Grile de șemineu: caracteristici alese

Semineu a devenit un element la modă de design cameră. Poate fi decorat pentru orice interior - de la clasic la hi-tech. Scopul principal al șemineu - o funcție decorativă, precum și crearea unei atmosfere de confort, cu ajutorul unui foc deschis. Încălzirea camerei cu șemineu este mai rău decât utilizarea altor aparate de încălzire. Pentru a îmbunătăți circulația aerului cald încălzit în șemineu, este necesar să instalați grile de aerisire pe conductă.

Scopul ventilației în șemineu

În mod obișnuit, un grătar este instalat sub nivelul focarului, pentru a lua aer rece din exterior. Acesta este un aport de aer. Celelalte două, instalate deasupra inserției șemineului în conductă, sunt proiectate pentru a extrage aer cald.

Prin instalarea unor astfel de grătare în semineu, utilizatorii obțin mai multe beneficii avantajoase simultan:

 • Îmbunătățirea alimentării cu aer cald, sporind astfel încălzirea camerei.
 • Probabilitatea de supraîncălzire a conductei de aer, a materialului de șemineu și a suprafeței focarului scade, ceea ce prelungește semnificativ durata de viață a structurii.
 • Camera are un aspect atractiv datorită designului exterior al grilelor pentru stilul și designul camerei.

În șemineul din colț, este mai bine să instalați o grilă superioară mare, fără a rupe fluxul de aer în două direcții.

Tipuri de laturi

Grilele de ventilație variază în funcție de formă, dimensiune, material, metodă de instalare, prezența elementelor și capabilităților suplimentare.

Fiecare caracteristică este caracterizată în felul său:

 • Forma rețelei poate fi rotundă, pătrată, dreptunghiulară, poligonală, ovală și complexă. Depinde de preferințele proprietarului șemineului. De asemenea, găurile din zăbrele au forma lor și depind de designul produsului. Găurile pot fi: formă ornamentată, rotundă, pătrată, dreptunghiulară, complexă.
 • Dimensiunea grilei este determinată de dimensiunea camerei și de puterea șemineului.Într-o cameră mică, puteți instala grile mici. Într-o încăpere mai mare, pentru încălzire este necesară o cantitate mai mare de aer cald. Dar dimensiunile prea mari ale produsului nu vor putea asigura fluxul dorit de aer cald.

De asemenea, este important să se ia în considerare dimensiunea găurilor din grilaj. În cazul în care acestea sunt prea mici, aerul cald nu va putea să curgă liber din conductă, iar sensul exact al dispozitivului de ventilație va fi pierdut. Gaurile trebuie să faciliteze îndepărtarea fluxurilor calde, oferindu-le timp pentru a se încălzi, fără a interfera cu fluxul către cameră. Materialul trebuie să poată rezista la temperaturi ridicate și să aibă o durată lungă de viață.

Pentru grilele de ventilație sunt utilizate:

 • fonta;
 • oțel;
 • aluminiu;
 • ceramică.

O selecție largă de modele achiziționate a salvat multe din grijile cu privire la care rețea să aleagă. Dacă doriți, calificare și diligență, puteți face singur modelul cel mai potrivit.

 • Modele Lattice din fontă au elemente de forjare și turnare. Un aspect atrăgător și elegant vă face să alegeți un astfel de material. Modelul și designul sunt diverse și unice. Maeștrii pot crea o capodoperă unică într-o singură copie pentru un șemineu.
 • toată viața fonta la temperaturi ridicate este mai mare decât alte materiale, ceea ce îl face popular. Un minus din acest material în greutatea sa mare.

Corpurile de oțel și aluminiu sunt sudate din părți separate pentru a obține modelul dorit cu găuri de dimensiunea necesară. Aceste grătare sunt acoperite cu vopsea rezistentă la căldură sau tratate cu o soluție galvanică pentru a le conferi un aspect plăcut și durabilitate.

 • Metoda de instalare Grilele pot avea o cutie interioara, care sa fie construita sau asezata. Modelele încorporate sunt mai fiabile, se potrivesc mai mult pereților orificiilor de ventilație, nu creează fisuri și nu permit arderea deșeurilor. Grilajele deasupra capului sunt ușor de instalat, astfel că acestea sunt foarte solicitate în rândul consumatorilor. Ele pot fi făcute și în mod independent.
 • Prezența elementelor suplimentare. Prezența jaluzelelor în grilă, care pot controla și direcționa mișcarea aerului în funcție de lățimea de deschidere a găurilor, este considerată funcțională.

  Usile de deschidere sub forma usilor sau usilor ajuta la reglarea fluxului de aer in camera, precum si accesul liber la interiorul semineului pentru inspectie.

  Este necesară o plasă suplimentară cu găuri mici pentru a proteja șemineul de ingerarea insectelor, în special în sezonul cald.

  Există opțiunea unei grila fixă ​​și a unei opțiuni detașabile. Într-un design detașabil, cadrul este, de obicei, montat în orificiul de aerisire, iar grila însăși poate fi fie complet îndepărtată, fie mutată deoparte sau în jos și în sus. Un astfel de model poate deschide o revizuire în interiorul șemineului.

  Caracteristici de instalare

  Instalarea grătarelor are loc în timpul instalării șemineului sau în timpul utilizării acestuia. La instalare este important să se calculeze corect nivelul găurii de la podea și distanța de pereți, lângă care există un șemineu.

  Calculul ia în considerare următoarele aspecte:

  • Mișcarea fluxului de aer în interiorul șemineului trebuie să fie îndreptată spre grătare.
  • Producția aerului maxim încălzit trebuie să se afle la o distanță de cel puțin 300 mm față de nivelul plafonului.
  • Grila nu ar trebui să vizeze peretele de lângă șemineu, ci în spațiul liber al camerei.
  • Gaura de sub grilă trebuie să fie cât mai departe de ușă.
  • Plafonul de materiale combustibile nu trebuie să fie afectat de proximitatea ventilației în șemineu.

  Pentru instalarea într-un șemineu gata, mai întâi o deschizătură este tăiată la o distanță corespunzătoare, care ar trebui să fie de 3-4 mm mai mare decât dimensiunea internă a grilajului. Un cui cu un fir care este înfășurat în jurul unghiului este introdus în peretele cutiei. Grila de protecție este introdusă în gaură și este procesată de-a lungul perimetrului cu material ermetic rezistent la căldură. Este important să se realizeze o fixare confortabilă a cutiei pe pereții șemineului.

  Deteriorarea pierderilor de căldură provoacă pierderi de căldură și poate crea o situație în care fumul sau funinginea intră în cameră.

  Îngrijirea produselor

  Curățați grătarele de șemineu după cum este necesar. Este recomandabil să o implementați cel puțin o dată la șase luni. Este mai bine să faceți acest lucru după încheierea sezonului de încălzire. Gratele cu găuri mici trebuie curățate mai des decât cu găuri mari.

  Acoperind cu murdărie, grila nu va permite aerului cald să treacă și să-și îndeplinească funcțiile de bază. După curățare, grila de aerisire poate fi închisă înainte de a utiliza șemineul, ceea ce îl va proteja de contaminarea externă, iar insectele vor intra în șemineu.

  Fă-ți propriile mâini

  O grilă metalică de dimensiune pătrată sau dreptunghiulară poate fi făcută manual dacă aveți abilități în mașini de sudat, mașini de șlefuit și unelte de prelucrare a metalelor.

  Pentru auto-producție vor fi necesare:

  • bara metalica cu diametru mic;
  • colț de oțel pentru cadru;
  • echipamente de sudare;
  • instrument de fixare.

   Ordinea de desfășurare a activității:

   • Desenați un desen cu dimensiuni exacte.
   • Faceți o schiță de ornament sau doar o rețea standard.
   • Pe baza desenului, se calculează dimensiunea pieselor.
   • Tăiați 4 piese de colț și sudați cadrul. Rama trebuie făcută cu 3-4 mm mai mare decât gaura din șemineu.
   • Luați barele în cantitatea potrivită și decuplați la mărimea necesară.
   • Încercați-le prin atașarea la cadru. Tije de sudură în conformitate cu schița.
   • Pentru a procesa cusăturile de sudură, realizând un aspect estetic.
   • Grila rezultată sudată pe cadru.
   • Acoperiți produsul finit cu vopsea rezistentă la căldură în mai multe straturi.

   Instalarea trebuie făcută la 2-3 zile după fabricare, când vopseaua este complet uscată.

   Direcția aerului

   Pentru a folosi corect aerul încălzit în interiorul șemineului instalați un ventilator.

   Utilizarea unui ventilator pentru a îmbunătăți circulația aerului în interiorul cutiei de cămin ar trebui să fie adecvată. Puterea și direcția ar trebui să contribuie la încălzirea optimă a masei de aer și la ieșirea lor prin găurile din rețea. În caz contrar, se poate produce efectul opus.

   ecrane

   Nu confunda grilele cu ecranele de incendiu care sunt instalate direct în fața coșului semineului. Ecranele sunt concepute pentru a proteja spațiile de la aprinderea scânteilor și a altor produse de ardere a lemnului de foc.

   Ecranul are diferite tipuri: sticlă, metal, ceramică sau o combinație de materiale diferite. Se poate folosi material rezistent la căldură, cum ar fi țesătura ignifugă. Ecranul metalic poate fi surd, plasă sau în formă de zăbrele cu ornament. Ecranele de convecție pot fi realizate sub formă de ecran, în picioare singur sau fixate pe podea sau în șemineu. Ele sunt drepte, curbe, cu o singură secțiune și constau din mai multe secțiuni.

   Ecranul servește și ca decor decorativ interior. În plus, el ajută, fiind lângă vatră, să privească focul fără teamă de supraîncălzire.Privind la foc mai plăcut prin sticlă sau plasă, atunci ochii se obosesc mai puțin. Grinzile de fier-fonta din fonta, de asemenea, vor deveni decoratiuni interioare.

       Ventilarea și alimentarea cu aer cald în încăpere este necesară pentru funcționarea oricărui dispozitiv de încălzire. Semineu nu este o excepție. Grilele de aerisire forjate sunt esențiale pentru utilizarea adecvată a șemineului. Nu sunt necesare, decât dacă folosesc căminul pentru încălzire, dar îl percep doar ca decor interior.

       Este mai bine să încredințați instalarea de grile de ventilație pentru șemine unui specialist care lucrează la instalarea sobelor și a altor aparate de încălzire. Acesta va calcula cu exactitate numărul necesar de grile, dimensiunea lor și ajustarea înălțimii. Lucrările executate profesional și profesional vor contribui la utilizarea lungă și eficientă a șemineului.

       În videoclipul de mai jos puteți vedea fabricarea grilajului de ventilație pentru șemineu.

       Comentarii
        autor
       Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

       Sala de intrare

       Camera de zi

       dormitor