Șemineu din fier: caracteristici ale dispozitivului și fabricație

Aproape fiecare proprietar al unei case private din țară visează la un șemineu. Un incendiu real poate crea o atmosferă plăcută și confortabilă în orice casă. Astăzi, piața construcțiilor oferă o gamă largă de șeminee, inclusiv modele de lux și luxoase decorate și opțiuni destul de accesibile. Puteți face un șemineu de fier.

Caracteristici speciale

Până în prezent, șemineele din fier sunt foarte populare. Trebuie remarcat faptul că astfel de structuri nu pot fi instalate în spații mici. O astfel de structură are nevoie de un flux constant de aer și într-o încăpere mică va fi dificil de realizat. Prin urmare, înainte de a cumpăra asigurați-vă că pentru a estima dimensiunea casei tale.

Instalarea unui semineu trebuie să înceapă cu instalarea unui stand special. Un astfel de suport poate fi achiziționat fie la un magazin de materiale, fie este realizat independent din colțurile metalice. Pentru a face design-ul acasă, trebuie să tăiați colțurile și să puneți o placă din același material pe partea de sus.

De asemenea, merită acordată o atenție deosebită izolației la incendiu. Toate culoarele de coșuri care trec prin tavan trebuie izolate cu atenție. Cel mai bine este să se ocupe și peretele la care va fi atașat șemineul. O astfel de muncă este necesară pentru a asigura siguranța casei și a elimina riscul unui posibil incendiu.

Este important să rețineți că focul pentru un asemenea șemineu este întotdeauna fabricat din tablă. În același timp, acesta trebuie împărțit în două părți (compartimentul de fum și compartimentul de combustie din lemn). Între aceste departamente trebuie să existe o supapă care acumulează căldură. De asemenea, puteți face cu ușurință o partiție similară cu propriile dvs. mâini.

Pro și contra

Semineele de fier au o serie de avantaje importante:

  • instalare simplă;
  • viteza de distribuție a căldurii în cameră;
  • nivel ridicat de eficiență;
  • greutatea mică a structurii;
  • ușurința întreținerii.

În ciuda unei liste considerabile de calități pozitive, șemineele cu fier au anumite dezavantaje:

  • riscul de arsuri din aragaz;
  • viteza de răcire
  • distribuția inegală a căldurii.

montare

Înainte de a începe instalarea, trebuie să creați un desen al produsului viitor. La elaborarea schemei este necesar să se țină seama nu numai de structura însăși și de părțile sale individuale, ci și de dimensiunile exacte ale obiectului. De asemenea, este important să se definească o ordine clară de asamblare, care ar trebui să se reflecte și pe hârtie.

Înainte de instalare, trebuie să pregătiți podeaua. Pentru a face acest lucru, este acoperit cu o lână bazalt specială, care servește la izolarea bazei. În caz contrar, podeaua se va încălzi suficient de repede, ceea ce va duce la distrugerea ulterioară. Unii constructori recomandă efectuarea unei astfel de lucrări în pregătirea peretelui.

După activitățile pregătitoare, puteți începe asamblarea viitorului șemineu de fier. În primul rând, se recomandă îmbinarea părților laterale ale structurii cu ajutorul sudării. La structura care rezultă atașați părțile din față și din spate. În acest caz, nu trebuie să uităm că în fața nevoii de a face o gaură specială.Este necesar să puneți lemn de foc în interiorul structurii.

O foaie de metal este de asemenea atașată la structura rezultată prin sudare. Acesta va fi partea de jos a unui semineu de fier. Înainte de a instala baza, trebuie să atașați picioarele. Lungimea lor standard este de 10-12 cm. Numărul și lățimea pieselor de sprijin depind de greutatea obiectului principal.

La sfârșit, de regulă, este instalată o supapă specială. Acesta servește drept compartiment între compartimentul pentru lemn de foc și compartimentul de cenușă. Destul de des, astfel de produse sunt fabricate din mai multe straturi. Ele sunt de asemenea fabricate din metale diferite.

îngrijire

Fiecare proprietar al unui șemineu trebuie să efectueze în mod regulat o curățare temeinică a structurii din funingine și alte resturi. În caz contrar, fumul și diferite substanțe nocive vor intra în cameră. De asemenea, trebuie remarcat faptul că nu se merită să se facă curățarea umedă a unor astfel de dispozitive. O astfel de procedură poate duce la o coroziune severă.

Majoritatea experților recomandă curățarea regulată a hornurilor. Această curățare trebuie efectuată cel puțin o dată pe lună. Cu toate acestea, dacă utilizați semineu în mod constant,atunci această procedură ar trebui să se desfășoare mult mai des. Nu uitați că curățarea țevilor se face de sus.

O atenție deosebită trebuie acordată curățării cuptorului. Trebuie să fie eliberat în mod regulat din cărbune și cenușă. De regulă, curățarea acestei părți a șemineului se face cu ajutorul unui praf și a unei mături. De asemenea, pentru această procedură, puteți utiliza un aspirator. Unii proprietari de seminee din fier folosesc detergenți de sodă sau detergenți pentru curățarea structurilor, ceea ce va face față perfect sarcinii.

combustibil

Mulți consumatori nu pot decide care tip de combustibil este cel mai bun pentru un șemineu de fier. Majoritatea constructorilor sunt de acord că cea mai bună opțiune pentru încălzirea unor astfel de structuri este zada uscată. În același timp, nu trebuie folosit lemn de conifere. Ele conțin o cantitate destul de mare de umiditate, deci nu ard bine.

Frecvent, așchii de lemn, cartonul, hârtia și rumegușul sunt folosite pentru a arde șemineele din fier. Ele sunt, de asemenea, opțiuni potrivite pentru construcții similare. Dar trebuie remarcat faptul că elementele de bază, cum ar fi deșeurile din construcții și alte deșeuri, este mai bine să nu fie utilizate pentru încălzire.Când sunt arse, se eliberează o cantitate considerabilă de substanțe nocive pentru sănătatea umană.

Orice tip de lemn înainte de ardere trebuie prelucrat. În primul rând, materialul este tăiat în bușteni individuali. Grosimea fiecărui element trebuie să fie de cel puțin 20 cm. După aceea lemnul este așezat să se usuce. Acest lucru este necesar pentru ca produsele să ardă mai bine.

Astăzi, în multe magazine de hardware puteți găsi piese din lemn acoperite cu rășini și substanțe speciale. Astfel de produse nu trebuie prelucrate, pot fi folosite imediat. Soluțiile speciale contribuie la uscarea și arderea mai bună a materialului.

Despre avantajele de alegere a sobe de metal, seminee, a se vedea următorul video.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor