Izolarea termică a semineelor ​​și a sobelor: alegerea materialelor

 Izolarea termică a semineelor ​​și a sobelor: alegerea materialelor

Dispozitivul de șeminee și sobe moderne se reduce la crearea unui coș de fum și a unui cuptor metalic, dar în variante bogate există și un șemineu din piatră pură, aproape fără utilizarea metalelor. Dar, în majoritatea cazurilor, aspectul final nu numai că este un șemineu bine ambalat, ci și un coș de fum. Dar nu toate materialele sunt potrivite pentru izolarea termică a acestor noduri.

Caracteristicile procedurii

De fapt, un șemineu nu este altceva decât o sobă obișnuită care a servit ca o instalație de încălzire cu vatră deschisă și adesea un coș de fum (în sate îndepărtate).Cu toate acestea, hornul direct, care nu este o construcție foarte fiabilă și de succes, este răspândit în rândul populației ruse datorită prețurilor și lucrătorilor incompetenți. Dar vremurile de încălzire de la șemineu au trecut și acum este un element decorativ al casei, ceea ce oferă farmec și eleganță camerei.

Mecanismul principal care dă căldură este o construcție metalică de tip "aragaz", cu o ieșire de fum care iese din ea. Desigur, numai principiul acestei aragazuri celebru a rămas în șemineele moderne, deși a fost cunoscut cu mult înainte de a apărea.

Pentru a înnobila un astfel de design, ei recurg la finisarea cu o cutie de piatră naturală. (sau caramida) sau imitația acestuia, lăsând așa-numitul portal (locul de ardere) și formând un coș de înaltă calitate. De multe ori vă puteți întâlni și opțiunea cu dale, care este plasat pe o cutie specială de gips-carton (rezistente la foc).

În șemineele care funcționează pe combustibil solid, temperatura gazului de eșapament este de aproximativ 440 de grade, dar temperatura focarului (portalului) în sine este semnificativ mai mică - poate atinge 120 de grade în timpul funcționării.

Acesta este un punct foarte important.(în timpul supraîncălzirii pe termen lung își pierde proprietățile, este distrusă și deformată prin topire), iar finisajul decorativ nu se deteriorează (cum ar fi plăcile și alte materiale de finisare), deoarece este necesar să selectați și să proiectați totul în jurul focarului astfel încât cartonul de ghips să nu se supraîncălzească.

În acest caz, este instalat un circuit special de izolare termică, care asigură o izolație de înaltă calitate din căldura internă, ceea ce face posibilă atingerea părților exterioare fără teama de a fi ars. Aerul cald iese prin găuri speciale.

Selecția elementelor de stingere a incendiilor pentru decorarea interioară și exterioară servește drept o protecție reală împotriva aprinderii camerei ca atunci când un arc de gaz arde., și ieșirea de scântei de pe portal (care este un semnal de încălcare a regulilor de utilizare, de exemplu, supraîncărcarea focului). Cu lucrări de calitate privind rezistența la foc a șemineului materialele de finisare nu se aprind.

Deseori, șemineele sunt situate de-a lungul peretelui sau în colțurile camerei. În acest caz, materialul izolant trebuie aplicat pe toate suprafețele adiacente. Este necesar să protejați casa de supraîncălzire, scânteiere pe pereți, precum și de incendiu.În plus, izolația va ajuta la focalizarea căldurii în cuptor, ceea ce îmbunătățește profitabilitatea și eficiența șemineului în ansamblu.

Atunci când se montează cuptorul și se utilizează panouri de fum care au un aspect rezistent la căldură.

Tipuri de materiale de finisare

În cazul șemineelor ​​izolatoare, se utilizează materiale speciale, în principal din plăci din vată minerală, cum ar fi:

  1. Bastoane de foc (Rockwool), prețul pentru un pachet (8 bucăți de 1000x600x30 mm în dimensiune) este de aproximativ 3 mii de ruble;
  2. PS17 (Ragos), prețul unui pachet (7 bucăți de 1200 x 600 x 30 mm) este de aproximativ 2 mii de ruble;
  3. TECHNO T 80 ("TechnoNIKOL"), prețul unui pachet (6 bucăți de dimensiune 1200x600x50 mm) este de aproximativ 3400 de ruble.

Caracteristica principală a acestor materiale este domeniul de temperatură de funcționare, care variază de la 170 la 800 de grade. Aceste plăci sunt comune, cu un indice de rezistență la foc și lipite (pe un adeziv rezistent la căldură special, a cărui prag de temperatură este cu 20-30% mai mare decât acest prag lângă produsul însuși) pe una din fețe cu folie rezistente la căldură.

Bastoane de foc
TECHNO T 80
PS17

Folia crește, de asemenea, caracteristicile de izolare termică a acestui material prin reflectarea căldurii.

În cazul în care selectați corect materialul de finisare, atunci când aranjați soba, urmați sfaturile producătorilor de șeminee și producătorii de materiale izolante,în timpul operațiunii, respectați precauțiile obișnuite și siguranța (nu lăsați un șemineu funcțional nesupravegheat, nu lăsați produse inflamabile și obiecte apropiate sau în apropierea acestuia), atunci vă veți bucura de căldură și foc de căldură pentru o lungă perioadă de timp fără a pune în pericol locuințele nici tu.

Selectarea izolatorului termic

Numeroși dezvoltatori individuali adesea ignoră faptul că în linia de producție a oricărui producător mare de izolație termică din materiale din vată de piatră pentru diferite scopuri au fost prezentate.

În ciuda asemănării externe, ele au o structură diferită, au caracteristici diferite una de cealaltă, se utilizează atunci când lucrează cu diferite materiale: pentru structurile de oțel și cărămidă, opțiuni de "oțel inoxidabil".

Dacă pentru izolația generală a construcțiilor intervalul de temperaturi de funcționare variază de la aproximativ -50 până la +100 grade, atunci în acest caz sunt calculate produse speciale de ardere, de exemplu, proiectate pentru a lucra într-un mediu cu temperaturi înalte (în apropierea semineelor, sobe și alte dispozitive de încălzire) pentru alte sarcini și căldura planului izolat pot varia de la -180 la +750 grade.Alegerea acestor materiale trebuie abordată cu cea mai mare atenție, altfel izolația obișnuită la temperaturi ridicate va fi ineficientă.

În plus, în aceste scopuri este necesar să se utilizeze produse de ardere cu densitate considerabilă (nu mai puțin de 90 kg / m3), deoarece acestea izolează suprafața mai precis și mai bine la temperaturi ridicate.

Există 2 tipuri de plăci cu izolație termică specială la temperaturi ridicate:

  • fără folie;
  • cu folie durală atașată la un capăt cu un adeziv rezistent la căldură.

Temperatura maximă admisibilă a marginii cu folie este de 500 de grade, marginile cu vată de piatră sunt de 750 de grade.

Pentru a nu agrava proprietățile produsului, ambalajele cu materialul trebuie păstrate în interior sau sub un baldachin (în poziție orizontală, pe o suprafață uscată, netedă), acoperite cu polietilenă.

cu folie duraluminică
fără folie

Vata de piatră este făcută din materiale rezistente la foc. (de fapt, necombustibil) - roci din categoria gabbro-bazalt cu adăugarea unui număr nesemnificativ de liant pentru a da formă, iar la izolarea la temperaturi înalte este foarte mic (mai puțin de 2% în funcție de fracția de masă).

Fibrele subțiri ale acestui material termoizolant pot rezista, fără a se topi în nici un fel, până la 1000 de grade: ele nu sunt deloc deteriorate, rămân conectate unul cu celălalt, rezistența la depozitare (care vorbește și de durabilitate), nu se va prăbuși fără efecte mecanice asupra materialului însuși.

Produsele din vată de piatră se referă la grupul de materiale de construcție rezistente la foc (NG în conformitate cu GOST 302W), care sunt utilizate atât în ​​casele de vile mici, cât și în clădirile înalte. În plus, în caz de incendiu, o astfel de izolare termică pentru o anumită perioadă de timp menține procesul de distrugere a structurilor de susținere ale structurii.

Deoarece funcționarea semineului și a coșului său de fum se asociază cu procesul de ardere și temperaturi ridicate, instalarea acestora va necesita o abordare foarte atentă și echilibrată. Există un joint venture 7.13130.2013 "Încălzire, ventilație și aer condiționat. Cerințe privind siguranța la foc ", care descrie în mod clar elementele de bază ale instalării și instalării coșurilor de fum, penetărilor și instalării izolației termice, pe baza cerințelor de siguranță la incendiu.

Neglijarea acestor legi poate provoca consecințe extrem de triste.

Bazându-se pe practică, majoritatea proprietarilor de case individuale care au avut o saună sau o casă ars fără ajutorul altora au pus o sobă sau un șemineu unde au săvârșit încălcări foarte grave, nu au respectat regulile pentru izolarea coșului de la suprapunere sau nu au aderat la distanța de protecție împotriva focului dintre șemineu și perete , în ciuda faptului că acest parametru este specificat atât în ​​instrucțiunile de instalare, cât și în întreprinderea comună de mai sus.

Prin urmare, se recomandă nu numai să cumpărați materiale izolante de înaltă calitate, ci și să angajeze specialiști care să vă ajute să instalați competent și eficient toate acestea. La urma urmei, chiar și în opinia dvs., o mică greșeală poate costa viața dvs. sau a cuiva de la cei dragi.

metode

Principiul de izolare a coșului de fum este aproximativ același cu procesul de izolare a șemineului. Trebuie avut în vedere că în acest caz nu există o flacără deschisă, dar temperatura este mult mai mare. În principiu pentru instalare folosesc vată de piatră, cusându-l sub o cutie de ghips. Lâna este de asemenea fixată la un lipici rezistent la căldură, dar sunt posibile și variante cu șuruburi, în funcție de materialul din care a fost făcut coșul de fum.

În funcție de tipul de țeavă de fum, izolația termică se poate realiza prin diferite tipuri de materiale: tuburile rotunde trebuie izolate numai cu izolație laminată, formele pătrate sau unghiulare trebuie izolate numai cu plăci izolatoare. Acest lucru se datorează cerințelor privind siguranța împotriva incendiilor.

Dar coșul de fum, care depășește construcția (pe acoperiș), este încălzit ușor printr-o tehnologie diferită, în general similară, dar există o diferență semnificativă: este necesară, de asemenea, protecția împotriva intemperiilor. În cazurile în care conducta de coș este metalică, este acoperită cu vată de vată laminată sau îndoită pentru lipici și, în cazuri rare, pentru șuruburi cu auto-filetare. Adesea, aceste conducte sunt ascunse într-o conductă falsă, care servește atât ca protecție termică suplimentară, cât și ca protecție împotriva factorilor externi.

Țevile din cărămidă sau din materiale similare sunt izolate cu lână termoizolantă în plăci, fixate pe șuruburi și "trandafiri". După această lână în mai multe straturi este acoperit cu un lipici special (stradă, fațadă), care este capabil să reziste la temperaturi înalte fără deteriorare. Apoi, o plasă specială de vopsea și colțuri perforate sunt aplicate la cel de-al doilea strat adeziv de nivelare.Acest lucru se face pentru a întări suprafața structurii. După aceea, suprafața este din nou acoperită cu același material, dar deja stratul final.

Izolarea trecerii țevilor de oțel prin tavan către exteriorul pereților trebuie făcută numai în conformitate cu reglementările de siguranță.

Cum să te faci?

  • Mai întâi, luați numărul necesar de plăci izolatoare, care sunt tăiate la dimensiunea șemineului.
  • Apoi se aplică un adeziv rezistent la căldură (mineral, pe bază de ciment), iar aplicarea se face cu un punct.
  • La montarea materialului deteriorat, adezivul se aplică pe partea neacoperită.
  • După aceea, plăcile sunt montate pe pereți. Îmbinările și alte deschideri trebuie sigilate cu bandă specială din aluminiu rezistent la căldură, care poate fi de asemenea armată.
  • Atunci când partea principală de termoizolare a șemineului este finalizată, începe procesul de instalare a portalului decorativ (focar), dar este important să rețineți că între acest cadru și stratul de izolare termică ar trebui să existe cel puțin 4 cm, dar nu mai mult de 10 cm. plăci termoizolante în raport cu dimensiunile.

Nu este greu să faci izolații termice pentru cazanele sau în baia casei private cu mâinile tale, dacă respecti recomandările noastre.

Pro sfaturi

Pentru a crește siguranța la incendiu a plafonului care traversează coșul sau coșul de fum, instalați o cameră de decompresie într-o poziție orizontală prin instalarea unei plăci izolante termic.

În cutie este preferabil să se prevadă două grile de ventilator: una - în scopul de a răci camera de decompresie, și prin celelalte aer cald vor fi transmise prin cameră. Foi din gips carton sunt atașați la ghidajele de fier cu ajutorul șuruburilor cu auto-filetare: acestea vor fi baza pentru decorarea decorativă a șemineului.

concluzie

Este important să rețineți că, pentru o siguranță mai mare împotriva incendiilor, un coș de fum trebuie să funcționeze corespunzător, iar șemineul trebuie realizat calitativ, altfel va duce la fum în încăpere. Aceasta este una dintre cerințele de bază pentru siguranța la foc. În prezența unei astfel de probleme - nu vă grăbiți să coaseți designul în cutie: aceasta va duce la o pierdere de bani pe obiecte scumpe.

Dacă totul este în ordine cu descărcarea de fum, atunci izolația poate funcționa destul de bine.Principalul lucru în această afacere este o selecție de materiale de înaltă calitate și, foarte important, un bun specialist.

Tu poți face căminul de căldură în casa ta, dar este foarte periculos (în rezultatul final) și poate duce la consecințe triste, prin urmare, merită să te întorci la profesioniști în această chestiune.

Aflați cum să realizați un cuptor de protecție termică, aflați din următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor