Argila extinsă - principalele caracteristici

 Argila extinsă - principalele caracteristici

Argila extinsă este un fel de beton ușor, al cărui principal umplutură este lut expandat.

Obținut prin prăjirea specială a lutului, lutul expandat are o structură poroasă. Din acest motiv, blocurile de beton sunt relativ ușoare, dar destul de puternice. Ele sunt utilizate în principal pentru construcția de structuri ușoare cu o marjă de siguranță bună.

Compoziție și proporții

Principalele ingrediente ale betonului de argilă sunt: ​​argila expandată (60%), cimentul (10%), nisipul de cuarț (30%). De asemenea, veți avea nevoie de apă pentru a amesteca soluția. Uneori se adaugă plastifianți sau aditivi speciali pentru antrenarea aerului, de exemplu, rășina de lemn saponificată.

Fracția de argilă extinsă de obicei 5-10 mm. Cu cât este mai mică, cu atât este mai mare rezistența blocurilor și cu atât este mai mare greutatea.Prin urmare, acest material are mai multe clasificări, de exemplu, prin rezistență sau conductivitate termică.

 Blocuri de argilă

Cel mai bine este să cumpărați blocuri de fabricație. Acestea sunt fabricate în conformitate cu anumite SNIP și GOST, au o proporție strictă, amestecul propriu-zis este amestecat bine cu echipamente speciale și apoi format în blocuri prin metoda vibropresării volumetrice.

Fă-o singur

Dar este posibil să faceți independent cu mâinile dvs. atât blocuri individuale cât și o construcție monolitică.

Pentru a face acest lucru, toate părțile componentelor betonului de beton trebuie încărcate în mixerul de beton în următoarea ordine:

 1. apă
 2. lut expandat
 3. ciment,
 4. nisip.

De obicei, apa este de 8-10%, dar trebuie luată în considerare și umiditatea argilei. Dacă se afla pe stradă sau a fost umezit anterior pentru o mai bună aderență, atunci va fi nevoie de mai puțină apă decât de peletele depozitate într-o cameră uscată.

Cantitatea de apă trebuie luată în serios. Dacă nu este suficient, cioplita îl va absorbi, iar amestecul propriu-zis se va dovedi a fi uscat și se deteriorează.

În acest caz, apa se adaugă treptat la consistența dorită. Dacă este prea mult, soluția va fi foarte lichidă. În acest caz, trebuie să-i dați puțină odihnă.Ceramzitbetonul "brut" trebuie să aibă o consistență astfel încât să poată fi luat manual, iar toate granulele să fie acoperite cu mortar de ciment.

 Blocuri de argilă

În plus față de mixerul de beton, veți avea nevoie de o mașină vibratoare.

Este necesar să se plaseze o placă de oțel în matriță și să se umple cu un amestec. După ce unitatea finită se usucă timp de 2-3 zile. Dar, în mod ideal, trebuie să oferiți odihnă timp de o săptămână. Dacă blocurile sunt uscate pe stradă în căldură, acestea ar trebui stropite cu apă din uscare.

Plăcile de oțel sunt îndepărtate din blocul uscat deja finisat. Ei vor câștiga puterea brandului numai în 30 de zile cu umiditate regulată. Forma standard ia 10-11 litri de amestec.

clasificare

Clasificarea principală este după scop.

Există tipuri:

 • constructiv - utilizat pentru construirea de poduri, structuri de susținere a clădirilor, rafturi etc .;
 • constructii termoizolante constructive - utilizate in principal in constructia de pereti;
 • izolarea termică - cea mai mare parte a izolației.

Ele se disting, de asemenea, prin utilizarea lor (partiție și perete), mărimea și forma.

Acestea din urmă pot fi solide (monolitice) și goale, în care pot fi surde și gauri.

 tipuri de blocuri de lut

dimensiuni

Blocurile de partiționare și pereții de beton argilos variază în funcție de dimensiune. Dar ambele sunt guvernate de GOST 6133-99.

Wall are dimensiuni:

 • 390x190x188 mm
 • 288x288x138 mm
 • 288x138x138 mm
 • 190x190x188 mm
 • 90x190x188 mm.

Greutatea corporală atinge 26 kg. Hollow (fante) este ușor mai ușor, aproximativ 17 kg.

Dimensiuni de partiție:

 • 590x90x188 mm
 • 390x90x188 mm
 • 190x90x188 mm.

Grosimea sa este de numai 90 mm. Greutatea variază de la 7 la 14 kg (pentru corpul gol și corpul, respectiv).

Dar aproape orice producător poate livra la comandă blocuri de lut expandat de dimensiuni non-standard.

 Dimensiunea blocurilor de lut

caracteristicile

Blocurile de argilă extinsă au un număr de caracteristiciale căror indicatori se pot deosebi dramatic unul de altul în funcție de tipul și dimensiunea blocurilor, precum și de prezența anumitor aditivi în ele:

 1. Forța de aderență. Cele mai mici valori ale blocurilor de izolație (de la 5 la 25 kg / cm2). Cel mai înalt nivel constructiv (de la 100 la 500 kg / cm2). Toți indicatorii intermediari (de la 25 la 100 kg / cm2) pentru izolarea structurală.
 2. Conductivitate termică. Conform conductivității termice, blocurile de beton keramsit pot fi comparate cu lemnul. Și cu cât cimentul este mai mic în compoziție, cu atât conductivitatea termică este mai mică. Dar chiar și cele constructive grele sunt preferabile caramizii și betonului obișnuit.În cazul în care construirea unei case rezidențiale de a utiliza blocuri goale, acesta va fi mult mai cald. De obicei, rata sa variază de la 0,14 la 0,66 W / m * K.
 3. Rezistența la îngheț. Cu cât porozitatea materialului este mai mică, cu atât este mai mare valoarea acestuia. Deci, în rezistență constructivă la îngheț de până la 500 de cicluri, în termoizolație constructivă - 150, în termoizolare - 15-50.
 4. Izolație fonică. Cu cât porozitatea argilei expandate este mai mare, cu atât este mai bună izolarea fonică. De exemplu, blocuri de dimensiuni de 590x90x188 mm, pliate într-o perete despărțitor, asigură o izolare fonică de până la 45-50 dB.
 5. Permeabilitatea la vapori Izolarea termică are o permeabilitate mai mare a vaporilor (până la 9 mg / m * h * Pa) comparativ cu cea constructivă (3 mg / m * h * Pa).
 6. Absorbția apei. Pentru blocurile de lut, această valoare este de 5-10% din greutate, dar poate fi redusă prin adăugarea de plastifianți.
 7. Contracția. Se obține aceeași contracție ca betonul greu, și anume 0,3-0,5 mm / m.
 8. Numărul maxim de etaje ale clădirilor. Blocurile izolatoare structurale sunt de preferință utilizate pentru clădirile cu înălțime redusă. Dar blocurile vă permit să construiți clădiri de 10-12 etaje.

Cu privire la caracteristicile, caracteristicile și aplicarea diferitelor tipuri de blocuri de argilă, urmăriți următorul videoclip de pe canal ForumHouseTV. Aflați multe lucruri interesante.

casă

Avantajele construcției de case din blocuri de lut expandat:

 • Ca material pentru construcții individuale blocurile de argilă sunt perfecte. Ei rețin perfect căldura, practic nu absoarbe umezeala, datorită a ceea ce nu îngheață, protejând perfect de zgomotul de pe stradă, rezistenți la foc. Datorită mărimii sale, zidăria este mult mai rapidă decât cărămida. Singurul dezavantaj - blocurile nu se potrivesc întotdeauna între ele în dimensiune.
 • Partea financiară a unei astfel de construcții este, de asemenea, plăcută. În primul rând, materialul în sine este ieftin. În al doilea rând, permite economisirea izolației, deoarece are o conductivitate termică scăzută. În al treilea rând, datorită greutății sale ușoare nu necesită o fundație solidă, pe care să o puteți economisi. Dar claydite este folosit numai în construcția de pereți. Nu este potrivit pentru turnarea bazei, deoarece nu are o rezistență suficientă pentru aceasta.
 • Și din cauza contracției aproape nesemnificative în viitor, nu va fi necesar să cheltuiți bani suplimentari pentru reparații în interiorul încăperilor.

Datorită tuturor acestor avantaje, blocurile de argilă sunt foarte populare în Europa. Dar, în Rusia, ele nu sunt mai puțin solicitate.Aceasta este o opțiune de buget excelentă. Un analog poate fi o casă de blocuri de spumă.

 Construcția blocurilor de argilă

Orice construcție începe cu dezvoltarea unui proiect pentru o casă și a unui plan de lucru.

Gândiți-vă la următoarele nuanțe:

 • Selectați tipul de fundație. Dacă subsolul nu este prevăzut, atunci puteți rămâne pe fundația benzii. Odată ce fundația este puternică și se micsorează, puteți începe să construiți ziduri.
 • Așezați blocuri de lut expandat, precum și cărămizi. Dar aici este important să se respecte aceeași grosime a soluției dintre blocuri. Nu există picături, crăpături și goluri. Toate defectele sunt eliminate imediat ce apar.
 • Pentru o ședere confortabilă în casă, grosimea peretelui trebuie să fie de cel puțin 40 cm. În caz contrar, este necesară izolarea termică suplimentară. În plus, în timp, designul își pierde ușor capacitatea de a menține căldura la un nivel corespunzător, ceea ce va afecta creșterea costurilor de încălzire. Prin urmare, izolarea suplimentară nu dă niciodată, dar este mai bine să o plasați în afară.
 caramida de lut

Izolare termică

Pentru a mări izolația în următoarele moduri:

 • Este posibil să se facă confecționarea blocurilor de beton argilos, dar această metodă este scumpă și rareori utilizată.
 • Opțiune mai accesibilă - vată minerală. Este așezat în 2 straturi, cu un strat de impermeabilizare între ele. Folia poate fi utilizată pentru izolarea permeabilă la vapori.
 • Chiar și ca încălzitor (atât din exterior cât și din interior) se poate folosi fibră de sticlă. Dar pentru a lucra cu ea veți avea nevoie de un aparat respirator și mănuși de protecție.
 • Dacă alegerea se face în favoarea spumei, atunci ar trebui să alegeți cu o etanșeitate mai mare. Dar este important să ne amintim că el este foarte îndrăgit de șoareci și de alți rozători mici și, prin urmare, trebuie să fie imatur în beton.

căptușeală

Suprafața exterioară a pereților din beton argilos poate fi făcută din:

 • caramida,
 • utilizați tencuiala de fațadă,
 • thermopanels,
 • închideți peretele.
 Casă cu fațadă din blocuri de lut expandat

Cu privire la beneficiile de lut expandat în construcția casei, urmăriți următorul canal video "Metru pătrat".

Timbre și prețuri

Rezistența blocurilor de lut depinde de densitatea lor, astfel încât prețul blocurilor cu o densitate mai mare este mai mare.

Cu cât este mai mare marcajul blocului, cu atât densitatea este mai mare:

 • Timbrele 50-100 M sunt utilizate în principal pentru izolarea termică.
 • Pentru constructia de cladiri cu marca 150-200 M.
 • Stampile de peste 300 M sunt deja utilizate pentru construirea de diverse structuri, de exemplu, poduri și autostrăzi.

Prețul blocurilor de lut variază în funcție de dimensiune, formă (solidă sau goală) și marca. În medie, în regiuni 1 bloc de perete costă de la 30 la 60 de ruble, un perete despărțitor - 20-40 ruble.

Atunci când se calculează costul întregului material, trebuie considerat costul livrării. În plus, toate unitățile sunt transportate pe paleți speciali. Dacă ambalajul este returnabil, atunci se ia o garanție. Dacă nu, atunci costul unui palet poate varia de la 100 la 300 de ruble.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor