Decorarea unui șemineu cu piatră decorativă: exemple spectaculoase și sfaturi privind decorarea

Vatra este "inima" casei și acest adevăr nu sa schimbat de-a lungul anilor. În epoca tehnologiei avansate, a ritmului complex de viață și a stresului constant, oamenii încep să se îndrepte spre lucruri cu adevărat domestice și confortabile. Această regulă se aplică în cazul interiorului și, în special, în șemineu în modele moderne.

Elemente de căptușire

Semineul se potrivește cu ușurință în aproape orice interior, indiferent de stil, gamă de culori și varietate de forme și texturi. El umple rapid spațiul cu o căldură deosebită și devine principala "evidențiere" a camerei. În acest caz, șemineul nu numai că întruchipează visul de confort la casă, dar acționează și ca element de încălzire și o parte a încălzirii în general.

Dacă totul este clar cu funcțiile acestui interior, atunci aspectul ridică o mulțime de întrebărideoarece varietatea de forme, culori și texturi este pur și simplu uimitoare. Rezultatul depinde numai de viziunea designerului și a materialelor utilizate pentru a termina șemineul. Ele pot fi atât de origine naturală, cât și de origine artificială. Prin aspect, este dificil să se determine modul în care materialul este produs și costul acestuia, care reduce costurile de instalare și finisare a șemineului, iar frumusețea produsului nu va suferi.

Avantajele finalizării masei de piatră, dar în același timp există anumite dezavantaje care pot afecta decizia comandantului.

 • costul ridicat al materialelor în sine, în special pietre precum marmura și granit;
 • probleme în ceea ce privește instalarea, întrucât este dificil să se găsească un specialist care are experiență în această chestiune și care este bine familiarizat cu placarea pietrei;
 • marmura și granit au o greutate mare, ceea ce creează, de asemenea, mari dificultăți cu instalarea.

În același timp, piața materialelor de construcție este plină de piatră decorativă, care este o țiglă obișnuită cu o suprafață care imită textura naturală a materialelor individuale. Costul său nu este atât de ridicat, iar instalarea nu provoacă mari dificultăți, astfel încât aceste materiale sunt alese de cei care preferă un buget, o opțiune simplă, dar nu mai puțin atractivă.Falshkamina are deseori cel mai variat design. Astfel de portaluri pot impune tot felul de materiale.

Metode de finisare a semineelor

țiglă

Placi ceramice este cel mai popular material pentru confruntarea cu șemineu. Diferă în costuri relativ scăzute, durabilitate, durată lungă de viață, simplitate de instalare și aspect atractiv. În mod specific pentru șemineu s-au folosit acele tipuri de plăci, a căror suprafață este o imitație a materialelor naturale.

Această soluție vă permite reducerea semnificativă a bugetului și, în același timp, crearea unui șemineu unic, care va fi relevant în orice cameră.

Principalul avantaj al utilizării ceramicii pentru finisarea căminului este că se poate face acasă și cu mâinile tale. Placile se potrivesc cu usurinta, deci nu trebuie sa cheltuiti bani in plus pentru serviciile specialistilor din domeniul reparatiilor.

Atunci când selectați o țiglă, este important să luați în considerare faptul că ar trebui folosită o țiglă neobișnuită.care este pus pe podea sau pereți în baie - acestea sunt tipuri cu conductivitate termică ridicată. Principalele materiale pentru fabricarea sa sunt ceramica, dale de porțelan și clincher.

În unele interioare puteți găsi șemineu căptușit cu plăci de gips care imită piatră naturală.

Principalele motive pentru alegerea plăcilor ca material pentru finisarea șemineului sunt:

 • O alegere largă în ceea ce privește designul, deoarece plăcile sunt realizate din nuanțe, texturi și forme diferite, ceea ce face posibilă alegerea celei mai potrivite opțiuni.
 • Conductibilitate termică ridicată, care este principalul criteriu pentru utilizarea materialului pentru finisarea șemineului.
 • Ușor de îngrijire.

Un astfel de tigla nu se teme de produse de curățare agresive, deteriorarea mecanică este extrem de rară, iar curățarea șterge suprafața din praf cu o cârpă uscată sau umedă.

 • Nu numai experții sunt familiarizați cu faianța, dar și cu mulți bărbați care au făcut cel puțin o dată lucrări de reparații cu mâinile lor. Procesul de căptușire nu necesită cunoștințe speciale, astfel încât instalarea are loc fără dificultăți speciale, ceea ce este important atunci când vă reparați singur.
 • Pe lângă faptul că țiglele trebuie să aibă o conductivitate termică specială, adezivul pentru zidărie trebuie să fie folosit cu rezistență la căldură. Experții recomandă alegerea plăcilor mici, deoarece în acest fel riscul de crăpare este redus, iar materialul va dura mult mai mult și aspectul va fi întotdeauna atractiv.

Dacă vorbim despre costul țiglei, prețul variază în mare măsură în funcție de producător, compoziție și colecții, care sunt actualizate în mod constant. Prețul mediu va fi de 700-800 ruble pe 1 pătrat. m.

Instalarea se face în același mod ca și cu plăcile obișnuite., dar după finalizarea lucrării, este de dorit să se acopere întreaga suprafață cu un lac rezistent la căldură. Acest lucru va facilita foarte mult procesul de curățare, eliminând funinginea și alți contaminanți neplăcuți, deoarece este extrem de dificil să le eliminați mai târziu.

cărămidă

Nu mai puțin material popular pentru finisarea căminului este o cărămidă obișnuită. Acest lucru este deosebit de convenabil dacă semineul este realizat în întregime din cărămizi, deoarece astfel de zidărie poate fi lăsată în forma sa naturală. Trebuie doar să decorați puțin suprafața și să puneți cusăturile pentru a obține o imagine fină și atractivă.

Experții recomandă efectuarea finalizării în mai multe etape:

 • Suprafața cărămizii necesită șlefuire, deși unele opțiuni se pot face fără aceste manipulări.
 • În a doua etapă, șanțul este îndepărtat de pe marginea cărămizii.
 • Cărămizile devin mai atractive atunci când sunt tratate cu sulfat sau soluție de sare.Acest lucru face ca suprafața strălucitoare și frumoasă, iar atingerea finală în lupta pentru aspectul atractiv al șemineului poate fi pictura. Există vopsele speciale pentru cărămizi, cu ajutorul cărora se poate uza cu ușurință orice umbră.
 • După vopsire, este recomandabil să aveți grijă de aspectul cusăturilor. Pentru a face acest lucru, este necesar ca toate aceste elemente să fie prelucrate cu un mortar special și o pastă decorativă.

Destul de des, o cărămidă este acoperită cu țigle, în principal clinker, dar acest lucru va necesita cheltuieli mari și forță de muncă.

Cărămizile confecționate pentru astfel de lucrări sunt complet nepotrivite, pentru că oferă aspect prea "greu", deoarece materialul în sine este destul de greu și are mult spațiu. Acest lucru este deosebit de necorespunzător în condițiile unui apartament în oraș, unde fiecare metru contează. În plus, costul cărămizilor cu care se confruntă este ridicat, și nu are sens să cheltuiți bani pentru ceva ce poate supraîncărca interiorul și, prin urmare, să-l strică.

Piatra decorativă

Acest material a fost folosit de mult timp pentru suprafețe interioare, inclusiv seminee. Principalul avantaj al acestei soluții este un aspect atractiv, deoarece piatra decorativă este produsă în diferite nuanțe și texturi.Această suprafață se potrivește în spațiul comun și devine o parte integrantă a interiorului, atrăgând cea mai mare atenție.

Pe lângă aspect, piatra decorativă este o durabilitate ridicată și o durată lungă de viață. Piatra naturală este întotdeauna un material durabil, iar dacă vorbim despre marmură sau granit, viața sa de serviciu este pur și simplu nelimitată. Un raft al acestui material pe fundalul unui șemineu de casă arată foarte elegant.

Materialul este, de asemenea, ușor de montat, deoarece nu necesită o planeitate perfectă în ceea ce privește țesătura și cusăturile. Originea naturală nu dă limite în ceea ce privește aspectul, deoarece aici există o mulțime de a alege. Ar trebui să se înțeleagă că viața de serviciu și aspectul viitor al șemineului sunt complet dependente de materialul care va fi folosit pentru decorare.

Cea mai mare opțiune de buget este rock shell. În același timp, are un aspect atrăgător, este vândut în majoritatea magazinelor moderne și este ușor de potrivit chiar de către neprofesioniști. Printre aceste neajunsuri se poate observa rezistența scăzută, deoarece este ușor de expus la deteriorări, iar structura sa poroasă este ușor accesibilă la funingine și murdărie.

Granitul depășește alte tipuri de piatră naturală în rezistență și durabilitate. Acest material nu va servi nici un secol și va mulțumi mai multe generații de proprietari ai unei case sau apartamente. Schema de culori vă permite să intrați armonios în șemineu, împodobită cu granit în designul interior, în timp ce suprafața pare atractivă atât în ​​formă lustruită cât și naturală.

Granitul nu se teme de detergenții agresivi, este rezistent la deteriorări mecanice, iar curățarea nu necesită mult efort, deoarece orice contaminare poate fi spălată cu ușurință. Blatul de lucru din granit arată foarte frumos și elegant - o astfel de cămașă va dura mulți ani.

Principalul dezavantaj al acestui material este o mulțime de greutate și preț, pe care nu toată lumea va fi fericită.

De asemenea, merită remarcate asemenea pietre naturale, cum ar fi gresia și calcarul, costul cărora începe în regiunea de 1.700 de ruble pe km 1. m. În comparație cu alte materiale, nu este atât de scump. În același timp, gresia și calcarul au o paletă largă de nuanțe, prin urmare pot fi folosite în interioare diferite. La fel ca și piatra de coajă, aceste tipuri de piatră nu sunt foarte durabile și creează o mulțime de probleme când se curăță datorită structurii poroase.

Un concurent puternic la granit este marmura, al cărui preț începe de la 3.500 de ruble pe 1 mp m.Principalul avantaj al marmurei este aspectul său unic, gama largă de culori, durabilitatea deosebită și ușurința de îngrijire. Dacă vorbim despre instalarea marmurei, atunci cu siguranță avem nevoie de o mână profesionistă cu o vastă experiență în acest domeniu. Salvarea la locul de muncă nu merită în mod evident.

Șisturile au un cost relativ scăzut, care, prin proprietățile sale naturale, este foarte asemănătoare cu piatra de coajă și calcarul. Este greu de intrat în interior, dar cu decizia corectă de design pare armonios, interesant și destul de neobișnuit. Este de asemenea utilizat pentru sobe.

Experții au venit cu mai multe soluții la problema structurii poroase a anumitor tipuri de piatră naturală. Una dintre astfel de soluții este prelucrarea structurii după instalare cu o acoperire transparentă specială care împiedică apariția contaminanților complexi.

Ce altceva poți termina?

O altă modalitate bună de a finaliza suprafața șemineului este tencuiala. Acesta combină simplitatea și prețul bugetului, datorită căruia este popular cu meșteșugarii. Tencuiala suprafeței este un proces destul de ușor pe care oricine îl poate trata.Nu este nevoie să se întărească fundația, deoarece o astfel de căptușeală nu dă greutate prea mare structurii.

Un avantaj important al tencuielii este capacitatea de a schimba aspectul în orice moment prin vopsire.

Dezavantajul este lipsa vieții, dar acest lucru nu este atât de critic la costuri reduse și de posibilitatea de reparații.

Exemple frumoase

Când decorați un șemineu de colț, trebuie să acordați o atenție deosebită portalului și coșului de fum. Acestea sunt componentele principale ale acestui design. În același stil, puteți decora și un compartiment pentru lemn de foc.

Materiale scumpe și frumoase pentru căptușeală este granitul întunecat. Acest șemineu va fi combinat cu multe stiluri de interior.

  În casa moderna adesea pune falshkamina. Procesul de instalare este mult mai ușor și arată destul de impresionant.

  Pentru a afla cum să terminați șemineul cu o piatră decorativă, consultați următorul videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor