Semineu: tipuri și principiu de funcționare

 Semineu: tipuri și principiu de funcționare

În prezent, șemineele devin din ce în ce mai populare. Opțiunile clasice sunt instalate, de regulă, doar ca element decorativ sau ca sursă suplimentară de încălzire. Faptul este că dispozitivul nu prevede acumularea de căldură, camera este răcită rapid după ce flacăra se stinge.

Designul clasic servește ca o sursă suplimentară de ventilație a încăperilor, care nu este un plus în condițiile climatului dur rusesc. Pentru a evita factorii negativi și pentru a crea o atmosferă de suflet, dezvoltatorii au găsit căi accesibile pentru a păstra tradiția frumoasă de încălzire a unei case particulare.

Caracteristici și tipuri de design

Semineu lemn și cărbune - una dintre cele mai comune opțiuni în casele de țară. Este construit din toate tipurile de materiale - caramida, beton, tablă sau alt metal. O trăsătură distinctivă a tuturor speciilor clasice este un coș drept, conectat la spațiul larg deschis al focarului.

Luați în considerare elementele principale ale șemineului.

 • Sub - partea inferioară strict orizontală a structurii, concepută pentru amplasarea lemnului de foc. Poate fi surd sau cu gauri.
 • Un incendiu este un spațiu pentru foc. Pe peretele din spate pentru a crește reflexia de căldură în cameră au o pantă. În unele versiuni clasice, sunt prevăzute și pereți laterali.
 • Camera de fum conectează căminul și coșul de fum, este necesar pentru colectarea de gaze în timpul formării puternice a fumului.
 • Un dinte de fum sau prag de gaz este o proeminență în cameră care împiedică apariția fluxului invers și asigură colectarea condensului în timpul arderii. Lățimea elementului coincide cu aceeași dimensiune a camerei.
 • Țeava sau coșul de fum - servesc pentru a devia fumul. Poate fi pătrat, rotund sau dreptunghiular.Pentru a regla lungimea setului de design, una sau două supape. De asemenea, previne ventilația naturală atunci când șemineul este inactiv.
 • Portalul este cadrul de intrare al focarului, servind ca o restricție a zonei de lucru și a unui element decorativ în același timp.

Formele portalului pot fi diferite în funcție de stilul de proiectare În formă de U inerent în stilul englez, vechi german, francez, precum și minimalism și high-tech. Formarea țării "D" și modernitatea modernă. Metalul vă permite să creați orice configurație de la un butoi clasic la un cuib de păsări complicat sau pere.

Ca finisaj, căptușeala este aplicată cu piatră naturală, lemn prețios, cărămidă, tencuială rezistentă la foc sau țiglă. Bine în modele scumpe de portale pare forjare sau inlay.

Alegerea unui șemineu pentru casă, ar trebui să vă uitați nu numai la designul exterior, ci și la locul locației sale viitoare.

În funcție de tipul de construcție se disting:

 • încorporat (închis) - aranjat în locașuri de pereți sau nișe special proiectate, portalul nu iese în afara liniei peretelui;
 • jumătate deschise - parțial proeminente dincolo de linia pereților despărțitori interiori;
 • în deschideri - opțiuni unghiulare care pot încălzi două încăperi simultan;
 • perete - pe baza numelui, nu au un punct de sprijin, sunt fixate pe perete sau în colț; ca regulă, în volum mic;
 • deschis.
8 fotografie

Schimbul de căldură

Principiul funcționării șemineului este simplu. Căldura este distribuită în cameră, în detrimentul energiei radiației din elementele de incendiu și încălzire ale structurii, ceea ce creează o ușoară mișcare a curenților de convecție.

Dimensiunea impresionantă a coșului permite prevenirea pătrunderii dioxidului de carbon în încăpere. O viteză destul de mare, necesară pentru mișcarea aerului în conductă nu este mai mică de 0,25 m / s.

Producția de căldură a unui șemineu clasic este mică - 20%, restul trece prin coșul de fum.

Este posibil să creșteți intensitatea eliberării căldurii în mai multe moduri:

 • instalarea suplimentară a pereților laterali și posteriori ai structurii;
 • folosirea metalelor ca o acoperire pentru pereții caselor de incendiu;
 • uși de protecție împotriva incendiilor portal, care acoperă complet incendiul (pentru produsele din metal).

La vânzare puteți găsi o mare varietate de cuptoare de oțel rezistente la foc.Profesioniștii recomandă preferința modelelor de fontă: sunt asigurate împotriva deformării la temperaturi ridicate. Dar orientarea principală pentru produsele finite este conformitatea caracteristicilor modelului indicat în fișa tehnică cu condițiile din incinta dumneavoastră.

Ușile pentru focuri de artificii metalice pot avea diverse dimensiuni și moduri de deschidere: în sus, pe o parte. Restrângerea fluxului de aer în structurile închise nu asigură arderea lemnului, dar arderea lemnului. Pereții șemineului sunt încălzite și furnizează camera cu căldură. În astfel de condiții, un marcaj de lemn de foc este suficient pentru întreaga noapte.

Restricționarea zonei de flacără deschisă afectează și intensitatea încălzirii.

 • doi pereți ai portalului pe lateral - puterea este suficientă doar pentru camere mici; pentru a crește radiația, pereții interiori laterali sunt formați ca un trapez cu o prelungire spre cameră.
 • un panou lateral - astfel de forme contribuie la creșterea tragerii de aer din încăpere în țeavă, dar radiația de căldură se raspandeste la o raza mai mare;
 • flăcările sunt deschise pe toate părțile (seminee alpine sau elvețiene) - ineficiente pentru încălzire, deși căldura poate fi radiată în toate direcțiile.

Producătorii de biomateriale combustibile și peleți au realizat, de asemenea, o încetinire a procesului de ardere datorită caracteristicilor compoziției materiilor prime. Ei susțin că produsele lor măresc eficiența încălzirii până la nivelul unei femei olandeze sau al unui cuptor suedez.

Este posibil să se mărească schimbul de căldură prin creșterea zonei de coș: suprafața sa este încălzită și poate servi și ca sursă de căldură. Pentru aceasta, se utilizează un schimbător de căldură - o inserție cu nervuri în coș de oțel inoxidabil. Lungimea sa este cuprinsă între 0,5 și 1 m. Secțiunea transversală a unei astfel de țevi trebuie să coincidă cu diametrul coșului.

Schimb de aer forțat

Cunoașterea mișcării aerului din sistem va ajuta la utilizarea fluxurilor pentru a crește tracțiunea și încălzirea suplimentară a unei case particulare. De asemenea, gestionarea automată a intensității alimentării cu căldură.

Schimbul natural de aer este folosit, de regulă, când șemineul se îneacă ocazional. Artificiale mai eficiente cu funcționarea frecventă a vetrei sau atunci când sistemul de coș are o configurație complexă. Indiferent de modul în care reduc numărul și lungimea elementelor orizontale ale conductei, reușesc să joace rolul lor negativ.

Esența îmbunătățirii este că fluxul de aer exterior mărește pescajul și asigură valoarea constantă. De asemenea, elimină capcanele de aer care se formează atunci când există o diferență mare de temperatură în interiorul și în exteriorul clădirii. Prin aprinderea la începutul timpului rece într-un astfel de sistem nu există probleme.

Pentru a atinge acest obiectiv, sunt instalate unul sau doi sau trei fani. Acestea sunt construite la intrarea în aer în cuptor și pe calea de curgere în canalul principal, departe de camerele unde trăiesc oamenii. Cel mai bun loc este la nivelul mansardei sau al încăperii. Sistemul gravitațional nu se suprapune, iar cantitatea de aer care intră în sistem crește imediat cu 30-50%, capacitatea de producție - până la 600 m3 / h.

Este posibilă automatizarea sistemului cu conectarea la senzorul de temperatură din șemineu. Pentru a gestiona panoul de control devine posibil fără a se ridica de pe canapea.

Echipamentul necesită ventilatoare centrifuge speciale la temperaturi înalte. Caracteristicile sunt alese pe baza cantității de aer pe care o pot furniza și a presiunii pe care o exercită asupra sistemului. Ultima cifră este determinată de pierderea de presiune în anumite secțiuni ale țevii.

Pentru dotarea necesară:

 • distribuitoare de aer cu grila de protectie;
 • conducte de aer izolate termic din oțel inoxidabil galvanizat, adaptoare;
 • schimbătorul de căldură - capacitatea de încălzire a aerului se calculează cu o marjă pe pliuri;
 • ventilatoare;
 • filtre grosiere;
 • clapetele de accelerație - necesare pentru reglarea volumului de aer introdus.

În unele cazuri, sistemul de schimb de aer este echipat cu un încălzitor care este instalat deasupra poziției schimbătorului de căldură. Acest lucru vă permite să încălziți rapid o cantitate mare de aer de intrare și să nu reduceți gradul de căldură.

Este posibilă automatizarea întregului sistem prin conectarea la senzorul de temperatură din șemineu. Într-un astfel de caz, este ușor să controlați un scut sau o telecomandă fără a vă ridica de pe canapea.

Eficiența este sporită dacă conductele au o suprafață interioară absolut netedă și nu au un număr mare de îmbinări orizontale și înclinate. Condițiile ideale sunt realizate cu o secțiune transversală a părților de coș de fum.

Cu toate avantajele unei astfel de soluții, există și dezavantaje:

 • creșterea consumului de energie - combustibili solizi și electricitate;
 • efectele de zgomot ale ventilatorului - sunt necesare amortizoare de zgomot speciale pentru a suprima;
 • zgomotul în țevi - apare atunci când coșul de fum este mic în dimensiune, selecția necorespunzătoare la puterea cuptorului;
 • zgomotul și vibrațiile indică o căsnicie în timpul instalării, se elimină repararea.

putere

Pentru a determina valorile există un standard NF D 35376, care a fost dezvoltat în Franța. Vă permite să aflați puterea nominală a cuptorului în kW - cantitatea de căldură pe care modelul o poate oferi în trei ore de lucru.

Este foarte important să nu o confundați cu valorile maxime, care sunt de obicei indicate în caracteristicile produselor finite. Șemineul atinge căldura maximă în 45 de minute după aprindere, iar aceste valori ale puterii sunt de 2-3 ori mai mari decât capacitățile sale reale.

Puterea este determinată de volumul focului: cu cât spațiul este mai mare, cu atât capacitatea nominală este mai mare. Măsurarea cantității de energie variază în medie între 10 și 50 kW pentru șemineuri.

Pentru referință:

 • o cameră confortabilă de 10 m² cu o înălțime a tavanului de 2,5 m necesită 1 kW pentru încălzire;
 • mesteacan de mesteacan (uscat, cu umiditate de pana la 14%) - 1 kg da 4 kW de energie atunci cand este ars.

Experții recomandă alegerea puterii structurilor metalice cu 10-15% mai mare decât cea indicată în pașaportul produsului finit, deoarece indicatorii de laborator, de regulă, nu coincid cu cei reali în condiții normale de funcționare.

Puterea mare a focarului permite, cu ușa închisă, să încălzească mai repede camera și să mențină valorile temperaturii în modul de fumat mai lung. Nu este recomandabil să folosiți resursele limitative ale focarului pentru o perioadă lungă de timp, va duce la uzura rapidă.

Capacitatea de aprovizionare a camerei cu căldură este asigurată nu în ultimul rând de dimensiunile modelului.

dimensiuni

Scara obiectului depinde de scopul instalării. Pentru sarcini exclusiv decorative, valorile vor fi direct dependente de valorile altor elemente ale interiorului unei case. Încălzirea necesită o abordare diferită. Este necesar să se calculeze puterea șemineului și să se conecteze la volumul camerei.

tabel

Valori de referință pentru un semineu clasic semi-deschis.

Pentru a respecta combinația armonioasă a principalelor elemente structurale, este necesar să se ia în considerare următorii factori:

 • Înălțimea deschiderii dreptunghiulare a focului este de 2/3 în șemineele mari și 3/4 din lățimea sa în șemineele mici.
 • Adâncimea focului ar trebui să fie cuprinsă între 1/2 și 2/3 din înălțimea deschiderii portalului.
 • Zona de deschidere este întotdeauna în conformitate cu zona din cameră - de la 1/45 la 1/65.
 • Înălțimea țevii crește presiunea, este mult mai lungă în ceea ce privește valorile sale decât pentru un cuptor convențional. Dimensiunile minime pentru un coș de fum din bază - o vatră uscată sau un grătar de grătar - nu trebuie să fie mai mici de 5 m.
 • Diametrul coșului este de 8 până la 15 ori mai mic decât suprafața camerei. Cu cât înălțimea construcției este mai mică, cu atât este mai mare secțiunea pentru o zonă egală a camerei.

De exemplu:

 • pentru un dormitor de 15 m² cu o lungime a hornului de 5 m, secțiunea va fi de 250x250 mm;
 • pentru o cameră de zi spațioasă de 70 m² cu o lungime a țevii de până la 10 m - 300x300 mm;
 • pentru o cameră de 70 m² cu o lungime a țevii de 5 m - 350x350 mm.

În plus față de conductele drepte, care sunt instalate în timpul construcției casei, utilizați înclinat. Acestea pot fi montate în coșuri de fum sau în puțuri de ventilație, capote. Această opțiune este potrivită pentru instalare în toate condițiile necesare în spațiile rezidențiale ale cabanei.

Semineu faceți-l singur

Construcția unor astfel de structuri necesită o mulțime de cunoștințe și aptitudini. Puteți construi o vatră falsă pe cont propriu, se va ține pe plăci fără probleme. Pentru o construcție reală încălzită este necesar să se abordeze cu toată seriozitatea. Proiectul trebuie să înceapă în faza de planificare a casei.

Pașii necesari:

 • selectați un model și calculați puterea acestuia;
 • efectuarea calculului fundației și a combinației sale cu suprapunerea podelei;
 • planificați și afișați pe diagramă modificările necesare în proiectarea acoperișului;
 • determinarea materialelor și a cantității acestora pentru toate tipurile de lucrări, inclusiv căptușeala șemineului;
 • să creeze schițe și desene;
 • asigură siguranța utilizării, acordă o atenție deosebită măsurilor de prevenire a incendiilor.

Înainte de a vă sfătui pe experți pentru a vă sfătui, trebuie să vă prezentați șemineul viitor în toată gloria sa. Începeți cu o schiță și apoi treceți la un studiu detaliat al detaliilor încălzitorului viitor al casei.

Desenul este realizat în patru unghiuri: vedere dreaptă, laterală, superioară și secționată. Maeștrii calificați alcătuiesc diagrame detaliate cu fiecare rând de cărămizi și unghiuri precise de tăieturi de elemente.

fundație

Când vine vorba de modelele de lucru ale șemineului, merită luate în considerare numeroși factori.

 • Fundația este construită separat de alte pereți și bare transversale, deoarece încărcăturile de pe elementele sunt complet diferite, poate să apară o scădere a presiunii pe podea, ceea ce duce la distrugerea clădirii.
 • Suprafața unică trebuie să fie mai mare decât baza structurii.
 • Adâncimea minimă este de cel puțin 50 cm. Valoarea reală depinde de proprietățile solului, precum și de măsurile de compactare a acestuia.
 • Adâncimea gropii de șemineu trebuie să fie de 20 cm sub linia de înghețare a solului.
 • Spațiul liber dintre plafonul clădirii și fundație este de cel puțin 5 mm. Acest lucru va permite evitarea fisurilor, deformarii elementelor structurale si a designului vetrei atunci cand temperatura scade. Decalajul este de obicei umplut cu nisip.

Cu o selecție largă de produse finite și materiale de astăzi pentru a crea un șemineu cu mâinile tale, este ușor să întruchipezi un vis vechi. Modelele pot fi selectate pentru orice dimensiune a portofelului.

Pentru a afla cum să faceți șemineu din cărămizi, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor