Cărămidă ceramică: proprietăți și soiuri

Cărămida ceramică este una dintre cele mai comune materiale de construcție și este utilizată pe scară largă pentru construirea fundațiilor, placarea clădirilor, zidurile de zidărie de capital, pereții despărțitori interiori și cuptoarele. Datorită formei sale universale și a caracteristicilor de înaltă performanță, structurile ridicate din acesta sunt deosebit de robuste și au o durată lungă de viață.

Ce este?

Cărămida ceramică este un material de construcție, care este făcut din lut roșu prin turnare și ardere. Caramida a fost inventată cu mult timp în urmă, însă tehnologia și compoziția sa de producție nu au suferit modificări semnificative.Anterior, procesul de realizare a cărămizilor ceramice era complicat și consumator de timp. Argila a fost frământată bine, apoi spațiile de formă dorite au fost formate manual, scoase la uscat în soare și numai după ce cărămida sa întărit, a fost trimisă pentru ardere la aragaz. Ei s-au angajat în producția de cărămizi în special în perioada de vară, deoarece era practic imposibil să se usuce piesele la temperaturi scăzute și condiții de umiditate ridicată tipice perioadelor de iarnă și de toamnă. Aceasta a continuat până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, până când primii cuptoare și uscătoare au fost inventate în Europa.

Astăzi, procesul de producție a cărămizilor ceramice este complet automatizat. și desfășurat pe tot parcursul anului pe numeroase întreprinderi. Pentru fabricarea materialului utilizat în două moduri. Primul se numește presare semi-uscată și constă în formarea de materii prime din argilă cu umiditate scăzută. Procesul are loc într-o presiune destul de înaltă, care permite fixarea rapidă a materiei prime și obținerea unui material cu densitate și duritate ridicată. Avantajele acestei tehnologii sunt fabricarea rapidă și ușurința mecanismelor de producție.Principalul dezavantaj al metodei este incapacitatea de a utiliza materialul pentru construcția de clădiri care vor fi expuse la o umiditate ridicată. Din cauza performanței scăzute a unei astfel de cărămizi este folosit puțin și volumul producției sale este destul de scăzut.

A doua metodă se numește turnare din plastic. și constă în stoarcerea lutului de la o presă de centură, urmată de uscarea și coacerea semifabricatelor la o temperatură de 1000 de grade. În același timp, conținutul de umiditate al lutului atinge 35%, în timp ce prin presare semi-uscată, această cifră atinge cu greu 10%. Această metodă este utilizată pentru a face cea mai mare parte a cărămizilor ceramice utilizate în toate domeniile de construcție. Avantajele metodei includ abilitatea de a produce cărămizi de diferite forme și dimensiuni, care permit formarea de secțiuni goale în semifabricate, schimbând caracteristicile de funcționare ale materialului. Minusul este costul ridicat al echipamentelor și, în comparație cu prima metodă, un timp ușor de crescut pentru producerea cărămizilor.

După producție, fiecare lot de cărămizi ceramice este testat.Pentru a face acest lucru, luați mai multe copii și verificați-le pentru absorbție de apă, compresie și rezistență la impact. Verificarea se face pe echipamentul specializat cu ajutorul unei prese multi-ton. Conform rezultatelor testelor, produsele sunt certificate în conformitate cu cerințele stricte ale GOST cu atribuirea claselor corespunzătoare rezistenței la îngheț (F) și rezistenței (M). Cu toate acestea, în plus față de simbolul literei, marcarea unei cărămizi include numere. Astfel, cifra aflată în spatele simbolului F indică câte cicluri de îngheț-dezgheț pot rezista la o cărămidă fără a pierde caracteristicile operaționale de bază.

Cifra de după "M" indică sarcina maximă pe 1 cm2 din zona cărămizii. Datorită faptului că toate testele sunt efectuate conform unui singur standard, cărămizile certificate din diferite loturi pot diferi foarte puțin una de cealaltă. Acest lucru vă permite să clasificați copii în funcție de forma de execuție și dimensiunea, având în vedere produsele aparținând unei anumite categorii, sunt convențional aceleași. Domeniul de aplicare al cărămizilor ceramice este destul de larg.Pe lângă construcții, materialul este utilizat cu succes în construcția de șeminee, garduri, coloane și scări, precum și restaurarea fațadelor și a interioarelor.

caracteristicile

Producția de cărămizi ceramice se face conform normei actuale GOST 530 2012, care garantează o performanță ridicată a materialului și permite utilizarea sa ca material de construcție principal în construcția de clădiri cu mai multe etaje și clădiri industriale. În conformitate cu acest standard, caramida obișnuită din ceramică are o culoare standard roșu-maro, în timp ce gama de culori a modelelor cu care se confruntă include toate nuanțele și depinde de calitatea argilei, prezența diferitelor aditivi, aditivi, vopsele speciale și adăugarea glazurii.

Principalele caracteristici tehnice ale cărămizilor ceramice sunt indicatorii densității, porozității, rezistenței la îngheț, rezistenței, absorbției de apă și conductivității termice.

Absorbția de apă este capacitatea unui material de a absorbi și a reține umiditatea. Pentru a determina acest indicator, se cântărește o cărămidă uscată și apoi se pune într-un recipient cu apă și se lasă timp de 38 de ore,după care scoate și cântărește din nou. Gramurile "inutile" vor denumi umiditatea absorbită de material. Apoi, valoarea rezultată este transformată într-un procent din masa totală de cărămidă uscată și obțineți rata de absorbție a umezelii. Conform cerințelor GOST, proporția de umiditate față de greutatea uscată nu trebuie să depășească 8% pentru cărămizi solide și 6% pentru cărămizi goale.

Conductibilitatea termică a cărămizilor ceramice se referă la capacitatea unui material de a efectua o anumită cantitate de căldură pe un metru pătrat pe unitatea de timp. Cu cât este mai mică această cifră, cu atât este mai bine căldura este stocată în interior în timpul iernii și cu cât mai puțin aer cald intră în ea în timpul lunilor de vară.

Rezistența materialului ceramic arată capacitatea sa de a rezista sarcinilor mecanice și șocurilor și este determinată de limita stresului intern în procesul de testare a compresiei, îndoirii și tensiunii materialului. Cele mai durabile branduri de cărămizi ceramice sunt modificările M200, M250 și M300.

Densitatea unei cărămizi este masa unui material care se află într-un metru cub. Această valoare este invers proporțională cu valorile de porozitate și este considerată una dintre cele mai importante caracteristici ale conductivității termice a cărămizilor.Densitatea nu este un indicator constant pentru toate tipurile de piatră ceramică și variază de la 1000 kg / m3 pentru modele goale la 2100 kg / m3 pentru cele cu clincher.

Porozitatea arată gradul de umplere a structurii cărămizilor cu pori în procente și are un impact direct asupra rezistenței, conductivității termice și rezistenței la rece a materialului. Pentru a crește formarea porilor, compoziția de argilă este amestecată cu rumeguș, turbă, cărbune și paie zdrobită - adică materiale care se ard complet în timpul tragerii și lasă în schimb numeroase goluri mici. Porozitatea, ca și densitatea, nu este constantă pentru diferite tipuri de cărămizi, iar în produsele clincher se poate ajunge la valoarea minimă de 5%, în timp ce în eșantioanele cu care se confruntă este de 14%.

Rezistența la îngheț este indicată de simbolul F și arată câte cicluri de îngheț-dezgheț sunt capabile să transfere materialul înainte de începerea distrugerii. Astfel, indicele modelelor clincher variază de la F50 la F100, ceea ce indică capacitatea acestui tip de cărămizi ceramice de a servi 50 sau 100 de ani. Pentru modelele cu care se confruntă, acest indicator variază de la 25 la 75, iar pentru specimenele din zidărie solide și goale se limitează la valori de 15-50 de ani.

  greutate

  Masa cărămizii este un indicator important și este luată în considerare la calcularea încărcăturii fundației, la determinarea capacității de transport a vehiculelor destinate transportului acesteia, precum și la alegerea mărcii macaralei și a condițiilor de depozitare. Masa cărămizilor ceramice depinde în întregime de porozitatea, densitatea, dimensiunile și prezența cavităților. Astfel, o singură cărămidă ceramică va cântări de la 3,3 până la 3,6 kg / bucă într-o versiune solidă și de la 2,3 până la 2,5 kg într-un miez gol. Modelul unu și jumătate cântărește un pic mai mult: masa găurii este de 3-3,3 kg, iar corpul este complet - de la 4 la 4,3 kg.

  Pentru a simplifica calculul diferenței de greutate dintre tipurile întregi și cele goale, puteți folosi greutățile medii și presupuneți că greutatea unei cărămizi solide cu o nișă de până la 13% este de 4 kg, în timp ce greutatea convențională a unei cărămizi goale cu o dulce mai mare de 15% este de 2,5 kg. Cu toate acestea, aceste calcule sunt valabile pentru una dintre cele mai comune și care rulează dimensiuni de piatră - 250x120x65 mm.

  Cunoașterea masei unei caramizi permite calcularea greutății unui palet sau a unui metru cub de zidărie la cel mai apropiat kilogram. Deci, 1 cu. m de zidărie, format din 500 de cărămizi solide, va cântări între 1690 și 1847 kg.În plus, atunci când se calculează numărul de pietre pe metru cub, trebuie să știți că acesta conține șapte rânduri de cărămizi duble (200-240 bucăți), zece rânduri de grosime de unu și jumătate (380 de bucăți) și 13 rânduri de unică.

  Și, de exemplu, cărămizi goale cu dimensiunile de 250x85x65 mm cântăresc deja 1,7 kg, în timp ce specimenul dimensional de 250x120x88 mm atrage 3,1 kg.

  dimensiune

  În conformitate cu standardele actuale ale GOST, fabricile de cărămidă din cărămidă produc trei dimensiuni standard de cărămizi ceramice: una, o jumătate și o dublă. Fiecare instanță are o formă geometrică regulată, muchii drepte și o suprafață plană a fețelor. Cea mai comună este o singură piatră (NF) cu dimensiunile de 250x120x65 mm. Dimensiunile articolelor de unu și jumătate (1.4NF) sunt de 250x120x88 mm, iar dimensiunile duble (2.1NF) ajung la 250x120x140 mm. În plus față de uneltele de rulare, sunt rareori găsite mărimi, cum ar fi în cazul păsărilor de la Eurobird (0.7NF) și al copiilor modulare (1.3NF). Primele dimensiuni sunt de numai 250x85x65 mm, în timp ce celelalte două sunt reprezentate de modele lungi cu dimensiunile de 288x138x65 mm.

  GOST rusesc a permis eliberarea de modele incomplete cu o lungime de 180, 120 și chiar 60 mm, precum și producția de accesorii, diferite forme non-standard.Cu toate acestea, aceste standarde sunt utilizate numai în fabricile de cărămidă din Rusia și sunt reglementate de standardele naționale. Analogii străini sunt realizați conform cerințelor oarecum diferite și au dimensiuni de 240x115x71 și 200x100x65 mm. Prin urmare, atunci când achiziționați un material, este necesar să luați în considerare acest moment și să acordați atenție țării de origine a acestor produse.

  Pro și contra

  Cererea mare de consum și mare Popularitatea cărămizilor ceramice se datorează mai multor avantaje importante ale acestui material.

  • Indicatorii de înaltă rezistență și rezistență la înghețuri fac posibilă utilizarea cărămizilor ca material de construcție principal în construcția de clădiri în orice zonă climatică.
  • Proprietățile excelente de izolare fonică fac din cărămidă un material indispensabil pentru construcția de pereți despărțitori în construcția de blocuri de apartamente.
  • Absorbția scăzută a apei, care nu depășește 14%, nu permite structurii să absoarbă excesul de umiditate și îi permite să se usuce rapid după ploaie.
  • Siguranța completă a mediului înconjurător a materialului, datorită naturii naturale a lutului, permite utilizarea cărămizilor în construcția de șeminee și efectuarea finisării interioarelucrări.
  • Stabilitatea termică ridicată a produselor le permite să fie utilizate în construcția cuptoarelor și construcția de hornuri.
  • Calitățile decorative excelente oferă oportunități ample pentru utilizarea cărămizilor ceramice în realizarea proiectelor de design bold.

  Dezavantajele materialului includ costul ridicat, care determină o creștere notabilă a prețului locuințelor construite, precum și probabilitatea formării petelor albe - eflorescente.

  tipuri

  Clasificarea cărămizilor ceramice are loc în funcție de mai multe criterii, ale căror elemente fundamentale sunt scopul funcțional al materialului. Pe această bază, se disting patru grupuri mari, fiecare având doar calitățile sale inerente și caracteristicile operaționale.

  soldat

  Acest tip de material este cel mai răspândit și se folosește la realizarea unui tip simplu de construcție a clădirilor și structurilor. Caramizile obișnuite, la rândul lor, sunt subdivizate în două tipuri și pot fi goale și pline.

  Modelele cu caroserie integrală sunt utilizate în cazurile în care structura ridicată va fi supusă unor sarcini mecanice, șocuri sau greutăți constante. Materialul este utilizat pe scară largă în construcția coloanelor, pereților și pilonilor. Pentru astfel de structuri, este mai bine să alegeți mărcile M250 și M300, care au rezistență maximă și durabilitate. Cu toate acestea, atunci când se utilizează un material corporal, trebuie avut în vedere că caracteristicile termoizolante ale structurii ridicate vor fi reduse semnificativ. Acest punct ar trebui să fie întotdeauna luat în considerare și să se ia măsuri suplimentare pentru păstrarea căldurii în interior. Densitatea medie a cărămizilor solide variază de la 1600 la 1900 kg / m3, porozitatea este de 8%, iar conductivitatea termică variază în intervalul de 0,6-0,7 unități convenționale. Cărămida solidă poate suporta până la 75 de cicluri de îngheț-dezgheț, prin urmare poate fi utilizată pentru construcția de garduri, scări exterioare și pereți.

  Caramida goală poroasă este destinată construcției de clădiri rezidențiale cu creștere redusă, ale căror pereți nu vor fi supuse unor greutăți mari de greutate. În plus, materialul gol este adesea utilizat ca element de umplere în clădiri cu structură monolit-cadru și în construcția de pereți despărțitori interiori.În ultimul caz, este permisă utilizarea materialului mai puțin durabil cu indicii M100 și M150. Golurile din interiorul cărămizii pot fi așezate atât vertical cât și orizontal, totuși, trebuie avut în vedere că cavitățile îndreptate orizontal reduc în mod semnificativ puterea generală a structurii. Numărul de goluri dintr-o cărămidă goală poate ajunge la 13% din volumul total, ceea ce face ca producția de material să fie profitabilă din punct de vedere economic și costurile considerabile ale obiectelor construite. În plus, datorită proprietăților ridicate de izolare termică datorită prezenței cavităților interne, casele construite din cărămizi goale sunt foarte calde.

  Densitatea unui astfel de material variază de la 1000 la 1450 kg / m3, porozitatea medie este de 7%, iar conductivitatea termică variază de la 0,3 la 0,5 unități convenționale. Configurația și adâncimea cavităților din caramida pot fi diferite. Găurile pot avea atât o execuție de la capăt la capăt, cât și o singură parte, iar forma secțiunii lor poate fi rotundă, pătrată și dreptunghiulară. Atunci când se utilizează o cărămidă goală, o condiție importantă pentru o construcție reușită este capacitatea zidarilor de a realiza așezarea în așa fel încât mortarul de ciment să nu cadă în cavități și să nu stoarcă tot aerul de acolo.În caz contrar, cărămida gol va pierde scopul principal în conservarea spațiului de aer din interiorul zidăriei și nu va fi în măsură să asigure izolarea necesară a încăperii.

  cu care se confruntă

  Acest tip de cărămidă se numește față sau față. Scopul principal al materialului este placarea exterioara si refacerea cladirilor. Caramida are o densitate mare, ajungând la 1450 kg / m3, porozitate de 14% și conductivitate termică până la 0,5 unități. Materialul este produs într-o gamă largă de culori și se caracterizează prin colorare uniformă, fără defecte, suprafață frumoasă și forme exacte de cărămizi. În cea mai mare parte, piatră din fațadă este produsă în varianta goală, care permite simultan finisarea izolației suplimentare a încăperilor și reduce costul de acoperire.

  Cărămizile cu fața sunt produse în cinci versiuni: obișnuite, texturate, în formă, glazurate și angobe.

  • Caramida obișnuită Are o suprafață exterioară lină și este produsă într-o mare varietate de culori și nuanțe. Avantajele acestui tip sunt durabilitatea căptușelii și absența nevoii de reparații frecvente.Dezavantajele includ costul ridicat al materialului, care, atunci când se confruntă cu suprafețe mari, are un efect vizibil asupra bugetului.
  • Caramida texturate Este utilizat pentru decorarea exterioară și interioară a încăperilor și se remarcă prin prezența unei texturi de relief care imită un model de fibre de lemn sau piatră naturală, precum și prin reprezentarea modelelor geometrice, simbolurilor și modelelor. În fabricarea cărămizilor texturate, se utilizează pe scară largă betonul, esența căruia este aplicarea unui strat decorativ sub presiune înaltă, cu o imagine deja prezentă pe acesta.
  • Cărămidă profilată sau profilată Este un material de configurație non-standard și este utilizat în proiectarea rotunjire pe coloane, arcuri și alte forme arhitecturale.
  • Caramida angobirovannă prezentat sub forma unei pietre artificiale colorate în două straturi, cu o suprafață netedă. Tehnologia engobing implică aplicarea unui strat de lut alb pe materia primă uscată, urmată de ardere. Iar lutul este pre-vopsit în diferite culori cu ajutorul coloranților și pigmenților speciali. Acest material arată foarte bine în interior și este adesea folosit în decorarea holurilor, coridoarelor și spațiilor publice.
  • Caramida glazurată produsă prin aplicarea unui glazură specială constând din sticlă cu punct de topire scăzut. Ca urmare a aplicării acoperirii impermeabile a vitreului, rezistența la îngheț și rezistența la umiditate a căptușelii ceramice sunt în mod semnificativ sporite. În stadiul de producție, la glazură se adaugă diferite coloranți, rezultând că suprafața cărămizii dobândește o culoare profundă și o textura transparentă strălucitoare.

  klinker

  Piatra de clincher este utilizată pentru pardoseli și fațade ale clădirilor, pentru construirea de podele în ateliere industriale, precum și pentru pavarea drumurilor, podurilor și trotuarelor. Cărămida este caracterizată de o rezistență ridicată și o durată lungă de viață datorită tehnologiei de fabricare a modelelor de clincher. Faptul este că pentru producția lor se folosește un tip special de lut refractar, care este ars la temperaturi mai ridicate decât în ​​produsele fabricate conform tehnologiei tradiționale. Acesta este un plus și un plus de cărămizi de clincher. Avantajul este cea mai înaltă rezistență, corespunzătoare indicilor M400-M1000, rezistență excelentă la îngheț, care permite pietrelor să reziste de la 50 la 100 de cicluri de congelare și decongelare.Dezavantajele includ costul materialului prea mare și conductivitatea termică ridicată datorită densității crescute a materiilor prime.

  refractar

  Materialul datorează proprietățile sale refractare înalte pentru a șamota lutul, care reprezintă până la 70% din masa totală de cărămizi. Acest tip de argilă poate rezista cu ușurință la temperaturi de 1600 de grade, menținând în același timp proprietățile operaționale și integritatea formularelor. Cărămizile refractare au găsit o aplicare largă în construcția de șeminee și sobe și, prin urmare, au început să fie produse în forme neconvenționale, destinate utilizării în sobe. Astfel, pe lângă formele standard, există configurații în formă de pană, arcuite și trapezoidale în asortimentul care se încadrează perfect în designul sobelor și șemineelor.

  Producători de top

  Multe întreprinderi sunt implicate în producția de cărămizi ceramice în Rusia, dar unele dintre ele vor să fie separate.

   Fabrica de ceramica din orasul Golitsyno Este cea mai puternică întreprindere de producție de cărămizi din țara noastră, producând aproximativ 120 de milioane de unități pe an. Specialiștii fabricii au stabilit un control aprofundat asupra calității produselor, realizate în fiecare etapă a producției.Acest lucru vă permite să urmăriți și să eliminați cu promptitudine articolele defecte și să livrați pe piață numai materiale de înaltă calitate. Producția se efectuează pe echipamentele străine recente, utilizând cele mai recente evoluții și tehnologii moderne. Gama companiei este reprezentată de un număr mare de pietre corporale și goale, precum și de multe varietăți de cărămizi cu care se confruntă.

    Intreprindere "Caramida slaveasca" Are o bază de producție puternică și produce până la 140 de milioane de unități pe an. Compania funcționează de 20 de ani, timp în care a acumulat o vastă experiență în producția de materiale de construcție și a ajuns la nivel european. Compania a fost construită în conformitate cu proiectul lui Hans Lingl din Germania și astăzi este cea mai modernă fabrică de cărămidă din Rusia. Un număr mare de tipuri diferite de piatră ceramică, incluzând atât blocuri roșii obișnuite, cât și modele decorative, apar din linia de producție a întreprinderii.

     Produse "Uzina de materiale de perete ceramice Novokubansk" cunoscută și în țara noastră.Compania are propria bază de resurse și controlează calitatea produselor sale, începând cu achiziția de materii prime. Capacitatea anuală a companiei este de 70 milioane de unități pe an.

      Asociația "Materiale de perete" Acesta include mai multe întreprinderi din regiunea Moscovei și a regiunii Leningrad, a căror productivitate totală atinge 450.000.000 de unități pe an. Astăzi, compania oferă cea mai largă gamă de materiale de construcție ceramice din Rusia și este unul dintre liderii în producția de piatră ceramică în spațiul post-sovietic.

       Cum sa alegi?

       Criteriile principale pentru alegerea cărămizii sunt caracteristicile sale tehnice și calitatea. Pentru a determina proprietățile materialului, este necesar să vă familiarizați cu etichetarea produselor și să studiați documentația însoțitoare. Este mult mai dificil să se determine calitatea produselor și întrucât puterea generală a structurii ridicate și a proprietăților sale de performanță depind de acest factor, este imposibil să greșim aici.

       Deci, atunci când cumpărați, se recomandă să luați câteva cărămizi de pe palet și să le bateți cu mânerul mistriei. Dacă produsul este de înaltă calitate, atunci sunetul produs va fi lung, rezonant și puțin metalic și invers, dacă există o căsătorie sau calitatea cărămizii este slabă, sunetul va fi scurt și surd.Dacă cel puțin una dintre cărămizile testate a făcut un sunet surd, este mai bine să refuzați să cumpărați acest lot. Puteți verifica cărămida într-un mod mai radical. Pentru a face acest lucru, este necesar să-l împărțiți cu un ciocan, iar dacă materialul este de înaltă calitate, cărămida se va împărți în mai multe părți mari, iar dacă calitatea materialului este scăzută, se va rupe în praf.

       Cumpărarea unei cărămizi este o problemă serioasă, deci alegerea ei ar trebui luată cu toată responsabilitatea.

       Sfaturi pentru a pune sobe de cărămidă și seminee în video de mai jos.

       Comentarii
        autor
       Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

       Sala de intrare

       Camera de zi

       dormitor