Usi de usi: selectie si instalare

Din cele mai vechi timpuri, o atenție deosebită a fost acordată aranjamentului vetrei de acasă. El a efectuat mai multe funcții deodată: el a fost o sursă de căldură, lumină și un asistent în gătit. Toată lumea a încercat să facă inima lor unică. Prin urmare, astăzi piața oferă o mare varietate de șeminee diferite.

Pentru a proteja focul care arde în interiorul aparatului, utilizați ușile speciale. Ele sunt instalate în partea din față a structurii. Acest element impune cerințe crescute.

Atunci când alegeți o ușă pentru șemineu, este necesar să se țină seama nu numai de caracteristicile tehnice, ci și de aspectul, deoarece designul ca un întreg ar trebui să arate estetic.

Caracteristici speciale

Indiferent dacă cumpărați un produs finit pentru șemineu sau faceți-l singur, trebuie să respecte anumiți parametri:

 • Ușa trebuie să fie din material natural rezistent la căldură (sticlă refractară, piatră naturală, oțel, ceramică).
 • Pentru a asigura siguranța la incendiu este necesar să se asigure etanșeitatea ușii. Deseori cauza focului devine exact ușă de șemineu defectă. Prin urmare, în timpul instalării, trebuie acordată o atenție deosebită verificării fisurilor și fisurilor.

De asemenea, atunci când alegeți o ușă, trebuie să luați în considerare tipul, caracteristicile de proiectare și dimensiunea șemineului.

Se recomandă achiziționarea de produse de la producătorii de încredere, pentru a vă proteja de falsurile ieftine și de calitate scăzută.

specie

Ușile în sine sunt aproximativ același tip de design. Ele sunt împărțite numai de materialele de la care sunt fabricate.

Cele mai populare pe piață au câștigat ușile de sticlă. Acest material vă permite să monitorizați procesul de combustie în cuptor. Felul focului focului măsurat oferă o plăcere estetică, dă un sentiment de pace, căldură și confort. În același timp, o sticlă rezistentă la căldură asigură o siguranță absolută. În plus, prin ușile transparente este ușor de controlat procesele care se produc în interiorul șemineului.

De exemplu, dacă geamul devine mai întunecat de funingine, înseamnă că există probleme în sistemul de coșuri, este necesară curățarea aparatului sau repararea acestuia.

Datorită unui tratament special, geamul din care sunt realizate ușile capătă proprietăți rezistente la căldură. Un astfel de produs poate rezista la temperaturi ridicate pentru o lungă perioadă de timp.

Cel mai mare minus dintre produsele din sticlă este fragilitatea lor. În ciuda producției de sticlă rezistentă la impact și a rezistenței la temperaturi ridicate, materialul este foarte sensibil la solicitările mecanice. Prin urmare, este nevoie de o funcționare atentă și o întreținere atentă.

În ceea ce privește designul, sticla merge bine cu multe materiale: marmură, piatră naturală, metal. Prin urmare, această ușă va fi o mare plus față de orice șemineu.

Usile metalice pentru semineu sunt de mai multe tipuri:

 • oțel;
 • forjate;
 • fonta.

Astfel de uși sunt considerate cele mai sigure. Acestea au fost utilizate pe scară largă din cauza prețurilor relativ scăzute. Astăzi cele mai populare sunt ușile din oțel cu inserții de sticlă.

Produsele ceramice sunt rareori utilizate pentru proiectarea dispozitivelor de încălzire.Cu toate acestea, dacă în funcție de designul designerului, întreaga structură are o suprafață ceramică, ușile nu trebuie să iasă în evidență. Pentru ca produsul să reziste la efectele temperaturilor ridicate, acesta este ars. Acest tip de ușă este destul de scump. În plus, în funcționare, este impracticabilă. Faceți o alegere în favoarea unui astfel de element nu poate fi decât în ​​scopul armoniei estetice a aspectului șemineului.

Cum sa alegi?

Pentru a alege cea mai potrivită opțiune pentru ușă, este necesar să luați în considerare toate nuanțele. Pentru a obține o siguranță și o armonie vizuală, ușa trebuie să respecte designul șemineului. Deci, atunci când alegeți un element de sticlă, puteți achiziționa un model cu sticlă plat sau convex. Poate fi de asemenea o opțiune panoramică cu un singur strat, segmentată sau rotunjită.

Este necesar să alegeți grosimea corectă a sticlei. Proprietățile sale rezistente la căldură vor depinde de aceasta. De asemenea, va afecta perioada de garanție solicitată de producător.

Turnarea și forjarea sunt folosite pentru a încadra fereastra de sticlă în ușă. Ca urmare, ușa se întoarce greu. Mecanismele și dispozitivele auxiliare sunt dezvoltate pentru a spori ușurința deschiderii.

De asemenea, este important să rețineți că atunci când vindeți elemente de sticlă pentru seminee, producătorii ruși oferă un set de rezervă de sticlă rezistentă la căldură (în caz de înlocuire). Producătorii importați vin doar piesele, ceea ce nu este foarte convenabil. Dacă aveți nevoie de o înlocuire în acest caz, trebuie să cheltuiți mult timp și bani.

Când alegeți, merită să luați în considerare metoda de încălzire a dispozitivului. Dacă șemineul este încălzit numai cu lemn, atunci utilizați ușile metalice sau modelele cu inserții de sticlă. Atunci când se utilizează cocs sau cărbune, este necesar să se instaleze o versiune din fontă.

Dacă țineți cont de toate recomandările, șemineul dvs. vă va servi mult timp. Ușa selectată trebuie să reziste la temperaturi de la 600 ° C la 1000 ° C

În ceea ce privește modul de deschidere, cele mai fiabile și mai sigure sunt duble, ghilotină și deschidere pe modelele laterale.

luare

Efectuarea ușilor pentru casă cu propriile mâini este un loc de muncă care nu necesită cunoștințe și abilități speciale. Este necesar să faceți produsul înainte de construirea șemineului. În acest caz, ușa finisată este pur și simplu introdusă în zidărie, nu există probleme în timpul instalării.

Pentru fabricarea ușii de șemineu trebuie să efectuați o serie de operații succesive:

 • Din colț faceți blancuri la dimensiunile desenelor. Strângeți semifabricatele în forma dorită.
 • Verificați toate conexiunile produsului dvs. cu ajutorul unui pătrat.
 • Pe foaia de metal marcați conturul interior al cadrului din colț. Conturul exterior ar trebui să fie puțin mai mare decât dimensiunea cadrului. Acest lucru va asigura etanșeitatea produsului dvs. în timpul instalării.
 • Utilizați o mașină de șlefuit disc abrazivă pentru a tăia un semifabricat de pe o foaie de oțel.
 • Asamblați structura și luați halele. Verificați locația caselor. Dacă totul se face corect, scalp-le.
 • Toate sudurile trebuie îndepărtate. Apoi, instalați șurubul și mânerul.

Dacă totul a fost marcat și făcut corect, ușa poate fi ușor deschisă și închisă.

instalare

Complexitatea montajului produsului este direct legată de design și model. Pentru a efectua singur instalarea ușii, aveți nevoie de un set de instrumente și unelte speciale.

Veți avea nevoie de:

 • unelte de șlefuit unghi
 • disc de tăiere;
 • cablu de etanșare;
 • foraj ciocan sau foraj ciocan;
 • set de foraj;
 • șurubelniță;
 • șuruburi autotubulare;
 • marcator permanent;
 • amestec de cuptor rezistent la căldură.

  Pentru a efectua instalarea, trebuie să efectuați o serie de acțiuni secvențiale:

  • Atașați ușa la gaura șemineului. Trebuie să vă asigurați că corpul produsului corespunde designului șemineului. Utilizați un marcator permanent pentru a marca suprafața focului prin găurile de montare din carcasă. Scoateți cu atenție produsul.
  • Pentru a face canelurile din zidărie, aveți nevoie de un bulgară cu o roată cu diamant. Această activitate necesită multă atenție și echipament suplimentar. Veți avea nevoie de ochelari speciali pentru a vă proteja ochii și un aparat respirator pentru a vă proteja organele respiratorii. După tăierea canelurilor, este necesar să rupeți bucățile de cărămizi cu dalta și cu ciocanul.
  • Un perforator sau un burghiu de impact poate fi forat folosind marcajele marcate pentru montarea corpului produsului. Încercați cadrul și asigurați-vă că găurile din cadru și zidăria se potrivesc.
  • Soluția cuptorului rezistent la căldură trebuie diluată în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Impregnați cordonul de etanșare a azbestului în amestecul de cuptoare. Impingeți-l bine pe cadru. Introduceți produsul pregătit în structură atingând-l cu un ciocan din cauciuc.Dacă rămân fisuri, este necesar să le înfundați cu un cablu de azbest și să aliniați amestecul de căldură rezistent la foc.
  • Utilizați șuruburi pentru a fixa cadrul la șemineu.
  • După ce soluția se usucă, introduceți geamul în ușă.
  • Cuptorul de control poate fi făcut în 3-4 zile.

  Recomandări utile

  Dacă ușa este aleasă pentru un șemineu în construcție, problemele de selecție și instalare sunt de obicei evitate. Este mult mai dificil să finalizați ușa cu un șemineu deja gata. În astfel de cazuri Pot exista o serie de probleme care pot fi evitate prin consultarea experților:

  • Atunci când alegeți un model, este necesar să se determine dimensiunile ușii. Măsurați ușa pregătită în șemineu. Cadrul trebuie să se potrivească sau să fie ușor mai mare. Acest lucru va asigura etanșeitatea produsului în timpul instalării.
  • Este mai bine să achiziționați structuri solide, decât să vă pliați. Cel de-al doilea tip este mai dificil de montat cu pereți neuniformi ai șemineului. Durerea este de asemenea afectată.
  • Atunci când instalați geamul în ușă, este necesar să lăsați spații termice. Acest lucru este necesar pentru ca sticla să nu crape atunci când este expandată sub influența temperaturilor ridicate.
  • Înainte de a instala modelul de sticlă, trebuie să scoateți geamul din ușă. Aceasta este o operație simplă. De obicei, sticla este fixată cu două șuruburi.
  • Toate fisurile și golurile de-a lungul perimetrului ramei trebuie să fie etanșate cu un cablu de etanșare cu azbest și lubrifiate cu un amestec de cuptor. În acest fel se realizează etanșeitatea instalației ușii.
  • Este important să vă amintiți condițiile pentru funcționarea corectă a șemineului. Ușa instalată nu trebuie încălzită din exterior mai mult de 40 ° C. Este necesar să alegeți acele modele care sunt fabricate din mai multe straturi de materiale diferite cu un spațiu de aer.
  • Cel mai sigur tip de usi - usi duble. Datorită prezenței unui spațiu între clapete, cantitatea optimă de aer necesară pentru a menține procesul de ardere ajunge în vatră.

  Cum să instalați o ușă a cuptorului, consultați următorul videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor