Facem un șemineu cu mâinile noastre

Semineu - un element unic al interiorului. În plus față de funcția practică, de asemenea poartă un decorativ. Camera cu șemineul ocupă un aspect familiar și confortabil, dar în același timp un aspect nobil. Este bine să petreceți o seară de familie, o întâlnire prietenoasă sau o întâlnire romantică în jurul lui. Și cât de bine se potrivește cu decorarea de Crăciun a casei, nici nu trebuie să spui. Dar în clădirile moderne șemineu - o raritate.

Dacă nu a fost stabilit în timpul proiectării casei (și decorative - în timpul designului de design interior) pentru a repara nu este atât de dificil - stocul pe materiale și de a face un șemineu cu mâinile tale.

Ce este?

Un șemineu clasic cu funcție de încălzire în cameră este un dispozitiv de încălzire cu vatră deschisă și un sistem de ventilație pentru eliminarea fumului dintr-o încăpere. De fapt, aceasta este o modificare a primelor seminee din engleză.În vremurile Tudor, arătau literalmente ca un foc în mijlocul unei încăperi. Focul de foc era amplasat pe o groapă de foc de piatră de o înălțime mică, iar fumul ieșea prin acoperișul tăios și golurile ferestrei goale.

Odată cu dezvoltarea construcției, șemineul se schimba, dar construcția nu era foarte complicată. "Focul interior" a fost transferat din centrul încăperii spre perete, prevăzut cu o căldură deschisă, cu o cutie de fum și cu un coș de fum. Puțin mai târziu, peretele din spate a devenit înclinat, iar pereții laterali au început să fie făcuți din materiale reflectorizante.

Acest lucru a crescut uneori eficiența încălzirii spațiilor.

În această formă, a funcționat de mai mulți ani, până când dorința pentru estetică a transformat un focar simplu de piatră în decorațiuni pompoase din cărămidă, ceramică și metal.

Împreună cu schimbările externe diversificate și de proiectare.

  Un șemineu cu foc viu constă din următoarele elemente:

  • fundație. Este așezat sub podea.
  • Shangqiu. Acesta este un podium sau stand pentru firebox. În el sunt stabiliți suflante pentru o aprovizionare cu oxigen. Și oxigenul, așa cum se știe, este necesar pentru reacția de combustie. De asemenea, șanțurile au o funcție protectoare. Acestea sunt duse spre perimetrul focarului și împiedică aprinderea scântei sau a cărbunelui.
  • scrumieră. Proiectam pentru frasin si frasin.
  • dedesubt. Deasupra vetrei este amplasat cuptorul și are loc arderea combustibilului. Trebuie să fie refractară.
  • Cutie de foc sau incendiu. De fapt, spațiul în care combustibilul arde. Acesta poate fi echipat cu un grătar - un grătar pe care să pună lemne de foc. Un astfel de dispozitiv permite oxigenului să curgă de jos și să îmbunătățească arderea.
  • Usa din fonta. Prezent în construcția de focuri de artificii închise. Rareori utilizat în interioarele moderne, dar are avantajele sale.
  • Sistemul de fum. Se ridică căldura și comunică cu camera prin pereții zidăriei.
  • cosuri de fum. Sistemul de țevi care elimină substanțele gazoase, funinginea, mirosul și fumul. Acestea includ elemente diferite pentru captarea scântei și transmiterea direcției corecte la fluxurile de căldură.
  • Portal sau estuar. Acest element structural închide partea exterioară a focului, poartă o funcție estetică. Poate avea o vizieră și un raft deasupra. Nu trebuie să depășească 3% din suprafața camerei.
  • Articole decorative.
  • constatări: uși, grătare pentru grătar, grătar, suflat, uneori cuptor.

  Caracteristici speciale

  După modificări constructive și externe, șemineul nu și-a pierdut funcțiile.Este încă folosit pentru încălzirea spațiului, dar ca o sursă de căldură din încălzirea centralizată și încălzitoare, are mai multe caracteristici.

  În primul rând, funcția decorativă a șemineului este inseparabilă de aplicarea sa practică. În interiorul modern nu mai este cel mai primitiv design al cuptorului. Ar trebui să conțină o evidențiere, ceea ce va contribui la integrarea sa în proiectarea camerei și la atragerea atenției asupra acesteia.

  A doua caracteristică distinctivă este zona de distribuție a semineelor. Acestea sunt regiuni cu un climat umed, în cazul în care înghețurile severe nu furios. Camera de incendiu a cuptorului de coș este mare, absoarbe cantități semnificative de aer în timpul arderii combustibilului. Promovează schimbul efectiv de aer. Aerul rece și umed se încălzește repede, camera este uscată.

  În regiunile cu înghețuri severe, dar cu aer uscat, camera cu șemineul va fi rece și cu un microclimat prea uscat.

  Este mai bine să te limitezi la o variantă electrică, la un șemineu sau la un șemineu cu un incendiu închis. Deschiderea și închiderea ușii, puteți regla microclimatul în cameră.

  În al treilea rând - eficiența sistemului de încălzire.Depinde de combustibilul utilizat. Sursa de încălzire în aragazul căminului este căldură radiantă. În același timp, lemn de foc oferă 25-30% căldură, diferite tipuri de cărbune și turbă - de la 50 la 60%.

  Avantaje și dezavantaje

  Momentele pozitive sunt destul de grele pentru a face un efort și a începe să faceți șemineul singur.

  Avantajele semineelor ​​tradiționale cu focar deschis și închis:

   • Sistemul încălzește rapid aerul. Focul deschis dă căldură direct în cameră, acesta este un plus incontestabil pentru casele de vile de locuit neregulate și casele cu un etaj inferior rece. Utilizați-vă efectiv în țară.
   • Semineul este indispensabil în încăperile cu umiditate ridicată. Acestea pot fi primele etaje ale caselor din caramida din tara, casele din regiunile cu precipitatii constante si nebuloase. Datorită circulației rapide a aerului, umiditatea inutilă se evaporă, camera devine nu numai caldă, ci și uscată.
   • Poate efectua o funcție culinară.. Semineele sunt adesea echipate cu suporturi de grătar sau frigărui, grătare și uneori cuptoare.
   • Spune camerei o atmosferă specială de confort, simbolizează casa.
   • Se joacă rolul unui element neobișnuit proiectare.
   • Șemineu decorativ ușor de îndoit.
   • Nu depinde de electricitate. Întreruperile în electricitate nu au niciun efect asupra acesteia, spre deosebire de sistemele de încălzire dependente.
   • Poate fi folosit în orice moment al anului.. De exemplu, în vara rece sau la începutul toamnei, când un alt tip de încălzire este încă devreme pentru utilizare.
   • Cu incendiul închis este posibilă reglarea ratei de ardere. Eficiența sa este mai mare decât cea a spațiului deschis.
   • Semineu cu circuit închis de vatră, gaz și apă se poate încălzi de la 1 cameră la întregul etaj. Pentru două camere se poate lucra șemineu la colț. Dar dispozitivul lor necesită participarea profesioniștilor și va costa o sumă semnificativă. Astfel de sisteme ar trebui plasate imediat în procesul de construire a unei case. Pentru apartamente nu sunt disponibile.

   Nu mai vorbim de dezavantajele semnificative:

    • Proiectele de case moderne și standard nu implică prezența unui șemineu. Pentru a le instala, veți avea nevoie de o diagramă a casei, un desen detaliat și o participare profesională. Permisiunea de a construi un șemineu deschis sau închis pe combustibili solizi este un subiect separat și complex.
    • Montarea unui șemineu de lucru - proces dificil, praf și lung. În mod ideal, necesită aragaz calificat de ajutor.
    • Șemineul nu poate fi principala sursă de căldură în casă, deoarece designul nu are capacitatea de a acumula această căldură. Semineul se încălzește în timp ce funcționează. De îndată ce arde combustibilul, începe să se răcească. Dacă nu vorbim despre o cabană sau o cabană, ci despre un apartament într-un bloc de apartamente, este imposibil să organizăm un șemineu tradițional cu focul vieții. Aici funcția sa este pur estetică.
    • Eficiență redusă, cu consum mare de combustibil. Aceasta crește costul financiar al menținerii șemineului.
    • Gama limitată a șemineului tradițional cu o vatră deschisă. Un șemineu în centrul camerei și lângă perete încălzește doar o cameră. Căldura este distribuită inegal.
    • Necesită întreținere (curățarea coșului de fum).
    • Costul ridicat al marcajelor și aranjamentului.

    Departe de toate premisele se dovedește a fi dotat cu o sobă tradițională de seminee cu combustibil solid, deci au apărut și opțiuni alternative. Acestea sunt șemineuri cu gaze și electrice. De asemenea, au argumente pro și contra.

    Grătar de gaz pe principiul de funcționare și aspectul mai aproape de tradiționale.

    Printre avantajele sale se numără: eficiența ridicată și viteza de lucru, abilitatea de a regla viteza și intensitatea arderii, siguranța, funcționarea silențioasă și viteza ridicată de încălzire a camerei.În plus, nu este nevoie să depozitați și să depozitați combustibil, iar gazul la costuri este mai ieftin decât lemnul de foc. Pot încălzi întregul etaj.

    Dezavantajele unui astfel de șemineu sunt evidente: instalarea complexă a sistemului de gaze, lipsa de farmec și estetica unui foc real, dimensiuni mari și greutate.

    Șemineele de nouă generație sunt alimentate cu energie electrică.

    Ei au toate avantajele tehnologiei moderne:

     • instalarea nu necesită implicarea specialiștilor, se face manual;
     • control simplu și clar mecanic și la distanță;
     • nivel reglabil al intensității căldurii;
     • poate fi suspendată, formă și configurație unghiulară, netrivială;
     • nu este nevoie să puneți un coș de fum, să faceți o fundație și să vă gândiți la siguranța la foc;
     • funcționează în tăcere, fără fum și funingine;
     • are o greutate mică;
     • flacără realistă arată.

     Există puține minusuri: lipsa de confort și cracklingul lemnului de foc tipic pentru șemineul tradițional, costurile ridicate ale energiei, capacitatea de încălzire a unei încăperi și dependența de electricitate.

     tipuri

     Toate șemineele moderne sunt împărțite în mai multe tipuri în funcție de patru criterii.Criteriile condiționale: tipul de combustibil, tipul de construcție, tipul instalației, scopul.

     Există o altă clasificare - după locul de origine. Se obișnuiește să se elaboreze șemineuri în engleză, franceză, estonă, finlandeză, germană și rusă.. Structura lor internă are mici diferențe, astfel că această clasificare este importantă numai pentru apariția căminului. În mod remarcabil, șemineul rusesc are dimensiuni relativ mici și se numește camera mică.

     Tipul de seminee de combustibil sunt:

      • Combustibil solid (căldura se obține în procesul de ardere a lemnului, turbei sau cărbunelui). Acestea includ șeminee tradiționale deschise, sobe și dispozitive cu un incendiu închis. Prima versiune are cea mai mică eficiență - până la 25%, restul - până la 80%.
      • Semineu cu încălzire prin aer. Acesta este un fel de dispozitive cu combustibil solid, care lucrează la o cutie de foc închisă. Designul său asigură un sistem de convecție pentru fluxul de aer pentru a crește eficiența și eficiența.
      • Ulei de combustibil. Astfel de tipuri se numesc ecofirestone sau biofireplace. Uneori există numele de "alcool". Acest lucru se datorează faptului că utilizează materiale combustibile lichide de origine naturală, de exemplu, bioetanol sau alcool etilic. În procesul de ardere în aer nu emite fum și funingine.Ele pot fi folosite atât în ​​casă, cât și în apartament. Conform metodei dispozitivului, acestea sunt cele mai simple. Nu murdărie, praf, fum, miros, pur și simplu căldură. Bioetanolul are cea mai mare eficiență - de la 80%. Flacăra este menținută datorită reacției cu oxigen, nu este nevoie să o aduceți în plus și să instalați ventilație.
      • gaz (conform principiului de funcționare seamănă cu sobe de gaz). Ele sunt cele mai economice de menținut.
      • Cu circuit de apă (similar cu încălzirea centralizată). Ele sunt foarte complexe în aranjament, dar acoperă o suprafață maximă pentru încălzire.
      • electric (similar cu încălzitoarele). Spre deosebire de încălzitoare, ele nu sunt mobile, ci sunt atractive. Raza încălzirii este mică, costurile de energie sunt mari.

      Clasificarea conform metodei de instalare depinde de amplasarea dispozitivului de încălzire în interior. Există câteva opțiuni: insula (în centrul camerei), încorporată (încastrată în perete), perete, unghiular.

      Șemineul insulei, ca regulă, devine elementul central al unei compoziții de design. Întregul interior este construit în jurul acestuia. Elementul este cu siguranță frumos, dar ineficient.Insularele sunt mai des electrice și ecokamine.

      Constructiv, aceasta este doar o bază rezistentă la căldură, pe care se produce un incendiu.

      Perimetrul bazei poate fi închis cu sticlă sau grătar. A doua opțiune necesită măsuri speciale de siguranță. Deasupra bazei se află o cutie de fum și un coș de fum.

      Baza cu un gard de protecție este una față-verso (când focul este vizibil doar pe o parte, ceilalți pereți sunt "surzi"), cu două laturi (văzute din mai multe părți, adesea opuse), cu trei laturi, văzute din orice punct.

      Semineele încorporate sunt fie "încorporate" într-un perete gros, fie sunt încorporate într-o coloană.. Întreaga parte structurală este complet ascunsă.. Acest lucru economisește spațiu și oferă șemineului un aspect estetic. Un tip comun de șemineu încorporat - casetă cu focar închis. Cutia de foc se închide cu o ușă de sticlă, astfel încât dispozitivul să nu își piardă funcția estetică.

      Bușonul încorporat este bun atunci când este planificat la domiciliu atunci când planificați. În caz contrar, el riscă să devină cel mai consumator de timp pentru fabricare, deoarece trebuie să fie tăiată nișa necesară în perete.

      In incendiile de incintă intră complet în cameră.. Acest lucru limitează utilizarea lor la camerele medii și mari. Comparativ cu altele, acest tip are și avantajele sale. Aceasta este o oportunitate de a le instala în orice moment, chiar și după finalizarea casei și variabilitatea designului. Modalitățile de finisare și decorare nu sunt limitate.

      Șemineurile pe colț nu sunt răspândite. într-un interior modern. Acum ele se găsesc numai în casele vechilor muzee stoc și apartament. Între timp, acesta este unul dintre tipurile cele mai practice, deoarece locația lui vă permite să încălziți simultan două încăperi adiacente. Și metoda de plasare economisește spațiu util în cameră. Gândirea de proiectare nu se limitează, de asemenea, la locație.

      Viziunea suspendată limitează alegerea tipului de combustibil pentru șemineu.

      Datorită mărimii și greutății mari a structurilor de combustibil solid și gaz, ele nu pot fi utilizate într-o poziție decupată de fundație. De asemenea, circuitul de apă nu este potrivit. Există doar două soiuri - alcool și electric.

      Ele sunt ușoare, iar absența unui coș de fum face posibilă plasarea lor absolut oriunde. Adesea are o poziție centrală sau poziție.deoarece compactitatea si caracteristicile sale de design au acest lucru. Forma unui astfel de șemineu poate fi dreptunghiulară, ovală, rotundă, pătrată și orice idee de design pe care o doriți.

      Prin numire, există două tipuri de dispozitive: funcționale și decorative.

      Ambele funcții pot fi prezente simultan.

      Funcțional sunt șemineele pentru încălzirea suplimentară a încăperii, un dispozitiv cu funcție culinară. Acestea sunt relevante pentru o casă de țară, o cabană de țară, podele mansardate ale unui bloc de apartamente. Electric și alcool - pentru apartamente cu parter rece.

      Este obișnuit să se clasifice drept decorativ:

       • Lzhekamincare are doar o gură cu un focar de lucru nefuncțional. El se ocupă exclusiv de menținerea designului într-un anumit stil. Adesea este un design de perete sau colț cu cel mai realist dispozitiv. Nu este mobil, este folosit în apartamente și căsuțe calde, dar nu într-o cabană rece.
       • Șemineu ridicat. Acesta diferă de un șemineu fals prin faptul că construcția este temporară. Este mobil și făcut ocazional. De exemplu, pentru a decora camera de zi pentru Anul Nou, pentru o fotografie de familie tematică.De fapt, acestea sunt simple decoratiuni din lemn, PAL, placaj, plastic si alte materiale improvizate. Ele pot include chiar și materiale de natură ornamentală pentru păpuși sau păpuși pentru copii acasă sau în teatru.

       Clasificarea semineelor ​​prin design este cea mai diversă și necesită o analiză detaliată.

       Stil și design

       Valoarea arhitecturală și artistică a șemineului din interior este deseori mai importantă decât funcționalitatea sa. Un astfel de element al decorului poate transforma stilul interior nerecunoscut sau nerecunoscut, la prima vedere într-o potrivire exactă a conceptului, și să adăugați o dorință. În același timp, varietatea de stiluri este grozavă - de la clasice la techno.

       clasic

       Clasicismul - un sinonim pentru specularitate, proporții și linii clare. El se referă la primele opțiuni de seminee, până când s-au stabilit ferm în casele diferitelor segmente ale populației și sunt răspândite. Materialele aranjamentului intern ar trebui alese pe baza funcționării șemineului, dar pentru decorarea exterioară a portalului sunt prezentate produse bune și naturale. Cu cât sunt mai scumpe și mai calitative, cu atât mai bine se încadrează în cadrul clasic..

       Acest clasic nu este creat din materiale false și ieftine. Cel puțin în exterior, ar trebui să pară costisitoare. Este important să faceți o gură de lemn masiv, marmură, piatră. Se caracterizează prin masivitate. Partea superioară a portalului este atât de largă încât servește ca raft finit. Becuri, ceasuri, figurine, decorațiuni sunt plasate pe ea.

       Portalul de marmură și lemn poate avea o formă geometrică și poate fi decorat cu sculpturi.

       Este important să nu exagerați. Abundența elementelor decorative pe gura șemineului nu mai este inclusă în conceptul direcției clasice. Este prerogativa stilurilor pompos in spiritul barocului, rococului si romantismului. Ele se referă adesea la grupul de stiluri clasice, dar ar fi mai corect să le însămânțăm într-un grup de tendințe istorice. Clasicul, în acest caz, acționează ca o ramură independentă.

       Reprezentanții tipici sunt stilurile englezești și victoriene. "Punctul cel mai înalt" al dezvoltării clasicilor - Imperiul.

       Barocul și rococo au un loc în unele interioare moderne, dar și-au pierdut deja solemnitatea și pompa. Interioarele palatului sunt prea greu de transferat la condițiile de apartamente standard și cabane mici. Gama albă și aurie și elementele decorative complexe arată prea pretențioasă și inadecvată în viața de zi cu zi. Relevanța acestora este menținută numai pentru camere cu o suprafață mare.

       În condițiile de viață urbane, semineul este rar folosit pentru încălzire.

       Aranjamentul său - decorare, înfrângere pentru a obține atmosfera potrivită în decor.

       rusă

       Se poate numi în siguranță o formă de artă separată. Șeminele în stil rusesc încearcă să arate ca sobe de teracotă și o sobă de teracotă este principala decorare în casă. Aceasta este o abundenta de modele embosate si desene colorate. Motivele pentru parcele sunt natura, florile și fructele, miturile și legendele, basmele, lucrările de desen (dantelă, pictura pe lemn).

       Placile în sine sunt plăci mici, predecesorii plăcilor. Sunt fabricate din porțelan, faianță și lut. Plăcile sunt arse în mod repetat și acoperite cu smalț transparent, vopsele care conțin aur.

       Fiecare șemineu în stil rusesc este creat doar într-o singură copie și este un simbol al identității.

       Ea devine elementul central al interiorului, tot ceea ce este ajustat. Aranjamentul este, în același timp, larg și unghiular și aproape de perete. Pentru a păstra sentimentul de autenticitate, șemineu în stil rusesc este mai bine să alegeți combustibil solid sau gaz cu un incendiu închis.. Un ecran electric va face. cu imitație de înaltă calitate a lemnei de foc arse.

       Acest stil are trei direcții dominante: stilul "a la ryus" (comun în Europa, descrie viziunea străinilor asupra interiorului rusesc în case bogate), "antic" (interpretarea vechilor interioare folosind materiale moderne), terem rusesc stil rusesc urban).

       Bosaj

       Această tendință este identificată cu interioare simple, robuste, dar primitive ale satului. El se caracterizează prin folosirea prelucrării brute din piatră naturală, absența unei decorări rafinate a portalului. O caracteristică caracteristică este un foc deschis. Un astfel de șemineu ar trebui să fie arderea lemnului, cu focul viu, lemnul de lemn și mirosul de lemn.

       Pentru interioarele străine de rusticul naturalist subliniat, există ramurile lui. Acestea sunt mai precise și permit elemente decorative din metal, lemn, incendiu închis, ecrane electrice. Acestea includ țară, stil scandinav, Provence, cabană.Toate zonele care sprijină utilizarea materialelor naturale în decor.

       modern

       Acest nume reunește multe zone care au o caracteristică caracteristică - reînnoirea artei. Heavy beauty și pretentiousness se estompează în fundal.

       Un șemineu modern (sau Art Nouveau, Jugend, Liberty) poate păstra caracteristici eclectice și decor, dar cantitatea sa este minimizată. Combinația de materiale diferite începe să fie practicată. La începutul secolelor XIX-XX, Art Nouveau a devenit o condiție prealabilă pentru toate stilurile moderne.

       Direcții moderne

       Nume colectiv pentru diferite direcții. Există un coridor industrial brut, un fel de decor contemporan și un constructivist strict, și un metal hi-tech cu cea mai apropiată relativă - techno. Trăsături distinctive ale șemineelor ​​moderne: o abundență de suprafețe de sticlă, fier, crom și oglindă, forme concise, dimensiuni mici. Formele geometrice prevalează.

       Șemineele moderne sunt adesea construite pentru a economisi spațiu.

       Nu există un cadru decorativ sub forma unui portal de figurină, care se îmbină cu peretele. Biocompozite relevante care nu necesită organizarea coșului de fum.

       Decoratiuni de semineu - acesta este un fenomen comun. Astfel de seminee sunt realizate din lumină în prelucrarea materialelor în funcție de tipul de spumă poliuretanică și fibră de sticlă. Pentru efectul 3-D, sunt utilizate materiale cu o grosime mare a foii. Ele servesc ca decor de Anul Nou în camera de zi, dormitor, studio foto. Pe o bază continuă, un astfel de șemineu este dificil de a face de înaltă calitate. Arată fals și prea ieftin.

       Uneltele și accesoriile necesare

       Un set de instrumente, materiale și componente pentru a crea un șemineu variază în funcție de tipul său. Procesul de a face acest șemineu cu un focar de lucru este cel mai consumator de timp și mai complexe. Cel mai simplu mod de a face un șemineu fals ca o decorare.

       Pentru fabricarea unui șemineu de lucru pe circuitul combustibilului solid, gazului sau apei, lista necesităților nu pornește de la alegerea materialelor, ci cu cea mai importantă și mai complexă lucrare de proiectare a hârtiei. Teoretic, șemineul se referă la elementele de incendiu, în special la vatra deschisă. prin urmare înainte de a vă așeza pe un scaun și de a asculta cocoșul confortabil de lemn de foc în șemineu, va trebui să petreceți de la 3 luni la șase luni pe tapițerii pragurilor diferitelor instanțe și obținerea permisiunii.

       Acest proces este problematic deoarece, la nivel legislativ, construcția de șeminee este permisă în anumite tipuri de locuințe.

       Acestea sunt clădiri prerevoluționale, în care există un canal separat de ventilație pentru extragerea fumului. De asemenea, într-o casă privată puteți obține un permis de construcție, în conformitate cu reglementările de siguranță. În același timp, în documentele în nici un caz Nu puteți specifica un șemineu cu focar deschis ca atare. Codurile de construcție sunt interzise. Dar pentru ao emite ca transfer al sistemului de încălzire este destul de realistă. Fără specificație, va fi considerată o sobă cu focar închis, iar construcția nu este încă interzisă.

       Ordinea de înregistrare începe cu dezvoltarea proiectului și este efectuată de o instanță care deține o licență pentru astfel de activități. Următorul pas este evaluarea stării operaționale a casei. Principalul lucru în acest caz este funcționarea coșului de fum și revizuirea acestuia nu mai mult de șase luni de la crearea proiectului.

       După evaluarea proiectului trebuie să vizitați birourile Ministerului Situațiilor de Urgență care au o licență. Această instituție trebuie să transmită o viză pentru proiect. Dacă nu, proiectul este trimis spre revizuire atâta timp câtpână când aceasta îndeplinește toate cerințele privind siguranța la incendiu.

       Pe lângă MOE, trebuie să obțineți permisiunea de la serviciul de pompieri. După aceasta, puteți începe munca. După finalizare, acestea vor fi acceptate de o comisie specială, iar modificările aduse vor fi stabilite pe planul de locuințe.

       Direct pentru construcție va avea nevoie de:

        • Soluție pentru umplerea bazei și a fitingurilor. Cu o greutate mare a întregii structuri, fundația trebuie să fie întărită cu o rețea de oțel pentru a nu crăpa.
        • Două foi de fier de 15 mm grosime. Unul este pus direct pe fundație, al doilea - pe partea de sus de impermeabilizare cu îndepărtarea de 100-150 cm.
        • Două foi de ruberoid. Acestea efectuează funcția de izolație între plăcile din oțel zincat.
        • cărămidă. Indiferent de partea din față a șemineului, vatra sa este construită din cărămizi ceramice roșii. De asemenea, pot termina coșul de-a lungul conturului intern. O atenție deosebită este necesară pentru a plăti "trucuri" - cărămizi, montate într-o formă și mărime nestandard. Materialul nu trebuie să prezinte fisuri, defecte, zone întunecate arse. Este suficient de rezistent la foc și va dura mulți ani.
        • Plăci de protecție. S-au așezat sub cuptor.Materialul este refractar și proiectat special pentru sobe și seminee.
        • Amestec de nisip pentru zidărie. Este permisă folosirea numai a argilei de construcție curată și a nisipului fluvial aluvionar. Proporțiile componentelor amestecului - 3 părți de nisip la 1 parte de lut. Soluțiile de ciment și alabastru nu sunt potrivite. Masoneria nu va ține. Împreună cu rezervorul pentru soluție trebuie să achiziționați un mixer de construcție, mortar, spatula și regulă.
        • De asemenea, aveți nevoie: plăci plate netede pentru cofraje, cordon de azbest, mașină de șlefuit pentru montarea cărămizilor în mărime, unelte de desen și de măsurare, plumb și nivel, mistrie, capsator de construcție, lopeți, ciocan cu duza de fier și cauciuc (pentru zidărie de nivelare).
        • Elemente suplimentare: grătar, conducte de ventilație și grătare, cenușă în asfalt, ecran de protecție împotriva scântei și cărămizilor, elemente de poker și elemente decorative. În design simplu, acesta este un portal sau o gură de șemineu.

        Punctele electrice sunt instalate într-o schemă simplificată. Deoarece nu necesită un coș de fum și nu sunt mai periculoase decât un încălzitor convențional, nu va fi necesară nicio permisiune.Înlăturând hârtiile, puteți trece imediat la aranjamentul șemineului.

        În sine, un șemineu electric este destul de ușor și nu se încălzește la temperaturi ridicate.

        Pentru a le instala, veți avea nevoie de un cadru realizat dintr-un profil metalic, foi de placare, materiale de finisare pentru îmbinări, material pentru finisarea decorativă și cărămizile însoțitoare, sub formă de șuruburi și dispozitive de fixare pentru conectarea ramei la perete. Veți avea nevoie, de asemenea, de unelte de tăiere, de un burghiu sau o șurubelniță, de măsurare și desen accesorii.

        Pentru șemineele false, materiale de desen, instrumente de tăiere sunt necesare pentru tăierea pieselor, elementelor de fixare sub formă de șuruburi sau unghii lichide, vopsele, elemente de stabilizare (astfel încât structura să nu se prăbușească) și decorul.

        Cum să o faceți singur?

        Tehnologia de fabricație a șemineului depinde de tipul său. Semineele școlare sunt ușor de fabricat. Cel mai greu lucru pentru a construi un șemineu real, cu un foc deschis. Nu luăm în considerare opțiunile pentru încălzirea gazului și circuitul de apă, deoarece aranjamentul lor necesită intervenția specialiștilor.. Chiar și videoclipul instrucțional nu este un asistent.Echipamentele de gaz conectate incorect sau un cazan poate provoca daune grave casei și poate deveni chiar o amenințare la adresa vieții și sănătății locuitorilor săi.

        Înainte de începerea instalării, este important să se efectueze mai multe proceduri pregătitoare. De obicei, acest tip de hârtie, calculul mărimii șemineului, alegerea materialelor din care se va face "corpul" șemineului și a gurii sale, alegerea formei portalului, culoarea designului exterior și decorativ.

        dimensiuni

        Calculul dimensiunii cuptorului este cea mai importantă etapă de proiectare. Se efectuează în raport cu dimensiunile camerei încălzite. Este posibil ca toate șemineele să fie împărțite în mini, mijlocii și mari. Semineele mini sunt proiectate pentru camere de 10-12 metri pătrați. Un șemineu mic va avea o cutie de foc 400-420 mm lățime, înălțime 420 mm, adâncime 300-320 mm. Acestea sunt dimensiunile caracteristice unei aragazuri mici. Forma focarului este îngustă și alungită sau pătrată.

        Un alt tip de șeminee mici destinate camerelor cu o suprafață de 13,5-15 metri pătrați. m. Lățimea cuptorului - 450-500 mm, înălțimea 450-490 mm, adâncimea - 320.

        Înălțimea casetei de fum pentru șemineele mici - 570-600 mm.

        Dimensiunea medie a camerei de 18-25 pătrate necesită șemineuri cu dimensiunea portalului de 600-700 mm. Înălțimea recomandată este de 560-630, adâncimea este 320-350. Înălțimea optimă a cutiei de fum este de 630-660 mm.Forma focarului la un astfel de șemineu este pătrată sau dreptunghiulară, cu o latură mai lungă orizontală.

        Pentru camere foarte spațioase de dimensiuni de 30-40 de pătrate, este necesar un șemineu cu parametrii W × H × G egaliți cu 800-900 mm x 700-770 x 400-420 mm. Cutia de fum la o înălțime de cel puțin 700-800 mm.

        Peretele spate vertical nu trebuie să fie mai mic de 360 ​​mm pentru toate tipurile de seminee. Secțiunea minimă a coșului este de 140 mm.

        Calcule mai precise se fac prin formula. Deci, pentru a determina dimensiunea cuptorului, trebuie să împărțiți suprafața totală a camerei cu 50. În același timp adâncimea în raport cu înălțimea este de 2: 3. Pistolul de foc prea adânc reduce presiunea de căldură, care nu este foarte eficientă, în timpul arderii combustibilului. Toată căldura va merge împreună cu fumul de pe stradă. Un incendiu mic, dimpotrivă, va face ca unii dintre fum și funingine să se stabilească în cameră.

        Este important să se calculeze dimensiunea coșului. Lățimea sa trebuie să fie de cel puțin o zecime din lățimea focului. Pentru o țeavă rotundă, acestea sunt indicatoarele de diametru.

        materiale

        Firebox-ul și hornul sunt aproape întotdeauna făcute din același material - cărămida ceramică roșie. Caramida este goală și solidă. Pentru semineu este mai adecvat solid.Rezistă la temperaturi ridicate, nu se sparge, nu are pori. Pentru fundație aveți nevoie de un amestec de beton sau ciment. Betonul este mai ieftin, cimentul este mai practic. În cazul cimentului, atunci 300 de note.

        Înainte de a instala vatra, se pun placi metalice galvanizate și un strat de impermeabilizare și izolare termică. Baza cuptorului poate fi protejată împotriva crăpării cu ajutorul plăcilor de sticlă. De asemenea, cărămizi refractare potrivite.

        Materialul termoizolant este un carton laminat impregnat din rășină și nisip presărat.

        De exemplu, acoperișuri. Pentru ca aceasta să-și îndeplinească funcția, este necesar să o pună pe mastic. Pentru șemineu se cere bitum sau mastic de gudron. În interiorul hornului se utilizează țevi metalice.

        Cărămizi ar trebui să fie o construcție monolitică, solidă și netedă. Pentru cărămizile "ambreiaj" s-au folosit soluții de minerale, apă și agregate. Mineralele naturale sunt diferite tipuri de argilă, var, ciment și gips. Optimul este considerat bază de argilă. Rolul agregatului este jucat de nisip fin de înaltă calitate.În condiții de expunere constantă la temperaturi ridicate, nisipul montan sa recomandat mai bine.

        Portal de finisare mai variabil. La gură nu există încărcătură termică, nu există o expunere directă la foc, deci alegerea materialelor este destul de largă.

        Criteriul principal aici nu mai este rezistența la foc, ci susceptibilitatea la prelucrare și conformitatea cu ideea de proiectare.

         Pentru fabricarea portalului sunt utilizate:

         • marmură. Portalul de marmură arată scump, elegant, dar nu prea elaborat. Este potrivit în interiorul clasic în combinație cu alte elemente ale segmentului Lux. Șemineu din marmură lângă tapet simplu sau tapiterie ieftină va arăta din loc.
         • granit. Un portal impresionant, granit masiv se va potrivi bine în interiorul clasic, gotic și scandinav. Ca produse din marmură, acesta necesită un mediu adecvat, dar este mai potrivit pentru spații în culori închise.
         • gresie. Cel mai complex și mai costisitor, dar în același timp cel mai spectaculos decor. Cu ajutorul acestuia, seminee în stil rusesc sunt încorporate, precum și etno-seminee. Foi de ceramică sau ceramică pot fi comandate în formă finită și conform unui model individual.Mozaicul cu mozaic va consta dintr-un număr limitat de module-părți. Nu-i poți deteriora, nu poți cumpăra în magazinul de schimb de articole de rezervă ca piesă crăpată. Pentru finisare veți avea nevoie de unelte speciale și lianți. Este mai bine să încredințezi un astfel de eveniment responsabil profesioniștilor.
         • ceramică. Având experiență cu materialele de finisare, este posibilă adaptarea plăcilor ceramice obișnuite ca module de tigla. Evenimentul este dificil, dar rezultatul merită.
         • Piatra naturala. Decorarea de piatră - prerogativa unor astfel de stiluri, cum ar fi rustic, țară, cabană. Aceasta este o alternativă la caramida roșie, care se potrivește perfect în atmosfera unei case de țară.
         • Pietre artificiale. Efectuează funcții similare cu fratele său natural în design, dar costă mai puțin.
         • Fațărit de cărămidă. Acest material pentru exteriorul portalului, care are o culoare diferită, textura și textura. Gama este mare, până la cărămizile cu perle.
         • lemn. Portalul din lemn este laconic și demn. Cele mai folosite specii valoroase din lemn de culoare închisă. Lemnul este potrivit în multe interioare, de la clasic la Provence.
         • Profil galvanizat. Structura metalică fină este tipică camerelor în stil scandinav. Ea are, de asemenea, caracteristici industriale, de aceea se va potrivi organic într-o sală-living sau studio. Frumoasa forjare, piese metalice voluminoase și grătare sunt elemente integrale ale designului semineului victorian.
         • gips. Gura tencuielii este utilizată în cazul în care portalul de șemineu trebuie să arate ca o stucă de înaltă calitate. Acest stuc va costa destul de scump, dar analogul de gips este disponibil chiar și cu un buget mic. Decorul poate fi un stil clasic sau mai complex, de exemplu, în stil baroc.
         • bord parchet. Se utilizează pentru finisarea șemineelor ​​mici. Portalul larg și înalt, care are un raft deasupra, este deja dificil de curățat cu lamele înguste.
         • Derivații lemnului natural. Puteți crea un portal frumos sculptat cu propriile mâini și materiale de la buget. Toate tipurile de placaj, o plăci aglomerate fără acoperiș de laminare, DVP, OSB și MDF le aparțin. Toate aceste materiale aparțin foii, au o lățime și o lungime suficient de mari pentru a face un portal dintr-o singură piesă, sunt ușor de procesat.

         Atunci când focul este închis, sunt folosite de obicei ușile din fontă sau sticla ignifugă.

         Portalul pentru semineu electric este realizat sub forma unui cadru dintr-un profil metalic și colțuri. Foi de gips-carton. Șuruburile sunt folosite ca elemente de fixare.

         În ceea ce privește șemineele false, portalurile lor sunt realizate din materiale diferite, în conformitate cu ideea. Portalul în vrac pare mai spectaculos decât materialele groase, "umflate"de exemplu spumă sau poliuretan. O gură tare poate fi construită din aceleași produse derivate din lemn ca și pentru șemineul de lucru, precum și dintr-o bară și scânduri. Ghipsul din tablă și materialele la îndemână sunt utilizate în mod activ. Servicii excelente pot face vechiul mobilier.

         Pentru a sigila cusăturile de chit utilaj, unghii lichide, unelte de vopsit.

         Pentru decorare - perii, vopsele, folii autoadezive, grund de finisare. Elementele rămase sunt opționale. Gura șemineului poate fi din argint, din aur sau din margele de perle, are detalii volumetrice și prezintă marmură naturală.

         formă

         Locația șemineului în cameră (centru, colț sau perete) determină cantitatea de materiale de construcție. Valoarea sa are o formă.Poate varia forma cuptorului și forma portalului. Deci, un șemineu rotund este mai greu de așezat decât un pătrat.

         Firebox-ul în sine este pătrat, dreptunghiular, penal, semicircular și rotund.

         Semineele moderne au, de asemenea, o formă ovală și triunghiulară. Cu cât șemineul este mai mic, cu atât este mai ușor să alegeți dimensiunea.. Lăzile mari de foc impun anumite restricții. Cea mai bună opțiune este un dreptunghi întins pe verticală.

         Forma decorării exterioare a portalului este o chestiune pur estetică. Cel mai adesea se întâmplă sub forma unei arcade cu un raft pe partea de sus, o margine figurată și o decorare sculptată. Arcul poate fi rotunjit sau alungit în sus. Este interesant să arătați arcade, remarcabile într-un semicerc.

         culoare

         Paleta de culori este determinată de tipul de materiale de finisare și este de obicei limitată la culori naturale naturale.

         Ghipsul este clasic alb. Ea merge bine cu decorul de aur.

         Marmura poate fi monoton (alb, negru, maro, gri, bej) sau bicolor (o combinație de diferite culori și alb, negru și gri). Este extrem de rar să găsiți o piatră verde, roz, albăstrui, cu dungi de aceeași culoare. Marmura naturala este aleasa in culori gri si maro, mai putin adesea - lapte.

         Caramida cu care se confruntă este prezentată pe piață printr-o paletă diferită, dar cantitatea limitată de culori este utilizată: teracotă, maro, negru, alb, gri, ciocolată, fildeș. Este prezentat, de asemenea, în variantele combinate și cu stratul de acoperire cu margele de perle.

         Arborele și derivații săi sunt aleși pentru pictura.

         Umbrele populare luminoase, lemn întunecat (învechit), lemn natural închis. Nuantele de nuci, tic, wenge sunt cele mai solicitate.

         Înregistrarea prin dale nu este limitată într-o paletă. Un astfel de finisaj este disponibil revoltă de albastru strălucitor, roșu, galben și alte culori.

         Pas cu pas

         Etapele de producere a unui șemineu cu cuptor de lucru:

          • Desen Design, calculul cantității de materiale.
          • Achiziționarea de materiale și unelte, uniforme de lucru. În timpul lucrului, veți avea nevoie de un aparat de respirat și ochelari de protecție, deoarece este praf și murdar pentru a pune coșul în perete (tavan).
          • Lucrări pregătitoare. În această etapă, săpăturile sunt excavate (golite în fundația veche) sub șemineu, iar amestecul de pietriș și nisip este umplut. Un material de impermeabilizare este așezat pe dărâmături, iar fundația este turnată pe acesta. Este întărit cu o plasă de metal.Timp de uscare a mortarului de ciment - 20-30 zile.
          • Soluție de diluare. Aceasta este o procedură lungă, deoarece lutul trebuie să se înmoaie timp de 2-3 zile. Apoi, nisipul se toarnă în soluția de argilă. Pe 8 părți de lut 8 părți de nisip și 1 parte de apă. Amestecul este amestecat bine cu un mixer de construcții până la consistența smântânii.
          • Șemineu din marmură. Primele două rânduri sunt dispuse fără caracteristici, cu un spațiu de 5 milimetri. Aceasta este baza șemineului. Al treilea rând - partea de jos a cuptorului. Este necesar să se plaseze plăci de sticlă amplasate pe margine. Alternate cu alte materiale nu pot. De asemenea, grătarul este instalat aici. Este important să rețineți că fierul se extinde mai mult decât o cărămidă atunci când este încălzit, deci sunt necesare goluri de temperatură. Al patrulea rând - începutul formării camerei de ardere.

          Dacă există o lecție în design, aceasta este stabilită în procesul de formare a celui de-al cincilea rând.

          Până la a opta fără caracteristici, și cu ea începe formarea de panta a peretelui din spate înainte. Panta formează o "oglindă" pentru a reduce pierderile de căldură. Rândurile 9-15 formează un arc, 15-18 - un "dinte de coș". De la 19 la 20 se formează un canal pentru îndepărtarea masei de gaze arse. Din 23 ramura se extinde, contactul cu acoperișul este format (de un perete dacă casa este deasupra etajului 1). Hornul este scos și protejat de o "umbrelă" de precipitații.

          • Instalați vana de vreme.
          • Seminee pentru șemineu ciment mortar. După aceasta structura ar trebui să se usuce puțin.
          • Decoratiuni decorative. Înainte de a începe, mortarul din zidărie trebuie să se usuce complet.

          Realizarea unui șemineu cu încălzire electrică mai ușor. În prima etapă, un cadru cu forma dorită este asamblat dintr-un profil metalic, baza cadrului fiind acoperită cu un material rezistent la temperaturi ridicate. În cea de-a doua etapă, restul structurii este acoperită cu plăci de ipsos. În al treilea rând, cusăturile sunt netezite cu un chit. A patra decorative decorative. Al cincilea - montarea cadrului pe perete. A șasea - instalarea unui incendiu electric într-un cuptor improvizat.

          Șemineu ridicat pentru o fotografie de fotografie de Anul Nou și decoratiuni pot fi făcute din lamele de lemn, fibră de sticlă sau gips carton, placaj de mobilier vechi. Nu este atașat de perete, astfel încât după sărbători a fost ușor să-l scoateți fără a deteriora decorarea peretelui.

          Sfaturi și trucuri

          Trucuri pentru a crea șemineul perfect:

           • Merită să începeți cu o schiță. Acest lucru va da o idee vizuala despre modul in care semineul va arata in interior.
           • Șemineul este situat la distanță de uși, ferestre și aparate de încălzire.
           • Decorul de șemineu ar trebui să fie în armonie cu stilul interiorului sau să-i setați tonul.
           • Înainte de a începe construcția unui șemineu pe combustibili solizi, se recomandă protejarea cât mai multor suprafețe de praf de ciment și aducerea mobilierului în altă încăpere.
           • Caramizile numerotate sunt așezate mai repede și mai ușor.
           • Caramida nu trebuie să fie goală.
           • Nu se recomandă construirea unui focar în sezonul rece și în sezonul rece.
           • Semineul pentru combustibil solid necesită întreținerea și curățarea periodică a coșului de fum.
           • Cea mai bună opțiune pentru apartament - combustibil pentru alcool.

           Exemple frumoase și opțiuni

           Frumusețea unui șemineu de casă este determinată de locația și tipul de decor. Un win-win este un portal realizat din beton sau marmură. Arată scump și pentru o lungă perioadă de timp păstrează aspectul prezentabil al tălpii de lemn.

           Într-o casă privată, un șemineu decorat cu piatră în stil rustic sau rustic, precum și un stil rusesc semi-antic și o finisare cu gresie se amestecă organic. Interiorul unui apartament modern este adecvat electric sau ekokamina non-trivial formă cu metal și sticlă călită.

           Cum de a face propria instalare de un șemineu decorativ, a se vedea următorul video.

           Comentarii
            autor
           Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

           Sala de intrare

           Camera de zi

           dormitor