Cum se calculează cantitatea de bloc de cioplită?

Constructorii novice se confruntă deseori cu problema calculului corect al cantității necesare de material. Pentru a nu fi confundat cu cifrele, este necesar să se țină seama de dimensiunile materialului și ale structurii viitoare, de materialul de tăiere necesar, de resturi și de alte caracteristici. Articolul nostru este dedicat subtilităților calculului unui astfel de material de construcție ca un bloc de ciment.

Argumente pro și contra ale materialului

Apariția blocurilor de ciment este direct legată de dorința umană naturală de a nu produce deșeuri. În URSS, în anii postbelici, producția sa dezvoltat într-un ritm rapid. Plantele metalurgice literalmente supraaglomerate cu munți de zgură. Apoi sa decis utilizarea acestor deșeuri pentru a crea materiale de construcție.

Zgura a servit ca umplutură pentru amestecul de ciment-nisip. Masa rezultată a fost turnată în "cărămizi" mari.Blocurile finisate erau prea grele - cântăreau 25-28 kg. Pentru a reduce greutatea, au făcut goluri. Piesele goale au fost ușor mai ușoare - de la 18 la 23 kg, cu dimensiuni standard.

Denumirea blocurilor de granule se utilizează astăzi, deși nu numai zgura, ci și alte componente sunt folosite ca umpluturi. În blocurile moderne, puteți găsi proiecții de granit sau dărâmături, pietriș de râu, spărturi de sticlă sau argilă expandată, masa vulcanică. Eliberarea blocurilor de granule este cel mai des angajată în afaceri mici. Întreprinderile private mici produc bușteni pe vibromachine, umplând mai multe forme cu amestec de ciment la o dată. După turnare și amortizare, "cărămizile" câștigă rezistență timp de cel puțin o lună.

Blocurile de zgură sunt dotate cu anumite avantaje și dezavantaje.

 • Avantajul unui bloc de materiale de construcție, în primul rând, este costul său scăzut. Acesta este motivul pentru care materialul este foarte solicitat.
 • Acest material de construcție are și alte caracteristici pozitive. De exemplu, blocurile nu își schimbă dimensiunile după ce au fost proiectate. Structura nu se va micșora, ceea ce înseamnă că calculul de proiectare nu va fi ajustat în timpul construcției.
 • Rezistența și duritatea "cărămizii mari" determină durata sa de viață. Acest lucru nu este mai puțin de 100 de ani! Durabilitatea nu este calculată, ci testată în timp. Există multe clădiri de la mijlocul secolului trecut, "stând ferm pe picioarele lor". Casele nu s-au ciocnit și s-au zdrobit, numai fațadele necesită redecorare.
 • Blocurile reacționează slab la ultraviolete și la căderi de temperatură. Materialul nu este comestibil pentru rozătoare și insecte.
 • Datorită dimensiunii mari, construcția are loc într-un ritm rapid. Cu mult mai puțin zidărie se utilizează pentru a construi blocuri decât, de exemplu, un zid de cărămidă cu dimensiuni similare.
 • În spatele unui perete al blocului de zgură se aude zgomotul zgomotos din stradă, deoarece este capabil să absoarbă sunete.
 • În cele din urmă, cu echipamente simple și dorințe, blocurile pot fi făcute acasă, ceea ce va face construcția și mai scumpă.

Dezavantajele unui material de construcție sunt nu mai puțin de merite.

Acestea includ următoarele caracteristici.

 • Aspect simplu.
 • Problema de fixare a pereților din cauza golurilor din corpul blocului.
 • Necesitatea căptușelii pentru a face structura atractivă și pentru a proteja materialul de construcție de expunerea la umiditate exterioară.
 • Fragilitatea.Dacă unitatea cade în timpul lucrului, în timpul transportului sau al încărcării, unitatea se poate rupe.
 • Conductibilitate termică ridicată. Fără izolație suplimentară, structura păstrează slab căldura.
 • Limite largi de toleranță. Dimensiunile pot diferi semnificativ de cele nominale.

dimensiuni

Dimensiunile blocurilor de granule depind direct de tipurile lor.

Blocurile de zgură standard sunt produse cu următorii parametri măsurați în milimetri:

 • lungime - 390;
 • lățime - 190;
 • înălțime - 188.

Din cauza diferenței mici dintre lățimea și înălțimea, cele două valori iau de multe ori aceeași egală cu 190 mm.

Dimensiuni similare au produse goale și corporale. Primul, ca și mai ușor, este folosit exclusiv pentru ziduri. Acesta din urmă poate servi ca materie primă, nu numai pentru pereții, ci și pentru fundații, coloane sau alte elemente structurale ale clădirilor, care reprezintă cea mai mare încărcătură.

Semi-blocurile de zgură sunt întotdeauna goale. Dimensiunile generale pot diferi numai în funcție de grosime (lățime). Lungimea este constantă și rămâne egală cu 390 mm, înălțimea - 188 mm.

jumătăți bloc Thicker să aibă o lățime de 120 mm și mai fin - doar 90 mm. Acestea din urmă sunt denumite uneori blocuri de zgură longitudinală.Domeniul de aplicare al semi-blocurilor este pereții interiori, partiții.

Disponibil în familia de zgură "gigant" - un bloc construit, mărit în dimensiune. Dimensiunile sale sunt de 410x215x190 milimetri.

calcul

Pentru construirea oricărui obiect (acasă, garaj sau altă structură auxiliară) este nevoie de informații privind numărul de blocuri de pământ. Excesul de material de construcție este inutil, iar o deficiență poate duce la perioade de nefuncționare și la costuri suplimentare pentru încărcarea, transportul și descărcarea blocului de usturoi. În plus, loturile diferite de la același producător pot diferi ușor. Ce să spun despre cumpărarea blocurilor care lipsesc de la un alt furnizor!

Problemele legate de construcția clădirii din cauza lipsei de material de bază nu sunt garantate, dacă pre-efectuați calculul nevoii de pietre de zgură cu o precizie maximă Desigur, va trebui să cumperi mai mult. În primul rând, pentru că are întotdeauna nevoie de un stoc. Și în al doilea rând, blocurile nu se vând prin piesă. Producătorii le depozitează pe paleți și le fixează astfel încât, la livrarea către cumpărător, bunurile să nu se rupă și ar fi convenabil să le încărcați în transport.

Dacă este necesar, puteți achiziționa materialul și piesa.Cu toate acestea, lipsa de fixare fiabilă este plină de destrămare și chiar de distrugere completă. Pentru a calcula nevoia de blocuri, de exemplu, pentru o casă, trebuie să cunoașteți dimensiunile acestei clădiri.

În primul rând, trebuie să vă amintiți curriculum-ul școlii, mai precis, definiția zonelor și a volumelor. Sarcina este simplă, accesibilă tuturor și nu necesită cunoștințe tehnice.

Numărul de blocuri de granule necesare poate fi calculat în două moduri.

 • Volum. Se determină volumul pereților clădirii, se calculează numărul de cărămizi în 1 m3. Volumul clădirii în metri cubi este înmulțit cu numărul de blocuri dintr-un cub. Se dovedește cantitatea necesară de cărămizi de zgură pentru întreaga casă.
 • După zonă. Calculează suprafața pereților casei. Se constată numărul de blocuri pe 1 m2 de zidărie. Suprafața pereților casei este înmulțită cu numărul de bucăți de bloc de grosime pe un metru pătrat.

Dacă trebuie să numărați numărul de blocuri standard pe metru pătrat, sunt luate în considerare două dimensiuni: lungimea (390 mm) și înălțimea (188 mm). Traducem ambele valori în metri și se înmulțesc împreună: 0,39 mx 0,188 m = 0,07332 m2. Acum vom afla: câte blocuri de cioplit cad pe fiecare metru pătrat. Pentru aceasta, 1 m2 este împărțit la 0.07332 m2. 1 m2 / 0,07332 m2 = 13,6 bucăți.

Calcule similare sunt efectuate pentru a determina cantitatea de material de constructie dintr-un cub. Doar aici sunt implicate toate dimensiunile blocurilor - lungime, lățime și înălțime. Se calculează volumul unui bloc de ciment, dat fiind dimensiunile sale nu în milimetri, ci în metri. Obținem: 0,39 mx 0,188 mx 0,190 m = 0,0139308 m3. Numărul de cărămizi în 1 cub: 1 m3 / 0,0139308 m3 = 71,78 bucăți.

Acum trebuie să găsiți volumul sau suprafața tuturor zidurilor casei. La calcularea acestor parametri, este important să nu uitați să țineți cont de toate deschiderile, inclusiv ușa și fereastra. Prin urmare, fiecare construcție este precedată de dezvoltarea unui proiect sau cel puțin un plan detaliat cu uși, ferestre, deschideri pentru realizarea diferitelor comunicații inginerice.

Luați în considerare calculul necesității metodei "volum" la domiciliu.

 • Să presupunem că o casă este planificată să fie construită pătrată, cu o lungime de fiecare perete de 10 metri. Înălțimea unei clădiri cu un singur etaj este de 3 metri. Grosimea pereților exteriori este grosimea unui bloc de grosime, adică 0,19 m.
 • Găsiți volumul tuturor zidurilor. Două pereți paraleli vor avea o lungime egală cu zece metri. Celelalte două vor fi mai scurte în funcție de grosimea zidurilor deja înregistrate: 10 m - 0,19 m - 0,19 m = 9,62 m. Volumul primilor doi pereți: 2 (numărul pereților) x 10 m (lungimea peretelui) x 3 m x 0,19 m (grosimea peretelui) = 11,4 m3.
 • Să calculăm volumul a două pereți "scurtați": 2 (numărul pereților) x 9,62 m (lungimea peretelui) x 3 m (înălțimea peretelui) x 0,19 m (grosimea peretelui) = 10,96 m3.
 • Volumul total: 11,4 m3 + 10,96 m3 = 22,36 m3.
 • Să presupunem că casa are două intrări cu o înălțime de 2,1 m și o lățime de 1,2 m, precum și 5 ferestre cu dimensiunile de 1,2 mx 1,4 m. Trebuie să găsim volumul total al tuturor deschiderilor și să-l scădem de valoarea obținută anterior.

Volumul de usi: 2 buc. x 1,2 m x 2,1 m x 0,19 m = 0,9576 m3. Volumul deschiderilor pentru ferestre: 5 buc. x 1,2 m x 1,4 m x 0,19 m = 1,596 m3.

Volumul total al tuturor deschiderilor din pereți: 0,9576 m3 + 1,596 m3 = 2,55 m3 (rotunjit la două zecimale).

 • Prin scădere obținem volumul necesar de blocuri: 22,36 m3 - 2,55 m3 = 19,81 m3.
 • Se constată numărul de blocuri: 19,81 m3 x 71,78 buc. = 1422 buc. (rotunjit la valoarea intreg).
 • Având în vedere că pe paleta blocurilor standard sunt 60 de bucăți, puteți obține numărul de paleți: 1422 buc. / 60 buc. = 23 de paleți.

Același principiu este folosit pentru a calcula nevoia de materiale de construcție pentru pereții interiori. Cu alte dimensiuni, de exemplu, o grosime diferită a pereților, valorile calculate trebuie ajustate. Ar trebui să se înțeleagă că calculul oferă un număr aproximativ de blocuri de granule, fapt care aproape întotdeauna diferă de calcul într-o direcție sau alta, dar numai puțin.Calculul de mai sus se face fără a se ține seama de cusăturile, care au 8-10 mm și o marjă de aproximativ 10-15% din valoarea calculată.

Informațiile privind cantitatea de material necesar sunt utile pentru determinarea costurilor materiale de achiziție și construcție, precum și pentru alocarea teritoriului pentru depozitarea acestuia.

Cum se calculează numărul de blocuri în 1 m3, vezi videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor