioasă și deschisă, efectul de infinit este creat în cameră.
 • Idei interesante cu pânze 3D în formă de picături. Extinde spațiul într-un mod special și umple holul cu o atmosferă neobișnuită. Pentru desene, puteți alege diferite dimensiuni. Aceste plafoane sunt potrivite pentru camerele de zi decorate în stil modern, precum și pentru proprietarii de case, care preferă totul neobișnuit în design.
 • Deseori, designul folosește o combinație de țesături stretch cu gips-carton. Cel mai bine este să alegeți o suprafață monocromă cu luciu. Arată nobil și ajută la accentuarea în continuare a interiorului camerei.
 • Într-un mod special, atât în ​​apartament, cât și în casă, tavanele cu grinzi arata. Lemnul natural conferă confortul camerei și un sentiment de căldură naturală. În același timp, pentru grinzile de decor de nuante întunecate sunt recomandate, care se vor potrivi frumos în decorul general al camerei.

Aceste modele sunt considerate a fi o alegere excelentă pentru toate tipurile de stiluri, nu au nevoie de finisare suplimentară, pot fi aplicate la un singur nivel sau la plafoane.În scopul de a sublinia frumusețea lor, este necesar să se întindă laminat sau parchet în cameră, și locul mobilierul făcut din lemn natural.

Cum să alegeți un design pentru camera dvs. de zi, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor