Semineu de semineu din fontă: caracteristicile dispozitivului

Șemineul este un atribut invariabil al fiecărei case particulare, este un simbol al vetrei de acasă, nu numai că îndeplinește funcția de încălzire, dar oferă și camerei un confort deosebit. Cea mai importantă parte este focarul, este bine dacă este fabricat din fontă, un material care se poate menține cald pentru o lungă perioadă de timp și poate rezista la temperaturi ridicate. Acest element are propriile caracteristici care trebuie luate în considerare.

Design caracteristică din fontă

Cutie de foc - dispozitivul principal care asigură arderea lemnului de foc, așezat pe grătar. Combustia se efectuează prin aerul furnizat în cameră.

Camera de combustie îndeplinește mai multe sarcini simultan:

 • poate fi o sursă majoră de încălzire;
 • este o componentă suplimentară a încălzirii;
 • joacă un rol decorativ în proiectarea camerei.

Având în vedere aceste opțiuni, puteți alege opțiunea optimă pentru putere și alte caracteristici ale cuptorului.

Semineul constă dintr-o parte confortabilă, o țeava de coș și o cameră de ardere. Modelele sunt închise cu diferite tipuri de amortizoare și deschise, care practic nu sunt solicitate datorită incendiilor frecvente și eficienței reduse.

Camera de incendiu din fontă constă din mai multe elemente importante pentru fluxul de lucru:

 • un compartiment pentru arderea materiilor prime de cuptor - în acest caz, un astfel de combustibil solid ca lemn;
 • unele modele au o clapă de ușă, o sticlă ignifugă sau o grila forjată, astfel de modele sunt considerate închise;
 • în mod necesar, designul asigură o ieșire a fumului, prin care producerea produselor de combustie are loc pe stradă - aceasta susține funcționarea corectă a unității;
 • un sistem special de alimentare cu aer cu detalii de reglare a puterii pentru a reduce sau a crește forța de ardere;
 • un ashpit este locul în clădirea unde se acumulează produsele de dezintegrare, trebuie să fie curățat în mod regulat, avansându-l în prealabil și apoi stabilindu-l înapoi.

Atunci când alegeți structuri gata făcute, nu rănește să acordați atenție opțiunilor suplimentare, adesea destul de utile. De exemplu, sistemul de ușă de sticlă cu autocurățare.

Tipuri și design

Cuptoarele finite din fontă sunt realizate în diferite opțiuni de proiectare. Acestea pot avea o formă dreptunghiulară clasică. Dar există modele realizate în variații radicale, ultra-moderne. Forma poate fi unghiulară, panoramică și prismatică.

Există dispozitive "aqua" cu circuit de apă pentru încălzirea apei dintr-un sistem centralizat de încălzire. Acesta este cel mai ecologic tip de instrument, echipat cu o jachetă de apă, o cavitate specială plasată pe toate părțile cuptorului, datorită căreia încălzirea este maximă.

Aceste echipamente pot acționa în locul încălzirii centrale sau pot fi operate simultan cu acestea, fiind utilizate pentru case private cu o suprafață mare.

Șeminele cu cuptor cu vermiculită se disting prin rezistență ridicată la foc, rezistență la temperaturi critice și siguranță. Vermiculitul este un material izolator modern de origine naturală, fără toxine și durabil în uz.Poate fi o alternativă completă la "dintele de coș" din fontă - peretele înclinat din spate al cuptorului. Sunt căptușite cu suprafețe interioare ale camerei de ardere care sunt în contact direct cu focul.

Prin tipul de ardere, căldura de nivel superior este produsă de șemineele din cămin care lucrează fără grătar, în principal cu o incintă din oțel sau fontă, pentru căptușeala din care este folosit vermiculitul.

De asemenea, sunt disponibile camere de căldură din fontă pentru grătar, care sunt o tavă de prăjire cu sau fără un capac utilizat în aer liber.

Avantajele și dezavantajele focarului din fontă

Cuptoarele din fontă au avantaje incontestabile față de omologii lor - șamot și tipuri de oțel.

Avantajele unui astfel de echipament:

 • fonta are o disipare maximă a căldurii, poate funcționa într-un mod continuu și economic;
 • această opțiune a crescut rezistența la amplitudini mari de temperatură, nu este susceptibilă la deformare, deoarece materialul este termoplastic;
 • modelele închise au o eficiență de până la 80% și pot servi suprafețe mari;
 • construcția fontei este mai convenabilă pentru utilizare, asamblarea sa este simplă;
 • structurile similare au cea mai lungă durată de viață - până la 50-60 de ani.

  Avantajul fără îndoială este mobilitatea produselor din fontă - o unitate compactă poate fi mutată în jurul casei și transportată. Sticla standard rezistent la căldură, de regulă, nu poluează, datorită canalelor care duc la funingine. În plus, diferite tipuri de combustibil sunt potrivite pentru căminul din fontă.

  Dezavantajele sunt legate în primul rând de modelele deschise, care au o eficiență scăzută, deoarece cea mai mare parte a căldurii (aproape 85%) trece prin coșul de fum. În plus, acestea creează o situație de pericol de incendiu, iar echipamente auxiliare la domiciliu sunt necesare pentru a evita incendiile.

  În versiunile închise, în special ieftin, calitatea sticlei lasă mult de dorit. De asemenea, există o examinare insuficientă a ferestrelor de vizionare și o schemă de culoare monotonă - de fapt, toate versiunile sunt realizate în culori închise.

  Adevărat, acest minus poate fi eliminat prin fixarea grătarelor decorative pe șemineu.

  Tipurile de combustibil

  Cum de a încălzi în mod corespunzător - problema principală atunci când instalați echipamente de fier. Este deja clar că acesta este lemn, dar este diferit și are propriile caracteristici de ardere.

  Lemnul de foc este un material natural care, pe lângă căldură bună, are un miros plăcut, dar nu toată lumea știe că nu toate materiile prime sunt potrivite pentru încălzire.Trebuie utilizat materialul lemnos care a fost păstrat timp de cel puțin un an și jumătate.

  Diferitele specii de arbori au propriul lor tip de ardere, trebuie remarcat faptul că:

  • coniferele se estompează rapid și emit cantități mari de vapori de rășină, care pot fi nesigure pentru sănătate;
  • mesteacăn, în ciuda faptului că dă multă căldură, fumează puternic;
  • Merele, ienupărul și cireșele sunt folosite în principal pentru a crea confort din cauza aromelor plăcute;
  • orice pădure moale - arin, tei, castan, salcie, plop emit puțină căldură și arde repede.

   Utilizarea cea mai eficientă a materialelor din lemn masiv cum ar fi stejar, pere, frasin, plop. Arde bine, produce o putere mare de căldură. Dificultatea relativă este numai prelucrarea și aprinderea acestor copaci.

   Dacă nu acordați o importanță armoniei lemnului și caracteristicilor crackling, puteți încălzi sobe de fontă și alte materii prime, în acest scop antracit, turbă, cocs, lemn, lignit și cărbune bituminos sunt potrivite. În ceea ce privește diferitele tipuri de combustibili pe bază de cărbune, ar trebui să se facă calcule exacte, deoarece acestea pot da o temperatură de peste 1200 de grade în timpul arderii, ceea ce poate provoca topirea camerei din fontă.

   Pregătiți pentru instalare

   Instalarea instalației de șemineu este o sarcină dificilă care necesită o înțelegere clară a fluxului de lucru și a succesiunii acțiunilor. Calitatea și calitatea echipamentului depind de calitatea instalației.

   Odată ce un model adecvat este selectat, este necesar să găsiți locul optim pentru ao plasa. Camera trebuie să asigure în mod necesar circulația normală a masei de aer - forța inversă poate duce la otrăvirea gazului de monoxid de carbon.

   În prealabil, trebuie să vă gândiți la izolația de înaltă calitate între perete și șemineu, luând în considerare standardele de siguranță existente.

   La fel de important este și lucrul cu căptușeală. Sobele din fontă au o căldură puternică pentru a se încălzi mult timp, șemineul trebuie să fie acoperit cu cărămidă, plăci ceramice, piatră naturală sau gips carton. Unii realizează placări exterioare cu gresie din porțelan, marmură sau metal.

   Finisarea cu orice acoperire efectuează, de asemenea, o sarcină estetică pentru ca șemineul să se potrivească în mod adecvat în interior.

   Lucrarea va necesita următoarele materiale și instrumente:

   • acoperire pentru camera de căldură;
   • produse speciale de izolare termică;
   • articole decorative;
   • amestec de ciment pentru mortar;
   • nivel de construcție, plumb, spatule.

   Pentru a reduce timpul de instalare, nu pentru a efectua izolații suplimentare pentru placare, puteți alege imediat un material care tolerează temperaturi ridicate - poate fi o cărămidă refractară, șemineu, aragaz pre-tencuiți, placi de căldură special concepute pentru acest scop. În caz contrar, în jurul perimetrului corpului cuptorului, va fi necesar să se efectueze izolarea cu penofol împrăștiat sau alte materiale refractare.

   Normele de instalare vase din fontă

   Pentru a realiza corect instalarea, veți avea nevoie de un șemineu proiectat personal sau de profesioniști.

   • În primul rând, baza este ridicată, podeaua este scos din podea, iar platforma este fabricată din material rezistent la foc. De obicei, lățimea sa este egală cu lățimea șemineului cu adaos de 20 cm pe fiecare parte cu o lungime totală de cel puțin 50 cm.
   • Observați distanța dintre cuptor și perete (20 cm). Între plăcile cu care se confruntă și cuptor se lasă intervale de până la 6 cm - acest lucru este necesar pentru trecerea liberă a aerului.
   • Parterul din apropierea clădirii este finisat cu sticlă sau metal special.
   • Axa camerei de ardere și a coșului de fum ar trebui să fie amplasate cât mai aproape una de cealaltă.
   • Pentru a întări conexiunea cu hornul este sigilat cu materiale și paste rezistente la căldură.

    Cu cât coaja exterioară este mai groasă, cu atât mai mult și mai mult șemineul menține căldura. Este important să apară o cantitate suficientă de aer rece din partea inferioară a echipamentului, iar aerul cald poate curge de sus. După acoperirea cuptorului începeți izolarea coșului de fum.

    Este posibilă decorarea camerei de încălzire cu plăci refractare, mai ales dacă se utilizează caramida pentru finisare. Dar acest lucru ar trebui să se facă numai după uscarea completă a zidăriei.

    Producatori

    Fierurile turnate din fontă din Rusia sunt de înaltă calitate și au multe caracteristici pozitive, printre care - eficiență ridicată, durabilitate, conductivitate ridicată a căldurii.

    Următoarele echipamente sunt în special solicitate:

    • Firebox "Selenik" - camere de căldură închise cu o putere de 14 kW. Diferă în calitate demnă și preț rezonabil.
    • "Promo" (12-14 kW) - aceste structuri sunt capabile să încălzească încăperi cu o suprafață uriașă de până la 150 de metri pătrați. m.
    • "Axiom" - un cuptor cu vană cu capacitate de 12 kW. Încălziți zona la 140 de metri pătrați. m.

    Cele mai populare sunt modificările grupului "Meta" - manteluri de încredere cu preț scăzut și putere diferită. Modelele globale se descurcă cu încălzirea încăperilor mari de 200 de metri pătrați. m.

    Dintre analogii străini de produse, există incendii notabile din Franța - Invicta "Grand Vision 900", cu o putere de 18 kW, Godin B16 și Invicta "Double Port". Acestea au cele mai bune caracteristici tehnice și operaționale, dar au și un dezavantaj semnificativ - costuri ridicate.

    Rusia produce nu mai puțin echipament de înaltă calitate, dar este mult mai accesibil.

    Cum să faci un șemineu cu o căsuță de foc din fontă cu mâinile tale, vezi următorul videoclip.

    Comentarii
     autor
    Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

    Sala de intrare

    Camera de zi

    dormitor