Seminee din fonta: tipuri, argumente pro și contra

 Seminee din fonta: tipuri, argumente pro și contra

Astăzi, există mulți producători de seminee, deci foarte des atunci când alegeți trebuie să țineți cont de mai multe criterii. Pentru unii, șemineul joacă rolul unei decorațiuni frumoase pentru casă în cele mai bune tradiții ale confortului clasic, cineva are nevoie de un astfel de produs pentru scopuri practice, cum ar fi încălzirea propriei locuințe în timpul sezonului rece. Pentru sarcini precum ultimul, șemineul din fontă este cel mai potrivit.

Caracteristicile dispozitivului

Principiul funcționării șemineelor ​​din fontă este destul de simplu. Acestea constau într-o cameră de foc (capacitatea de ardere a lemnului de foc) situată într-o carcasă din fontă. Camera de incendiu este fabricată din materiale rezistente la căldură.Materiale precum țiglele și cărămizile sunt adesea folosite pentru amenajarea exterioară. Astfel, temperatura ridicată este menținută, iar indicatorii tehnici nu scad. Corpul turnat nu necesită finisare, este acoperit cu diverse ornamente. Există modele în care nu există nici o ușă care să închidă cuptorul. Semineele închise sunt mai solicitate.

Grate, care îndeplinesc rolul de chiuvete de căldură, sunt de asemenea făcute din fontă. Sub ele sunt tigăi de cenușă, al căror corp poate fi înlăturat fără efort suplimentar pentru curățare.

Scaunele din fontă, fie din pelete, fie din lemn, au nevoie de hornuri, care sunt necesare pentru îndepărtarea produselor de ardere. Valva este un atribut obligatoriu al unui astfel de agregat. Țevile sunt realizate din material inoxidabil și, cel mai adesea, sunt încorporate în pereți. Șeminele din fontă par simple, dar, de fapt, ele sunt extrem de funcționale. În plus față de funcțiile lor principale, ele pot fi conectate la sistemele de încălzire și alimentare cu apă, asigurând astfel apă caldă. În plus, ele dau o temperatură ridicată, permițând utilizarea plitelor în locul sobei.

Avantaje și dezavantaje

Prin achiziționarea șemineului din fontă din fabrică, nu puteți angaja o sobă profesională, puteți economisi cea mai mare parte a bugetului și vă puteți salva de la o varietate de probleme care apar din cauza erorilor în timpul construcției. Instalarea echipamentului gata nu este prea dificilă, trebuie doar să faceți totul conform instrucțiunilor și să nu ignorați ingineria siguranței.

Greutatea redusă a dispozitivelor din fontă le permite să fie instalate direct pe podea fără niciun fundament. Există modele mici care pot fi plasate pe două etaje ale clădirilor deodată. Un alt avantaj al acestor unități este mobilitatea. Acestea pot fi mutate în alte locații, luate în țară și vândute, dacă trebuie să înlocuiți vatra cu una nouă.

Principalele avantaje ale acestor cazane pot fi formulate cu câteva fraze capătătoare:

 • fonta din fontă - sursa cea mai accesibilă de căldură, deoarece are un cost redus;
 • fonta se acumulează eficient și eliberează căldură, încălzind perfect orice cameră;
 • sifonul din fontă poate fi decorat și decorat conform cerințelor interioare ale încăperii;
 • produsul este ușor de instalat datorită masei mici, nu necesită crearea unei fundații separate;
 • durata lungă de viață economisește bani;
 • modelele moderne sunt sigure și confortabile.

Dezavantajul acestei unități este faptul că fonta este un material destul de fragil, prin urmare transportul acestor șeminee ar trebui să fie cât mai precis și mai atent posibil. De asemenea, o sobă din fontă necesită un coș de fum destul de mare. Materialul nu este rezistent la răcire rapidă (se poate sparge dacă lichidul rece ajunge pe suprafața fierbinte).

tipuri

Există mai multe tipuri de unități de fontă. Toate acestea - lemn, dar pentru a obține un lucru decent trebuie să vă familiarizați cu toate caracteristicile fiecărui tip.

 • Încălzirea șemineelor poate încălzi doar o cameră. Aceste modele sunt instalate pe lângă încălzirea principală pentru a face locuința mai confortabilă și pentru a crește temperatura în caz de insuficiență a sistemului principal de încălzire. Acest tip de dispozitiv este perfect pentru cabane și case de țară mici. Aceste focare se încălzesc rapid și se mențin căldura mult timp. Lucrări pe lemn sau alți combustibili solizi.
 • Încălzire și gătit. Sobe cu șemineu cu plită - o opțiune excelentă pentru bucătăriile de vară, vile și case în sat. Astfel de modele sugerează o sobă care permite gătitul și încălzirea apei direct deasupra șemineului.
 • Aparate de circuit de apă reprezintă un bun înlocuitor pentru un cazan pentru încălzirea apei calde și sunt utilizate în cazul în care este nevoie de organizarea încălzirii a două sau trei încăperi.
Încălzirea șemineelor
cu circuit de apă
Încălzire și gătit

Detalii de instalare

Deoarece fonta este fragila, imediat dupa despachetare, ar trebui sa inspectati semineul pentru fisuri. Dacă utilizați un cuptor care are fisuri, va duce la consecințe neplăcute, deoarece utilizarea produsului, chiar și cu mici defecte, este foarte nedorită. De obicei, un manual de instrucțiuni este atașat la unitate pentru a ajuta la instalare. Este necesar să o studiați cu atenție, deoarece dispozitivele de la diferiți producători au propriile nuanțe de operare.

Înainte de a verifica dacă toate piesele sunt la locul lor. Cel mai adesea, atașamentele suplimentare și atașamentele se află în cutia de foc. Dacă în trusă există picioare detașabile, trebuie să răsuciți aparatul și să îl așezați pe peretele din spate, apoi atașați suporturile și puneți-l pe cuptor, verificându-i stabilitatea.În absența adaptoarelor de configurație corespunzătoare, trebuie să le achiziționați separat. Multe modele au o ieșire pe ambii pereți, apoi un dop detașabil determină locul de unde va merge fumul.

Dacă doriți să mutați soba, ar trebui să ridice și mutați-l, și nu pentru a trage, deoarece echipamentul este suport fragil.

Înainte de a alege o locație pentru cuptor, ar trebui să examineze cu atenție obiectele din jur și să evalueze ce materialele din care sunt făcute. Aparatul nu trebuie amplasat prea aproape de obiecte care sunt foarte inflamabile. Acestea includ mobilier și pereți din lemn, risc crescut de incendiu și textile pentru orice scop. Înainte de instalare, verificați calitatea materialului de coș. Nu ar trebui să aibă crăpături sau fisuri. Este necesar să urmăriți debitul de coș în timpul primului incendiu; în timpul încercării, focul ar trebui să fie cât mai puternic posibil. În această etapă, este posibil să se determine dacă împingerea în focar este suficientă.

Trebuie amintit faptul că unitatea de cuptor de fier pentru a lucra în mod eficient, aveți nevoie de un flux constant de aer. Dacă nu este disponibil, oxigenul din cameră va fi ars, ceea ce va duce la consecințe negative. Se recomandă plasarea unei podele din materiale incombustibile deasupra sobei. Opțiuni potrivite, cum ar fi foaia de fier de acoperiș sau spațiu gresie. Un spațiu mic în fața semineului trebuie să fie prevăzut cu o bordură pentru a preveni căderea cărbunelui fierbinte din sobă.

Recomandări utile

Cuptorul de tip "sobă" din fontă este nu numai un dispozitiv de încălzire, ci și un element atractiv al interiorului. Poate fi decorat sau lăsat în forma sa originală, deoarece în prezent există un număr mare de modele interesante și originale care pot decora interiorul. În scopul de a proiecta unele autenticitate pot fi urmărite, puteți achiziționa modele în stilul de minimalism. Sobe mici, curate și nu voluminoase, fără îndoială, vor decora orice cameră.

În ciuda faptului că structurile sunt din fontă și se presupune că sunt inofensive, dispozitivele pot fi folosite ca mijloc de decorare. Ușile din sticlă rezistente la căldură pot deveni o garanție a siguranței împotriva incendiilor,precum și de a contribui la o atmosferă plăcută și confortabilă în casă. Dacă adăugați o nișă de șemineu în sobă, aceasta va deveni o adevărată întruchipare a stilului englezesc. Un șemineu construit într-o nișă este o idee bună pentru un interior confortabil. Puteți așeza soba cu materiale decorative incombustibile pentru ao face mai sigură și mai plăcută din punct de vedere estetic.

Producatori

Dacă examinați cu atenție recenzii ale șemineelor ​​din fontă, puteți vedea o mulțime de comentarii pozitive. Consumatorii cred că astfel de unități au într-adevăr o durată lungă de viață, sunt destul de durabile și ușor de întreținut. Rating-ul celor mai bune seminee include atât modele străine (Italia, Polonia, Franța), cât și modele omoloage interne.

 • Cea mai de succes și mai căutată companie este "Bavaria". Producția produce dispozitive cu sobe, cuptoare, precum și opțiunile combinate. Aceste unități sunt capabile să efectueze mai multe funcții: să încălzească încăperea și să asiste la prepararea alimentelor. Destul de original este modelul "Prismatic", care are o sobă pentru două arzătoare.
 • Pentru case de țară și case de țară, șemineele unei companii rusești s-au dovedit a fi o opțiune bună "Brandenburg". Cu acest model, puteți economisi consumul de combustibil, iar pentru o estetică mai mare a flacării arzătoare, acesta are un sistem de curățare a sticlei. Astfel, șemineul creează o atmosferă plăcută și caldă în cameră. Inserțiile ceramice elegante pe părțile laterale dau dispozitivului o anumită încântare. Una dintre calitățile pozitive ale Brandenburgului este capacitatea ridicată de încălzire. Cuptorul utilizează cantitatea minimă de combustibil, însă încălzește perfect camera.
Bayern
Brandenburg
 • Aragaz pentru sobă "Meta Narva" are o dimensiune ergonomică și se potrivește perfect într-un design clasic. Se va potrivi într-o cameră mică, cum ar fi un hol, bucătărie și altele. Este, de asemenea, posibilă încălzirea și prepararea hranei pe el, ceea ce este extrem de convenabil. Modelul încălzește aerul camerei timp de 20 de minute. Proprietarul va fi în măsură să regleze tracțiunea și să creeze atmosfera cea mai confortabilă pentru el însuși.
 • Model polonez Ambra de la Eurokom de asemenea, capabil să încălzească camera și vă permite să preparați alimente. Are un design atractiv, forma originală a ușii și este decorat cu un model interesant. Modelul include un capac special, cu care soba este acoperită după gătit.Asamblarea de înaltă calitate, suprafața de gătit, disiparea excelentă a căldurii, arderea pe termen lung - doar o parte din lista calităților pozitive ale acestei unități.
Ambra
Meta Narva
 • Sobe de bucătărie extrem de spațioase și confortabile Asti sunt o descoperire reală pentru cei care au nevoie de un dispozitiv ușor de întreținut. Pentru a menține o bună tracțiune în cuptor, cuptorul are sticlă vitroceramică estetică, cu suflare a aerului și pieptene protectoare.
 • Producătorii europeni Jotul și Verdo face un număr mare de seminee excelente care sunt rezistente la temperaturi extrem de ridicate. Ele sunt de asemenea ușor de curățat. Acești producători utilizează o metodă de fabricare a produselor din fontă, sub formă de turnare.
Asti
JOTUL
Verdo
 • Șemineu din grupuri de sobe "Meta" extrem de simplu în design, dar perfect pentru orice interior. Printre acestea puteți vedea următoarele modele :. Baikal Mini, Lyon, Bordeaux, etc Aceste produse sunt - suficient de puternice pentru a avea o greutate mică și dimensiuni, nu necesită utilizarea de fonduri pentru a consolida.
 • Pentru cei care au nevoie de o sobă mai degrabă pentru decorațiuni interioare decât pentru încălzire, există o astfel de opțiune ca "Amber". Forma de vintage, ușă sculptată, picioare elegante - detalii care vor fi un decor excelent în interior, decorat "antic".
 • Goocha Dragoste - Compania sârbă care oferă o sobă cu același nume. Are un design modern, dimensiuni mici și putere destul de mare. Dispozitivul este echipat cu un coș larg, care permite curățarea completă a încăperii de fum. Acest lucru permite proprietarului să nu-și facă griji cu privire la nivelul de siguranță a mediului și să-l salveze de la un întreg set de probleme.
ambră cenușie
meta
Gucha Lava

Examinați soba din fontă Ambra în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor