Semineu în interiorul unei case din lemn

Mulți oameni cred că este imposibil să instalați un șemineu într-o casă din lemn datorită pericolului de incendiu ridicat. Dar nu este. Tehnologiile moderne de construcție permit amenajarea șemineelor ​​chiar și în case din lemn. Principalul lucru - pentru a respecta toate reglementările de siguranță.

Caracteristici speciale

Instalarea unui șemineu într-o casă din lemn este o întreprindere serioasă. Corectitudinea construcției structurii va depinde de cunoașterea unor caracteristici.

Material istoric pentru construcția de șeminee pe cuptor - lut roșu simplu, deoarece este larg răspândită în natură. Așa-numitele materii prime sau mase, care au fost livrate direct de pe piatra continentală, au fost făcute din bază. Construcția matricei de copt a noroiului era o mică peșteră în care ars lemn de foc.Odată cu încălzirea arcului peșterii, cuptorul a fost considerat util în viața de zi cu zi.

Sobe olandeze de tip european au venit mai târziu, odată cu reformele lui Petru I. Odată cu sosirea lor, semineele au început să apară în case, aspect asemănător cu versiunile moderne.

Încă din secolul al XIX-lea, pentru a asigura protecția podelelor din lemn, au început să fie instalate ecrane de protecție.

În stadiul actual există o mare varietate de șemineuri. Sistemul de cuptoare, de fapt, este uniform, diferă doar în detalii și dimensiuni.

Materialul pentru orice sistem de coșuri trebuie să fie incombustibil.

Tavanele din lemn, podelele și pereții sunt protejate cu capace de protecție. Regulile moderne sugerează că distanța de protecție trebuie să fie de cel puțin 30 cm.

Fundamentele tradiționale - piatră, cărămidă, metal. Materialele naturale sunt folosite pentru decor, placari ceramice, marmura. Există chiar și o varietate de tălpi speciale din lemn. Aceasta va permite crearea unui obiect de artă din vatră.

Regulile standard implică posibilitatea de a monta vatra într-o carcasă din lemn pe termenii proiectului inițial. Cu toate acestea, unele opțiuni pentru seminee, de exemplu, care sunt atașate unui perete vertical sau instalate permanent, sunt posibile în carcasa finisată.

Atunci când se construiește o structură, este necesar să se efectueze lucrări de izolare termică. De exemplu, în interiorul unui șemineu, un perete este așezat într-o foaie de metal. Sub aragaz trebuie să fie o fundație separată independentă obligatorie. Izolarea sub formă de plăci ceramice sau plăci metalice este, de asemenea, construită în jurul podelei semineului. Hornul este construit numai din materiale refractare.

În cazul în care casa are mai multe etaje, atunci structurile de încălzire vor trebui să fie prevăzute pe fiecare etaj separat. Totuși, planificarea construcției în etapa de construcție oferă mai multe oportunități de a prevedea toate măsurile legate de prevenirea incendiilor.

În general, tot ceea ce este legat de incendiu necesită un tratament special și o atenție sporită.

Instalarea sobelor de șemineu ar trebui să fie realizată exclusiv de profesioniști.

tipuri

Tipurile moderne de focuri se disting prin tipul de instalare. De exemplu, dacă o versiune de perete este montată într-o carcasă gata sau în construcție, coșul de fum trebuie atașat unei verticale care nu se poate aprinde. Construcția de blocuri poate fi cărămidă sau plăci ceramice. Piatră naturală sau artificială admisibilă.Trebuie prevăzut suficient spațiu pentru șemineu.

Șemineul încorporat nu poate fi construit în casa finisată. Pentru acest tip, se prevede că o parte a coșului de fum și, de fapt, clădirea în sine este încorporată în perete. În cazul în care dispozitivul este montat într-un perete finit, atunci acest lucru va necesita pregătirea unei nișă speciale, ceea ce va crește costul efortului și financiar.

Șemineele încorporate și pereții pot fi instalate într-o casă din lemn și în două versiuni:

 • corner;
 • în mijlocul zidului.

Opțiunile de colț se disting printr-o viziune specială exterioară și, de asemenea, prin economisirea spațiului. Bine pentru dăruire.

În cazul în care o casă de lemn se distinge prin dimensiuni serioase, atunci șemineele separate sunt instalate în centrul unei încăperi decente. În exterior, designul arată ca o elevație deasupra nivelului podelei.

Un șemineu în picioare poate fi realizat și în două versiuni:

 • cu zona deschisă care nu este închisă de nimic;
 • cu o zonă închisă, închisă de un perete de sticlă sau alt material.

Dacă solul este deschis, atunci este necesară instalarea unui coș special. Cu toate acestea, astfel de seminee sunt considerate nesigure.

Centrele designului "insulei" se caracterizează prin originalitatea designului, puteți alege o versiune de casete. Unul dintre principalele dezavantaje ale designului este un grad mic de transfer de căldură. Astfel de șeminee sunt rareori utilizate pentru încălzirea spațiului.

Semineele clasice de combustibil solid sunt concepute pentru utilizarea exclusivă a cărbunelui și a lemnului de foc, prin urmare este necesară respectarea strictă a siguranței la incendiu.

Izolațiile suprafețelor adiacente și spațiul mare pentru plasare nu vor necesita șemineuri electrice. Speciile moderne imită perfect focul viu. Multe opțiuni vin cu un decor interior de coș. Pentru a instala un șemineu electric nu este nevoie de un horn sau fundație.

Principala regulă este cablarea fiabilă și izolarea fiabilă.

Un tip relativ nou de dispozitiv - biofireplaces. Acestea sunt considerate cele mai optime pentru structurile din lemn. Acestea sunt centrele decorative pentru care se utilizează etanol de lucru. Un șemineu este o structură constând dintr-un rezervor de combustibil și un arzător ceramic.

Bio-șemineu nu produce funingine, substanțe nocive. Cu toate acestea, dispozitivul este puțin probabil să încălzească camera, este adesea folosit ca un decorativ.

Un alt tip care poate fi folosit ca opțiune decorativă și ca mijloc de încălzire - șeminee cu gaz. Instalarea unui șemineu de gaz este identică cu opțiunea clasică de combustibil solid.

desen

În procesul de utilizare de-a lungul secolelor, șemineele au evoluat de la dispozitivele primitive la structurile interioare rafinate moderne. Semineele oferă o idee nu numai despre gusturile proprietarilor, ci și despre dezvoltarea epocii întregi. Noua realitate estetică forțează arhitecții și designerii să se adreseze diferitelor stiluri care au venit la noi din diferite vremuri.

De exemplu, stilul arhitectural al rustic înseamnă literalmente - grosier, zdrobit, este sinonim cu toate naturale. Din punct de vedere istoric, metoda de prelucrare grosieră a materialelor provenea din era barbariei. În acele zile, oamenii au folosit acest tratament pentru pietre, lemn. Metodele moderne de prelucrare a materialelor pentru acest stil implică utilizarea tehnologiei grave. Stilul rustic este meritat popular cu cei care preferă toate naturalele, de exemplu grinzi simple pe tavan, sobe antice.

Designul baroc a apărut în secolul al XIV-lea, rămâne popular astăzi. Caracteristica principală a acestui stil sunt formele dinamice, liniile curbe, pomparea excesivă, de exemplu, un raft de lângă șemineu, decorat cu tot felul de figurine.

În cazul în care designul baroc este diferit în unele greutate, atunci rococo ar fi potrivit pentru seminee supradimensionate acoperite cu marmură sau alte materiale de lux. Rococo necesită prezența decorațiilor. De exemplu, este obișnuit să se plaseze o oglindă de designer sau candelabru, alte exemple rafinate deasupra șemineului.

Cladirile simple grațioase au găsit folosirea lor în stilul numit clasicism. Claritatea, armonia dimensiunilor, preferința pentru linii drepte, o mică cantitate de decor, toate acestea în stadiul actual sunt adesea denumite design englezesc.

Pentru șeminee, stilul Empire este, de asemenea, adesea folosit. Se caracterizează prin forme antice împrumutate din Roma antică. Principalele semne ale designului stilului Empire sunt coloane, pilaștri, cornișe, scări. Este importantă prezența unor eșantioane vechi: sfinxuri, grifoni etc.

Recent, stilul rusesc a devenit larg răspândit în decorarea șemineelor. Designul este durabil, economic, dar și ecologic.Principalul avantaj al stilului rusesc este frumusețea - cea mai potrivită pentru o casă de lemn sau o baie rusă. Asigurați-vă că aveți un focar separat.

Tehnologia modernă implică construcția de șeminee metalice. Dispozitivele metalice sunt fabricate în principal pentru proiectarea avangardei. Portalurile dispozitivelor sunt de obicei decorate cu ornamente complexe forjate. Utilizat frecvent fontă modernă.

Șemineele de design de ultimă oră sunt high-tech. Acest design presupune utilizarea cea mai funcțională a spațiului. Design-urile îndeplinesc standardele de estetică tehnică.

Cum se instalează?

Instalarea șemineului, în special la etajul al doilea al clădirii, ar trebui să fie realizată de profesioniști.

Dacă vă decideți să puneți un șemineu cu propriile mâini, învățați regulile de bază:

 • Șemineul nu poate fi așezat în linie cu ferestrele, precum și cu ușile. Pentru seminee nu sunt premise adecvate mai puțin de 20 de metri pătrați.
 • Prima etapă de construcție a vetrei în casa finită - dând pardoseală și punerea în aplicare a șapei de beton.
 • Montarea vatra de perete necesita finisarea bazei foarte neinflamabile verticale. Clasicul de alegere este caramida.
 • Substratul substratului incombustibil trebuie să fie perfect plană pentru asigurarea pastilelor într-o stare orizontală, sau termomastika stroykley utile.
 • Tot în legătură cu punctul central al verticală trebuie să fie de bază non-combustibile.
 • Sub cuptorul de cărămidă dorită de vată de foc sau foaie de oțel. Între acoperirea podelei și profesioniștii substrat recomanda pentru a plasa vata de sticla ar trebui să rămână în spațiul aerian.
 • Set de bază vatră nu ar trebui să vină în contact fie cu cuptorul sau cu finisaj de suprafață inflamabile. Prin urmare, în jurul bazei se formează un cadru de armătură. Toate soluțiile sunt selectate în funcție de parametrii individuali ai structurii.

  Materialele de bază pot fi:

  • plăci ceramice;
  • marmură;
  • caramida;
  • dale.

  Maestrii deseori execută tencuieli simple cu un strat simplu de mortar special. Apoi suprafața poate fi vopsită vopsea neinflamabilă.

  Un coș de fum din materiale incombustibile este instalat la bază. Partea interioară a țevii este acoperită cu vată de folie.

  În cazul în care plafonul este din lemn, capacul de protecție este instalat, după reguli de plasament: distanța ar trebui să fie de cel puțin 30 cm.

  Întreținere și sfaturi de îngrijire

  Semineu - o piesă importantă de mobilier, prin urmare, necesită o întreținere atentă. Chiar și cel mai mic țesătură neagră va duce cu ușurință la foc. Focul este periculos, dar cu o abordare rezonabilă în alegerea combustibilului, acest pericol poate fi minimizat. De exemplu, pentru a menține căldura și focul, puteți alege combustibilii moderni. Nu utilizați lichide inflamabile pentru a se aprinde.

  Eliminarea apariției accidentelor în timpul funcționării va fi capabilă să identifice în timp defectele aparatului:

  • Curățați coșul de fum cel puțin o dată pe an. Pentru acest loc de muncă, puteți angaja pe cineva care a primit o pregătire specială, costul unor astfel de servicii este scăzut.
  • Nu păstrați lucruri inflamabile în jurul vetrei. Acestea includ fotografii de familie, flori artificiale și alte ornamente de designer. La aprinderea vetrei ar trebui să fie la o distanță care să fie în siguranță.
  • Utilizați detectoare speciale de fum. În cazul unui mic fum, acesta va suna sunetul proprietarilor de pericol iminent. Dacă există senzori, nu uitați să verificați funcționalitatea acestora.
  • Achiziționați un capac special de șemineu pe conductă. Acesta va proteja partea superioară a coșului de fum de a ajunge în zăpadă, apă și chiar păsări.
  • Ca o barieră suplimentară, este important să folosiți garnituri speciale. Parametrii filelor trebuie să se potrivească exact cu parametrii conductei. În acest fel, vă protejați casa de la acumularea de monoxid de carbon.
  • Pentru construirea de coș de fum într-o casă de lemn este cel mai bine să utilizați o caramida. Partea importantă este utilizarea soluției potrivite. Utilizați ciment cu caracteristici de temperatură ridicată.

  Dacă vedeți că undeva, cărămizile au început să se descompună, înlocuiți imediat piesele cu un ciment de armare special.

  Exemple frumoase în interior

  Clasic, construit în peretele vatrei. Izolată, cu o cutie de foc închisă, situată în partea centrală a peretelui livingului mare. Această opțiune este potrivită ca dispozitiv de încălzire. Deoarece focul se introduce în camera următoare.

  O versiune destul de simplă a șemineului din colț. Economisește spațiu util, dar acționează ca un design interior original. În plus, un astfel de șemineu va încălzi o cameră mică.

  Foarte sigur vatră laterală într-o casă din lemn.Arată organic, îndeplinește două funcții simultan: estetică și practică.

  Acesta este un focar de construcție a insulei. Soluția este rară, nu fără originalitate. Alegerea acestei structuri speciale ar trebui determinată printr-o decizie atent evaluată.

  Semineu de lucru pe gaz. Conține stilul de proiectare a șemineului din lemn în interior. Produsele de ardere necesită construcția unui coș de fum.

  Bio-șemineu pentru o casă din lemn. După cum se poate vedea în fotografie, această opțiune poate fi, de asemenea, foarte potrivită pentru interiorul copacului.

  Cum se face un șemineu cu mâinile tale, vezi următorul videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor