Ce este caramida si cum?

Există multe avantaje care fac cărămida unul dintre cele mai populare materiale de construcție. Pe lângă mărimile standard și forme simple, această piatră artificială se poate lăuda cu rezistență, durabilitate și frumusețe, motiv pentru care a fost folosită de foarte mult timp și aproape peste tot.

Tehnologiile prin care realizează cărămizile sunt vrednice de atenție, ca o combinație de procese care fac posibilă obținerea de materiale cu toate caracteristicile necesare clientului.

Compoziție în funcție de tip

Printre toate tipurile de cărămizi, două dintre cele mai populare sunt ceramica și silicatul, denumite și roșu și alb, respectiv.

Ele se disting prin următoarele caracteristici.

 • Principala componentă a cărămizii ceramice produsă prin prăjire este lutul.Acest material are un aspect estetic, stinge zgomotul și stochează perfect căldura în interior.
 • Compoziția de cărămidă de siliciu, fabricată sub acțiunea presiunii ridicate și a aburului, asigură prezența nisipului și a varului. Respectarea tehnologiei permite obținerea unor produse durabile și necostisitoare care suferă scăderi de temperatură și umiditate.

De asemenea, este necesar să se aloce o cărămidă refractară, realizată din vată de foc, cu adăugarea de componente de cocs sau grafit, care își măresc în mod semnificativ rezistența.

O altă varietate actuală se confruntă, a cărei producție implică utilizarea cimentului, a calcarului și a ingredientului pigmentar. O astfel de cărămidă, fabricată prin presarea tehnologiei, are nu numai un aspect estetic, ci și o resursă operațională impresionantă.

Având în vedere cea mai mare semnificație a soiurilor roșii și albe, acestea ar trebui examinate mai detaliat - ceea ce se va face mai târziu.

ceramică

Principalul ingredient al acestui tip de cărămidă este lutul obișnuit. Este o masă minerală care:

 • devine plastic atunci când se adaugă apă;
 • păstrează forma în procesul de uscare;
 • se întărește ca urmare a tragerii, găsindu-se comparabilă cu rezistența pietrei naturale.

O atenție deosebită este acordată originii argilei folosite. În funcție de adâncime, pot avea proprietăți diferite - ambele potrivite pentru producția de cărămizi și care nu îndeplinesc cerințele stabilite.

În cazul în care componenta de evidențiere care formează baza majorității argilelor, se caolinit - unul din silicați de aluminiu apos. De asemenea, în compoziția materiilor prime utilizate pot fi incluse montmorilonit, ilită, cuarț și alte ingrediente minore.

În plus față de lut, caramida ceramică constă din alte componente, aditivi. Ele sunt utilizate pentru a conferi anumite proprietăți ale produselor fabricate și principalele dintre acestea sunt următoarele.

 • obține costeliv - cenușă, nisip, zgură. Promovează o formare mai bună a masei și o mai mică contracție.
 • burnable - rumeguș, cărbune pulverizat sau turbă. Creșteți porozitatea materialului, ceea ce reduce în mod natural densitatea acestuia.
 • colorare - De regulă, oxizi metalici. Dați produsului culoarea sau umbra dorită.

În plus, merită menționat și minereurile de fier și gresia, utilizarea cărora vă permite să reglați în mod eficient temperatura de ardere.

De asemenea, pot fi utilizați plastifianți - aditivi care minimizează șansele de crăpare a materialului ceramic. Cantitatea specifică a fiecăruia dintre ingredientele listate este determinată de cerințele clientului și / sau de politica producătorului.

silicat

Producția de cărămizi albe presupune utilizarea a trei componente obligatorii, o listă a căror listă este după cum urmează.

 • nisip. Poate avea atât origine naturală, cât și artificială. Este de dorit ca boabele utilizate să fie omogene și să aibă o dimensiune de la 0,1 la 5 mm. Nu mai puțin importante sunt caracteristicile suprafeței de granule de nisip (în prezența unor colțuri ascuțite, ele oferă o prindere mai bună). Condiție preliminară este de a pre-curăța materialul din incluziuni străine.

Proporția recomandată de nisip în compoziția cărămizilor din silicat este de la 85 la 90%.

 • tei. Pentru obținerea acestei componente se utilizează materii prime care se disting printr-un conținut ridicat de carbonat de calciu (90% sau mai mult) - în principal, calcar și cretă.Înainte de a fi prăjită la o temperatură de aproximativ 1150 ° C, piatra pregătită este zdrobită la dimensiuni care nu depășesc 10 cm. După finalizarea procedurilor de mai sus, calcarul se introduce în compoziția cărămizilor de silicat (valoarea optimă este de 7%).
 • apă. Acest ingredient este necesar pentru a rezolva două probleme principale - var cald și plastifiere pentru masa turnată. Se aplică în toate etapele de fabricație a cărămizilor din silicat.

Adesea, producția produselor descrise implică utilizarea de componente suplimentare necesare pentru a da produsului caracteristicile dorite.

 • Compuși chimici. Un exemplu este dioxidul de titan, datorită căruia cărămizile de silicat rămân albe cât mai mult posibil.
 • Componente care cresc rezistența la îngheț. De cele mai multe ori, pentru a rezolva această problemă, se utilizează produse de prelucrare industrială, care permit reducerea conductivității termice a materialului cu 10-12%.
 • coloranți. Utilizat în situațiile în care producătorul trebuie să dea produselor o anumită nuanță sau ton.

Merită menționată și extinsă nisipul de lut - un aditiv care poate rezolva simultan două probleme simultan.În plus față de o creștere notabilă a eficienței termice a produselor din silicat, acestea le conferă o culoare frumoasă de cafea, datorită căruia arată mai solidă.

Tehnologie de producție

În funcție de tipul de cărămizi realizate, producția lor are caracteristici proprii. Acest lucru se datorează specificului ingredientelor utilizate, care necesită utilizarea diferitelor procese tehnologice.

roșu

Există două metode principale de producere a cărămizilor ceramice - matrițe semi-uscate și materiale plastice. Ultimul, care este mai popular, implică rezolvarea pas cu pas a următoarelor sarcini.

 • Pregătirea componentei principale - argila. Este permisă includerea aditivilor în amestec - nu mai mult de 1/3 din cantitatea totală. În acest caz, fracțiunea din ingredientul principal nu trebuie să depășească 1,2 mm.
 • Deplasați masa pregătită pentru formarea ulterioară.
 • Divizarea matricei totale în dimensiuni.
 • Uscarea cărămizilor ceramice.
 • Perforarea produselor (relevantă în situațiile în care produsele trebuie să fie goale).
 • Trăgând. Acest tip de tratament implică o schimbare ușoară a temperaturii în cuptor (în primul rând în sus și apoi invers).Urmând această regulă, puteți evita apariția crăpăturilor pe cărămizi datorită modificărilor ascuțite ale temperaturii.

În ceea ce privește producția de cărămizi ceramice prin turnare semi-uscată, aceasta implică următoarea procedură:

 • prepararea materiilor prime și măcinarea acestora;
 • uscarea și recondiționarea;
 • umezire ușoară cu aburi;
 • re-uscare;
 • îndepărtarea ultimelor urme de umiditate din ceramică.

Este rezonabil să se menționeze producția de cărămizi roșii în casă: în acest fel este foarte posibil să se facă o varietate de "materii prime" de acest material.

Pentru a rezolva această problemă este necesar:

 • faceți o minge dintr-o bucată omogenă de lut, pre-umezită cu apă;
 • examinați cu atenție proba după 4 zile - pentru prezența contracției și fisurilor inegale;
 • sub rezerva absenței defectelor vizibile, mingea trebuie să cadă la sol;
 • dacă eșantionul nu trece testul de rezistență, compoziția acestuia trebuie consolidată cu aditivi adecvați.

La finalizarea tuturor procedurilor pregătitoare, amestecul trebuie distribuit în forme din lemn.Produsele ceramice finite vor rămâne uscate la umbra, după care pot fi utilizate pentru construirea de clădiri ușoare cu o singură etapă.

Pentru a face suprafața mai durabilă, este de dorit să le acoperiți cu vopsea sau mortar de ciment de înaltă calitate.

alb

Una dintre principalele caracteristici ale fabricării cărămizilor din silicat este complexitatea care nu permite rezolvarea acestei probleme la domiciliu. Acest lucru se datorează, în special, impresionantului echipament necesar - transportoare și transportoare, concasoare și aparate de măsură, mixere și autoclave, macarale și încărcătoare.

Principalele metode de producție a produselor în cauză sunt două tambururi și siloz.

Tehnologia de a face caramida de siliciu implica urmatorii pasi:

 • inspecția și pregătirea componentelor principale - nisip și var (prima este separată de incluziuni mari, iar cea de-a doua este zdrobită);
 • amestecarea componentelor, urmată de așezarea în buncăr;
 • măcinarea amestecului și adăugarea de apă în acesta;
 • arderea varului efectuată într-un tambur sau siloz (determinată prin metoda de producție aleasă);
 • îndepărtarea umidității din nisip;
 • presare prin presare;
 • tratarea cu abur într-o autoclavă (temperatura recomandată - 180-190 ° С, presiune - 10 atmosfere).

În stadiul final, temperatura și presiunea sunt reduse treptat. La finalizarea tuturor procedurilor prevăzute de tehnologie, cărămizile din silicat finite sunt ambalate și expediate către client.

Tipuri de tragere

Considerarea separată merită procesul de tratare termică a cărămizilor ceramice, denumit ardere. Acesta reprezintă etapa finală a producției acestor produse și asigură prezența a 3 etape - încălzirea, prăjirea și răcirea.

 • Cărămizile sunt încălzite la 120 ° C pentru a elimina apa reziduală.
 • Pentru a elimina incluziunile de origine organică și ultimele urme de umiditate, temperatura este mărită la 600 ° C și apoi la 950 ° C, ceea ce oferă produse rezistență suplimentară.
 • După finalizarea întăririi, cărămizile sunt răcite, reducând treptat temperatura.

Sub rezerva respectării tehnologiei, se obține un produs cu o structură uniformă și o nuanță portocalie-roșie.

Aș dori, de asemenea, să menționez două tipuri de dispozitive utilizate pentru a rezolva problema descrisă mai sus.

 • tunel. Acesta reprezintă un cuptor etanș lung format din 3 camere, în interiorul căruia sunt prevăzute șine pentru transportul cărămizi ceramice. Prima cameră este uscarea articolelor în al doilea - ardere folosind arzatoare, iar al treilea - răcire.
 • circulară. Designul acestui cuptor necesită un număr mare de secțiuni distincte având propria sa sursă de căldură și plasate într-o formă de inel. Caracteristica sa este faptul că cărămizi sunt toate ardere pas, fără a părăsi camera unică. Astfel, următorul compartiment asigură încălzirea inițială, calcinarea este realizată prin propria sa sursă de căldură și răcirea produsului are loc sub influența secțiunii următoare.

Astfel, cunoașterea tehnologiei de producție de cărămidă oferă un puternic, estetic și rezistent la uzură și rupere a materialului fragil și maleabil material inițial de nici o valoare pentru constructor.

Pe labirintul de producție de cărămidă moderne detaliate în video de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor