Caracteristicile șemineelor ​​din cărămidă și așezarea lor

Atmosfera unică de confort și căldură din cameră creează șemineuri.

Cu câteva decenii în urmă, proprietarii lor ar putea fi străini bogați sau compatrioți foarte bogați. În ultimii ani, un element atât de atrăgător și extraordinar al interiorului a apărut în casele, casele private și apartamentele cetățenilor obișnuiți.

Caracteristici speciale

O sobă din Rusia a fost întotdeauna un atribut indispensabil într-o clădire rezidențială. Mai târziu, a fost forțată să iasă din cărămizi de cărămidă. La prima vedere poate părea că nu există nicio diferență între ele, dar în realitate acestea sunt dispozitive care au diferențe semnificative în caracteristicile de performanță (fiecare are avantaje și dezavantaje proprii).

Aragazul este o structură care servește pentru încălzirea întregii zone a încăperii. Focul din aragaz este acoperit cu un amortizor.Conform unei tehnologii speciale, coșul de fum este complicat. Acest lucru face imposibilă acumularea de monoxid de carbon în cameră și contribuie la un transfer mai mare de căldură al sobelor în comparație cu semineele. Alimentarea cu aer a cuptorului este controlată de o suflantă care nu se află în proiectul șemineului. Oferă și economie de combustibil.

O sobă din Rusia
Procesul de procesare a cuptorului

Semineul nu produce căldură în cantități mari, cum este posibil atunci când se utilizează o sobă. Pentru a topi și a încălzi soba, aveți nevoie de mult mai mult timp, însă soba încălzită uniformă încălzește întreaga cameră și căldura din casă este ținută timp de 10-15 ore.

Un șemineu este o unitate care are un design mai simplificat decât o sobă. Vatra lui este deschisă și hornul este concentrat deasupra lui. Conform dispozitivului său, un șemineu aerisesc aer cald mai mult decât îl încălzește. Cutia de foc este situată în perete sau pe teritoriul atașat. O ușă sau o clapă nu este prevăzută, iar o deschidere mare deschisă este realizată în schimb. Prin ea, razele de căldură se încadrează pe oameni care se plimbau în șemineu.

Caramida din cărămidă
Procesul de șemineu aerisire aer

Piesa de coșuri bună oferă acces la oxigen în cameră.Aerul păstrează arderea combustibilului. Colectorul de fum este proiectat astfel încât fumul din camera de incendiu să pătrundă imediat în coșul de fum, fără a rămâne în cameră.

Pentru ca fumul să nu se acumuleze în cameră, hornul este făcut cu un diametru mare. Șemineul, spre deosebire de aragaz, poate fi încălzit rapid, dar este necesar să se pună foc în foc pentru a menține căldura.

Spațiul care este încălzit cu el este locul chiar în fața focarului. Spre deosebire de o sobă, un șemineu consumă mult mai mult combustibil.

Căldura intră în cameră imediat după ce șemineul este inundat.

Dispozitiv semineu
Structura de șemineu

Acest dispozitiv este cel mai adesea instalat pentru a crea o atmosferă atractivă și neobișnuită în casă. Setarea romantică în cameră cu pâlpâirea focului în cuptor trebuie să se elibereze și să se odihnească.

Când oamenii nu locuiesc în casă, ci se întorc din când în când, utilizarea șemineului este cea mai potrivită pentru astfel de cazuri.

tipuri

Șemineele din cărămidă includ trei părți principale. Acesta este un portal, un horn și o căsuță de foc.

Cutia de foc este o nișă pentru foc. Portalul este partea exterioară a șemineului, care este decorată cu diverse materiale (piatră, sculptură, lemn și altele). Dispozitivul prin care fumul scapă din cameră, numit coșul de fum.

Există desene de coșuri conform metodei de construcție - acestea sunt deschise, închise și semi-deschise. Atunci când camera de incendiu și coșul de cămin dintr-o cărămidă nu sunt separate de peretele încăperii, ci sunt încorporate în ea, atunci dispozitivul de încălzire este numit închis.

Șemineu deschis
Jumătate deschisă de câine
Șemineu închis

Coșul de fum și focul de artificii sunt în profunzime în peretele încăperii. Ele sunt numite și construcții închise (engleze). Avantajul lor este în mărime. Ele sunt compacte și pot fi instalate în încăperi foarte mici.

Cu toate acestea, pereții clădirilor în care este planificată așezarea șemineului ar trebui să fie îngroșați, deoarece puterea lor scade.

Ele sunt ridicate imediat cu construcția clădirii. Proiectarea lor este luată în considerare în documentația generală de proiect pentru complexul rezidențial inițial.

Șemineu închis, cu incendiu închis
Șemineu închis cu vatră deschisă

Structura așezată de-a lungul peretelui și care o înconjoară este numită un șemineu sau un șemineu semi-deschis. În astfel de structuri, căminul și coșul de fum nu sunt construite în perete. Construcția unui șemineu semi-deschis este posibilă într-o cameră construită cu mult timp în urmă. Nu este necesară reamenajarea lui în acest caz.Șemineul pe perete este considerat cel mai des întâlnit tip. Poate avea aceeași dimensiune, lungime sau conică în partea de sus. Odată cu construcția peretelui în sine, nu este legată în nici un fel.

Semineu semineu cărămidă
Șemineu de perete

Dispozitive de șemineu amplasate la distanță de pereții camerei, numite deschise (insulare). Ele reprezintă una dintre speciile cele mai nepopulare. Instalarea unor astfel de structuri este binevenită în zone mari, deoarece acestea ocupă o mare parte din spațiul din încăpere în care sunt instalate. Structurile insulare (deschise) nu ating peretele, flacăra este vizibilă de oriunde în cameră.

Șemineele pe colț sunt situate în colțul clădirii, de unde și numele acestora. Cu ajutorul lor, colțurile goale de camere sunt convenabil utilizate, camerele adiacente sunt încălzite.

Șemineu deschis
Șemineu pe colț

Șemineele din colțurile de șemineu sunt concentrate în peretele camerei. Este imposibil să se facă calculul cu o cărămidă goală. Partea deschisă a camerei de fum este realizată din metal. Poate fi din fier sau beton. Suprafața este acoperită cu cărămidă, piatră, ipsos.

Șeminele, în care flacăra nu este împrejmuită de camera comună, se numesc structuri cu foc deschis. Cutie de foc din cărămizi de șamotă. Poate fi și o deschizătură de fier sau fontă.

Bariera (bariera) este o grila decorativă.

Eficiența acestor facilități este redusă și servesc mai mult ca decor decât ca un dispozitiv de încălzire.

Șemineu deschis
Șemineu cu grătar decorativ

Șeminele de tip închis, dimpotrivă, sunt echipate cu sticlă rezistentă la căldură (ușă cu sticlă). Se concentrează între focar și cameră. În partea inferioară a focarului închis aveți o cameră suplimentară sub tavă. Din acesta, aerul este introdus în camera unde are loc arderea. În camerele de incendiu ale acestui tip de șemineu instalați un mecanism pentru a controla supapa. Toate nuanțele dispozitivului și funcționarea șemineului se ascund cu pricepere sub placare. Este făcut din piatră, cărămidă decorativă, țiglă. Pot exista cadre din lemn.

Semineu cu cuptor închis din cărămidă
Semineu cu piatră închisă

Utilizarea pe scară largă pentru instalarea lor în cabane gasit arderea lemnului cărămizi seminee. Funcția pe care o efectuează este gătitul și încălzirea cu un circuit de apă.

Astfel de unități sunt mai mici decât cele staționare. Consumul de combustibil al semineelor ​​cu elemente de cuptor este mare. Cu toate acestea, avantajul lor este capacitatea de a utiliza energia termică independent de transportatorii externi. De exemplu, cazanele electrice nu funcționează adesea din cauza problemelor legate de alimentarea cu energie electrică a satelor de vacanță. De asemenea, nu este necesar să se furnizeze comunicații de gaz (în cazul unui cazan pe gaz).

Kaminopech poate fi echipat cu un cuptor, ceea ce face posibilă pregătirea vesela folosind aceleași tehnologii ca și în cuptoarele rusești.

Seminee din caramida din lemn
Kaminopech cu cuptor

Aragazul - un șemineu pentru o baie este echipat cu un rezervor pentru încălzirea apei. Rezervoarele variază în funcție de dimensiune și model. Prezența unui portal închis sau deschis distinge structurile de baie de alte specii. Semineele din cărămidă pentru băi calmează rapid camera, căldura este stocată pentru o perioadă lungă de timp. La cabana de la căminul de cărămidă, puteți atașa un grătar.

Pentru instalarea de seminee din cărămidă din lemn trebuie să efectueze o analiză detaliată a ingineriei. O atenție deosebită este acordată amplasării coșului de fum.

Cuptorul - un șemineu pentru o baie cu un rezervor
Șemineu cu brazier

Stil și design

Șemineul din casă este un șemineu.El mereu simboliza pacea, confortul. Prin urmare, spațiul din jurul focului a devenit un loc favorit pentru întreaga familie.

De mult timp, grandei și bogați au încercat să sublinieze importanța semineului. Fațada lui a încercat să decoreze cu metale și pietre prețioase. De-a lungul timpului, au existat stiluri și modele de seminee. În funcție de designul dispozitivului de încălzire, dimensiunea acestuia și alegeți materialul pentru așezare. Învelișul face roșu cărămiziu sau utilizează cărămidă albă ignifugă.

Impunerea unui șemineu poate fi o piatră decorativă. În camera în care se află, designul joacă un rol important. Modul în care decorul interior va depinde de modul în care toate elementele decorative (mobilier, perdele, tapiserii, covoare, vase și alte accesorii) sunt combinate.

Există mai multe stiluri arhitecturale de șemineu. Cele mai renumite dintre ele sunt următoarele: țară și rusă, baroc (rococo) și clasicism, imperiu, modern, high-tech.

Șemineu în stil național
Semineu în stil rusesc
Șemineu în stil modern
Șemineu în stil clasic

Stilul clasicismului este caracterizat de linii foarte stricte și de linii simetrice. Designul șemineului pentru camera de zi ar trebui să fie nobil.Adesea folosit pentru pictura decoratiunilor. Adesea completează figurinele pastorale delicate ale ansamblului. Semineul din marmură arată foarte frumos. Pentru el să ridice elementele potrivite de decor. Alături de fotografiile de pe fața locului sau de realizarea stucului cu ornamente complexe embosate. Finisarea în bronz sau aur este posibilă.

Șemineele în stilul țării sunt complet opuse designului clasic. Țara sau "rustic" în traducere înseamnă dur sau zdrobit. Semineele sunt realizate din materiale naturale (pietre tratate aproximativ sau lemn). Sentimentul de contact cu animalele sălbatice vine atunci când privim șemineul. Acest stil este potrivit pentru iubitorii de piatră naturală.

Stilul baroc (Rococo, Renaissance) reflectă formele magnifice. Șeminele în acest stil stăteau jos, acoperite cu plăci de marmură. De obicei, camera în care se află șemineul este decorată cu tablouri în cadre scumpe, precum și perdele grele și cornișe incrustate. Deseori, atârnă peste o oglindă de șemineu într-un cadru sculptat.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, a apărut stilul Empire. El se referă la tipul de regal. Caracteristica sa principală este predominanța peste tot.Elementele de design diferă în monumentalitatea formelor. Mobila este preluată cu tapițerie scumpe, pe pereți sunt atârnate oglinzi mari. Semineele sunt decorate cu sfinxuri, capete de leu. Simetria strictă în toate distinge stilul Empire de alte stiluri.

Șemineele în stil Art Nouveau au fost puțin alungite. Decorul reflectă prospețimea ideilor și a imaginilor. Piatra și metalul sunt combinate într-un singur ansamblu. Cuptorul este făcut rotund sau îi dă o nouă formă neobișnuită. Un asemenea șemineu este complet individual și devine centrul de atracție în casă.

Tehnologia high-tech exprimă maximalism în utilizarea spațiului. În jurul șemineului se află, de obicei, mobilier concentrat cu inserții metalice și de sticlă. Decorul este o formă diferită de reținere. Acest stil este considerat rece și low-key. Semineele sunt decorate cu materiale precum granit, marmură. Utilizați, de asemenea, plăci ceramice.

Stilul rusesc implică utilizarea plăcilor ca o decorare pentru șemineu. Astfel de structuri sunt extraordinar de frumoase, deoarece plăcile de tigla au o formă și o culoare diferite. Când șemineul este inundat, între caramida și suprafața de teracotă rămâne un gol, conform tehnologiei zidăriei. Umpleți-l în procesul de instalare de nisip sau pietriș de cărămidă.Ca rezultat al încălzirii, acest material eliberează căldură mult timp. Golurile echilibrează temperatura de încălzire a plăcilor și a cărămizilor, datorită acestui fapt, șemineele nu sunt susceptibile de distrugere și pot servi timp de mulți ani.

Desene și diagrame

Cel mai comun tip este considerat un șemineu la colț. Se potrivește bine în spațiul chiar și al unei camere mici. Coșul de gunoi și portalul său sunt în colț, din cauza căreia camera nu este aglomerată.

Firebox-ul de la șemineul din colț poate fi închis sau deschis, în funcție de dorință.

Șemineu pe colț cu focar închis
Șemineu pe colț cu vatră deschisă

Pentru a plia corect șemineul, trebuie mai întâi să faceți desene și diagrame ca o structură întreagă.și părți separate. Calculele atent vor face posibilă evitarea greșelilor în timpul ouatului. Mai întâi de toate, trebuie să cunoașteți dimensiunea unei case de țară, să faceți proiecte ale coșului și cuptorului, pentru a clarifica ce material va fi zidăria. În desene aveți nevoie pentru a afișa șemineu în diferite proiecții: vedere de sus, lateral, drept.

Schema de aragaz 750h1400
Proiect casa cu semineu

Un șemineu bine construit trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici:

 • incalzirea camerei;
 • nu au fisuri sau defecte pentru a evita fumul;
 • aspectul său ar trebui să fie combinat cu interiorul camerei.

De exemplu, o instalație de șemineu este planificată într-o cameră de 20 de metri pătrați, cu o înălțime a tavanului de 3,5 metri. Volumul camerei va fi de 70 de metri cubi (20x3,5). Raportul dintre înălțimea șemineului și adâncimea focului este de 1/2 sau 1/3. La nerespectarea dimensiunilor și montarea unei camere de incendiu cu căldură de adâncime sporită în interior va scădea. Când adâncimea sa este mai mică, ar putea fi fum. Prin urmare, respectarea dimensiunilor este principalul criteriu pentru munca de succes.

Opțiuni de șemineu pe colț
Parametrii pentru șemineu

Orificiile de fum depind de zona focarului. Dimensiunile standard ale coșului de fum sunt de 14x14 cm. Cu o formă rotundă a coșului de fum, acesta poate fi de la 8 până la 14 centimetri. Schema coșului de fum ar trebui elaborată la cel mai mic detaliu. Cel mai bine este să-l scoți din cărămizi. Construcția coșului începe cu așezarea fundației, apoi se realizează instalarea de comenzi (șine) pentru marcarea rândurilor de zidărie, apoi se face shvarbovka (se injectează suprafața interioară a coșului de fum), se fixează vârful (partea superioară a coșului de fum) și coșul de fum.

Caramida din cărămidă
Instalarea cositorilor
Instalarea coșului de fum în secțiune

Cel mai important element și element important în realizarea unui șemineu este calculul și construirea unei baze de bază. Trebuie să fie fiabilă și durabilă. Nu trebuie să uităm că nu puteți pune bazele pereților și șemineului singur. Aceste baze ar trebui să fie diferite, deoarece sarcina lor în greutate nu este aceeași și în timp contracția va fi, de asemenea, diferită. Dupa ce a fost calculata dimensiunea fundatiei, se realizeaza un plan de semineu la nivelul subsolului. Lățimea fundației ar trebui să fie de cinci până la șapte centimetri mai mare decât lățimea subsolului.

După calcule, mergeți direct la turnarea fundației și așezarea șemineului.

Semineele cu circuit de încălzire a apei sunt foarte populare. Pentru a le instala în clădirile suburbane recurge la ajutorul mașinilor de sudură.

În funcție de caracteristicile externe ale unui astfel de șemineu este similar cu o sobă cu picioare cu o conductă de evacuare exterioară.

Schimbătorul de căldură are o grosime de cel puțin 5 mm. Se încălzește rapid și asigură că căldura este distribuită în întreaga cameră. Semineul și sistemul de alimentare cu apă sunt conectate la acesta, în funcție de modul în care se realizează întregul sistem de încălzire din casă.Volumul lichidului de răcire în care circuitul va funcționa eficient este de 55-85 litri. Suprafața maximă care poate fi încălzită cu ajutorul unui șemineu cu circuit de apă este de 230 metri cubi. Rezervorul de expansiune este instalat în limita a 7-11% din volumul total al circuitului de încălzire.

Circuitul schimbătorului de căldură
Semineu cu schimbător de căldură de apă

Cuptorul dintr-un șemineu din metal este realizat în două moduri. Se face separat de întreaga structură. Introduceți bobina, apoi conectați-vă cu un șemineu comun.

Cea de-a doua cale este că șemineul este fabricat fără un capac superior. O bază de coș (sacou) este introdusă în interior și fixată, iar apoi o bobină este fixată.

Este posibil să reglați temperatura în șemineu cu ajutorul combustibilului (măriți sau micșorați) și cu ajutorul supapei clapetă.

Semineu fără capac superior
Separă focul

Dacă camera de incendiu a unui șemineu este amplasată la același nivel cu radiatoarele, instalați o pompă de circulație suplimentară. Ajută la mișcarea apei calde și reci și împiedică procesul de bobinare. Eficiența șemineului când se utilizează o pompă de circulație crește semnificativ.Pompa este plasată în subsolul casei sau în încăperile de utilitate.

Pompa de circulație
Procesul de pompare

Cum să o faceți singur?

Pentru oricine dorește să facă un șemineu cu propriile mâini în casă, ar trebui să utilizați instrucțiunile de stabilire. Construcția unei astfel de structuri ar trebui să se realizeze pe o fundație pregătită.

La început, pregătiți o groapă pentru turnarea fundației., ar trebui să fie cu 15-20 cm mai lat decât fundația. Adâncimea sa nu trebuie să fie mai mică de 50 de centimetri. Realizarea fundației poate fi făcută din beton și cărămidă. În partea de jos a molozului adormi la 10-12 cm și amortizat. După ce a făcut un lemnos de un copac și a pus-o pe bază. Apoi, turnați fundația și așteptați să se usuce. Verificați colțurile de nivel și neteziți toate neregularitățile, aliniați suprafața orizontală.

Fundația inundată pentru fixarea fiabilă este lăsată timp de 5-7 zile. Fundația finisată trebuie să fie de 7-8 centimetri sub nivelul podelei.

Când fundația este gata, este acoperită cu acoperiș pentru pardoseală pentru impermeabilizare. Cu câteva zile înainte de a fi așezate, lutul este înmuiat în mortar. După o scurtă perioadă de timp, se adaugă apă și se agită. Va fi mai bine să adăugați soluția dacă adăugați ciment.

Primul rând de cărămizi a pus coaste și a făcut-o solidă. Rândurile ulterioare sunt așezate plat.

Cutia metalică (suflanta) este fixată în locaș, cenușa se va acumula în ea. Al treilea rând trebuie să fie o parte din această căsuță trebuie închisă. Apoi puneți rândurile pentru inserția șemineului și grătarul. În al cincilea rând, proeminențele sunt făcute înainte. Acest lucru este necesar pentru a face suprapunerea. Pentru a evita abaterile cărămizilor chiar cu 1 mm, este necesar să verificați unghiul de așezare cu un plumb. De asemenea, trebuie să verificați ordinea tot timpul.

Pornind de la al șaselea rând și cel de-al nouălea, să așeze cuptorul. Pe fundul cuptorului puneți grătarul de fontă. Acestea au dimensiuni diferite, trebuie să selectați propriile dvs. pentru fiecare cuptor.

Pentru finisarea camerei de incendiu nu folosiți o cărămidă cu fața. Caramida din cărămidă este executată în conformitate cu anumite reguli, iar costul unei astfel de lucrări este ridicat.

După ce ați confruntat cu inserția șemineului, ușile sunt fixate la jumătate (în cazul unui șemineu închis). Ușile din fontă sunt scufundate în zidărie cu sârmă de oțel.

Cu versiunea deschisă a șemineului nu folosiți ușa. Zidaria continuă până la cel de-al 20-lea rând. Între 13 și 19 rânduri se fixează baza oglinzii.Caramida se afla vertical sub pantă. De la 20 la 21 de rânduri, cărămizile împing un pic înainte, acest lucru face posibilă îngustarea focarului. Rândurile 22 și 23 formează un dinte de coș de fum care iese la 20 de grade.

În cele 24 și 25 de rânduri se află clădirea. Apoi, mergeți la structura coșului. Cu aspectul său, procesul se termină, apoi se realizează căptușeala.

Semineu, spre deosebire de alte dispozitive, include elemente și părți care lucrează interconectate unul cu celălalt. Modul în care funcționează elementele individuale depinde de activitatea întregului sistem ca întreg.

Sfaturi

Maeștrii implicați în șemineu, dați sfaturi utile:

 • O vidră trebuie așezată pe acoperiș la ieșirea coșului de fum. Acest element va proteja împotriva incendiului.
 • Când vatra nu poate fi instalată într-o singură încăpere datorită grosimii pereților, ea poate fi așezată în încăperile adiacente.
 • Cea mai bună versiune a șemineului pentru o casă în care trăiesc pentru o lungă perioadă de timp este un perete, construcția sa nu va afecta aspectul clădirii.
Coș de gunoi
Semineu între camere
Șemineu de perete

Exemple frumoase în interior

Atunci când alegeți o structură, trebuie să acordați atenție formei sale.

 • Șemineul asimetric pe colț se va potrivi bine în interiorul încăperilor mari și mici.
 • Versiunea clasică a șemineului este un portal deschis de cărămidă roșie.Arată frumos în casa de lemn.
 • Într-o casă cu un interior modern ar fi potrivit să plasezi designul în stil modern.
 • Proprietarii de livinguri mari se vor potrivi cu șemineul, decorate în stil baroc. Portalul în acest stil este decorat cu stuc cu bucle.
 • Pentru iubitorii de stil rustic, portalul de colț sau de perete decorat cu scoici și gresie va fi cel mai bun.
 • Este necesar să alegeți un semineu de un anumit tip, luând în considerare caracteristicile ingineriale ale casei și stilul înregistrării.

Cum se face un șemineu cu mâinile tale, vezi următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor