DIY decor semineu

Un șemineu creează o atmosferă caldă și primitoare, facilitată de prezența unui incendiu deschis. Aici petrecem o seară liniștită într-un fotoliu, citim o carte sau putem purta o conversație caldă cu prietenii la o ceașcă de ceai în seara liniștită de iarnă. O cameră cu șemineu devine în mod tradițional centrul confortului și căldurii familiei. Orice șemineu poate fi făcut special și inimitabil cu ajutorul finisajelor și a elementelor decorative.

Caracteristici speciale

Un raft de coș de fum și un loc deasupra vatră servesc pentru a crea confortul caselor cu ajutorul obiectelor decorative și a puilor, fără de care proiectul casei ar fi incomplet. Sculpturile sculptate din lemn de lucru individual și mâncăruri vechi aduc camerei mai aproape de stilul rustic.

Produsele din sticlă sub formă de vază, ochelari, vor adăuga atmosferei familiare momentele cele mai importante ale sărbătorii și romantismului.

Instalațiile metalice sau produsele din piatră naturală de pe raftul mantel vor oferi casei o imagine solidă și solidă. Ceasuri de șemineu, fotografii ale celor dragi, murală, flori aranjate, luând în considerare interiorul camerei și gustul proprietarilor.

În cele mai bune tradiții aristocratice, pe șemineu este atârnată o imagine sau o oglindă. Acordând un omagiu modernității, puteți folosi acest loc pentru televiziune. Principalul lucru - nu uita de izolare termică, astfel încât să nu strică tehnica.

Ideile de decoruri pot fi cele mai diverse. Ei pot chiar să-și facă propriile mâini și să stea pe falshkamina. Aceste modele sunt adesea decorate cu dale sau piatră. Betonul este, de asemenea, potrivit. Zona de lângă perete trebuie, de asemenea, decorată. În jurul șemineului din apartament puteți aranja spațiul în stilul ales. Nu uitați de design-ul casetei în sine.

Idei de decorare

Există multe idei pentru a decora șemineul cu propriile mâini.

sticlă

Pentru decorarea șemineului folosind un geam special rezistent la căldură. Acesta poate fi folosit sub forma unui mozaic și a răspândit modele de fantezie pe caz. Instalațiile de coș de fum și coșurile de coș sunt, de asemenea, realizate din sticlă rezistentă la căldură.Sticla poate fi transparentă, colorată și colorată.

Este important să folosiți sticlă rezistentă la căldură pentru ecran sau uși care pot rezista la temperaturi ridicate. Sticla securizată folosită pentru producerea meselor de masă nu este potrivită pentru astfel de scopuri. Nu va suporta astfel de incarcaturi termice si va izbucni.

Ecranele nu servesc numai ca un ornament decorativ, dar protejează și casa de ardere a produselor, cu alte cuvinte, servesc ca siguranță la foc. În plus, dacă în casă există copii, atunci ecrane și uși de șemineu îi vor proteja de arsuri. Urmărirea focului prin sticlă este mult mai sigură și mai confortabilă decât așezarea lângă vatra deschisă.

Sticla, chiar rezistent la căldură, nu va rezista la temperatura de ardere a cărbunelui. Folosind sticla pentru ecran sau uși de sticlă, este necesar să încălziți șemineul numai cu lemne de foc.

Stucuri decorative

Freza poate fi făcută din ghips, spumă de polistiren și poliuretan. Utilizarea stucului este justificată în diferite stiluri, dar este mai des folosită pentru un șemineu într-un design clasic, precum și în stil Empire, Baroc, Rococo. Mai mult în cerere pentru aceste scopuri, gips și poliuretan. Polistirenul extins este mai puțin durabil și distrus rapid prin utilizarea în condiții de scădere a temperaturii. Se recomandă fixarea stucului în apropierea cuptorului, dar pe carcasa coșului de fum.

Dezavantaj: dacă produsele de ardere a lemnului intră în cameră, aceasta va face dificilă îngrijirea stucului. La urma urmei, are modele complexe și ornamente, cu o mulțime de caneluri și elemente convexe care nu sunt ușor de curățat. În timp, poluarea va distruge aspectul general al șemineului.

lemn

Căptușeala cu un copac nu este cea mai scumpă opțiune, dar cu un tratament de suprafață competent și priceput se pare decent, modern și elegant. Principala condiție este de a plasa compoziția departe de focar. Înainte de toate, este necesar să se trateze lemnul cu soluții speciale neinflamabile, care să protejeze structura de foc. Pentru siguranța în caz de incendiu, este mai bine să închideți focul cu o ușă, astfel încât scânteile să nu zboare în jurul încăperii și să nu stea pe căptușeala lemnului.

Nu toate speciile de copaci sunt proiectate pentru decorarea șemineului. Cenușa și arinul nu tolerează schimbările de temperatură și crăpăresc, pierzând forma.

Țiglă și piatră

Cele mai populare seminee ceramica si piatra, care are o mare varietate.

gresie

  Pentru a decora șemineul în stil rusesc este potrivit pentru unul dintre tipurile de ceramică - țiglă.O sobă sau un șemineu cu dale este o invenție autentică a Rusiei. Diferența unei plăci dintr-o placă ceramică într-un mod de tras pe conturul unui șemineu. Placile sunt simplu lipite. Și sub influența temperaturilor ridicate cade deseori.

  Conform tehnologiei, în celule sunt instalate plăci, care nu servesc doar ca un accent pentru material, ci ajută la menținerea pietrei mai calde. Până în prezent, în Palatul de Iarnă și în palatul lui Alexander Menshikov sunt sobe de secol XVII, decorate cu dale.

  Materialul pentru fabricare este argila. Suprafața este tratată cu glazură, care este ușor de curățat, spre deosebire de plăcile moderne. Placile pot fi combinate in orice ordine, schimbate, adaugate.

  Tehnica corectă de instalare va crea un șemineu special în stil rusesc și întreaga cameră în ansamblu și va arăta, de asemenea, scump și estetic plăcut.

  Principalele avantaje ale gresiei:

  1. Ei absoarbe căldura și o dau treptat, ceea ce servește la păstrarea efectului termic pentru o perioadă lungă de timp, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru șemineuri.
  2. Placile sunt durabile, ele pastreaza un aspect frumos dupa ani de utilizare.
  3. Impreună și ușurință în îngrijire.
  4. Placile sunt compuse din componente naturale, sunt sigure pentru mediu și nu emit substanțe dăunătoare atunci când sunt încălzite.
  5. Caracteristica placării dalelor conferă semineu durabilitate și fiabilitate sporită.
  6. În cazul în care așezarea semineului au fost întâmpinate de defecte, nereguli, apoi cu ajutorul de plăci puteți să le ascundeți.

  Placi ceramice

  Decorarea unui șemineu cu plăci ceramice este o opțiune comună de decorare. Aici, alegerea de culori și texturi depinde de decizia stilului din interiorul camerei. Textura unei pietre naturale este mai des utilizată. Placile ceramice sunt un bun substitut pentru materialele naturale. Un material decorativ care a imitat piatra a apărut la vânzare.

  Există mai multe tipuri de panouri de placare, care diferă în producția de materiale:

  1. panouri de beton;
  2. panouri clinker;
  3. porțelan gresie panouri.

  Produsele clinker și porțelan sunt puternice și durabile. În procesul de fabricație sunt prăjite la o temperatură de 1200-1300 ° C, ceea ce face produsele fabricate din ele rezistente la uzură și rezistente la căldură.

  Respectarea tehnologiei zidăriei pe plăcile de clincher de șemineu sau pe gresie din porțelan asigură:

  1. durata lungă de viață a produsului;
  2. conservarea căldurii;
  3. siguranța utilizării materialelor.

  Piatra naturala si artificiala

  Folosirea materialelor naturale conferă șemineului un aspect unic și crește costul finisajelor decorative.

  Fiecare piatră naturală are propriile sale caracteristici în utilizare:

  • coquina este ușor de procesat, este ieftin, dar, având o structură poroasă, se poate înfunda în cele din urmă cu praf și produsele de ardere a lemnului de foc și își poate pierde aspectul prezentabil.
  • Calcar și nisipK sunt, de asemenea, materiale naturale relativ ieftine. Ele sunt diverse în tipuri și culori și se potrivesc aproape în orice interior. Dar nu prea puternic și durabil.
  • ardezie material interesant și original, are un aspect neobișnuit, potrivit nu pentru orice interior.
  • marmură - nu cea mai scumpă piatră, se bucură de popularitatea crescută ca și materialul cu care se confruntă. Modelul și culoarea marmurei este unică și depinde de depozitul în care este extrasă. Cu culori alese în mod corespunzător, se va potrivi în aproape orice stil de interior.
  • granit este una dintre cele mai durabile pietre. Este greu și greu de manevrat, dar poate rezista încărcăturii grele și este durabil de folosit.

  Cu o abordare profesională în ceea ce privește tăierea, șlefuirea și lustruirea pietrei, îngrijirea suprafețelor din marmură, ardezie și granit este simplă și nu necesită mult efort.

  Ele sunt utilizate pentru finisarea și panourile de rășini polimerice cu adăugarea unei miezuri de pietre naturale sau, într-un alt mod, o piatră artificială.

  Pietrele artificiale sunt, de asemenea, durabile și rezistente la temperaturi ridicate.. Este bine lustruit, este greu de deteriorat. Nu absoarbe substanțe nocive și mirosuri. Cu o aplicare adecvată, va dura mulți ani.

  tencuieli

  În plus față de panouri, imita piatră, există un tencuială decorativă:

  • pe bază de ciment, nu cea mai durabilă opțiune;
  • acrilic;
  • silicat pe bază de sticlă lichidă;
  • pe bază de rășină siliconică;
  • Tencuiala venețiană care arată ca o piatră lustruită.

  Ghips venețian - nu este cel mai simplu material pentru a acoperi șemineul și necesită anumite abilități de aplicare. Dar este foarte convenabil și nepretențios în îngrijire, nu absoarbe praful și ușor de curățat.

  Pentru a termina șemineul trebuie să alegeți un material rezistent la căldură. Pregătirea preliminară a suprafeței trebuie să se potrivească cu materialul selectat.Adezivul și alte soluții necesare pentru fixarea și prelucrarea materialelor cu care se confruntă trebuie să fie rezistente la căldură. De asemenea, este necesar să se țină seama de faptul că șemineul este utilizat ca element decorativ al interiorului, are o funcție pur estetică sau ca un dispozitiv de încălzire cu topire regulată.

  Prelucrarea șemineului cu tencuială simplă este o modalitate destul de ieftină de finisat, ceea ce nu necesită mult efort și pricepere. În plus, nu cântărește șemineul, deci nu este necesară consolidarea suplimentară a structurii. Tencuiala necesită un amestec special care nu se sparge atunci când produsul este utilizat mult timp. Avantajul tencuielii poate fi numit faptul că culoarea căptușelii este ușor de schimbat, dacă este necesar. În plus, puteți decora carcasa cu modele complicate folosind vopsea rezistente la căldură.

  Lucrări dificile și dureroase pentru decorarea șemineului este mai bine să încredințeze specialistul-finisher. Dacă doriți, cunoștințele și abilitățile necesare pot fi realizate de dvs. personal.

  Finisarea plăcilor din gips carton

  Acoperind corpul șemineului cu plăci de gips-carton rezistente la căldură, puteți crea și crea modele complexe, rotunjite sau modele asimetrice în mai multe etape.Cadrul metalic, care este aplicat ulterior materialului, este dat oricând unei forme fanteziste.

  metal

  Elementele metalice sunt utilizate la fabricarea ușilor, ecranelor și a grilelor de ventilație. Se utilizează frecvent fontă sau aliaje rezistente la căldură de metale. În cazul în care șemineul ar trebui să fie ars nu numai cu lemn, ci și cu cărbune, atunci se preferă fonta ca material rezistent la căldură.

  Singurul minus al produselor din fontă este greutatea lor mare.

  În alte cazuri, alegerea metalului poate fi făcută la discreția proprietarului. Adesea, produsele forjate sunt folosite pentru a crea produse cu modele individuale. Modelele distribuite sunt în domeniul public și sunt vândute în magazine specializate. Modelele și ornamentele de pe ușile și grilele sunt, de obicei, legate de stilul și decorarea întregii camere.

  Design festiv

  Șemineul servește ca un loc de întâlnire pentru întreaga familie, în special în ajunul Anului Nou și pe Crăciun. Prin urmare, este foarte important să decorați mantelpiece și locul lângă vatră. În conformitate cu vechea tradiție europeană, șosetele cu numele membrilor familiei sunt atârnate peste foc, astfel încât Moș Crăciun să nu se înșele noaptea să-și prezinte cadourile.

  Rafina de coș este decorată cu țiglă, ghirlande. Puteți pune pe vatră un mic pom de Crăciun îmbrăcat. Într-un vas de sticlă este mai bine să pliați bilele de Crăciun multicolore. Lumanari în sfeșnici, așezate pe un raft deasupra șemineului, vor completa atmosfera festivă.

  Decorarea șemineului pentru fiecare sărbătoare, de exemplu, pentru o nuntă, poate fi specială și nouă de fiecare dată. Totul depinde de imaginația și de direcția artistică a autorului. În Ziua Îndrăgostiților, puteți folosi șemineul pentru a crea o atmosferă spirituală specială prin aranjarea florilor și decorarea inimii deasupra inimii cu inimile. Pentru portalul de vară, cele mai potrivite flori vii.

  Șemineul servește nu numai ca dispozitiv de încălzire, ci și ca centru, unde este convenabil să se adune cu întreaga familie, să petreacă timp vorbind, să sărbătorească sărbători și alte evenimente pline de bucurie. Acesta poate fi amplasat într-un apartament studio sau într-o casă privată.

  Starea noastră depinde de modul în care arată șemineul. Cu puțin timp pentru a decora șemineul, ne transformăm casa, aducând la perfecțiune chiar și micile detalii ale decorului. Și invităm prieteni și rude la șemineu să împărtășească cu ele momentele fericite din viața ta.

  Exemple frumoase în interior

   Pentru opțiunea de Decorare de Anul Nou, puteți alege tot felul de decorațiuni de țigară și de Crăciun. Bijuterii pot fi făcute de mână.

   Șemineu frumos decorat în culori roșii și albe.

   Gentle ar trebui să fie decorarea pentru Ziua Îndrăgostiților. Adăugați cât mai multe lucruri drăguțe posibil.

   Sfaturi pentru decorarea șemineului pentru Anul Nou, vezi mai jos.

   Comentarii
    autor
   Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

   Sala de intrare

   Camera de zi

   dormitor