Caracteristici cărămizi și recomandări pentru alegerea lor

 Caracteristici cărămizi și recomandări pentru alegerea lor

Mulți oameni cred că timpul de sobe și seminee a trecut. Cu toate acestea, chiar și astăzi, unele case rurale sunt încălzite de sobe, iar semineele sunt un atribut al locuințelor de lux.

Pentru a împiedica crăparea cuptorului în timpul funcționării, acesta trebuie așezat dintr-un material refractar special. Cărămida rezistentă la căldură este diferită de rezistența obișnuită la temperaturi ridicate, păstrează căldura pentru o lungă perioadă de timp și o dă mediului înconjurător pentru o perioadă lungă de timp.

Caracteristici speciale

Cărămizile din cărămidă pot fi diferite:

 • cuarțîn care se adaugă nisip;
 • argilă refractară - este constituită din lut refractar;
 • principalul - are o compoziție de calcar-calcine;
 • carbon - este fabricat din grafit și cocs.

Fiecare dintre ele este proiectat pentru scopuri diferite. De exemplu, materialele carbonice plasează cuptoare de furnal la fabricile de oțel.

Cea mai obișnuită persoană din industrie și din industrie a primit cărămizi de foc. Aceasta este o piatră solidă, care este compusă din argilă refractară, de 70%, rezistentă la căldură. Acest material se acumulează bine și dă căldură mult timp. Aerul, încălzit cu ajutorul cărămizilor din aluminiu, este considerat de cunoscători ai unui stil de viață sănătos curativ.

Cărămizi de cărămidă în mod constant în contact cu foc deschis, menținând o temperatură mult mai mare decât 1 mii de grade. Rezistența la căldură crescută îi permite să se încălzească și să se răcească de nenumărate ori, fără a se prăbuși și fără a-și schimba aspectul. Este o cărămidă de șamotă implicată în crearea focarului (incendiu), iar în jurul șemineului puteți așeza o piatră ceramică sau orice altul care arată mai atractiv.

În plus față de sobe și seminee, cărămizi rezistente la căldură sunt folosite pentru a crea coșuri de fum, cuptoare cazane de combustibil solid, pentru construcția de grătare staționare și grătare.

caracteristicile

Pentru a afla caracteristicile cărămizii din cuptor, ar trebui să examinați cu atenție etichetarea acesteia. Prima literă indică tipul de produs, de exemplu W - chamotte. A doua literă indică gradul de refracție, de exemplu, A - 1400 de grade, B - 1350 de grade. Dimensiunile produsului sunt marcate în următoarele figuri. Literele finale indică abrevierea producătorului.

Dimensiune, greutate

Cărămida cuptorului se întâmplă standard, dublu și una și jumătate. Dimensiunea standardului (ShB-5) este de 23x11.4x6.5 cm, iar cea mai mare (ShB-8) este de 25x12.4x6.5 cm. caramida marca ShB-5 - 3,5 kg. Patru kilograme cântăresc o marcă de cărămidă ShB-8.

formă

În plus față de forma tradițională dreptunghiulară, producătorii produc cărămizi trapezoidale, în formă de pană și arcuite. O varietate de specii îi ajută să o folosească în locuri nestandardizate.

Porozitate și putere

Porozitatea pietrei afectează transferul de căldură. Acest material este mai puțin durabil, dar se încălzește ușor și pentru o lungă perioadă de timp dă căldură în spațiu. Cu cât cărămica este mai densă, cu atât este mai rezistentă la căldură și mai grea, cu atât este mai greu să o încălziți.

Indicatorii de densitate corespund numerelor 100, 150, 200, 250, 500. Alegerea unui material cu cele mai înalte valori pentru cuptorul nostru, ne condamnăm pentru o încălzire lungă și dureroasă. Densitatea optimă este de 250, adică 1800 kg / m.

Rezistența la îngheț

Astfel de marcare face posibilă înțelegerea cât de mult un material este capabil să absoarbă și să elibereze umezeala. Atunci când alegeți o cărămidă pentru un coș de fum, trebuie să acordați atenție numai produselor rezistente la îngheț.

Se poate concluziona că caramida cuptorului are următoarele caracteristici:

 • nu este prea mare și nu are o încărcătură semnificativă asupra fundației;
 • marja de siguranță optimă - 1800 kg / m;
 • zidăria poate acumula căldură și o poate partaja cu spațiul din jur pentru o perioadă lungă de timp;
 • materialul de construcție are o bună aderență la mortar, ceea ce duce la economii de ciment și nu creează probleme în timpul instalării;
 • gradul ridicat de refracție face posibilă rezistența la temperaturi de până la o jumătate de mie și jumătate;
 • Caramida este puternică și durabilă: calitatea impecabilă nu este afectată de numeroasele încălziri și răciri.

Aspectele negative includ costul ridicat al produsului și capacitatea de a atrage umezeală.

specie

Piața construcțiilor este bogată în soiuri de cărămizi refractare. Ele se disting prin puterea, densitatea, rezistența la căldură și alte caracteristici. Fiecare dintre ele este proiectat pentru scopuri specifice.Opțiunile cele mai rezistente la căldură sunt potrivite pentru cutia de foc - ele rezistă cu ușurință la contactul direct cu focul.

Pentru coșuri de fum alegeți marca de piatră rezistente la îngheț, pentru căptușeală - cărămidă frontală cuptor.

argilă refractară

Cel mai utilizat tip de material de cuptor este o cărămidă solidă din argilă de șamotă. Este popular deoarece este universal: acesta poate fi folosit pentru a așeza complet soba - de la focul de incendiu la coșul de fum. Caracteristicile sale permit rezistenta la contactul prelungit cu focul "viu". O varietate de forme de cărămidă de sticlă facilitează lucrările de construcție. Pentru a da o porozitate mai mare, oxidul de aluminiu este adăugat la structura produsului - aceasta permite materialului să se acumuleze și să elibereze căldură.

  Cărămida din cărămidă se descurcă perfect cu sarcinile sale, dar dacă este executată prost, atunci puteți uita toate caracteristicile sale pozitive. Pentru a verifica calitatea pietrei, ar trebui să acordați atenție anumitor factori.

  • Cărămida ar trebui să aibă o nuanță galbenă, similară cu paie, - culoarea albă indică o ardere insuficientă. Acest material nu are puterea necesară și nu este capabil să colecteze căldură.
  • Piatra arsă va fi acoperită cu un strat de sticlă și nici nu va bate bine. Nu este ușor să asamblați un șemineu din astfel de materiale - soluția nu se oprește.
  • Dacă bateți pe o cărămidă cu ceva solid, aceasta va "răspunde" cu un sunet metalic - aceasta înseamnă că calitatea produsului este în regulă.
  • Puteți încerca să spargeți produsul - o adevărată cărămidă de înaltă calitate nu va praful și se va sfărâma cu mizerie: fragmentele sale vor fi mari și curate.

  ceramică

  Caramida ceramică din lut roșu este produsă prin ardere. lui utilizate în locurile exterioare ale șemineului, care nu intră în contact cu focul deschis. Produsul chamot este inferior în multe privințe.

  Dar există puncte pozitive: este ușor de manevrat, pentru că literalmente cu un ciocan îl puteți reduce la volumele necesare.

  Dimensiune piatră - 25x12x6,5 cm, rezistență la foc - 1200 grade. Bazându-se pe moștenirea trecutului, industria produce produse în cea mai mare parte roșu. Dar, recent, datorită aditivilor pigmentari, cărămizile ceramice galbene și albe pot fi găsite în vânzare.

  cuarț

  Această opțiune este realizată din nisip quartz și fireclay prin ardere.Acest tip de cărămidă este, de asemenea, inferior șamotului, dar produsul arată mult mai plăcut. Se folosește pentru așezarea cuptorului în locuri asociate cu structuri metalice..

  caramida de siliciu nu poate tolera reacție alcalină, cu toate acestea, nu este folosit pentru fundația cuptorului, unde var poate fi activat. Contactul direct cu flacăra este, de asemenea, nedorit.

  Piatra din cuarț sa dovedit a fi în construcția de hornuri. Are dimensiuni - 25x12x6,5 cm și refractare - până la 1200 de grade.

  Cuptor cu cărămidă

  Este un fel de produs cu cuarț și folosit pentru căptușeala seminee, sobe, gratare staționare și grătar. Are forme geometrice clare și o paletă diversă de culori.

  cărbunos

  Acest tip de piatră este realizat prin presarea grafitului sau a cocsului. ea necesare pentru a face furnale la fabricile de oțel.

  Principalul

  Este compus din amestec de magnezie și var. Folosit direct în industrie.

  Ce este mai bine să alegi?

  Alegerea șamotă, trebuie să știți de ce este nevoie: de a construi un cuptor in casa sau bai dvs., pentru instalarea de conducte sau cuptoare.Varietatea materialului achiziționat depinde de scopul său.

  Pentru dispozitivul intern al cuptorului și locurile care intră în contact cu focul, este aleasă o piatră cu indicatoare rezistente la foc. Cu toate acestea, trebuie să fie poros pentru a acumula căldură și a încălzi încăperi pentru o perioadă lungă de timp.

  Caramida exterioară cu care se confruntă, pe de altă parte, nu ar trebui încălzită. Sarcina lui este să aibă un aspect frumos.

  Făcând un șemineu cu piatră, este ușor să alegeți o culoare care se potrivește cu interiorul. Industria reprezintă o gamă largă de nuanțe: de la alb la maro.

  În etapa următoare de a alege un material de construcție, ar trebui să acordați atenție punctelor descrise mai jos.

  • Este imperativ să verificați etichetarea și să aflați ce fel de lucru este destinat materialului. Există produse rezistente la îngheț, cu porozitate crescută sau refractare. Pentru a pune cuptor în compoziția produsului trebuie să fie cel puțin 25% din aluminiu, iar indicele de refracție - 1700 de grade. Există tipuri universale de cărămizi corporale, de exemplu, M200, care pot fi utilizate pentru încălzire, structuri de susținere și placare.
  • Este necesar să verificați materialul pentru defecte: nu ar trebui să existe chipsuri, dents, deformări.Fiecare cărămidă trebuie să aibă o formă geometrică clară.
  • Trebuie acordată atenție uniformității structurii - culoarea uniformă indică o calitate bună. Cu ajutorul culorii, puteți înțelege ce caramida este în fața noastră: nearsă (lumină) sau arsă (cu sclipici). O astfel de căsătorie pentru a pune cuptorul nu este potrivită.
  • Este de dorit să se ia toate cărămizile din construcție dintr-un lot. Dacă trebuie să cumperi mai mult, atunci nu poți obține o potrivire perfectă.
  • Produsul este verificat de sunet - o piatră bună trebuie să se audă când este lovită.

  Alegerea cărămizilor este mai bine să aveți o idee despre acele produse care nu pot fi utilizate absolut pentru aragaz, șemineu, grătar fix și orice structură asociată cu foc deschis.

  Acestea includ:

  • piatra goala - nu are o densitate suficienta;
  • brută - se poate înmuia în contact cu soluția sau într-o încăpere umedă;
  • caramida silicată nu are o rezistență la căldură suficientă;
  • nu aplică metoda piatră, realizată prin alunecare.

  Alegerea materialului de construcție ar trebui luată în serios - atunci șemineul se va încălzi cu adevărat fără a-și pierde aspectul atractiv de mai mulți ani.

  Ce să taie?

  Dacă în timpul instalării cuptorului trebuie să tăiați o cărămidă cel mai bine de a utiliza mașini industriale de tăiat piatră. Dar din moment ce acasă o astfel de sarcină este imposibilă, Puteți apela la bulgara obișnuită. Pentru discuri cu discuri abrazive sau diamantate (care vor dura mai mult).

  Înainte de a lucra cu o piatră, ar trebui să faceți o marcare cu un creion. Taierea cărămizilor în două moduri: uscat și umed. Lucrand cu material uscat, trebuie sa fiti pregatiti pentru o cantitate mare de praf si pre-stocati un aparat respirator si ochelari de protectie.

  Un proces de tăiere mai piatră mai curat are loc dacă preamestecați materialul de construcție în apă rece timp de o jumătate de oră. Caramida va deveni mai moale, pliabilă și nu va deranja praful.

  Comentarii despre cuptoare

  Recenzii și sfaturi de specialitate cu privire la caracteristicile tehnice ale materialului. Dacă soba este îndoită conform regulilor, se utilizează o cărămidă de înaltă calitate, care nu va crea probleme nici în viitorul îndepărtat.

  Limita de temperatură

  Sobele sfătuiesc toate materialele pentru sobe și seminee să aleagă rezistența la căldură, indiferent de locul de utilizare:

  • pentru dispozitivul de incendiu - 1800 de grade;
  • pentru pereții interiori - 700-1200 de grade;
  • pentru coșuri și coșuri de fum - 700 de grade;
  • pentru față - 700 de grade.

  Conductivitate termică

  O cărămidă cu cuptor complet are o densitate mai mare și conductivitate termică, dar pentru fiecare tip există indicatori diferiți în condiții normale (15-25 grade):

  • carbonat de magneziu - 4,7-5,1 W / (m * grade) cu o densitate de 2600-3200 kg / m³;
  • carborundum - 11-18 W / (m * grindină) cu o densitate de 1000-1300 kg / m³;
  • argilă refractară - 0,85 W / (m * grad) cu o densitate de 1850 kg / m³.

  Experții recomandă alegerea conductivității termice scăzute - aceasta va oferi o oportunitate de a proteja materialele adiacente structurii de căldură. Cărămida din cărămidă este capabilă să rețină căldură, dar în același timp conductivitatea termică este destul de scăzută. Acest material are cele mai pozitive recenzii.

  Rezistență la mediul agresiv

  Potrivit recenziilor opritoarelor, se poate concluziona că cărămida de sticlă reacționează prost în mediul acid, deci nu ar trebui să o utilizați acolo unde există o amenințare de contact cu acidul. Cărămizile din cuarț suferă de reacții alcaline - nu se utilizează în locuri unde este planificată funcționarea cu var.

  Absorbția apei

  Potrivit experților, efectul de suflare a cărămizii este destul de mare.În timpul prăjirii, se formează pori în piatră care sunt capabili să primească umezeală din mediul extern. Dacă materialul de construcție este lăsat în aer liber, sub zăpadă sau ploaie, acesta poate câștiga 30% din greutatea inițială. Prin urmare, ar trebui să acordați atenție locului de depozitare a cărămizilor și să excludeți contactul cu un mediu umed.

  Informațiile despre caramida cuptorului nu vor face o greșeală în alegerea unui material de construcție. Dar, chiar și cu alfabetizarea teoretică și studiul complet al temei, este mai bine să încredințezi constructorului cuptorului însuși unui profesionist. Greșelile din această chestiune pot costa sănătatea și viața gospodăriei.

  Veți găsi mai multe sfaturi despre alegerea cărămizilor pentru sobă în videoclipul de mai jos.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor