Șemineu cu plită pentru bucătărie: caracteristici de design și idei de design

 Șemineu cu plită pentru bucătărie: caracteristici de design și idei de design

Pentru încălzirea și decorarea propriilor locuințe, oamenii din ce în ce mai recurg la instalarea unui șemineu - nu este numai frumos și elegant, dar și funcțional. În prezent, alegerea semineelor ​​prezentate este destul de largă: puteți alege modele mici sau mari, din lemn sau electrice, reale sau decorative. Cu toate acestea, acum cererea crește din ce în ce mai mult pentru structurile combinate, cum ar fi o sobă cu plită.

caracteristicile

Un șemineu cu plită este un dispozitiv multifuncțional care este folosit pentru încălzirea spațiului, gătit și pentru a crea o atmosferă confortabilă în casă. Proprietățile de mai sus vă permit să instalați această unitate în clădirile țării, unde nu există gaz, pe teritoriul unei case particulare sau al unui apartament mic.

Sobele pentru încălzire și gătit sunt staționare și portabile. În primul caz, greutatea structurii este în medie de 45 kg, iar în al doilea - aproximativ 30 kg.

Dar, în orice caz, acest parametru depinde în mod direct de materialul de fabricație și de disponibilitatea finisajelor.

staționar
portabil

Principalul tip de combustibil pentru aceste structuri este lemnul de foc, dar de multe ori folosesc turbă, cărbune brun sau pelete pentru încălzire. În acest caz, există sobe care operează pe același tip de combustibil sau folosind o combinație a materialelor de mai sus. În ceea ce privește procesul de gătit, în vânzare există opțiuni cu o plită convențională și un tip de arzătoare pliabil, deschizând accesul la foc deschis.

Spre deosebire de versiunea standard, aragazul nu necesită așezarea unei fundații: poate fi așezat pe oricede suprafață.

Principiul de funcționare

În structura lor, sobele cu plită seamănă cu o sobă metalică. Cu toate acestea, versiunea modernă are un aspect mai sofisticat.

Proiectul constă din 3 părți: secțiunea de mijloc a dispozitivului este proiectat pentru umplerea materialului combustibil și echipate cu ușă de sticlă rezistentă la căldură, situată deasupra suprafeței de gătit, și sub ea - cenușar în care produsele de ardere cad (cenușă). Compartimentul inferior este de obicei suplimentat cu un sertar care simplifică procesul de curățare.

Controlul și reglarea forței de ardere a flăcării se efectuează prin intermediul presiunii (deschiderea și închiderea suflantei). Pentru procesul de ardere are loc în condiții de siguranță, este nevoie de o trage puternic, care conexiunile de refulare trebuie să fie conectat la lungimea țevii verticale nu este mai mică de 5 m.

Avantaje și dezavantaje

Aragazul cu plită este solicitat de consumatori datorită unui număr de proprietăți pozitive.

 • Compactitatea. Dimensiunile mici ale dispozitivului fac posibilă instalarea acestuia în zone cu spațiu limitat: în case de țară, apartamente de tip studio.
 • Economie. Deoarece această opțiune combină proprietățile unui șemineu și aragazului, vă permite să economisiți în mod semnificativ bani pentru încălzirea spațiului și întreținerea suprafeței de gătit.

Combustibilul folosit este în principal lemne de foc, care este cea mai accesibilă opțiune de toate.

 • Versatilitate. Datorită varietății gama de șeminee prezentate în mod armonios se încadrează în interiorul diferitelor stiluri: clasic, modern, hi-tech, minimalism.
 • Estetica. Sunetul de lemn crackling în firebox, flacăra viu, căldura de ieșire - toate acestea creează o atmosferă confortabilă și confortabilă în cameră.
 • Eficiență. Șemineaua cuptorului este capabilă să încălzească încăperile zonei mari. În plus, spre deosebire de alte dispozitive cu efect similar, șemineele cu o sobă susțin căldură optimă pentru o perioadă lungă de timp.
 • Siguranța împotriva incendiilor. Astfel de desene sau modele nu prezintă pericol pentru mediu. Chiar și cu arderea prelungită, nu există posibilitatea aprinderii pereților, a podelei, a mobilierului sau a suprafeței de masă adiacente.
 • Protecția mediului. Materialele folosite în procesul de producție sunt sigure: nu emit substanțe nocive și toxice sub influența focului.

În plus față de toate cele de mai sus, seminee cu funcție de plită, indiferent de disponibilitatea de energie electrică, acționând astfel ca principala sursă de încălzire și de gătit.

partea negativă:

 • distribuția inegală a căldurii: în primul rând, partea superioară a camerei se încălzește, partea inferioară rămâne rece pentru o perioadă lungă de timp;
 • șemineul nu poate fi lăsat într-o stare nefuncțională pentru o lungă perioadă de timp, în caz contrar praful se va forma în focar, care în timpul următorului proces de ardere va arde, creând astfel un miros neplăcut în cameră;
 • Opțiunile cele mai de succes și mai elegante sunt foarte scumpe.

Sfaturi pentru alegere

O atenție primordială trebuie acordată unor parametri de proiectare precum capacitatea termică și volumul camerei pentru încălzire. Instalațiile standard sunt capabile să încălzească case de 80-100 de metri pătrați. m (în cazul în care acestea se află în mijlocul camerei sau în zona de acces deschis). Există opțiuni care pot furniza căldură la 250 de metri pătrați. m casa de casă: aceasta este o sobă de gătit, dotată cu un circuit de apă.

De asemenea, este necesar să se acorde atenție tipului de combustibil utilizat.

Cele mai multe dintre modele prezentate lucrează pe lemn, dar există piroliză și cuptoare universale de încălzire solară, ele sunt mai scumpe decât opțiunile obișnuite.

Completarea și funcționalitatea sunt de asemenea parametri importanți. Desigur, este mai bine dacă șemineul are multe posibilități. Acest lucru îmbunătățește calitatea încălzirii și gătitului și simplifică menținerea structurii.

Este recomandabil să cumpărați produse de la furnizori de încredere care au obținut recunoaștere pentru calitatea, fiabilitatea și durabilitatea lor ridicată. Acestea includ Tulikivi, Eurokom, MBS Magnum, Greivari, Termofor, Ekokamin.

Tulikivi
Eurokom
MBS Magnum

Alegerea unui șemineu, este necesar să se acorde atenție aspectului său. Aceasta este o piesă vizibilă de mobilier, deci ar trebui să fie frumoasă și potrivită pentru stilul general și aspectul camerei.

Greivari
"Termofor"
"Ekokamin"

Materiale de fabricație

Instalațiile de șemineu cu o suprafață de gătit pentru bucătărie sunt realizate din diferite materiale: oțel, fontă, cărămizi.

Modelele metalice sunt caracterizate printr-un transfer eficient de căldură, o încălzire rapidă, dar și aceeași răcire rapidă. În plus, dimensiunile lor mici fac posibilă, dacă este necesar, schimbarea locației (de exemplu, dintr-o bucătărie sau dintr-o cameră de zi într-o verandă de vară), cu toate acesteaO astfel de relocare este extrem de rară, deoarece cu aceasta va trebui să reinstalați coșul de fum și echipați secțiunea ignifugă.

Structurile din oțel și fontă pot încălzi încăperi de până la 100 de metri pătrați. m, și în prezența unui circuit de apă - chiar mai mult. Dispozitivele metalice sunt verticale și orizontale. Plăcuța, în acest caz, acționează mai degrabă ca echipament auxiliar. Datorită faptului că se află foarte aproape de zona principală de încălzire, aceasta asigură gătitul rapid și încălzirea instantanee.

Comparând structurile din fier și oțel, merită menționat faptul că cuptoarele din fontă sunt mai fiabile și durabile, în timp ce opțiunile de oțel sunt mai practice, mai ușoare în greutate și mai ieftine.

Cu toate acestea, toate sunt inferioare produselor din cărămidă.

Semineele din cărămidă, combinate cu plita, sunt construite în principal în case private pe proiectele finite. Acesta este un proces foarte consumator de timp, care necesită așezarea unei fundații separate, fără legătură cu fundația clădirii. Construcțiile de cărămidă, în afară de sobă, pot include un cuptor, o capcană de abur etc.

Partea principală a construcției este construită din cărămizi refractare, iar cuptorul este adesea înlocuit cu o țaglă specială rezistentă la căldură. Un cuptor de cărămidă funcționează la fel ca o unitate din fontă în conformitate cu principiul fazei de convecție, dar spre deosebire de acesta, se acumulează și dă mai multă căldură.

Modele populare

Este dificil să vină cu noile modele ale unui astfel de dispozitiv de încălzire-gătit care nu este atât de simplu în design, astfel încât să fie atât sigur, funcțional și frumos.

Merită acordată atenție modelelor rafinate prezentate de producătorii bine-cunoscuți.

 • Într-o companie bine-cunoscută în rândul consumatorilor "Ekokamin" Există multe modele interesante, dar cel mai popular este considerat "Bavaria". În aspect, design-ul seamănă cu un sobă standard de gaz sau electric, astfel încât acesta se va potrivi armonios în interiorul oricărei bucătării și nu va ieși din ea. Cantina din exterior este protejată de o ușă din sticlă transparentă, iar plita este echipată cu un ecran de bucătărie. Dimensiunile dispozitivului sunt optime, permițându-vă să-l utilizați confortabil: nu trebuie să vă ridicați pe degetele de la picioare pentru a ajunge la plită sau să vă apropiați de jos pentru a adăuga lemn de foc.
 • Soba Ambra de la compania poloneză Eurokom realizată în stil retro.Acesta diferă de alte modele prin aristocrație și eleganță: fontă în vârstă artificială, picioare grațioase, ornamente și modele variate, atât pe capacele și ușile de protecție, cât și pe carcasa însăși.

Un astfel de model sofisticat poate fi plasat în interior, realizat în stil clasic. Va fi oportună completarea produselor forjate patinați în decorarea camerei: mânerele ușilor, candelabrele, sfeșnicele, standurile.

În stilul Provence, acest design va arăta, de asemenea, interesant. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să aderăm la canoanele de bază ale stilului: simplitatea decorării, materialele naturale, mobilierul din lemn, o abundență de textile. Un șemineu cu plită Ambra va completa, de asemenea, cu succes bucătăriile și sălile de sufragerie realizate în stilul imperiului și barocului, dar nu va fi potrivit să privim în stilurile de design moderne și de est: loft, hi-tech, minimalism, modern, bio-tech și funcționalism.

 • O varianta interesanta si moderna a semineului de incalzire-gatit este model "Angara 12" de la compania belarusă "Meta". Modelul este fabricat din oțel, acoperit în exterior cu email rezistent la căldură.Pereții laterali sunt tăiați cu plăci ceramice, care nu numai că fac șemineul mai atractiv, ci și sporește transferul de căldură. În plus, designul este echipat cu o hota de coș de fum, cu două arzătoare și sticlă triunghiulară panoramică, care limitează suprafața cuptorului.

Cuptorul Angara presupune mai multe opțiuni de aranjament de perete într-un interior, printre care și unghiular, permițând să lăsați un maximum de spațiu liber în interior.

Instrucțiuni de siguranță

 • Este necesar să aveți un șemineu pe bază de material rezistent la căldură. Pentru modelele comerciale, în majoritatea cazurilor, placa ceramică este utilizată ca atare. Dacă a fost hotărâtă construirea structurii cu mâinile tale, atunci ar trebui mai întâi să toarnați un suport de beton pe bază, lăsând un mic spațiu în fața căsuței de foc, pe care este așezată ulterior o placă galvanizată.
 • Pentru ca procesul de combustie să fie realizat în condiții de siguranță și de înaltă calitate, șemineul necesită acces permanent al aerului exterior. Pentru a face acest lucru, după fiecare cuptor, trebuie să curățați bine coșul de fum și asfalt, precum și să monitorizați alimentarea în timp util cu oxigen.
 • Încercați să nu închideți dopurile chiar și în timpul iernii, când căldura de la inserarea șemineului este în mare parte pierdută. În caz contrar, monoxidul de carbon va începe să curgă în cameră, periculos nu numai pentru sănătate, ci și pentru viață în general.

O prezentare generală a unuia dintre aceste sobe de gătit pentru încălzire cu șemineu, vă puteți uita la videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor