Caracteristicile cărămizilor din silicat de gaz

Pe piața materialelor de construcții, cărămida de silicat a apărut relativ recent, dar a reușit deja să câștige o popularitate imensă în rândul compatrioților noștri. Caracteristicile sale tehnice permit construirea de clădiri și structuri care să îndeplinească toate criteriile de calitate moderne. Și dacă luăm în considerare materialul din punctul de vedere al prețului / calității, atunci produsele cu silicat de gaze vor lua cu siguranță unul dintre locurile de frunte.

Ce este?

Dacă se vorbește cât mai simplu, cărămida cu silicat de gaz este una dintre soiurile de beton poros. La ieșire, materialul este destul de poros, dar în același timp caracteristicile sale de rezistență sunt pe deplin compatibile cu parametrii betonului. Principala diferență este în greutate. Blocurile de silicat de gaz sunt mai puțin grele - reducerea parametrilor se realizează datorită golurilor din interiorul porilor.

În secolul al XVIII-lea, constructorii adesea au adăugat bici sau sânge de porc la beton și au obținut un prototip de beton aerat modern: când componentele au fost amestecate, proteina din sânge a intrat într-o reacție chimică cu alte substanțe și, ca urmare, a apărut spumă care, solidificată, transformat într-un material durabil de construcție.

Unul dintre cei mai renumiți ingineri din Uniunea Sovietică, M. N. Bryushkov, din anii 30 ai secolului trecut, a remarcat că atunci când plantele stoarse au fost adăugate la ciment numit "rădăcină de săpun", care crește în republicile Asiei Centrale, amestecul începe imediat să spume puternic cresc în dimensiune. Când a fost înghețat, porozitatea a rămas și puterea a crescut semnificativ. Cu toate acestea, tehnologul suedez Albert Erikson a jucat cel mai important rol în crearea silicatului de gaze. A creat o tehnologie unică pentru producerea de materiale prin adăugarea unor componente chimice care să formeze gaze în ciment.

Astăzi, cărămizile din silicat de gaz sunt fabricate din ciment cu adaos de nisip și var hidratat. Apoi amestecul este trecut prin autoclave și supus spumei cu adaos de praf de magneziu special și pulbere de aluminiu.

Substanța finită este turnată în forme supuse uscării și întăririi, care se realizează în două moduri principale:

 • în condiții naturale;
 • în autoclavă sub influența temperaturii ridicate și a presiunii puternice.

Blocuri mai bune se obțin prin uscare într-un mod autoclav. În acest caz, ele devin mai durabile și rezistente la condițiile adverse externe.

Astfel, se poate observa că blocul de silicat de gaz este o compoziție destul de necomplicată a componentelor ieftine și universal vândute, deci materialul este destul de benefic în construcția de locuințe.

Caracteristici și compoziție

Compoziția materialului de silicat gazos include următoarele componente.

 • Ciment Portland de cea mai înaltă calitate, care este produs în conformitate cu standardele de stat aplicabile. Se compune din silicat de calciu (cota sa este de cel puțin 50%), precum și aluminiul tricalcic (6%).
 • Nisip de reglementare. Această marcă se caracterizează printr-o cantitate minimă de silice și diferite incluziuni de lut, al căror conținut nu ar trebui să depășească 2%. De asemenea, include cuarț, aproximativ 7-8%.
 • Apă tehnică.
 • Varul calciu, care se numește "fierbere", pentru a crea beton poros, este necesară o compoziție de cel puțin clasa a III-a. Rata de extincție a unei astfel de componente este de 10-15 minute, în timp ce procentajul de ardere nu depășește 2%. Cazanul conține, de asemenea, oxizi de calciu și magneziu, a căror cotă totală atinge 65-75% sau mai mult.
 • Praf de aluminiu - este adăugat pentru formarea crescută a gazelor, sunt utilizate materiale precum PAP-1 și PAP-2.
 • Sulfonic C este o componentă legată de substanțele active de suprafață.

Compoziția și caracteristicile tehnologiei determină proprietățile materialului, printre care notează atât pozitiv cât și negativ.

Avantajele cărămizilor din silicat de gaz includ următoarele caracteristici.

 • Conductivitate termică scăzută. La producerea materialului, amestecul inițial este saturat cu un număr mare de bule datorită conținutului de pulbere de aluminiu, atunci când acestea se congează, ele sunt transformate în pori, ceea ce afectează în mod semnificativ conductivitatea termică. Adică, cu cât sunt mai multe pori, cu atât materialul menține mai bine căldura.

Să ne explicăm cu exemple simple. Dacă locuiți în regiunile de nord cu ierni dure, atunci un perete de 50 cm gros este suficient pentru a menține căldura în interiorul spațiului de locuit. Puteți avea mai multe, dar, de regulă, există o barieră de jumătate de metru.În locurile cu un climat mai cald, grosimea poate fi de 35-40 cm, în acest caz, chiar și în nopțile răcoroase, camerele vor menține un microclimat favorabil și o atmosferă confortabilă.

 • Nu mai puțin caracteristică a betonului gazos este permeabilitatea la vapori bună. Dacă nivelul de umiditate din cameră este mai mare decât în ​​afara casei, atunci pereții încep să absoarbă excesul de umiditate din aer și să-l trimită afară. Dacă situația este inversată, atunci totul se întâmplă tocmai invers: cărămizile din silicat de gaz absorg umezeala din exterior și o transferă în încăpere, acest lucru fiind valabil mai ales când încălzirea este pornită, când aerul din încăperea încălzită devine prea uscat.
 • Pentru clădirile rezidențiale este esențială rezistența la foc a materialului. Pereții de silicat de gaz pot rezista contactului cu flacăra timp de aproximativ 3 ore, de regulă, de această dată este suficient pentru a stinge focul, prin urmare, în caz de incendiu, șansele de a salva casa sunt destul de mari.
 • Greutatea redusa a caramizilor apartine de avantajele indiscutabile ale materialului. Este ușor de transportat, ridică la înălțime, în plus, designul nu creează o încărcătură mare pe fundație, ceea ce sporește semnificativ durata de viață a casei.
 • Blocurile de silicat de gaz sunt eliberate din componentele naturale, astfel încât materialul este ecologic. Este destul de posibil să se folosească în construcția grădinițelor și a instituțiilor de învățământ, a policlinicii, a zonelor rezidențiale și a altor clădiri, unde absența secrețiilor toxice este de importanță fundamentală.
 • Ei bine, un plus frumos va fi o izolare excelentă a sunetului, ceea ce este posibil datorită porozității aceluiași silicat de gaz.

Pentru a obține cea mai completă imagine a proprietăților și caracteristicilor materialului, este util să menționăm neajunsurile sale.

 • Materialul are o rezistență destul de scăzută la temperaturi scăzute. Fără un tratament suplimentar de suprafață, compoziția rezistă la mai mult de 5 cicluri de congelare și decongelare, după care începe să-și piardă rezistența destul de repede.
 • Silicatul de gaze complică lucrările de reparație, de exemplu, este imposibil să înșurubați diblul într-un astfel de material, acesta începe să cadă imediat și, prin urmare, chiar suspendarea unui raft într-o casă cu ziduri de silicat de gaze devine o sarcină descurajantă.
 • În plus, silicatul de gaze nu aderă la tencuiala de nisip și ciment, prin urmare, pentru a termina perete cu astfel de material este nerealist.va cădea într-un timp foarte scurt.
 • Porii absorbs destul de intens umiditatea și o rețin în interiorul ei. Aceasta conduce la distrugerea treptată a materialului din interior și creează, de asemenea, un mediu favorabil reproducerii fungiilor, mucegaiului și a altor bacterii dăunătoare.

Cu toate acestea, cu prelucrarea corectă a materialului, multe defecte pot fi nivelate, astfel încât silicatul de gaze nu își pierde popularitatea în rândul rușilor. Și prețul scăzut devine un factor decisiv atunci când alegem materiale de construcție în vremurile noastre dificile.

Greutate și dimensiuni

Unul dintre principalele avantaje ale materialelor de construcție aerate este dimensiunea lor, care este semnificativ mai mare decât toate celelalte tipuri de cărămizi. Datorită acestor dimensiuni, construcția clădirilor este mult mai rapidă. Potrivit unor estimări, avansul poate fi de până la 4 ori, în timp ce numărul de îmbinări și conexiuni este minim, ceea ce, la rândul său, reduce semnificativ costurile forței de muncă pentru construcții și consumul de soluții de fixare.

Dimensiunea standard a cărămizilor din silicat de gaz este de 600x200x300 mm. De asemenea, constructorii alocă o jumătate de bloc de perete cu parametrii 600x100x300 mm.

Producătorii diferiți pot găsi produse cu parametri diferiți:

 • 500x200x300 mm;
 • 600x250x250 mm;
 • 600x250x75 mm, etc.

În magazinele de hardware puteți găsi aproape întotdeauna produse de exact dimensiunea de care aveți nevoie.

În ceea ce privește greutatea, raportul este evident aici: cu cât este mai mare cărămida, cu atât este mai mare masa. Astfel, unitatea standard cântărește 21-29 kg, diferențele pot fi determinate de densitatea unui bloc special de spumă. Greutatea este unul dintre avantajele materiale de bază. Astfel, greutatea a 1 m3 de silicat de gaz este de aproximativ 580 kg, iar 1 m3 de cărămidă roșie obișnuită este de 2048 kg. Diferența este evidentă.

Domenii de aplicare

În funcție de parametrii tehnici ai cărămizilor din silicat de gaz, determinată în mare măsură și domeniul de aplicare al acesteia.

 • Blocurile cu o densitate de până la 300 kg / m3 sunt cel mai adesea folosite pentru izolarea în casele de lemn ca stratul superior.
 • Blocurile cu o densitate de până la 400 kg / m3 sunt destinate instalării pereților portanți și a pereților despărțitori în construcții cu o singură etapă. Pot fi atât case, cât și clădiri înconjurătoare.
 • Blocurile de gaz cu o densitate de 500 kg / m3 vor fi optime pentru clădirile și structurile din 3 etaje.
 • În cazul construcțiilor cu mai multe etaje, sunt luate blocuri cu un indicator de 700 kg / m3 și este necesară o întărire completă a întregii structuri.

Utilizarea blocurilor de silicat de gaze permite reducerea nivelului general al costurilor, în timp ce structurile sunt destul de nepretențioase în întreținere și funcționare. Cu toate acestea, este important ca toate tehnologiile să fie pe deplin respectate. Orice abatere este plină de prăbușirea clădirii, astfel încât lipsa de armare sau utilizarea necorespunzătoare a materialelor de finisare poate duce la o mare tragedie.

Având în vedere faptul că betonul gazos are un preț destul de accesibil, iar instalarea acestuia necesită un minim de timp, puteți chiar să construiți o casă cu propriile mâini fără a atrage munca profesioniștilor scumpi angajați. Prin urmare, materialul este adesea folosit pentru construcția de case de vară, case mici și băi. Să ne explicăm cu un exemplu: o casă de blocuri este construită de cel puțin 4 ori mai repede decât o casă de cărămizi. În plus, atunci când se lucrează cu cărămizi, este necesară prezența asistenților, care vor frământa mortarul și vor aduce cărămizi, care, apropo, sunt mult mai mari decât blocurile (în blocul de dimensiune unu sunt 16 cărămizi).

Astfel, se sugerează o concluzie evidentă - utilizarea blocurilor de gaz-silicat este profitabilă și justificată din punct de vedere economic, motiv pentru care în ultimii ani mulți dezvoltatori și-au făcut alegerea în favoarea acestui material. Cu toate acestea, profesioniștii recomandă să respecte anumite recomandări atunci când se utilizează beton gazos.

 • La cumpărare, trebuie să verificați personal toate blocurile achiziționate. Producătorii diferiți permit abateri de la standardele GOST, prin urmare căptușirea, fisurile și neuniformitatea stratului de acoperire se găsesc adesea pe cărămizi ieftine.
 • Când se ridică 2 sau mai multe etaje, este necesar să se instaleze coloane de susținere.
 • Plafoanele și pereții din beton aerat nu pot fi lăsate deschise, necesită o căptușeală obligatorie, altfel performanța materialului este redusă semnificativ în fiecare an.
 • Structurile din beton aerat sunt strict interzise pentru a se construi pe soluri cu o capacitate slabă de susținere. În timpul construcției, este necesară dotarea fundației benzii, este optimă pentru lucrul cu astfel de materiale. Țineți minte că silicatul de gaz este un material destul de fragil, prin urmare, cu orice deplasare a solului, acesta începe să se spargă, deci atunci când construiți o casă, este important să calculați corect toți parametrii fundației și să selectați cea mai rezistentă marcă de beton.
 • La formarea primului rând de zidărie, este imperativ să se realizeze hidroizolarea de înaltă calitate a bazei pentru a elimina complet pătrunderea umidității în pereți.
 • Mărimea necesară a blocurilor de silicat de gaz trebuie calculată în avans, cusăturile nu trebuie să coincidă, deoarece acest lucru poate duce la o slăbire semnificativă a zidăriei.
 • Blocurile cu densitate joasă se pot descompune la presiune ridicată, ceea ce înseamnă că, înainte de începerea lucrărilor de construcție, este important să se calculeze sarcina pe material și să se facă un plan detaliat de planificare.

Pentru informații despre modul în care se utilizează un bloc de silicat de gaz în construcții, consultați următorul videoclip.

Comentarii
autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor