Dimensiunea optimă a șemineului: ce este important să țineți cont atunci când construiți?

Dimensiunea optimă a șemineului: ce este important să țineți cont atunci când construiți?

Respectarea dimensiunilor exacte ale semineului - o garanție a fiabilității sale. În ciuda varietății aspectului, produsele achiziționate au dimensiuni standardizate. Pentru combustia de înaltă calitate și derivarea unui derivat al procesului, este necesar oxigen. În același timp, cantitatea sa ar trebui să asigure îndepărtarea fumului din focar exclusiv în coș.

Caracteristici speciale

Caracteristicile structurale ale unui șemineu clasic sugerează că aerul este furnizat la foc prin intermediul unei ferestre de șemineu. Experții estimează că viteza optimă a forței de tracțiune pentru un încălzitor de orice dimensiune ar trebui să fie mai mică de 0,25 m / s. În practică, este dificil să se măsoare viteza de împingere.Până la topirea șemineului, prezența sa poate fi determinată de fluctuațiile flacării foii de hârtie aprinse. Adecvarea forței de tracțiune a utilizatorului de șemineu poate fi convingătoare numai în practică.

Prezența sau absența acestuia este influențată de asemenea parametri externi, cum ar fi:

 • temperaturile interne și externe;
 • starea coșului de fum;
 • tipul, volumul și uscarea combustibilului.

Principala condiție pentru funcționarea semineului este respectarea parametrilor de bază, a relațiilor lor în proiectarea unității de încălzire. Parametrii optimi ai designului de încălzire vă vor permite să organizați funcționarea de înaltă performanță a dispozitivului. Rezultatul ideal poate fi obținut dacă respectați cerințele de bază.

Pentru a evita încălcări ale dispozitivului, șemineul trebuie să respecte următoarele sarcini:

 • furnizarea de căldură;
 • îndepărtați fumul din cameră;
 • Furnizați cantitatea potrivită de aer în camera de combustie.

Standardizarea de mai sus a dimensiunilor nu duce la același tip de dispozitive. Printre toți parametrii dispozitivului, sunt aceia care îi afectează într-adevăr performanțele.

Anumite dimensiuni ar trebui implementate exact în proiecte. Acestea includ:

 • dimensiunile liniare ale găurii cuptorului;
 • dimensiunile coșului;
 • distanța de la podea la prima față a ferestrei;
 • locația dinților;
 • parametrii lățimii țevii în zona dintelui.

Alți parametri nu afectează funcționarea dispozitivului, ci determină doar diferența dintre dispozitive. Dimensiunile portalului sunt deseori asociate cu dimensiunile cuptorului. Acestea sunt asociate cu parametri locali specifici.

Nu există valoare absolută: dimensiunile dispozitivului sunt strâns corelate cu volumul camerei încălzite. Când implementați propriul proiect, încercați să folosiți tabelul de mai jos. Acesta afișează condițiile pentru funcționarea normală a dispozitivului. Tabele similare sunt utilizate de comandant.

Nume parametru dimensiuneVolumul suprafeței încălzite (metri pătrați)
12 15 20 25 30 40
Înălțimea găurii de șemineu, cm;42 49 56 63 70 77
Adâncimea cuptorului, cm;30 32 35 38 40 42
Înălțimea spatelui cuptorului, cm;36 36 36 36 36 36
Lățimea spatelui cuptorului, cm;30 40 45 50 60 70
Distanța de la începutul coșului de fum la dintele de coș57 60 63 66 70 80
Lățimea deschiderii fumului, cm50 60 70 80 90 100

Datele prezentate în tabel sunt formate cu valori specifice. Întotdeauna punctul de plecare al calculului pentru a crea un șemineu este zona din cameră.În funcție de această valoare, determinați dimensiunea ferestrei șemineului. Pentru aceasta, zona camerei este împărțită la 50. Apoi, se determină dimensiunile cuptorului prin calcularea raportului dintre lățime și înălțime. Calculele sunt exprimate printr-o valoare fracționată de 2/3.

Cu adâncimea camerei de ardere este interconectată viteza de ieșire a produselor de combustie.

Cu o cameră de ardere profundă, rata de extracție a gazului crește. Acest lucru este rău, deoarece căldura în cameră cu un astfel de rezultat nu poate aștepta. Cu un cuptor de mică adâncime, nu se va obține o forță de tragere bună. Produsele de ardere vor începe să curgă în cameră. Adâncimea cuptorului trebuie să aibă legătură cu înălțimea ferestrelor. Două treimi din valoarea celor din urmă sunt dimensiuni proporționale verificate de-a lungul anilor.

Pentru a face mai clară, oferim un exemplu de performanță estimată a șemineului pentru un living de 28 de metri pătrați. metri. În primul rând, 28 ar trebui împărțit la 50, obținem 0,56. Acestea sunt parametrii ferestrei cuptorului. Suprafața găurii cuptorului va fi de 0,61x0,92 = 0,5612 metri pătrați. m., adâncimea camerei de combustibil este (610x2) / 3 = 406,7 mm. Cifra calculată este permisă să se rotunjească: obțineți o cameră de combustibil cu o adâncime de 40 cm.

În plus față de focar, șemineul standard include o conductă de ventilație (coș de fum). Dimensiunile găurilor canalelor de ventilație sunt de obicei 1/8, 1/15 din dimensiunile casetei de cuptor. Aceasta ține cont de lungimea canalului de coș de fum. Înălțimea permisă este de 10 metri. În acest caz, designul nu trebuie să fie prea mic. Cea mai optimă înălțime a structurii coșului de fum este de 4-5 m. Dispozitivul este de obicei suplimentat cu coturi de genunchi.

Pentru descărcarea monoxidului de carbon instalați un dispozitiv special numit un dinte.

Înălțimea dorită a coșului ajunge la fundația specială. Adesea, piedestalul nu este asociat cu fundația casei. Pentru șemineu, servește și ca platformă de siguranță. Prin urmare, este adesea făcută proeminent dincolo de focalizare cu câțiva centimetri.

Camera de combustibil este plasată pe un soclu din materiale incombustibile.a căror înălțime poate fi de la 30 la 40 cm. Înălțimea piedestalului poate fi mărită de caracteristicile structurale ale coșului de fum. În unele cazuri, este organizat un loc sub piedestalul pentru păstrarea lemnului de foc. Calculele poziției cuptorului, precum și ale piedestalului propriu-zis, includ caracteristicile materialului de acoperire a pardoselii.

Acești parametri sunt considerați în faza de proiectare a șemineului.

tipuri

Crearea unui proiect de șemineu vizează traducerea decorului original al camerei, adăugând confort și confort în casă. Piața modernă oferă o mare varietate de dispozitive. Șemineul este permis să fie instalat chiar și în cea mai mică încăpere. Acesta poate fi amplasat compact în colțul unei încăperi sau poate lua în considerare opțiunea unui dispozitiv construit într-o nișă de perete. În ciuda varietății de opțiuni, sunt alese și modele decorative în raport cu dimensiunile spațiului interior.

În scopul de a nu arata electrofireplace voluminoase, dimensiunea nu ar trebui să fie mai mult de 1/25 din zona. De exemplu, pentru o cameră de 20 de metri pătrați. parametrii dispozitivelor electrice sunt de 0,8 m. În același timp, crearea unui model electric nu necesită spațiu pentru depozitarea bustenilor, precum și o conductă pentru îndepărtarea produselor de ardere. În mod similar, se calculează dimensiunea unității decorative sau a unui incendiu cu semineu.

Atunci când alegeți aceste modele este de asemenea necesar să calculați dimensiunile.

Pentru a trage un șemineu, calculul portalului va necesita pregătirea unui desen special în mai multe proiecții. În același timp, portalul terminat ar trebui să corespundă cu caseta de foc (caseta de foc) selectată.Desenul de desen este permis cu ajutorul programelor speciale instalate pe un PC. Forma găurilor de căldură ale unor astfel de șeminee poate fi diferită: nu este niciun secret că aspectul șemineului din casă îngrijorează oamenii în primul rând.

Pentru a calcula valorile, este necesar să adăugați lățimea decorațiunilor laterale la lățimea focarului, precum și console de portal. La înălțimea incendiului se adaugă drovnitsa, mantelpiece și alte părți decorative. În calcule ia în considerare adâncimea cuptorului. Magazinele oferă adesea opțiuni pentru focuri de artificii cu portaluri gata făcute. La domiciliu rămâne doar să instalezi căsuța de foc în portalul gata.

În plus față de diferitele tipuri de imitații, piața oferă numeroase variante de șeminee metalice clasice.

Tipurile populare de seminee metalice sunt:

 • suspendate;
 • construit în;
 • cu foc deschis;
 • pe gaz sau cu aragaz de lemn;
 • cu sau fără uși.

Parametrii semineelor ​​finisate pentru o anumită cameră sunt selectate în conformitate cu instrucțiunile pașaportului pentru dispozitiv. În pașaport se indică de obicei puterea, dimensiunea fiind determinată de volumul încălzit al camerei. Calculul puterii este legat de suprafața casei, precum și de înălțimea plafoanelor. Capacitatea minimă a instalației se calculează după cum urmează: aria clădirii este înmulțită cu înălțimea plafonului și împărțită la 20.În ceea ce privește alegerea aspectului general al dispozitivului de șemineu, puteți fi ghidat de propriile dvs. preferințe.

Este important să se ia în considerare recomandările de proporții, precum și dimensiunea camerei.

Exemple frumoase în interior

Pentru a evalua relevanța parametrilor căminului în camere diferite, vă puteți referi la exemple de galerii foto.

 • Șemineu frumos pentru tipul de colț al camerei de zi. Opțiunea cu focar închis este considerată ignifugă. Langa aceasta se afla rafturi decorative cu diverse figuri si decoratiuni din ramuri artificiale.
 • Versiune frumoasă a incintei biologice încorporate. Modelul este realizat într-un stil simplu, este potrivit pentru bucătărie și sufragerie.
 • O versiune bună a setului gata făcut: un focar cu un portal de colț gata făcut.
 • Șemineu frumos, elegant, cu vatră închisă, decorată cu coloane și basoreliefuri. Model potrivit pentru o cameră de zi clasică.

Pentru a afla cum să faceți șemineu din cărămizi, puteți afla din videoclipul de mai jos.

Comentarii
autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor