Cărămizi: metode, dimensiuni și principii

 Cărămizi: metode, dimensiuni și principii

Cărămizile sunt considerate a fi una dintre cele mai simple lucrări de construcție fundamentale - astăzi fără ea este aproape imposibil să se construiască această clădire cu mâinile tale. Cu toate că procedura, la prima vedere, nu necesită cunoștințe și abilități speciale, este inacceptabil să o tratăm neglijent. Calitatea implementării sale depinde de cât timp va rămâne zidul și dacă nu va fi un pericol pentru oamenii din interior. Din acest motiv, nu trebuie să vă bazați numai pe inteligența voastră, este de dorit, cel puțin în termeni generali, să obțineți o idee despre sarcină înaintecum să începeți punerea sa în aplicare.

Tipurile și dimensiunile cărămizilor

Materialele de construcție cu acest nume provin din diferite tipuri de materii prime și, prin urmare, pot avea dimensiuni complet diferite, dar vom renunța la blocurile de adobe și alte blocuri, concentrându-ne pe cărămidă în sensul clasic - cel alb și roșu. Teoretic, este posibil să se facă blocuri de orice dimensiune la comandă, cu toate acestea există dimensiuni standard, care sub forma unui tabel arata astfel:

 • o singură cărămidă simplă are o lungime de 25 cm, o lățime de 12 cm și o grosime de 6,5 cm;
 • versiunea îngroșată are toți aceiași parametri, cu excepția grosimii, care este deja de 8,8 cm - apropo, în mod obișnuit de așezare orizontală este percepută mai degrabă ca înălțime;
 • o singură cărămidă de dimensiuni modulare este puțin mai mare decât cea simplă în lungime și lățime - 28,8 cm și, respectiv, 13,8 cm, dar are o grosime de 6,3 cm mai mică decât 2 mm;
 • grosimea cărămizii de dimensiuni modulare are o lungime și o lățime, ca într-o singură dimensiune modulară și grosime - ca într-o singură grosime;
 • Versiunea îngroșată cu un aranjament orizontal de goluri are dimensiuni care sunt complet analogice cu cele simple - o grosime de 25 cm x 12 cm cu 8,8 cm.

Caracteristici speciale

Alegerea corectă a materialului de construcție principal este doar jumătate din treabă, pentru că încă mai trebuie să îl așezați în mod corespunzător, astfel încât peretele casei să corespundă densității necesare și modulului elastic pentru a susține greutatea clădirii și are, de asemenea, o conductivitate termică suficient de scăzută, astfel încât să fie caldă chiar și în timpul iernii. Toți acești indicatori trebuie, de asemenea, să cunoască în avans proiectarea corectă a structurii și calcularea exactă a numărului de cărămizi necesare.

Notă acceptată

Pentru a înțelege caracteristicile zidăriei, trebuie să vă familiarizați mai întâi cu notația comună folosită de constructori pentru a înțelege rapid ceea ce este în joc. Mai întâi, luați în considerare modul în care sunt numite diferitele fețe ale clădirii. Astfel, partea plană, lungă și lată, cu o suprafață maximă, care în zidărie orizontală este de obicei localizată deasupra și dedesubt, se numește pat. Partea delimitată de lungime și de grosime, având o dimensiune medie față de celelalte fețe ale cărămizii, se numește lingură - ceea ce vedem de obicei în zidăria finită. Cea mai mică față, în care un bloc este, adesea, adiacent unui altul, cu orice tip de așezare, se numește o bătaie.

În ceea ce privește o singură așezare, există mai multe definiții aici, dar nu este prea dificil să le înțelegem.

 • cusături - Acestea sunt punctele de joncțiune dintre cărămizi, care de obicei sunt umplute cu mortar. Ele sunt orizontale și verticale - depinde de orientarea spațială a unei astfel de cusături.
 • Cărămizi rareori puse într-un rândprin urmare, este obișnuit să clasificați rândurile după locația lor în peretele care este ridicat. Dacă blocurile cu o singură latură intră în clădirea viitoare, un astfel de rând se numește o milă internă, dacă este în afara - în față sau în mileri externe. Uneori, un șir de cărămizi este ascuns între milele exterioare și cele interioare - atunci se numește zabutkoy.
 • Pat de cărămidă aproape întotdeauna ascunse în interiorul peretelui, dar la suprafața sa poate merge atât cu o băț și o lingură, respectiv, astfel de rânduri sunt numite tychkovymi sau lingura. Dacă pe suprafața de perete toate rândurile arata la fel, fiind tychkovymi sau lingura, apoi, respectiv, zidarie întreg se numește tychkovoy sau lingura. În același timp, pentru o putere sporită, care este deosebit de importantă pentru peretele exterior al casei și uneori doar pentru frumusețe,se utilizează un anumit sistem de legare a cusăturilor, atunci când întreaga ouă nu poate fi numită nici bonder, nici o lingură, deoarece rândurile se alternează în ea conform unui anumit tipar. Uneori, chiar și într-un singur rând, se observă un sistem de ligare care creează un model pe suprafață.

De dragul confortului constructorilor, lățimea zidăriei se măsoară în jumătăți de cărămizi - va fi pur și simplu incomod să divizi blocurile în părți mai mici.

Grosime și înălțime

Grosimea zidăriei este distanța dintre laturile exterioare ale milei interioare și exterioare. Adesea, grosimea determină rezistența peretelui și capacitatea acestuia de a reține căldura, deci acest indicator este determinat în funcție de climatul din regiune, precum și de scopul clădirii și de greutatea sa totală. Grosimea zidăriei este de obicei măsurată în sferturi, jumătăți și cărămizi întregi. Dacă în zidărie groasă există mai multe rânduri orizontale adânc în pereți, atunci între ele ar trebui să existe și o cusătură verticală, care, de asemenea, crește ușor dimensiunile. În medie, se estimează la 1 cm, dar în practică abaterile de o parte sau de alta cu 2 mm sunt destul de reale și acceptabile.

În consecință, grosimea zidăriei poate fi una dintre aceste tipuri.

 • O cărămidă - grosime de 6,5 cm. De fapt, nimeni nu sparge o cărămidă - este pur și simplu pus pe o lingură, care este de aproximativ patru ori mai restrânsă decât lungimea patului unui singur bloc.
 • polkirpicha - 12 cm. Ca și în cazul precedent, nimeni nu sfărâmă materialele de construcție - blocurile sunt pur și simplu așezate orizontal pe pat, iar din exterior și din interiorul zidăriei puteți vedea lingurile.
 • Zidărie dintr-o caramida 25 cm
 • Caramizi și jumătate - 38 cm În acest caz, obținem o combinație a celor două opțiuni anterioare - una dintre kilometri este prevăzută pe principiul "unei cărămizi", iar cealaltă - "o jumătate de cărămidă". În acest tip de zidărie, se presupune deja o cusătură verticală, deci este inclusă în calculul grosimii ca un centimetru suplimentar.
 • Două cărămizi - 51 cm. Două zidări paralele dintr-o cărămidă plus o cusătură verticală între ele.
 • Două cărămizi și jumătate - 64 cmÎn grosime, două cusaturi verticale sunt așezate simultan, înconjurând o parte din ambele părți. Unul dintre kilometri este așezat în jumătate de cărămidă, în timp ce al doilea este un întreg.

Situația este oarecum mai simplă cu înălțimea de așezare, de vreme ce o cărămidă este rară, ceea ce înseamnă că numai grosimea cărămizii este luată în considerare, care este de 6,5 cm pentru o singură cărămidă și 8,8 cm pentru o groasă. cusătura, care este în medie oarecum mai groasă decât cea verticală, este rotunjită la 12 mm, deși în realitate variază între 10 și 15 mm. Dacă planificarea este planificată să fie îmbunătățită cu armare sau cu încălzire electrică, atunci îmbinarea orizontală nu poate fi, în principiu, mai subțire decât 12 mm.

În consecință, atunci când se utilizează o singură cărămidă, înălțimea unui rând este în medie de 7,7 cm (rândul însuși plus o cusătură), în cazul variantei îngroșate, această cifră este exact 10 cm. Ambele versiuni ale materialului de construcție au dimensiuni calculate special pentru obțineți întreaga unitate de măsură a înălțimii - un metru. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de 13 rânduri de cărămidă unică sau 10 - îngroșate.

Calități fizice

Puterea unui perete de cărămidă depinde de foarte multe calități, dintre care unele depind în mod direct de calitatea zidăriei. Proprietățile cărămizilor și mortarului au o anumită valoare, dar cu ele situația este oarecum mai simplă. Rezistența la compresiune a zidăriei în ansamblu este de aproximativ două ori mai mică decât cea a unei cărămizi singulare utilizate în construcția sa. Faptul este că în peretele finit este aproape imposibil să se obțină o uniformitate perfectă a încărcăturii pe întreaga suprafață, deoarece nici blocurile nu sunt perfect plane, nici structura soluției în articulații este stabilă și aceeași. O cărămidă clasică rezistă perfect la compresiune, dar rezistența la încovoiere este mult mai mică - în medie, de cinci ori, deci este important să nu reducem atât greutatea unei structuri încât să aibă distribuția corespunzătoare.

Cel mai adesea, distrugerea zidăriei începe cu faptul că cărămida, a cărei mijloc se află exact sub cusătura verticală a următorului rând orizontal, crăpează în jumătate, pentru că aici se confruntă cu un stress simultan atât pe compresiune, cât și pe îndoire. Datorită lipsei unei legături adecvate între cele două jumătăți, sarcina cărămizilor adiacente de sus și de jos crește suplimentar, datorită căruia începe să crească o fisură verticală.De-a lungul timpului, semnele discordiei se agravează și, ca urmare, peretele se prăbușește.

Alegerea unei cărămizi îngroșate poate împiedica parțial acest lucru, deoarece în pereții unui astfel de material există, în mod previzibil, mai puține articulații verticale, care reprezintă un punct slab al zidăriei. Blocul propriu-zis, de la creșterea grosimii acestuia, devine și mai puternic și poate rezista unei încărcări sporite. Este recomandabil să alegeți mai mult și materialul să fie perfect corect. Acest lucru vă permite să distribuiți în mod egal sarcina și pur și simplu să simplificați ligarea, deoarece elementele individuale sunt ideale pentru fiecare alte.

Proprietățile soluției au, de asemenea, un anumit efect asupra rezistenței. Cu cât este mai mare marcajul, cu atât este mai bine ca masele să se confrunte și să reziste la comprimare, dar este mai bine să nu acordați atenție nici mărcii, ci plasticității compoziției. Numai datorită ultimului indicator, soluția este uniform distribuită de-a lungul cusăturii, ceea ce va reduce inegalitatea încărcăturii pe anumite părți ale zidăriei.

Contrar credinței populare că zidarul este o profesie care necesită mai mult efort fizic, calitatea muncii este, de asemenea, de o importanță capitală.Wallingul necesită un anumit talent și o încetinire în favoarea calității, deoarece cusăturile trebuie să fie umplute cu mortar la aceeași densitate și grosime. Odată ce sa realizat chiar un experiment, în funcție de care rezultatul peretelui construit de un meșter cu experiență sa dovedit a fi aproape de două ori mai puternic decât un material complet asemănător cu grosimea, dar construit de un începător.

Cărămizile din zidărie sunt evaluate pentru durabilitatea sa uimitoare, precum și pentru capacitatea sa de a rezista focului și efectelor reactivilor chimici. Toți acești indicatori se datorează densității blocurilor, însă mulți designeri din climatul nostru preferă să aleagă materiale de construcție cu o densitate mai mică, deoarece astfel de cărămizi au o conductivitate termică mult mai scăzută. În plus, prin utilizarea de materiale cu densitate mai redusă, greutatea structurii este redusă, iar acest lucru economisește și cărămizile și fundația, economisind, de asemenea, construcția. În medie, o scădere dublă a densității blocurilor oferă aproape aceeași reducere a masei structurii (soluția nu își schimbă masa) și o economie de un milion și jumătate pe materiale, ceea ce este posibil datorită scăderii presiunii în partea inferioară a clădirii.

Instrumente și soluții necesare

Soluția în ansamblul său a fost deja menționată mai sus - trebuie să fie plastică și la fel de puternică încât să nu fie o legătură slabă în zidărie. În ceea ce privește timpul de stabilire a compoziției, timpul aici ar trebui să fie mai mare, cu atât mai puțină experiență pe care o are maestrul, deoarece începătorii nu sunt adesea capabili să lucreze repede. Dacă nu există nici o experiență, timpul de înghețare nu trebuie să fie mai mic de trei ore.

Soluția poate fi achiziționată deja în formă finită, după care va conține probabil diferiți aditivi, în special creșterea rezistenței amestecului la îngheț. Cu toate acestea, mulți proprietari care preferă să construiască în mod independent, fac singuri soluția. Rețineți că diferite grade de ciment, care oferă diferite grade de rezistență a amestecului, sugerează diferite proporții pentru amestecarea cu nisip, deoarece nu există o formulă universală pentru calculare.

Masoneria nu se face cu mâinile goale - înainte de a începe lucrul, trebuie să faceți inventarul cu instrumentele adecvate. Un set de toate necesare poate avea următoarea formă.

 • Spatulă, cunoscută și sub denumirea de mistrie - instrumentul principal al oricărui zidar, puternic asociat cu acesta, arată ca o lamă triunghiulară caracteristică.Este necesară efectuarea mai multor sarcini simultan - de exemplu, aplicarea unui mortar, alinierea acestuia și realizarea canelurilor.
 • Alegeți ciocanul vă permite să împărțiți cărămizi, deoarece dimensiunile peretelui planificat sunt puțin probabil să se potrivească dimensiunilor blocului de pretutindeni. În plus, folosind un astfel de instrument puteți face față neregulilor cărămizii. Pentru tăierea unui instrument alternativ poate fi un șlefuitor cu un disc diamantat, apoi are nevoie și de dispozitive adecvate, cum ar fi protecția mâinilor și a feței.
 • Pentru ca zidaria să fie uniformă și să nu fie privită sub influența legilor elementare ale fizicii, în procesul de construire a zidurilor este necesar să se folosească nivel, plumb și cablu de încredere.
 • Malaxor de beton va întinde prospețimea soluției în timp, dar poate fi o achiziție scumpă dacă nu intenționați să vă angajați în construcție în mod regulat.
 • Colțuri și bare transversale vor fi ajutători buni în ceea ce privește complicarea geometriei zidăriei, atunci când nu se ridică nici un singur perete fără bibelouri, ci o structură complexă cu colțuri, precum și deschideri de ferestre și uși.

Sisteme și tipuri de cusut

Deși cărămizile au aproximativ aceeași dimensiune,acestea sunt întotdeauna așezate cu o anumită suprapunere pe rândul următor - acest lucru se numește bandajare și contribuie la formarea unui perete complet în locul unui set de coloane de cărămidă interconectate numai cu mortar. Există destul de multe moduri de organizare a dressingului, dar trei dintre ele sunt cele mai populare astăzi.

 • Metoda lanțului, cunoscută și ca un singur rând, este probabil cea mai de succes, deoarece este atât simplă, cât și foarte fiabilă. Ideea este ca rândurile individuale orizontale să fie așezate și îndoite, și lingura și, de obicei, prin una - se obține un fel de "împletire". Rezultatul pe partea din față este destul de frumos, deoarece finisajul exterior este opțional. Pentru proiectarea corectă a colțurilor și a oricăror alte tăieturi, veți avea nevoie de bucăți într-un sfert, trei sferturi și o jumătate de cărămidă, deoarece fără a le finaliza peretele în locul potrivit cu o tăiere competentă va fi problematică. Este mai bine să nu faceți această tăietură - există producători care produc blocuri de dimensiuni adecvate.
 • Îmbrăcăminte de lanț în special relevante la intersecția a două pereți.Fiecare al doilea rând în acest caz este parțial încorporat într-un alt perete, datorită căruia cele două laturi ale clădirii sunt caracterizate de integritate și fiecare dintre ele se sprijină pe următoarea. Aceasta adaugă rezistență clădirii și mărește durabilitatea acesteia.
 • bandajarea cu mai multe straturi se află în tehnica de așezare, în care lingurile și rândurile ciocănite nu merg prin una, ci în orice altă ordine și într-un număr inegal - rândurile uneia dintre specii vor fi mult mai mult decât cealaltă. În același timp, o ușoară deplasare a următorului rând în raport cu cea similară este întotdeauna păstrată.

Un bun exemplu al modului în care sistemele complexe de îmbrăcăminte măresc puterea unei clădiri sunt unele dintre clădirile vechi care se găsesc în întreaga lume. În vremurile străvechi, soluția nu era cunoscută multor națiuni, mai mult, este considerată drept mai puțin fiabilă decât o cărămidă, totuși, zidăria fără sudură, cu ligaturarea competentă uneori chiar se ridică la câteva milenii și nu este afectată în mod special.

Reguli și opțiuni de aspect

Aspectul corect presupune în mod necesar o anumită deplasare a rândului următor față de cel precedent.Dacă pentru pereți, care în viitor implică și o finisare estetică, aspectul nu contează prea mult, în unele cazuri clientul poate cere să se stabilească un model specific sau chiar un model de cărămidă, fund sau lingură desfăcute într-o anumită ordine - atunci designul suplimentar nu mai este va avea nevoie. Prin urmare, aspectul este util pentru puterea clădirii și pentru atractivitatea acesteia.

Din nou, puteți veni cu multe machete, chiar și cu contururi destul de recunoscute, dar Astăzi, șase scheme care se caracterizează prin simplitate relativă sunt foarte populare.

 • "Track" - Cea mai simplă schemă pe care copiii o învață în timp ce se joacă cu designerul. Așezați o cărămidă pe cealaltă este exact jumătate din lungimea sa, făcând un model neted și simplu. În consecință, piesele sunt mai mici decât o jumătate de cărămidă, în acest caz nu sunt necesare.
 • Blocarea layout-ului implică o alternare deliberată de cărămizi și jumătăți întregi în același rând, dar nu neapărat prin una. Decalajul de aici este, de obicei, relativ mic, deoarece zidul pare ca zigzaguri netede și verticale de aceeași formă.
 • Modelul încrucișat se bazează și pe alternanța cărămizilor și a jumătăților întregi, dar punctul este că rândurile orizontale trec printr-una, arătând ca lingura și butucul (acestea pot fi așezate simplu din jumătăți, dacă peretele este subțire). Esteticismul calculului constă în faptul că jumătate din întreaga cărămidă este așezată pe partea superioară a cărămizii întregi, datorită căreia se obține un model caracteristic încrucișat.
 • În modelul Brandenburg În fiecare rând orizontal, calculul se efectuează în conformitate cu principiul "în spatele a două cărămizi întregi, al treilea este jumătate". Deplasarea se face în așa fel încât mijlocul acestei jumătăți să fie situat exact sub (și deasupra) cusătura verticală dintre două blocuri întregi.
 • Gotică zidărie Aceasta face posibilă utilizarea unor blocuri alternante în mod constant de diferite lungimi, dar trebuie să fie urmărit un anumit model datorită deplasării uniforme a rândurilor identice.
 • Layout "sălbatic" necesită respectarea unei singure reguli - cărămizi de diferite lungimi sunt aranjate haotic, nu trebuie neapărat să se uite prin logică.

Greșeli comune

Costurile imense de construcție nu vor fi plătite deloc dacă proprietarul însuși nu este foarte bine familiarizat cu tehnicile de zidărie sau a angajat interpreți care nu doresc să facă treaba eficient. Există o mulțime de greșeli care strică rezultatul final, pentru că, cu siguranță, trebuie menționate.

 • Atitudinea lipsită de griji față de muncă este inacceptabilă. Zidaria, ca și cusăturile, trebuie să fie strict plată, aceasta din urmă trebuie umplută cu o soluție în aceeași cantitate. Dacă acest lucru nu se face, vor exista lacune în perete care nu contribuie la economisirea de căldură, iar uzura peretelui va accelera probabil.
 • Nu este de dorit să așezăm cărămizi oblic, iar dacă se face acest lucru, atunci cel puțin nu ar trebui să existe goluri semnificative care să fie umplute numai cu mortar - cărămida ar trebui să se întindă întotdeauna pe o altă cărămidă sau pe piesa ei. O astfel de eroare este adesea făcută cu un acoperiș înclinat, iar rezultatul probabil este o prăbușire a întregii structuri, deoarece soluția este mult mai rea decât o cărămidă rezistând la comprimare, iar blocurile nu se îndoiesc de un suport inexistent.
 • O cărămidă de calitate slabă, cu o cantitate mare de var, este supusă unei finisări obligatorii, altfel în vreme umedă va cădea treptat din blocuri, creând goluri și amenințând prăbușirea clădirii.
 • Pereții prea subțiri sau neglijarea creării unui spațiu de ventilație între izolație și mila cu care se confruntă au ca rezultat condensul care se poate acumula în interiorul peretelui, care îngheață în timpul iernii.După cum știți, apa se extinde când îngheață și necesită un volum mai mare, care poate sparge peretele.
 • Utilizarea cărămizilor goale se presupune exclusiv în perete, iar găurile din acesta nu trebuie să fie vizibile din exterior. Chiar dacă acestea sunt apoi sigilate cu o soluție, încă nu va salva camera de la pierderi semnificative de căldură prin aceste găuri. În plus, umiditatea, ajungând aici, poate îngheța cu toate consecințele descrise mai sus.
 • Deasupra oricărui orificiu din perete trebuie să fie instalate niște fonte solide solide capabile să susțină greutatea întregii cărămizi de deasupra lor. O astfel de construcție ar trebui să meargă adânc pentru un bun 15-25 cm în perete de pe fiecare parte a deschiderii, altfel colapsul ei este doar o chestiune de timp. Lățimea încorporării pe ambele părți ar trebui să fie aceeași. Este inacceptabil să ne bazăm pe faptul că o mai mare indentare, pe de o parte, elimină inadecvarea pe cealaltă.

Sfaturi pentru construcții

Maeștrii calificați aproape întotdeauna pot oferi câteva sfaturi utile pentru începători, fără de care ar face cu siguranță una dintre greșelile comune. De exemplu, punctul fundamental este calculul corect al fundației, ținând cont de hidrogeologia teritoriului selectat.Ar trebui să se înțeleagă unde se află apele subterane, cât de mult, cât de multe precipitații obișnuite influențează cantitatea lor, dacă solul este la fel de stabil în viitorul casă în timpul anului. Dacă acest lucru nu este luat în considerare, chiar și o fundație corect calculată, care se presupune că are o forță suficientă, poate "pluti", mai ales dacă este și din cărămidă și are o rezistență limitată la încovoiere. Într-o astfel de situație, contribuie doar la întinderea pereților de deasupra lui și la îndoirea blocurilor individuale, deoarece fisurile din pereți vor apărea prea repede și clădirea nu va supraviețui mult timp, reprezentând o adevărată amenințare pentru locuitorii săi.

Un punct separat este încălzirea pereților exteriori ai casei sau căptușirea peretelui principal cu materialele pentru fațadă. Mulți nou-veniți nu iau în considerare faptul că este nevoie să lase un mic decalaj între aceste două straturi, deoarece atunci când temperatura scade, va exista întotdeauna condens care poate distruge structura. Dacă umiditatea intră în interior, poate pătrunde și o ciupercă, care în timp distruge structura materialelor de construcție și crește uzura în casă.

Pentru a evita astfel de fenomene, este necesar să se organizeze în mod corespunzător ventilarea spațiului între pereți, pentru care sunt utilizate cutii speciale de ventilație. Un astfel de dispozitiv este fabricat din materiale foarte durabile, care pot transfera în mod normal orice umiditate și căderi de temperatură fără deformare. Datorită acestora, termoreglarea în interiorul peretelui apare în mod natural, iar umiditatea excesivă devine o cale de ieșire, prin urmare nu se acumulează în interior și nu distruge structura atât de mult.

Cum să faci o zidărie cu mâinile tale, vezi următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor