Reinforcement of brickwork: tehnologie și detalii ale procesului

În prezent, armarea cărămizilor nu este obligatorie, deoarece materialul de construcție este produs conform tehnologiilor moderne, utilizând diferite componente și aditivi care îmbunătățesc structura cărămizii, asigurând o legătură fiabilă între elemente.

Rezistența betonului este de asemenea mărită, eliminând necesitatea utilizării ochiului de plasă pentru a întări rândurile de cărămizi. Dar pentru a asigura o stabilitate îmbunătățită pentru anumite tipuri de structuri în conformitate cu SNiPs, se recomandă utilizarea ochiurilor de armare.

Caracteristici speciale

Înainte de a determina de ce aveți nevoie de o rețea, trebuie să luați în considerare diferitele tipuri de acest produs, care sunt utilizate în construcția de clădiri.Toți au avantajele și dezavantajele lor și, prin urmare, trebuie să știți unde se va aplica cel mai bine rețeaua.

Armarea este efectuată pentru a îmbunătăți rezistența întregii structuri. De asemenea, nu permite ca zidurile să se spargă atunci când fundația se contractă, care are loc în primele trei până la patru luni de la construirea structurii. Utilizarea rețelei de armare vă permite să îndepărtați toate încărcăturile din zidărie, dar este necesar să utilizați numai produse din metal sau bazalt.

Pentru a consolida clădirea și a elimina contracția, pot fi selectate diferite opțiuni de armare, indiferent de materialul din care sunt fabricate. Rețeaua de armare ajută la construirea zidurilor cu o calitate superioară, se recomandă așezarea la o distanță de 5-6 rânduri de cărămizi.

De asemenea, corpurile de iluminat sunt realizate din pereți din cărămidă. Pentru aceasta trebuie să puneți grila prin 3 rânduri. În orice caz, etapa de instalare este determinată de clasa de rezistență a structurii, de grilă și de subsol.

Cel mai adesea, plasa BP-1 este utilizată pentru consolidarea zidurilor de cărămidă. Poate fi folosit și pentru alte tipuri de lucrări de construcție și poate fi așezat pe diferite mortaruri, inclusiv adeziv pentru plăci ceramice.O astfel de rețea are o dimensiune a celulei cuprinsă între 50 și 100 mm și o grosime a firului de 4-5 mm. Celulele pot fi pătrate sau dreptunghiulare.

Produsul este durabil și rezistent la substanțe agresive sau la umiditate. A crescut rezistența la impact și își poate menține integritatea în zidărie chiar și cu deteriorarea parțială a bazei, ceea ce face posibilă restaurarea rapidă a acesteia. Rețeaua nu contribuie la deteriorarea izolației zidăriei și poate dura până la 100 de ani. Instalarea acestuia permite reducerea nivelului vibrațiilor structurii, aderă perfect la beton. Vândut în rulouri, ceea ce asigură ușurința de transport.

Proprietățile rețelei

În funcție de materialul utilizat, plasa de armare este:

 • bazalt;
 • metal;
 • fibra de sticla.
bazalt
metal
sticlă din plastic armat

Materialul de producție este selectat pe baza caracteristicilor de proiectare ale structurii în care va fi aplicată armarea. Ultima plasă are cea mai mică rezistență, iar primul și al doilea dezavantaj este că ele pot coroda în timpul funcționării. Rețeaua metalică este adesea utilizată pentru armarea verticală.Este destul de puternic, dar poate provoca unele dificultăți atunci când se așează în perete și, prin urmare, cu astfel de materiale este necesar să lucreze foarte atent.

Cea mai bună opțiune pentru consolidarea cărămizilor este considerată rețea bazalt.care diferă în durabilitate și depășește produsele metalice în parametri. De asemenea, componentele polimerice sunt adăugate la această plasă în timpul producției, ceea ce previne coroziunea și crește rezistența la factorii nocivi.

Punctele tari și punctele slabe

Toate rețelele care sunt vândute astăzi sunt produse în conformitate cu cerințele SNiPs și, prin urmare, pentru a asigura durabilitatea acestora, este necesar să se respecte numai normele de montare a cărămizilor și pereților. O astfel de rețea poate rezista unei sarcini de rupere substanțiale, care este un factor important pentru pereții de cărămidă. De asemenea, este ușor și se poate monta ușor în pereți.

Alte avantaje includ, de asemenea:

 • bună întindere;
 • greutate mică;
 • cost redus;
 • uzabilitate.

Dezavantajul este doar că este necesar să se așeze corect grila, determinându-se consumul acestora în funcție de tipul de perete și de caracteristicile fundației.Prin urmare, specialiștii ar trebui să lucreze cu astfel de materiale pentru a asigura un efect maxim asupra construcției. Dacă este analfabet și greșit să întindeți materialul de întărire, atunci acest lucru va crește doar costul muncii, dar nu va aduce rezultatul așteptat și nu va spori rezistența peretelui.

tipuri

Armarea poate fi efectuată în următoarele variante.

cruce

Acest tip de armare de perete implică utilizarea elementelor de armare pe suprafața cărămizii pentru a crește rezistența la compresiune. Se recomandă alegerea unor tipuri speciale de plasă de sârmă cu diametrul de la 2 la 3 mm. Sau pot fi utilizate fitinguri convenționale tăiate în tije (6-8 mm). Dacă este necesar, utilizați firul de oțel obișnuit, dacă înălțimea peretelui nu este foarte mare.

Armarea laterală se realizează, de obicei, în construcția de coloane sau pereți despărțitori, iar toate elementele materialului de armare sunt instalate la distanță, în funcție de tipul de construcție. Este necesar să le așezăm printr-un număr mic de rânduri de cărămizi și, în același timp, să le întărim cu beton pe partea de sus. Pentru ca oțelul să nu se corodeze în timpul perioadei de utilizare, grosimea soluției trebuie să fie de 1-1,5 cm.

tijă

Pentru acest tip de armătură de suprafață, se utilizează armătură, care este realizată din bare de metal tăiate în lungime de 50-100 cm. Această armătură este așezată în perete în 3-5 rânduri. Utilizați această opțiune numai atunci când de stabilire a cărămizilor obișnuite și așezați tijele la o distanță de 60-120 mm una de alta într-o poziție verticală sau orizontală.

În acest caz, materialul de armare trebuie să pătrundă în articulația dintre cărămizi la o adâncime de 20 mm. Diametrul barelor este determinat pe baza grosimii cusăturii. Dacă este necesar să se întărească așezarea, este posibil ca, în plus față de tije, să se folosească și benzi de oțel.

longitudinal

Această armare este împărțită în interiorul și exteriorul, iar elementele din zidărie sunt amplasate în funcție de locația pieselor de armare. Adesea, pentru acest tip de armare se folosesc adesea tije cu un diametru de 2-3 mm, care sunt instalate la o distanță de 25 cm unul față de celălalt. De asemenea, puteți utiliza colțul obișnuit de oțel.

Pentru a proteja astfel de elemente de efectele factorilor negativi, se recomandă acoperirea acestora cu un strat de mortar de 10-12 mm grosime. Montarea elementelor de armare este făcută la fiecare 5 rânduri de cărămizi sau conform unei alte scheme, în funcție de caracteristicile zidăriei.Pentru a preveni deplasarea și deformarea tijelor, ele trebuie atașate suplimentar la cărămizi. Dacă se presupune o încărcare mecanică substanțială pe structură în timpul funcționării sale, atunci este posibilă instalarea componentelor de întărire la fiecare 2-3 rânduri.

Sfaturi utile

 • Pentru zidăria din față puteți utiliza diferite tipuri de grătare și, în același timp, le puteți așeza în diferite variante, ceea ce va ajuta la revitalizarea zidurilor cu materiale decorative, dacă este necesar. Pentru a face acest lucru, puteți lăsa suplimentar o cantitate mică de ochiuri în afara zidăriei pentru instalarea izolației termice.
 • Este obligatorie conectarea elementelor individuale ale rețelei de armare una în cealaltă în zidărie.
 • Experții observă că, la consolidare, puteți alege orice formă a rețelei cu celule pătrate, rectangulare sau trapezoidale.
 • Uneori, rețeaua poate fi realizată independent prin schimbarea mărimii celulelor și a secțiunii firului.
 • Când se instalează un astfel de element de armare, este necesar să se scufunde foarte bine în soluție, astfel încât să fie acoperită pe ambele părți cu o compoziție de cel puțin 2 mm grosime.
 • De obicei, elementul de armare este montat pe 5 rânduri de cărămizi, dar dacă este o structură nestandardă, armarea se face mai des, în funcție de grosimea peretelui.
 • Toate lucrările pe armătură sunt realizate împreună, iar materialul este așezat cu suprapunere. După aceea, este fixat cu un mortar și cărămizile sunt puse peste el. În timpul lucrului este necesar să se observe că materialul nu se schimbă și nu se deformează, deoarece rezistența armăturii va scădea.
 • Toate produsele pentru armare sunt fabricate în conformitate cu GOST 23279-85. Reglează nu numai calitatea acestor produse, ci și puterea și conținutul fibrelor polimerice din compoziție.
 • Dacă este necesar, armarea poate fi realizată folosind compoziția de ciment, dar aceasta reduce conductivitatea termică a structurii în sine și izolația fonică.
 • În cazul în care este necesar să se utilizeze plasa de armare atunci când se așează cărămizi decorative, se recomandă utilizarea produselor de grosime mică (până la 1 cm), care pot fi înecate într-un strat mic de mortar. Acest lucru va asigura o vedere atractivă a peretelui și va crește durata de funcționare a întregii structuri, îmbunătățind stabilitatea cu un strat minim de mortar.

  După cum puteți vedea, în ciuda faptului că procesul de așezare este destul de complicat și necesită participarea specialiștilor, armarea pereților poate fi efectuată independent, respectând regulile și reglementările necesare.La punerea în aplicare a măsurilor, trebuie reamintit faptul că consolidarea structurilor în timpul construcției de structuri se aplică și lucrărilor de construcții. Prin urmare, toate acțiunile trebuie realizate ținând seama de cerințele SNiP și GOST, care vor contribui la prelungirea duratei de viață a clădirii, în ciuda creșterii costului construcției.

  Mai multe informații despre armarea zidăriei pot fi găsite în videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor