Cărămidă roșie solidă: caracteristici, tipuri și dimensiuni

Caramida roșie solidă este considerată una dintre cele mai populare materiale de construcție. Este utilizat pe scară largă în construcția de pereți portanți și fundații, pentru construcția de sobe și seminee, precum și pentru trotuare și trotuare.

Specificații tehnice

Caramida roșie solidă este un tip de cărămidă ceramică și are proprietăți de înaltă performanță. Materialul este utilizat în construcția obiectelor, ale căror pereți vor fi supuși greutăților periodice, periodice, șocurilor și încărcăturilor mecanice. Produsele solide sunt adesea folosite pentru construcția de coloane, structuri arcuite și stâlpi. Capacitatea unui material de a rezista la sarcini grele se datorează rezistenței ridicate a compoziției de argilă din care este fabricată.

Fiecare tip de cărămidă solidă beneficiază de un anumit indice de rezistență, care facilitează foarte mult alegerea materialului dorit. Indexul este alcătuit din două caractere, primul dintre acestea fiind notat cu litera M, iar al doilea are o expresie numerică și arată gradul de rezistență al materialului.

Astfel, cărămida M-300 are cea mai bună durabilitate, este folosită pentru pavarea drumurilor și trotuarelor, precum și pentru montarea coloanelor și fundației, în timp ce cărămizile cu indicii M-100 și M-125 sunt potrivite pentru construirea pereților.

Rezistența unui material este influențată în mare măsură de densitatea sa, ceea ce indică cât masa unei substanțe este conținută într-un metru cub. Densitatea este invers proporțională cu porozitatea și este considerată principala caracteristică a conductivității termice a materialului. Densitatea medie a cărămizilor roșii solide este de 1600-1900 kg / m3, în timp ce porozitatea variază în valori de 6-8%.

Porozitatea este, de asemenea, un indicator important de performanță și afectează conductivitatea termică și rezistența la îngheț. Acesta este măsurat în procente și caracterizează nivelul de plenitudine al corpului de cărămidă cu pori. Numărul de pori depinde complet de scopul materialului și de tehnologia sa de fabricație.Deci, pentru a crește porozitatea, paiele, turba sau rumegușul sunt adăugate la lut, pe scurt, toate materialele care, atunci când sunt arse în cuptor, lasă mici cavități umplut cu aer în loc de ele însele.

În ceea ce privește conductivitatea termică, valorile sale pentru modelele corporale sunt destul de mari. Acest lucru impune anumite restricții privind construcția materialului integral al clădirilor rezidențiale și necesită adoptarea de măsuri suplimentare pentru izolarea fațadelor. Astfel, indicele de conductivitate termică a produselor corporale este de numai 0,7, ceea ce se explică prin porozitatea scăzută a materialului și absența unui spațiu de aer în interiorul cărămizii.

Acest lucru facilitează îndepărtarea netedă a căldurii din cameră, rezultând o cantitate semnificativă de fonduri necesare încălzirii acesteia. Prin urmare, atunci când ridicați zidurile caroiajului roșu, acest moment trebuie luat în considerare.

Materialele ceramice solide sunt utilizate pe scară largă în construcția de structuri care sunt supuse unor cerințe sporite de siguranță împotriva incendiilor. Acest lucru se datorează rezistenței ridicate la foc a materialului și capacitatea unor modificări ale acestuia de a rezista la temperaturi de până la 1600 de grade.Un caz este vorba despre modelele izolațiile sunt utilizate pentru fabricarea de lut refractar special cu ardere cu temperatură ridicată din fabrică.

Un indicator la fel de important este rezistența la îngheț a materialului.Ceea ce este de asemenea indicat pe etichetă și notat cu simbolul F (n), unde n - numărul de cicluri de îngheț-dezgheț, care poate rezista produsul. Brick F75 are un indice care îi permite să servească de până la 75 de ani, păstrând în același timp performanțele lor de bază și fără a fi supuse la deformare. Datorită duratei lungi de viață a materialului este adesea folosit pentru construirea de garduri, chioscuri în aer liber și scări în aer liber.

Absorbția de apă are, de asemenea, o mare influență asupra proprietăților de lucru ale materialului și indică capacitatea sa de a absorbi și de a reține umezeala. Higroscopicitate cărămidă este determinată empiric în timpul testului de testare a probei, în care o cărămidă uscată se cântărește inițial și apoi plasate în apă timp de 38 de ore. Apoi, produsul este scos din recipient și cântărit din nou.

Diferența de greutate dintre cărămizile uscate și umede va fi cantitatea de umiditate pe care a hrănit-o.În plus, aceste grame sunt transformate într-un procent din masa totală a produsului și se obține coeficientul de absorbție a apei. În conformitate cu normele standardului de stat, ponderea umezelii în raport cu greutatea totală a cărămizii solide uscate nu trebuie să depășească 8%.

Avantaje și dezavantaje

Cererea mare și utilizarea pe scară largă a cărămizilor roșii explicată de o serie de avantaje importante ale acestui material de construcție.

  • Datorită designului său monolit, cărămida are o rezistență ridicată la compresiune și îndoire și poate fi folosită pe cele mai importante locuri de construcție.
  • Rezistență ridicată la îngheț datorită numărului mic de pori și, prin urmare, a hiproscopicității scăzute a materialului. Această proprietate vă permite să utilizați materialul în construcția de structuri stradale și mici forme arhitecturale.
  • Designul ondulat al unor modele permite utilizarea cărămizilor ca o căptușeală prefinisată: suprafața cu nervuri asigură aderența ridicată la amestecurile de ipsos și nu necesită instalarea de accesorii, cum ar fi ghearele sau plasele.
  • Stabilitatea termică ridicată și rezistența la foc au făcut ca piatra ceramică să fie principala sursă de materiale pentru sobe, seminee din lemn și tevi de fum.
  • Caramida roșie este absolut sigură pentru sănătatea umană, datorită naturii naturale a materiilor prime utilizate pentru fabricarea acesteia.
  • Durata de viață îndelungată vă permite să utilizați produse integrale pentru construcția de pereți și fundații ale clădirilor rezidențiale și clădirilor publice.
  • Datorită formei geometrice universale, cărămida roșie nu provoacă dificultăți în timpul depozitării și transportului și este, de asemenea, destul de ușoară în a fi așezată.

Ca orice material de construcții, cărămida roșie are o serie de dezavantaje. Printre minusuri se remarcă un cost mai ridicat, comparativ cu modelele goale, care se explică prin necesitatea utilizării mai multor luturi pentru producerea unui specimen condițional, precum și a proprietăților reduse de căldură a materialului.

În plus, specimenele din diferite loturi pot diferi ușor în culori, deci atunci când achiziționați mai multe palete simultan, este mai bine să cumpărați materiale din aceeași serie și într-un singur loc. Dezavantajele includ, de asemenea, o mare greutate de produse.Acest lucru necesită o abordare mai atentă la alegerea transportului în timpul transportului materialului, precum și luarea în considerare a condițiilor de depozitare și a capacității de ridicare a macaralei.

specie

Clasificarea cărămizii roșii este un număr de semne, principala din care este scopul materialului. Conform acestui criteriu, modelele ceramice sunt împărțite în mai multe tipuri.

Caramida comună

Este cel mai popular și mai căutat și este utilizat pentru construcția fundației, a pereților portanți și a pereților despărțitori interiori. Materia primă pentru cărămidă este lutul roșu obișnuit, iar producția sa se realizează în două moduri.

  • Primul este numit metoda de presare semi-uscată și constă în formarea de spații de lut cu umiditate scăzută. Compresia are loc sub presiune foarte mare, astfel încât materiile prime arse se confruntă destul de repede, iar producția este material dens și dur.
  • A doua metodă se numește metoda de formare a materialului plastic și constă în prelucrarea materiei prime prin intermediul unei prese cu bandă, cu uscarea și arderea în continuare a semifabricatelor. Acesta este modul în care se fac cele mai multe modificări ale cărămizii roșii.

Caramida din cărămidă

Acesta poartă numele de refractar și este făcut din lut de șamotă. Ponderea sa în masa totală a produsului atinge 70%, ceea ce face ca materialul să fie practic invulnerabil în fața unui incendiu deschis și permite zidăriei să reziste impactului său timp de cinci ore. Pentru comparație, este de remarcat faptul că structurile din beton armat sunt capabile să reziste la o flacără timp de două ore, iar structurile din oțel - de la 30 de minute la o oră.

Fațărit de cărămidă

Are o suprafață netedă sau ondulată și se utilizează pe scară largă pentru finisarea fațadelor clădirilor și a interioarelor.

Cărămidă cărămidă

Este produsă în forme non-standard și este utilizată în construcția și decorarea unor forme arhitecturale mici, incluzând arcuri, coloane și stâlpi.

Caramida clinker

Este cel mai durabil tip și este utilizat pe scară largă pentru trotuare și trotuare. Clincherul se caracterizează printr-o durată lungă de viață, o rezistență ridicată, atingând indicele M1000 și o rezistență ridicată la îngheț, care permite materialului să reziste până la 100 de cicluri de îngheț.

În plus față de scopul funcțional, modelele ceramice cu caractere diferite diferă în mărime.În conformitate cu standardele acceptate GOST cărămizile în grosime sunt produse în versiune unică, una și jumătate și versiuni dublu. Cele mai obișnuite dimensiuni sunt simple (250x120x65 mm) și una și jumătate (250x120x88 mm). Dimensiunile duble ale cărămizilor ajung la 250x120x140 mm.

Cu toate acestea, în plus față de produsele cu dimensiuni standard, există adesea opțiuni cu dimensiuni neconvenționale. Printre acestea se numără blocurile euro cu dimensiunile de 250x85x65 mm, eșantioanele modulare cu dimensiunile de 288x138x65 mm, precum și modelele incomplete cu lungimea de 60, 120 și 180 mm și o înălțime de până la 65 mm. Cărămizi ale producătorilor străini au alte câteva dimensiuni, dintre care cele mai solicitate sunt 240x115x71 și 200x100x65 mm.

Cărămida roșie nu este cel mai ieftin material de construcție, deci selecția și achiziția sa ar trebui să fie abordată foarte atent și rezonabil.

În următorul videoclip veți găsi un film despre procesul tehnologic de producere a cărămizilor din lut.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor