Cărămizi din lut: compoziția, proprietățile și tehnologia de producție

 Cărămizi din lut: compoziția, proprietățile și tehnologia de producție

Producția de materiale de construcție este o ocupație destul de atractivă și promițătoare, deoarece aceste produse vor fi mereu în căutare. Dar este important să se organizeze întregul proces în conformitate cu regulile tehnologice stricte. Dacă ați pierdut cel puțin un moment, este imposibil să obțineți chiar și o cărămidă obișnuită din lut.

Pregătirea materiilor prime

Primul pas este în mod natural furnizarea de facilități de producție cu materii prime. Căutarea zăcămintelor de argilă se realizează utilizând metode standard de cercetare geologică. Când se găsesc straturi, experții estimează puterea lor, resursele disponibile pentru realizare.Dacă se ia o decizie de a utiliza o anumită carieră, zona este curățată în avans (încă 1-2 ani). Ar trebui să fie eliberat atât de vegetație, cât și de rase în mod evident inutile.

Deseori, suprafața solului este slăbită pentru a simplifica extracția ulterioară. În aceeași etapă, liniile de transport și energie sunt aduse în carieră (în lipsa unei comunicări rapide). Extracția lutului produsă de:

 • aplicații pentru excavatoare;

 • strivirea explozivilor din roci;

 • cu utilizarea de mașini relativ mici (buldozere și așa mai departe).

Tipuri de produse

Producția de tipuri diferite de cărămizi sugerează diferențe semnificative în tehnologia produsului, chiar dacă vorbim de produse de aceeași dimensiune.

Caramida dublă de silicat este mai bună decât cea din ceramică în izolarea fonică, dar inferioară acesteia în astfel de indicatori:

 • rezistență la frig;

 • stabilitatea termică a clădirii;

 • absorbția de umiditate.

În același timp, caramida roșie tradițională este mai scumpă. Producția sa necesită echipamente mai scumpe, durează mult mai mult. Complexitatea este, de asemenea, sporită, precum și consumul de energie.Dar, în ambele cazuri, materia primă trece prin mai multe etape. Mai întâi, pregătiți masa de lut, oferindu-i caracteristicile necesare.

Apoi turnat brut, uscat. Și numai atunci vine momentul arderii, adică operația tehnologică principală. Pentru a efectua munca în mod corespunzător, rocile de lut care au intrat în fabrica de cărămidă sunt sortate în conformitate cu GOST 1975.

Acest lucru ia în considerare:

 • proprietăți refractare;

 • capacitatea de sinterizare;

 • compoziția minerală;

 • proprietăți de plastic;

 • rezistență mecanică în stare uscată.

Caracteristicile chimice ale materiilor prime implică determinarea concentrației:

 • săruri solubile în apă;

 • alumină;

 • componente cu granulație grosieră;

 • fragmente fine dispersate;

 • oxid de fier;

 • dioxid de titan;

 • fără silice.

Caracteristicile procesului

Materiile prime de argilă, aduse din carieră, sunt extrem de rar adecvate pentru producerea de produse de înaltă calitate. Pentru a îmbunătăți calitatea materiilor prime, este necesar să se supună procesării climatice și mecanizate. Prima etapă presupune lăsarea amestecului de lut în condiții controlate timp de 1-2 ani.Această perioadă este necesară pentru udarea, înghețarea și dezghețarea (uneori procesul de congelare și dezghețare se face de mai multe ori), pentru a produce intemperii. Când această procedură se termină, acestea sunt prelucrate.

Aceasta presupune:

 • atent gândit la schimbările în structura materiilor prime;

 • fragmentarea lutului, incluziunile străine în el;

 • curățarea incluziunilor mari de gunoi și a impurităților;

 • amestecul de argilă până la netezire.

Pregătirea tehnologică a masei de lut este realizată folosind o varietate de mașini speciale. Unii oameni slăbesc argila, alții se freacă, alții se dezintegrează (fără pietre de diverse dimensiuni). Mori de bile și mori rotative, mixere de lut și mixere cu elice sunt de asemenea folosite în fabrici de cărămidă. Există, de asemenea, dispozitive multifuncționale de producție.

Dar ele pot înlocui numai instalațiile individuale și nu linia de producție în ansamblu.

Cum se formează lutul

În cele mai multe cazuri, se folosește o tehnică de plastic. Vă permite să procesați materii prime de plasticitate medie, a căror umiditate variază între 18 și 28%. În acest scop, se utilizează o presă cu șurub cu curea.Se recomandă utilizarea preselor capabile să încălzească masa de lut într-un mod de vid.

Acest mod de tratament mărește puterea de bază.

Există, de asemenea, o tehnică dură. Este considerat un subtip al metodei de prelucrare a materialului plastic. Această abordare se aplică unei mase argiloase relativ grosiere cu un conținut de umiditate de 13 până la 18%. Pentru prelucrarea dură a lutului se utilizează prese hidraulice. Se pot folosi de asemenea mașini cu șurub și camere de vid. În ambele metode de fabricare a cărămizilor din plastic și dur, caramizile arse trebuie să fie tăiate în bucăți la sfârșitul procesului de turnare.

Metoda semi-uscată de producere a semifabricatelor este relativ rară. Se utilizează atunci când este necesar să se prelucreze insuficient materiile prime plastice, așa-numita argilă slabă. Această materie primă are un conținut de umiditate de 8 până la 12%. Timpul total de procesare este redus. Metoda de producție uscată implică formarea cărămizilor din pulbere de argilă cu un conținut de umiditate de 2 până la 6%.

Nu este necesar să se usuce, din astfel de materii prime puteți obține cele mai dense produse ceramice.

uscare

Într-un fel sau altul, când se formează cărămizile, este de obicei timpul să le uscați.În această fază de prelucrare se obține o scădere a umidității la 5-6%. Dacă ignorați această cerință și trimiteți produse umede în cuptor, acestea se pot sparge și chiar se deformează. Producția dinamică modernă nu mai poate permite o uscare naturală de lungă durată. Pentru a accelera procesul utilizând uscătoarele de cameră sau tuneluri.

Și pentru a crește eficiența tehnică și economică a producției, devine din ce în ce mai mult alegerea instalațiilor continue.

Ultima etapă de procesare

Temperatura necesară de căldură a cărămizilor este creată în cuptoare de diferite tipuri - cel mai adesea tunel și inel.

Exploatarea este împărțită în trei etape mai mici:

 1. Încălzirea blocului de argilă pregătit;

 2. efecte de temperatură corespunzătoare;

 3. planificat și scăderea treptată a temperaturii.

În prima etapă, piesa este încălzită la 120 de grade. Aceasta duce la evaporarea efectelor fizice asociate umidității. Produsul devine mult mai puțin plastic. De îndată ce temperatura crește la 600 de grade, această schimbare devine ireversibilă. Se produce evaporarea umidității reziduale, iar argila dobândește o structură amorfă - în curând materia organică va arde.

De îndată ce cărămida este încălzită la 800 de grade, marginile exterioare ale particulelor țaglei se intersectează ferm una cu cealaltă. Acest lucru permite ca cărămida finită să devină de multe ori mai puternică. Când temperatura crește până la 1000 de grade, este timpul să se contracteze focul. Produsele finite sunt sinterizate și devin mai dense. Unele substanțe care se topesc, transformându-se în lichid, înveliseră ceea ce nu sa topit încă - în același timp, pe lângă reducerea volumului cu 2-8%, rezistența mecanică a cărămizii crește ușor.

Pentru a învăța cum să faci o cărămidă de lut cu mâinile tale, vezi videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor