Detalii privind instalarea cazanului

Cunoașterea sobelor și semineelor ​​în combinație cu instalarea corespunzătoare și funcționarea corectă va ajuta la economisirea banilor care ar putea fi cheltuiți pentru atragerea specialiștilor. Înainte de instalarea semineului, merită să examinați recomandările care au fost testate de-a lungul anilor, iar rezultatul lucrărilor efectuate personal va uimi nu numai oamenii apropiați, ci și profesioniștii din domeniul cuptorului.

Caracteristici speciale

Dacă se ia o decizie cu privire la dispozitivul din casa de șemineu, este important să se înțeleagă capacitățile distructive ale unității, deoarece siguranța dispozitivului va depinde de aceasta. Frumusețea flacării în șemineu - doar o mică parte a sistemului complex. O sobă de șemineu include multe elemente care sunt invizibile pentru ochi. Părțile sale pot fi împărțite în exterior (peisaj) și intern,responsabile de fitness funcțional.

Forma șemineului, astfel de dispozitive sunt unghiulare, trapezoidale sau ovale. Tipul este selectat în funcție de efectul pe care proprietarul dorește să îl dea interiorului.

Părțile funcționale includ:

 • focar;
 • coș de fum sau cutie de fum;
 • locuință, coș de fum.

Din fiecare parte a căminului depinde de eficiența sa energetică, de eficiența termică și de durata de viață. Piesele separate achiziționate în magazin sau realizate cu mâinile lor din materiale de construcție potrivite sunt potrivite pentru asamblarea unui șemineu.

La asamblare este important să se acorde atenție izolației cuptorului. Această etapă este deosebit de importantă în cazul în care casa este construită din lemn sau bușteni. Este imposibil să se permită contactul cu lemnul de elemente fierbinți ale unui șemineu, această regulă se referă la o podea, pereți și, de asemenea, suprapuneri. Dacă respectați regulile, căldura semineului va aduce confort unei case din lemn fără riscul de incendiu.

În cazul în care dispozitivul de inserție șemineu este achiziționat pentru producție, atunci este de obicei făcut din fontă sau oțel. Depunerea automată este posibilă din cărămizi rezistente la căldură. Este un material rezistent la căldură rezistent. Șemineul cu cărucior din fontă este protejat suplimentar de cărămizi de sticlă din interior.Această regulă este obligatorie dacă șemineul are o incintă din oțel.

Scopul funcțional al părților individuale

Combustibilul este încărcat în focar și aprins. Activitatea de ardere și intensitatea eliberării căldurii sunt în mod direct interconectate cu clapeta - cu o deschidere mai mare, aerul maxim ajunge în cuptor și lemnul arde mai bine. În cazul în care proiectul implică un foc deschis, intensitatea focului nu trebuie să fie ajustată.

Pentru reglarea alimentării cu aer aveți nevoie de un grătar. Un punct important - îndepărtarea în timp util a cenușii, care este colectată prin grătar în cenușă. De obicei, aceasta este îndepărtată sau scuturată în funcție de prezența unui sistem încorporat sau retras.

Hornul semineului aduce produse de ardere pe stradă. Pentru a preveni răspândirea gazelor în interiorul casei, coșul de fum este adesea echipat cu forță de tracțiune forțată. Este un fan. Pentru construcția țevii de evacuare a fumului este permisă utilizarea unor baze rezistente la căldură: cărămidă, ceramică, oțel rezistent la căldură.

Cu fața la șemineu vă permiteți să introduceți produsul în stilul dorit al interiorului. Portalul poate fi din piatră, cărămidă, marmură.Deasupra unei părți a țevii situată în cameră, este adesea construită o cutie specială care servește ca decor interior.

tipuri

Există multe modele și varietăți de șemineuri, dar sistemele diferite diferă doar în detalii și în proporții. Cele mai renumite tipuri sunt șemineele franceză, germană și engleză.

Seminee franceze Ele se disting prin forme rafinate, eleganță și farmec. Un asemenea șemineu nu numai că sublinia bogăția și luxul, ci și un mijloc individual de încălzire. Semineele clasice franceze sunt ideale pentru case cu tavane înalte. De obicei, structura este prevăzută cu un raft de perete mare și adânc. Se propune în mod special să se sublinieze masivitatea structurii.

Opțiunile germane distins prin absența unei cupole termale. De obicei, sistemul implică ieșirea țevii în perete și apoi - în coș. O caracteristică caracteristică a șemineelor ​​germane moderne - echipamente de control la distanță. Șeminele pot fi echipate cu un sistem de tip casetă de gaz, dar există o incintă electrică.

Semineu clasic englezesc este obișnuit să se furnizeze un perete din spate înclinat, acesta fiind necesar pentru a reflecta căldura din fața portalului.În reflectoarele din sertar se servesc oglinzi laterale. Se crede că forma trapezoidală a structurii vă permite să reflectați mai bine razele de căldură din interiorul încăperii.

Flamande șemineu a fost mai puțin comună. Este o zonă deschisă unde combustibilul este aprins. Fumul din combustie este colectat într-o cutie specială de fum, cu un capac suspendat deasupra dispozitivului.

Reguli de instalare

Regulile pentru instalarea unui șemineu necesită alegerea unei locații bune. De exemplu, un detaliu semnificativ pentru opțiunile de colț este prezența unui spațiu de un sfert de metru din peretele semineului. Acest spațiu trebuie lăsat pentru circulația liberă a oxigenului. Deși va dura destul spațiu, instalarea acestui tip de vatră va îmbunătăți semnificativ transferul de căldură.

  Normele presupun un calcul precis al dimensiunilor unității cuptorului. Partea de încălzire trebuie să corespundă pierderilor de căldură din cameră.

  În cele mai multe cazuri, calculele asumate de SNiP ar trebui să ia în considerare:

  • numărul de deschideri ale ferestrelor;
  • tipul geamurilor;
  • caracteristicile izolației utilizate;
  • numărul de etaje ale clădirii;
  • grosimea și materialul pereților.

  Regulile de instalare presupun că un cuptor este utilizat pentru încălzirea unei încăperi care nu depășește 40 de metri pătrați. m. Nu trebuie să vă așteptați să încălziți 100 de metri pătrați cu un șemineu. m în casă. Opțiunea cu un șemineu pe mai multe etaje este de asemenea nedorită. În acest caz, este imposibil să se asigure o încălzire uniformă, deoarece aerul cald crește. La mai multe etaje este mai bine să construiți șemineuri diferite, chiar dacă acestea sunt mai mici.

  Dimensiunea semnificativ redusă a șemineului în raport cu dimensiunea camerei va duce la fluctuații mari de temperatură în cameră. Dimensiunea crescuta a semineului va duce la umplutura in camere, precum si la supra-cheltuiala lemnului de foc.

  Regulile pentru alegerea dimensiunii cuptorului pentru o anumită cameră necesită o manipulare precisă a numerelor și a indicatorilor. Pierderile de căldură ale camerei sunt calculate din indicatorii de pierdere de căldură pe metru cub de cameră - 21 kcal / oră. Pentru calcule, este suficient să multiplicați dimensiunile exterioare ale camerei cu 21. De exemplu, într-o casă din lemn, aceste cifre pot fi de 5,5 metri lățime, 6,5 metri lungime și 3 metri înălțime. Volumul condițional al pierderilor de căldură este de 107,25 * 21 = 2252,25 kcal / oră.

  Se știe că 1 cu.m semineu produce o medie de 300 kcal / h. Aceasta înseamnă că pierderea de căldură a camerei trebuie împărțită la 300. 2252.25 / 300 = 7.5075 metri cubi. Înălțimea admisă a șemineului în cameră este de până la 2 metri. Dacă împărțiți 7,5 cu 2, veți obține o zonă de aragaz de 3,75 metri pătrați. m.

  Dimensiunile optime ale încălzitorului vor permite încălzirea camerei cu o singură conductă zilnică. În cazul în care se achiziționează insertul de șemineu, de regulă transferul de căldură este indicat într-un proiect tipic. În funcție de puterea cuptorului, este selectată secțiunea transversală a țevii. În prezența designului de achiziție, toate componentele șemineului sunt selectate în funcție de dimensiunile dispozitivului.

  montare

  Începeți instalarea cu mâinile proprii, în primul rând, determinați dacă zona selectată a gospodăriei este capabilă să reziste la greutatea designului șemineului. Fundația unității trebuie să corespundă în mod necesar greutății capotei. Hornul șemineului poate fi de o jumătate de metru, dacă locuința are o singură etapă sau un metru, când casa are un al doilea etaj.

  Materialul de fundație poate fi o piatră de dărâmătură sau cărămidă de șamotă. Fundația de cărămidă este adusă la nivelul podelei, iar materialul izolator este așezat pe partea superioară.Pentru corpul șemineului este permisă utilizarea mortarului de ciment rezistent la căldură. Materialele corpului pot fi piatra, metalul, caramida, ceramica sau facute dintr-o combinatie a acestor baze.

  Pentru un șemineu din cărămidă, se va face o cărămidă arsă roșie, dar de calitate. Pentru zidărie, se permite utilizarea unui tort de noroi cu cusături de aproximativ 5 mm.

  Instalarea șemineului se face în conformitate cu planul aprobat.

  Pentru a nu pierde nimic, trebuie să urmați o serie de recomandări simple.

  • Calculează contururile dispozitivului viitor în locul unde va fi instalat șemineul.
  • Podeaua de sub șemineu este armat cu șapă de ciment armat.
  • Pentru podele din lemn trebuie să fie prevăzute izolații.
  • După punerea în aplicare a bazei, este important să se construiască în mod corespunzător un piedestal. Este necesar pentru o incintă din fontă. Un astfel de piedestal poate fi realizat de unul singur sau poate fi cumpărat cu o cutie de foc.
  • Pentru montarea piedestalului, este important să folosiți un amestec adeziv rezistent la căldură special.
  • Pe partea de sus a bazei pregătite se află un alt strat de material izolant.
  • Înainte de instalarea focarului, instalați-l pe bare. Apoi efectuați alinierea exact la nivel.Scoateți barele și treceți la instalarea coșului de fum în gaura desemnată.
  • Treceți la furnir. Poate fi făcut din fier sau din alt material incombustibil și rezistent la căldură. Dacă se alege zidaria, ar trebui să fie prezentă până la tavan. Un caz de metal fără înveliș poate fi o opțiune potrivită în țară.
  • Reparați orificiile de ventilație. Acestea sunt necesare pentru a devia aerul încălzit în cameră.
  • Nu uitați de componenta importantă a coșului de șemineu - o muchie specială sau dinte. Acesta va oferi cea mai bună sursă de oxigen în partea de sus a portalului. În acest fel, emisia de fum din șemineu în cameră este împiedicată când focarul este deschis.

  Sfaturi

  Pentru amenajarea șemineului nu ar trebui să se utilizeze beton gazos și caramida silicat, care este instabilă la temperaturi ridicate. Luați în considerare faptul că un mortar de argilă nu se va lipi de o caramidă de calitate slabă sau se va lipi extrem de rău. Atunci când se montează cărămizi, se recomandă să se umezească cu apă. Acest lucru este necesar pentru o setare mai bună cu o soluție.

  Grosimea minimă a șapei - 10-15 mm. Rigiditatea se realizează prin armare cu tije metalice sau plasă.Grosimea suportului de tencuială nu trebuie să depășească 1,5 cm.

  Pentru mișcarea aerului în șemineu trebuie să fie o gaură prezentă. De regulă, intrarea oxigenului este organizată direct de pe stradă. Pentru aceasta, în perete sau în tavan se pregătește o gaură.

  Realizați instalarea coșului de fum în conformitate cu regulile de siguranță la incendiu. De exemplu, există standarde general acceptate pentru posibila deviere a țevii dintr-o poziție verticală. Abaterea unghiulară cu o lungime de cinci metri nu trebuie să depășească 45 de grade. Cu cât lungimea coșului este mai mare, cu atât deviația este mai mică.

  Dacă dispozitivul este de tip perete, ia în considerare distanța față de perete. Într-o casă cu pereți de lemn, trebuie să fie de cel puțin 50 cm, într-o casă cu pereți de beton - cel puțin 10 cm.

  Alegeți pentru dispozitivul de semineu cele mai securizate focuri de artificii de tip închis. Un ecran special realizat din sticlă refractară va încetini arderea lemnului în vatră, în timp ce căldura din arderea lemnului va cădea încă în interiorul încăperii. Gazele de eșapament vor fi scoase din cameră în coș.

  Alegeți ecrane de protecție împotriva incendiilor în conformitate cu principalele caracteristici, în funcție de greutatea și dimensiunea acestora, precum și durata de ardere furnizată.

  Rețineți că dacă elementele sunt alese incorect și regulile de instalare sunt încălcate, este posibil să existe un risc de incendiu. Respectați cele mai mici subtilități ale montajului șemineului în toate etapele lucrărilor necesare.

  Cum să montați un șemineu într-o casă, vedeți următorul videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor