Seminee din lemn pentru casa: tipuri și trăsături de design

În zilele noastre, un șemineu cu lemn nu este doar o sursă de căldură. Este un element ciudat, decorativ pentru birouri și camere de zi, nu mai puțin important pentru celelalte elemente ale interiorului. Șemineul din lemn se bucură de o largă popularitate printre proprietarii de vile și vile.

Caracteristici speciale

Semineele clasice pe lemn sunt modele în care camera de incendiu este executată ca nișă din material rezistent la căldură. Împreună cu aceasta, este deschis spre cameră. Dispozitivul are în proiectare un coș de fum, care contribuie la îndepărtarea produselor de combustie din încăpere, precum și la crearea forței necesare pentru menținerea focului.

Portalul semineului poate fi în formă de "P" sau în formă de "D". Pentru producția sa se utilizează de obicei caramida sau piatra.

Datorită anumitor caracteristici, dispozitivele pe bază de lemn au reușit să se rădăcească numai în case private, care se află, de obicei, în afara orașului.

În primul rând, este asociat cu combustibilul utilizat în ele. Utilizarea unui șemineu în apartament nu este posibilă din cauza nerespectării normelor de siguranță împotriva incendiilor. Da, și pentru depozitarea lemnului de foc necesită prea mult spațiu. Dar în sectorul privat, în special în afara orașului, structurile din lemn pot crea o atmosferă unică în casă, pot deveni o sursă suplimentară de căldură pentru casă și chiar un loc de gătit.

tipuri

Semineele tradiționale pe lemn pot varia atât în ​​ceea ce privește finisajul pereților exteriori, cât și în tipul focarului, în poziția sa, în metoda transferului de căldură și în tipul de radiație. Din varietatea de soiuri de seminee tradiționale care utilizează lemn de foc drept combustibil, puteți alege cel care vă convine cel mai bine. Este important să știți în avans ce tipuri de dispozitive există și care sunt diferențele lor. Clasificarea pe tehnologie de montare.

Seminee pentru seminee

Acesta este un design independent, adiacent peretelui. Astfel de seminee pot fi instalate deja într-o casă reconstruită. Este atașat la perete, din materiale de construcție rezistente la foc. Fumatul poate fi, de asemenea, plasat pe perete.

Șeminele de un design similar au de obicei o greutate considerabilă și dimensiuni solide.

Acestea sunt instalate exclusiv în camere spațioase., podeaua și pereții cărora pot suporta o încărcătură semnificativă. Portalele de dispozitive montate pe perete sunt tăiate cu plăci ceramice, cărămizi, piatră sălbatică sau naturală.

Produse încorporate

Ridicat la etapa de construcție, reparații sau modernizare a casei. O parte a coșului de fum și a căminului este încorporată în zidăria zidului.

Aceste seminee sunt mici, putând astfel să se încadreze în dormitoare și birouri mici. Fatada cuptorului este acoperită cu o margine de caramida, împodobită cu tot felul de materiale decorative.

Șemineu pe colț

Localizat în colțul camerei, care este foarte distractiv în ceea ce privește decorarea camerei. Hornul șemineului se "ascunde" în oricare dintre pereți. Fragmentul deschis al focarului este alcătuit din blocuri ușoare, oțel, beton. Suprafața este acoperită cu ipsos, pavată cu cărămizi, piatră sălbatică și alte materiale.

Insula de foc

Acestea sunt modele independente. În centrul camerei se ridică o platformă plană (bază). Poate fi închis sau deschis. Baza trece în camera de fum (cutia de fum), cuplată cu coșul de fum.

Eficiența termică a acestor șeminee este scăzută.iar construcția necesită mult spațiu. Principala diferență este originalitatea spectacolului.

Structuri suspendate

Acestea reprezintă una dintre modificările semineelor ​​de tip insulă. Ele nu sunt legate de podea, dar par să atârne din tavan. Dispozitivele de suspendare sunt de obicei fabricate din fier, care este cel mai ușor material. Camera de combustie poate fi închisă sau deschisă.

Modificări ale șemineelor ​​după destinație

Împreună cu șemineele tradiționale din cărămidă sau din piatră naturală, există și alte mostre.

  Sobe, seminee

  Modificarea sistemului de semineu, combinând funcționalitatea sobei cu forța atractivă a șemineului. Adesea, astfel de dispozitive de încălzire sunt echipate cu două cutii de foc și două coșuri de fum. Prin urmare, ele pot fi încălzite atât împreună, cât și separat.

  Construiți seminee în case de țară, în clădiri de grădină, unde este necesar nu numai încălzirea camerei, ci și gătitul. Există dispozitive de încălzire pe brichete de combustibil lemnos sau lemn.

  Seminee de tip stradal

  Structura este similară șemineelor ​​tradiționale de casă. Sunt construite din piatră, blocuri din beton, cărămidă, marmură (materialul este selectat în funcție de zona climatică).

  În hornurile dispozitivelor stradale nu este prevăzută o supapă de închidere.

  Scopul principal al acestor dispozitive - proiectarea arhitecturii peisajului, formarea mediului de acasă.

  BBQ seminee

  Aceasta este o versiune a aragazului pentru stradă. Centrul autonom, care nu este asociat cu clădirile rezidențiale, este construit pentru gătit pe stradă. Grătar cu șemineu echipat cu un grătar, fumător, plite de gătit, panou, chiuvetă, masă de măcelărie, locul potrivit pentru ustensile de bucătărie sunt în cerere.

  Pentru a minimiza influența fenomenelor atmosferice (ploaie, zăpadă) asupra modelelor mantel sunt amenajate în foisoare, case de grădină deschise, sub copertine.

  Semineele sunt decorative

  Vorbim despre biofireplaces, seminee fals, seminee electrice, și anume, acele dispozitive care nu necesită țevi de coș. Scopul lor principal - decorarea sediului.Ele pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale.

  Modificări ale șemineelor ​​în funcție de tipul camerei de ardere:

   • Scaune deschise. Semineele unor astfel de șemineuri pot fi deschise de la una, 2, 3 sau toate cele 4 laturi (variații insulare). Dispozitivele tradiționale de încălzire sunt echipate cu o cutie de foc, deschisă dintr - o singură față. Dispozitivele cu incendiu deschis păstrează romantismul antichității, atractivitatea unei flăcări deschise. Acestea necesită întreținere sistematică, îngrijire specială, respectarea reglementărilor de siguranță, necesitatea accesului la o cantitate mare de oxigen.
   • Seminee inchise. Agentul de foc al acestor dispozitive este acoperit cu sticlă rezistentă la căldură sau cu o ușă de coș.

   Clasificarea pe tipuri de radiații termice:

   • Dispozitivele cu disipare a căldurii unilaterale au un design tradițional. Casa de foc este deschisă din partea din față, iar ceilalți trei pereți ai camerei sunt făcuți cu o pantă. Acest design crește puterea de căldură a șemineului.
   • Bilateral (cu disipare a căldurii bilaterale). Aceste dispozitive arata cu siguranta extraordinare.

   În ceea ce privește funcționarea, au mai multe defecte:

   1. o suprafață mare de disipare a căldurii necesită mai mult aer;
   2. în fața camerei de combustibil a acestor șeminee este necesară construirea unei protecții de o magnitudine mai mare;
   3. zona reflectorizantă a focarului este redusă, astfel că în cameră este furnizată prea puțină căldură.
   • Trilateral (cu disipare de căldură cu 3 părți). Focul deschis din 3 laturi face ca aceste construcții să fie destul de interesante. Dar protecția ar trebui să aibă 3 fețe. Producția de căldură din seminee cu radiații de căldură cu 3 părți este nesemnificativă, deoarece radiația căldurii se propagă numai de pe un singur plan reflectant.
   • Patru fețe (cu disipare a căldurii cu 4 părți). Semineele sunt deschise din toate părțile. Prin urmare, acestea joacă de obicei rolul de peisaj fără încălzirea încăperii.

   Clasificarea combustibilului:

   • Arderea lemnului - tipul tradițional de șeminee cu focar, portal și coș de fum. Este recomandabil să o faceți la etapa construirii unei case. Aceste construcții ar trebui ridicate de profesioniști, deoarece omisiunile pot provoca fum, inflamație și alte momente neplăcute în cameră.

   Șemineele pentru lemn necesită curățare constantă.

   Pentru ei, aerarea camerei este, de asemenea, de mare importanță. Șemineu din lemn va avea un loc minunat într-o casă de țară. Dar trebuie să vă gândiți la un loc pentru depozitarea echipamentelor auxiliare și a lemnului de foc.

   • gaz Dispozitivele au o bună întoarcere termică, se aprind rapid. Nu este nevoie de coș de fum. Conducta este condusă în aer liber sau în conducta de gaz.

   Șemineele pe combustibil albastru sunt mai sigure, iar costul lor este mai mic decât prețul semineelor ​​din lemn. Arzătorul pentru arderea combustibilului gazos este comandat în modul automat. Imitarea șemineului original se realizează prin lemn de foc ceramic, care se aprinde roșu în timpul procesului de ardere.

   Astfel de dispozitive pot fi livrate în apartament, dar este necesar să se obțină un document de autorizare de la serviciul de gaze. În plus, instalarea unor astfel de dispozitive ar trebui să producă gaze.

   • Electrofireplaces utilizate pentru decorarea interiorului, dar nu pentru încălzirea spațiului. Acesta este un model excelent pentru un apartament în oraș. Acestea funcționează din rețeaua electrică, nu sunt periculoase pentru utilizare.

   Greutatea redusă a dispozitivului, absența unui coș de fum, instalarea ușoară fac posibilă instalarea automată (fără implicarea specialiștilor). Nu trebuie să fie curățate, pentru a elimina cenușa din focar.

   • Tip de casetă. Numele său este asociat cu caracteristicile de design, are o casetă specială - o incintă din oțel acoperită cu sticlă. O incendiu de tip închis permite ca dispozitivul să fie utilizat în încăperi, deoarece este rezistent la foc. Ca avantaje se poate observa funcționalitatea ridicată și un coș de fum scurt. Este posibil să utilizați modul de ardere lungă.
    • Seminee bio - dispozitive decorative terminate care funcționează pe etanol sau alcool de vin. Pe partea inferioară a carcasei se montează un arzător din oțel în care se toarnă combustibil. Semineul este aprins cu o brichetă specializată sau cu o potrivire lungă. Un alt nume pentru biofireplaces este ekokaminy. Acestea sunt complet inofensive pentru sănătatea umană.
     • granulă șemineele trebuie clasificate într-o categorie separată, deoarece structura lor și tipul de combustibil utilizat au caracteristici proprii. Dispozitivele pe peleți sunt fabricate din fontă sau fier. În cazul lucrărilor de finisare în majoritatea cazurilor se utilizează sticlă și ceramică.

      Semineele sunt amenajate după cum urmează:

      • cutia de foc;
      • arzător pe peleți;
      • senzori de temperatură;
      • unitate de aprindere;
      • mai multe motoare electrice și o unitate de comandă;
      • pelet și compartiment de cenușă;
      • coș de fum.

      Peletele sunt încărcate într-un rezervor încorporat. Din capacitatea capacității depinde de durata șemineului.

      În modul automat, peleții sunt porționați în cutia de foc. Acolo, un dispozitiv special injectează aerul, creând condiții pentru flacără. În zona inferioară a carcasei există un asfalt, unde se toarnă cenușa.

      În astfel de dispozitive, puteți ajusta puterea, temperatura, timpul de acționare și oprire. Puteți conecta radiatoarele la modificările individuale.

      desen

      Construcția șemineului în locuință este o chestiune responsabilă care necesită abilități și abilități deosebite. Având în vedere că acest design simplu va fi centrul atenției locuitorilor și oaspeților casei, o atenție deosebită este acordată locației și designului decorului șemineului.

      Decorarea semineelor ​​poate fi:

      • caramida;
      • piatră;
      • lemn;
      • dintr-o placă ceramică.

      Pentru a vă îndrepta electric și falshkamina în camera de zi sunt construite nișe specializate de pe gips-carton.

      Cartea de vizită a căminului este un portal care este întotdeauna trimis în centrul camerei.

      Designul portalului poate fi:

      • granit;
      • marmură;
      • metal;
      • caramida;
      • ceramică;
      • calcar;
      • din piatră sălbatică și moloz.

      Exemplele originale de meșteșuguri de hornuri, care mai târziu devin mândri la domiciliu, sunt create de profesioniștii din materialele de mai sus. Aceste focare contribuie la crearea unei atmosfere pașnice care să poarte căldură și confort pentru gazde și pentru oaspeții lor.

      Producatori

      Printre producătorii ruși de șeminee din lemn se poate distinge marca. "Meta"care interacționează cu firme străine. Compania oferă o gamă largă de portaluri de înaltă calitate, care se disting prin configurație și preț.

      Seminee și sobe făcute în Belarus "Teplodar" va deveni nu numai o decorație interesantă a camerei, ci și o unitate excelentă pentru încălzirea unei case. Compania produce dispozitive cu o capacitate de 6-12 kW.

      Din partea producătorilor străini, este posibil să se distingă companiile finlandeze de șemineuri Harvia, Tulikivi și NunnaUun.

      Sfaturi și trucuri

      Firebox-ul este elementul principal al semineului. La urma urmei, lemnul de foc arde aici, căldura principală vine de aici. Principala sarcină a focarului este menținerea configurației și a integrității la temperaturi ridicate. Ele pot fi făcute din cărămidă, fontă sau fier, depinde de dispozitiv.

      Dacă sarcina dvs. este de a încălzi casa prin acest dispozitiv, atunci este necesar să alegeți un focar cu componente care acumulează căldură și care să încălzească încăperea chiar și după stingerea incendiului. Sobe separate de lemn sunt chiar echipate cu un circuit de încălzire a apei.

      Dacă luăm în considerare în detaliu structura dispozitivelor în case private, este necesar să acordăm o atenție deosebită coșurilor de fum.

      Ele vin în două configurații:

      • tubulatura directă - cel mai popular tip de capotă de evacuare, care este montat direct în procesul de construire a unei case;
      • Hornul înclinat este o formă forțată, care este folosită dacă trebuie să instalați un șemineu într-o clădire deja construită. Acest formular vă permite să vă conectați la un sistem de ventilație existent.

      Pentru a fi normal, coșul de fum trebuie să fie deasupra tubului de aragaz standard.

      Dacă este rotund, va reduce rezistența și va preveni formarea unui reziduu gros de funingine. Întregul sistem funcționează datorită saturației diferite a fumului fierbinte și a atmosferei exterioare. Regiunea de vid aspiră fumul din coș.

      Sarcina coșului este eliminarea din încăpere a produselor de ardere: funingine, monoxid de carbon și fum.Este important să se asigure că toate îmbinările cărămizilor sau țevilor din hota au fost bine sigilate. Aceasta este singura modalitate de a asigura o bună tracțiune.

      O altă condiție pentru o evacuare bună este vârful corect (partea superioară) a tubului de șemineu. Cel mai mult care poate fi aplicat este un deflector de ploaie. Decorarea excesivă poate afecta negativ funcționarea coșului de fum.

      Un element important - grătarul. De obicei este un grătar masiv de fontă, este așezat pe fundul vetrei. Lemnul de foc este pus pe partea de sus a acestuia. Pe măsură ce cenușa arde, se ruinează prin grătar fără a interfera cu distribuția planificată a focului.

      Exemple frumoase în interior

      Cel mai popular este portalul clasic. În cea mai mare parte, se integrează în perete și are o configurație în formă de U. Se caracterizează prin simplitatea și expresivitatea liniilor, simetriei. În rolul de peisaj, puteți folosi coloane false, basoreliefuri și ornamente.

      Designerii sfătuiesc să construiască un raft special deasupra șemineului, unde statulele, obiectele mici și vasele se vor lăuda. Pentru decorare, puteți folosi granit, marmură. Grilele Shod vor deveni decorațiuni suplimentare.

      Acordați atenție stilului rural sau stilului rustic (frumusețea naturală naturală).

      Astfel de portaluri au o configurație în formă de D împreună cu parametrii mici sau medii. Un accesoriu indispensabil pentru un astfel de șemineu este un fascicul de lemn deasupra focarului, pe care se află diverse obiecte mici.

      Deasupra modelelor în stil rustic se poate amplasa carcasa. El va juca doar un rol decorativ. Acest stil conține un portal de perete sau colț din cărămidă. Pentru gresie folosită gresie sau piatră de coajă.

      Stilul Loft a devenit popular în anii 60-70 ai secolului trecut. Se caracterizează prin camere mari cu pereți fără ipsos și tavane înalte. În camerele cu un astfel de interior, un șemineu din fier de tip insulă cu uși din sticlă va arăta grozav. Rețineți că acest stil nu oferă o mulțime de confort. Ca urmare, camera ar trebui să aibă un minim de mobilier și un spațiu liber maxim.

      Minimalismul este de asemenea un stil modernist diferit.

      Spre deosebire de proiectul anterior, un astfel de interior presupune linii netede, accent pe detalii și culori corecte.În această cameră se vor amenaja șemineuri cu o formă și culoare netedă, precum și dispozitive din sticlă și metal.

      Structura stilului modern de înaltă tehnologie conține modele din sticlă cromată, oțel, sticlă și plastic rezistent la căldură. Portalul poate fi de orice configurație. Adesea, într-un astfel de dispozitiv, numai peretele din spate rămâne opac. Utilaje din lemn în stil high-tech - versiunea originală, care este implementată la comandă.

      Vedeți următorul videoclip pentru mai multe informații despre șemineul de ardere a lemnului.

      Comentarii
       autor
      Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

      Sala de intrare

      Camera de zi

      dormitor