Seminee din lemn: tipuri și stiluri

De mii de ani, vatră și șemineu decora și încălzesc casele noastre. Crăparea lemnului de foc și a jocului de flacără fascinează și creează o atmosferă de confort și relaxare, creează o dispoziție romantică. Deși electrofireplaces, infraroșu și gaz sunt acum inventate, dar centrele de lemn sunt foarte populare. Acesta este un clasic, dovedit de-a lungul secolelor.

Caracteristici și beneficii

Astăzi există o mare varietate de tipuri și modele de seminee din lemn și accesorii pentru ele. Ele pot fi cumpărate gata făcute într-un magazin sau făcute la comandă, sau le puteți construi singur și le puteți decora gustului și dorinței.

Cerințele stricte privind siguranța împotriva incendiilor nu permit instalarea unui șemineu cu focar deschis în apartament, însă într-o casă privată sau în țară șemineul acționează ca o oază de pace și odihnă confortabilă, în special în vremea înghețată de iarnă.

Acest șemineu pentru arderea lemnului are următoarele avantaje și funcții:

 • capabil să încălzească o cameră de 20-25 m2;
 • unele modele pot fi utilizate pentru uscarea produselor alimentare și ude;
 • servește ca decorare a oricărui interior și creează atmosfera unică de confort în casă;
 • ușor de întreținut și de muncă;
 • capabil să lucreze pe diferite tipuri de combustibil
 • ajută ventilarea camerei.

  El are, de asemenea, dezavantaje:

  • este doar o metodă suplimentară de încălzire;
  • din cauza pericolului de incendiu, necesită prudență în utilizare;
  • este nevoie de combustibil și de un loc special pentru a le depozita în casă;
  • instalarea sau amenajarea unui șemineu corect este o afacere laborioasă și costisitoare;
  • trebuie să curățați în mod constant coșul de fum.

  Aceste dezavantaje ar putea să nu fie, dacă utilizați în mod corespunzător semineu și grija cu atenție pentru el.

  Tipuri și modele

  Un șemineu este o sobă, doar cu o focar deschisă în partea laterală a încăperii. Se compune dintr-un portal care încadrează șemineul și efectuează o funcție decorativă, focul de căldură, în care arde lemnul de foc, un coș de fum, în care se trage fumul. Pentru a îndepărta gazele și arderea, aragazul este echipat cu o cutie de fum și un coș de fum - o conductă verticală verticală care îndepărtează produsele de ardere de pe cuptor pe stradă cu ajutorul unei țevi de fum.

  În ciuda simplității designului, există o mare varietate de tipuri de sisteme de încălzire a lemnului. Pentru combustibil, puteți utiliza toate materialele combustibile, cum ar fi lemnul, cartonul. În special pentru seminee, lemn de foc ardere lungă - se realizează peleți.

  Diferite focuri la locul de instalare pe stradă și acasă. Primele sunt montate pe stradă și sunt utilizate pentru gătit în zona de grătar, apă de încălzire și, desigur, pentru a decora zona din fața casei. Al doilea - intern pentru instalare în încăperi.

  Separarea este modul în care cuptorul este plasat în cameră. Proiectele de insule sunt plasate în mijlocul camerei la o distanță de colțuri și pereți. O astfel de metodă este considerată cea mai consumatoare de timp, însă o astfel de insulă pare impresionantă, este adesea dublă și are o suprafață mult mai mare decât alte specii. Șemineul agățat arată neobișnuit, portalul său de ardere poate fi atât din sticlă, cât și deschis.

  Cornișoarele pe colț își justifică pe deplin numele și se află în colțul camerei, de obicei sunt în picioare, încastrate. Ele dau mai puțină căldură decât cele insulare, dar ele creează un colț real pentru relaxare și arată foarte elegant.Așezați un astfel de cuptor este mai ușor decât în ​​picioare singur.

  Opțiunea de perete - cea mai ușoară realizare. Acest șemineu este construit în perete, cel mai adesea transportatorul. Economisește spațiu în cameră, dar o parte din căldură intră în perete, deci are o eficiență termică mai mică decât alte tipuri. Modelele montate pe perete sunt de asemenea plasate pe perete, în apropierea peretelui sau portabile, care pot fi instalate în orice loc sigur al camerei, la cererea proprietarului.

   În funcție de tipul de execuție, șemineele sunt împărțite în mai multe grupe:

   • Performanță clasică. Acest sobă, căptușită cu materiale naturale tradiționale conform tehnologiei standard, dovedită de secole. Portalul de combustie este dreptunghiular sau patrat.
   • Model în design modern cu diferite forme de focuri de artificii și din metal, sticlă și alte materiale originale.
   • Forma specifică D, cu un fascicul de lemn deasupra, arată impresionantă și fiabilă.

    Prin modul de utilizare, semineele diferă, care, pe lângă funcția lor decorativă principală, îndeplinesc sarcini suplimentare de uz casnic:

    • șemineu pe sobă, pe care este o plită pe partea de sus și puteți găti mâncare;
    • cazan cazan, care este folosit ca boiler, încălzitor de apă;
    • cuptor de încălzire, aproape fără fum, care este elementul principal de încălzire din încăpere. Sobe gata facute cu posibilitatea conectarii circuitului de incalzire, cazanelor pe peleti.

    Cuptoarele sunt realizate cu două tipuri de cuptoare - deschise și închise. Prima opțiune este foarte populară din cauza senzației și a aromei unei flăcări deschise, a doua este mai sigură, în ea flacăra este acoperită cu sticlă refractară.

    Principiul de funcționare

    Principiul funcționării șemineului este similar cu cel al unei aragazuri convenționale. Lemnul de foc sau alt combustibil solid sunt plasate în cutia de foc. Lemnul de foc arde, emite energia termică radiantă în toate direcțiile. Temperatura stratului de ardere este de 800-850 grade. O parte din căldură intră în cameră, iar altele se duc la peretele din spate și porțiunile laterale ale șemineului, apoi se reflectă de pe pereți și intră în cameră, dar în cantități mai mici, cifrele sunt reduse cu aproximativ jumătate. În timpul arderii se produce căldură.

    Pentru a preveni pătrunderea în cameră a unor produse nedorite și dăunătoare de ardere prin partea frontală deschisă a focului, se creează un flux de aer special care intră în cuptor prin intrare și se îndreaptă mai departe în cutia de fum.Fumul și gazele care se formează în timpul arderii, precum și o parte a căldurii, sunt trase în coș cu ajutorul tracțiunii și sunt scoase pe stradă printr-o conductă. Aerul pentru a menține combustia este tras direct din încăpere, există ventilație naturală.

    Există moduri de lucru combinate - puteți activa aparatul electric sau puteți folosi o căsuță de foc cu arderea lemnului.

    materiale

    Pentru fabricarea de seminee sunt folosite ca materiale naturale tradiționale, a căror utilizare are o istorie de o mie de ani, și moderne inovatoare, recent inventat.

     Alegerea materialului este determinată de proprietățile sale speciale, necesare pentru o funcționare sigură și eficientă:

     • conductivitatea termică, transferul de căldură;
     • permeabilitatea la vapori și permeabilitatea la gaz;
     • rezistența la căldură, capacitatea de căldură;
     • contracția, schimbarea volumului în timpul sarcinilor de temperatură și umiditate;
     • incombustibilitate, rezistență la foc, rezistență la foc;
     • rezistență;
     • plasticitate și elasticitate;
     • rezistența chimică la expunere la alcalii, acizi, gaze.

     Materialele tradiționale, cum ar fi caramida chamotte, piatră, au caracteristici excelente pentru a fi utilizate în amenajarea cuptoarelor pentru diferite scopuri.Șemineele finlandeze sunt fabricate din talcomagneză de origine vulcanică. Piatra de piatră, așa cum se mai numește, are o conductivitate termică excelentă și o frumusețe naturală.

     Din materialele moderne, cel mai frecvent utilizat este sticla refractara, utilizata pentru inchiderea portalului de ardere, astfel incat flacara sa poata fi vazuta. Producătorii oferă ochelari care stau ferm la o temperatură de aproximativ + 750 grade. Pentru a obține astfel de proprietăți, sticla refractară este în plus întărită. Există ochelari cu cuarț, a căror limită de temperatură este de +1000 de grade. Ele pot fi laminate și colorate la cerere.

      Semineele din oțel fac o alternativă demnă de piatră și cărămidă. Acest material are următoarele avantaje:

      • Compactitate și greutate redusă în comparație cu alte tipuri. Astfel de cuptoare pot fi instalate fără fundație, se deplasează din loc în loc.
      • Performanță ridicată a transferului de căldură. O cameră cu un șemineu din oțel se va încălzi rapid, dar un asemenea șemineu se răcește rapid.
      • Ușor de îngrijire. Metalul este ușor de șters, poate fi spălat cu unelte speciale.

      Oțelul din oțel este mai ușor de procesat decât fonta, deci designerii pot crea forme fantastice complexe pentru astfel de șemineuri.

      Piatra artificiala imita analogii naturali, dar este mai disponibila la pret. Acestea sunt furniruite cu portaluri clasice de șemineu. Pietrele artificiale pot fi așezate între pereți și panouri care încadrează cuptorul.

      Dimensiuni și forme

      Sobe decorative și seminee din lemn vin într-o mare varietate de dimensiuni și sunt o piatră uriașă, cu panouri și coșuri de fum până la tavan, care reprezintă centrul impresionant al intregului interior. În jurul lor se formează restul obiectelor de decor și mobilier.

      Dacă imaginile în cameră nu pot găzdui o structură mare, puteți alege un model mai compact, portabil sau suspendat. Aceste tipuri nu aglomera spatiul si privesc cu usurinta interiorul. Chiar și șemineele sunt vândute mini, ele sunt de obicei mobile și creează un colț de relaxare și confort în orice loc, la cererea proprietarilor.

      În orice caz, atunci când alegeți, este necesar să se ia în considerare dimensiunea camerei, astfel încât șemineul să fie proporțional cu celelalte obiecte din cameră.

      Forma șemineului determină caracteristicile designului său.Firebox-ul și hornul dictează forma alungită a cuptoarelor încorporate în perete sau în colț. Semineele rotunde arată super modern și stilat, necesită plasarea în centrul camerei și vizibilitatea din toate părțile. Astfel de structuri sunt instalate sau suspendate în încăperi spațioase. Astăzi este posibilă fabricarea celor mai bizare și mai frumos decorate vetre.

      Semineele clasice dreptunghiulare sunt de obicei de dimensiuni solide și sunt concepute pentru a sublinia impresionanța și monumentalitatea sălii sau halei în care sunt situate. Ele pot fi înecate într-o nișă sau pot ieși din perete.

      Cuptoarele cilindrice sunt adesea situate în afara, într-o zonă de recreere și sunt utilizate pentru gătitul de grătar.

      Stiluri și design

      Orice șemineu este, fără îndoială, obiectul central al interiorului, iar acest lucru determină stilul general al camerei. În cazul în care cabana, camera de zi sau biroul sunt gata și au propriul lor stil unic, atunci o mare varietate de modele de sobe vă va permite să alegeți designul potrivit și armonios potrivi șemineu în compoziția generală.

      În mod tradițional, în casele private puneți seminee în stil țară sau rustic. Aceste șemineuri sunt căptușite cu piatră naturală sau artificială, lemn.Ei au adesea o nișă pentru păstrarea lemnului de foc. Ramele de șemineu sunt decorate cu fotografii de familie în cadre minunate, vase, decorate în stil rustic.

      Rectangulară cameră de foc, coloane sau basoreliefuri în decor, marmură sau piatră - toate acestea sunt elemente inerente clasice. Astfel de soluții vor arăta excelent în același mediu clasic.

      Diverse eroi antice și animale mitice, basoreliefuri de legume, marmură albă și coloane creează un stil luxos și rafinat. Empire. Mobilierul, perdelele și decorul camerei ar trebui să fie în armonie cu un asemenea șemineu original.

      modern caracterizată prin utilizarea unor forme neobișnuite în decorarea și combinații nestandardizate de materiale, cum ar fi lemn, oțel, sticlă. Astfel de seminee se agită imaginația și oferă camerei un aspect modern și modern.

      stil de înaltă tehnologie aspiră spre viitor și combină claritatea liniilor și regularitatea geometrică a formelor. Materialele inovatoare ignifuge folosite în decorarea unor astfel de centre atrag atenția și se încadrează în mod ideal în interiorul high-tech sau minimalist. Oțelul și sticla conferă structurii transparență și ușurință, lăsând un sentiment de spațiu deschis și aerisire în cameră.

      Marci

      Împreună cu producătorii europeni bine-cunoscuți, cu un secol de istorie, ale căror seminee se găsesc în cele mai bune case din Paris și Londra, noii producători intră pe arena, ale căror produse nu sunt inferioare față de maeștrii acestui domeniu în calitate și fiabilitate. Rusia este un consumator activ al bunurilor acestor companii. Compania poloneză Kratki, italiană Palazzetti, franceză supra, spaniolă fugar conferă căldură și confort oamenilor și oferă o selecție bogată de seminee pentru orice, chiar și pentru cele mai exigente gusturi.

      În Rusia, există, de asemenea, companii care ocupă merit o poziție de lider pe piață și primesc recenzii excelente de la clienții care au folosit cuptoare de mulți ani.

      companie "Vesuvius" este specializata in productia de seminee din fier si otel de diverse dimensiuni si forme. Aceste vetre sunt decorate în diferite stiluri și sunt disponibile atât cu un incendiu închis, cât și cu o sticlă deschisă, refractară. Toate produsele sunt testate înainte de vânzare, ceea ce le oferă clienților încredere în fiabilitatea și durabilitatea cuptoarelor și cuptoarelor "Vesuvius".

      companie "Meta" 20 de ani lucrează pe piața internă. Experții folosesc cele mai avansate tehnologii pentru producție și garantează o fiabilitate ridicată a produselor lor certificate în întregime.Cumpărătorii notează confortul în utilizarea și îngrijirea modelelor acestei companii. Grupul "Meta" produce și accesorii și componente pentru cuptoare.

      Idei stilate în interior

      În camera de zi modernă, în stil high-tech, șemineul este principalul obiect de decor și este situat în centrul camerei spațioase. Datorită ecranului de sticlă și a focarului, puteți contempla flacăra din orice colț al camerei. Vatra sporește interiorul geometric rece și îi conferă o atingere caldă.

      Întreaga cameră de zi este proiectată în stil antic. Coloanele din marmură albă, ornamentul și forma scaunelor subliniază sofisticarea și luxul interiorului. Un șemineu frumos, căptușit cu aceeași marmură, iar coloanele repetă detaliile pereților și mobilierului. Vatra vetrei este încorporată într-o nișă, în față este acoperită cu un ecran de sticlă. Designul coșului este în armonie cu stilul general al camerei și creează un ansamblu frumos.

      Frumos casă de casă în stil rustic. Apropierea naturii și a aerului proaspăt, pădurea din spatele ferestrelor uriașe, materialele naturale în decorarea camerei și în centrul compoziției - un șemineu de piatră imens cu mantels, bănci, elemente decorative. Flacăra energizează și dă un sentiment de căldură și confort de fericire.

      Cum funcționează șemineele din lemn, uitați-vă în următorul videoclip.

      Comentarii
       autor
      Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

      Sala de intrare

      Camera de zi

      dormitor