Saman: caracteristică, producție și domeniu de aplicare

 Saman: caracteristică, producție și domeniu de aplicare

Durabilitatea clădirii depinde de toate materialele de construcție folosite, fără excepție, însă materialul de perete ar trebui ales cu cea mai mare atenție, deoarece chiar și cu un loc ideal pentru construcție, alegerea slabă a acestei componente va face decăderea clădirii destul de rapidă. Materialul pentru fabricarea pereților poate influența în mare măsură costul întregului proiect, în plus, acesta poate depinde de unele caracteristici de bază - de exemplu, conductivitatea termică a clădirii. Dacă vorbim despre clasici dovediți, atunci probabil că nu mai există material practic decât adobe.

trăsătură

Samana este o cărămidă de lut și paie cu adaos de apă, dar nu există proporții exacte, precum și un set complet de componente - compoziția unei pietre artificiale poate diferi semnificativ în funcție de caracteristicile care sunt necesare.

Principalul ingredient al oricărui adobe a fost și este argila, preferința fiind soiurile cu un conținut mediu de grăsime. Viscozitatea masei poate fi diferită, prin urmare, dacă este necesar, se adaugă o anumită cantitate de apă pentru a frămânța compoziția a fost mai ușoară. În mod tradițional, a fost folosit și un material de umplutură, care a mărit puterea lianei uscate, a fixat-o și a îmbunătățit oarecum conductivitatea termică. Din punct de vedere istoric, plantele fibroase și chiar gunoi de grajd au fost folosite ca o astfel de componentă, dar astăzi, ca atare, adesea folosesc paie sau pleavă fin tăiată.

Desigur, ingredientele de mai sus au fost toate limitate în trecut, iar astăzi, într-o epocă a tehnologiilor dezvoltate, Compoziția adobe poate conține aditivi diferiți care îmbunătățesc semnificativ anumite calități ale unei astfel de cărămizi:

 • piatra zdrobita, nisipul sau argila expandata pe jumatate cu argila permit uscarea materialelor de constructii pentru a evita contractiile puternice, pastrand dimensiunile si forma;
 • cazeină și adeziv de oase, precum și o pastă arhaică sau sticlă lichidă modernă, pot fi folosite în locul apei pentru a conferi blocuri de adobe fără formă de orice formă dorită fără a se răspândi;
 • var și ciment sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a elibera rapid umezeala în mediul înconjurător, deoarece acestea sunt adăugate la rețetă, astfel încât cărămizile sunt mult mai probabil să se usuce și să fie rezistente la umiditate;
 • celuloză fibroasă, paie tocată, așchii de lemn sau aceleași gunoi de grajd permit ca Saman să fie de asemenea relativ elastic, ceea ce mărește rezistența materialului la temperaturi extreme și comprimare sau întindere.

În plus, în unele cazuri, adăugați aditivi mai complexi de origine sintetică - în special, pentru a spori protecția materialului de construcție de efectele organismelor vii. Cu toate acestea, chiar și în forma clasică, adobe sa bucurat de un succes extraordinar de-a lungul a mii de ani.

Data exactă a descoperirii adobe este necunoscută, dar oamenii de știință spun că au fost construite case de acum șase mii de ani. În acele vremuri, aproape că era singura cale de ieșire pentru locuitorii din zonele de stepă și deșert, unde nu mai era niciodată întâlnit nici un lemn sau o piatră naturală mai tradițională.Așa cum se întâmplă în orice epocă și în orice stat, construirea unei case a fost, de asemenea, costisitoare, deoarece populația săracă nu avea de ales decât să se gândească la un mod de a construi ceea ce era sub picioarele ei și nu era deosebit de necesar. Egiptul antic este considerat locul de naștere al primului adobe și de acolo un astfel de material sa răspândit în multe regiuni cu condițiile climatice descrise.

Caramizile moderne adobe pot avea caracteristici diferite, care depind foarte mult de componentele lor constitutive și de proporțiile lor, dar în medie, ar trebui să obțineți ceva de genul:

 • densitate comparabilă cu caramida convențională - la nivelul de 1500-1900 kg pe metru cub;
 • conductivitatea termică depinde, în primul rând, de cantitatea de paie utilizată (cu atât mai mult cu cât pereții păstrează căldura), dar, în general, adobe conform acestui indicator sunt de două ori mai bune decât o cărămidă simplă - 0,1-0,4 W / (m * grindină);
 • în ceea ce privește rezistența la compresiune, blocurile de adobe seamănă foarte mult cu un bloc de beton spumos modern - în ambele cazuri acest indicator variază de la 10-50 kg / centimetru pătrat.

Punctele tari și punctele slabe

Pe de o parte, adobe a fost în jur de mii de ani.dar el nu numai că nu și-a pierdut relevanța, ci chiar și-l dobândise în regiunile în care lemnul domina în trecut ca material de construcție. Pe de altă parte, în ciuda tuturor îmbunătățirilor în ceea ce privește compoziția și caracteristicile, un astfel de bloc nu este considerat doar un lider pe piața materialelor de construcție, dar poate fi, de asemenea, respins în mod conștient ca opțiune în favoarea acestei sau alternativei. Toate acestea indică faptul că adobe are avantajele și dezavantajele sale, care ar trebui luate în considerare înainte de achiziționarea materialelor de construcție.

Proprietăți pozitive.

 • Saman a fost întotdeauna în categoria celor mai ieftine materiale de construcție, iar astăzi, chiar și cu aditivi diferiți, rămâne probabil cel mai accesibil. Mai mult decât atât, în multe cazuri, proprietarul poate chiar să o facă singur - nu este nevoie de atât de mulți bani ca de cunoașterea și aspirația simplă.
 • Potrivit principalelor caracteristici, adobe va satisface majoritatea potențialilor proprietari ai clădirii, deoarece nu numai că păstrează o căldură bună, dar are și proprietăți excelente de izolare fonică. În plus, pereții adobe absorb, de asemenea, excesul de umiditate, participând la normalizarea atmosferei în casă.
 • Adobe clasic este complet inofensiv - este la fel de natural ca un produs posibil. În același timp, este, în mod previzibil, absolut nu arde în foc.

Dezavantaje.

 • Un perete de coadă necesită tencuială atentă pentru ao proteja de umiditate. În sine, o astfel de cărămidă are o higroscopicitate uriașă și aceasta mărește foarte mult greutatea structurii și poate duce la deformarea ei.
 • Adobe blochează destul de repede unde au fost inventate - în țările calde, dar în condițiile noastre trebuie să așteptăm o lungă perioadă de timp până când cărămida este complet uscată și puternică. De-a lungul acestei perioade, materialele de construcție trebuie protejate cu atenție de umiditate și într-adevăr necesită o depozitare specială până când este acoperită cu un strat protector. O astfel de exigență conduce la faptul că clădirile din adobe nu pot fi întotdeauna construite, iar iarna o astfel de sarcină pare ireală deloc.
 • Adobe clasice, fiind complet naturale, nu prezintă nici un pericol nu numai pentru oameni, ci și pentru dăunători casnici - de la insecte la rozătoare. În plus, bloturile de legume pot atrage, de asemenea, astfel de oaspeți neinvitați, iar golurile rămase de la ele pot fi folosite ca locuințe.În condițiile moderne, pentru a preveni astfel de fenomene, se folosesc aditivi chimici specifici sau finisaje adecvate, dar atunci se pierd astfel de avantaje materiale cum ar fi prietenia cu mediul și ieftinitatea parțială.
 • Adobe necesită timp pentru a se produce o contracție suficientă, iar peretele pentru a câștiga forță. Din acest motiv, timpul de ridicare a clădirilor din samana depășește întotdeauna același interval de timp pentru construirea unei clădiri din cărămidă.

tipuri

Ingredientele incluse în mod tradițional în blocuri adobe pot fi utilizate în proporții diferite și supuse diferitelor tehnologii de zidărie. Din acest motiv, este obișnuit să se împartă adobe în două soiuri principale - așa-numitele lumină și grele.

Deși adobe este văzut de majoritatea oamenilor ca o cărămidă sau bloc de orice altă formă, o varietate de lumină foarte rar are acest aspect. Faptul este că, pentru fabricarea adobei ușoare, se folosește o cantitate foarte mică de lut - de obicei, cota sa nu este mai mare de 10%, în timp ce rolul principal este jucat de umplutură. Masa rezultată are fluiditate considerabilă și ductilitate redusă, prin urmare, necesită o bază mai solidă dintr-un alt material.De obicei, adobe sau este un fel de acoperire pentru batter, care este instalat lângă peretele ramei, sau umplutură între doi astfel de pereți deodată.

Se pare că este imposibil să construiești o casă în întregime din lumina adobe - va completa cu siguranță un alt material de construcție, dar în acest lucru puteți găsi și avantaje. Astfel, clădirea păstrează toate avantajele omologilor săi (cu excepția, probabil, ieftinătate), dar se construiește mult mai repede și mai ușor. Dezavantajele acestei soluții constau în faptul că materialul pentru cadru poate costa considerabil mai mult decât este similar în blocuri cu adobe de volum, iar lemnul este adesea folosit ca o ladă, cu toate dezavantajele sale sub formă de preț, inflamabilitate, expunere la umiditate și dăunători.

Faptul că pentru majoritatea oamenilor este blocurile adobe "obișnuite" este așa-numitul adobe. Compoziția unei astfel de cărămizi a fost deja luată în considerare mai sus și avantajele utilizării sale sunt evidente - clădirea este mult mai puternică și mai sigură și puteți finaliza decorarea aproape imediat după ce peretele a fost ridicat, deoarece adobe necesită, în mod literal, să fie protejat de atmosferă .Un dezavantaj imens al acestui tip de material este susceptibilitatea sa la efectele dăunătoare ale apei - ea este cea care este principalul dușman al clădirilor adobe. Deși apa este folosită la producerea de adobe, este întotdeauna necesar să păstrați materialul finit de la umiditate, începând cu etapa de uscare și terminând cu construcția, finisarea și trăirea în casa finită.

Tehnologie de fabricație

Este posibil să economisiți mult pe construcția unei case de adobe, având în vedere că puteți face o astfel de cărămidă cu mâinile tale acasă de la ceea ce este literalmente sub picioarele tale. Principalul ingredient necesar este argila cu conținut mediu de grăsime. O astfel de masă este destul de bine turnată și nu permite trecerea apei, așa că ei o caută de obicei lângă iazuri sau în zonele umede. Un strat de material necesar poate să nu fie localizat pe suprafață, ci mai degrabă în apropierea acestuia - acest lucru este indicat de nivelul ridicat de apă din plantele care iubesc binele sau care urează umiditatea (mentă, șeful), fără a se udă departe de apă.

Dacă lutul este prea gras, poate fi ușor "îmbunătățit" cu ajutorul nisipului - în medie, acesta trebuie adăugat în proporție de 1: 7. Este recomandabil să nu folosiți nisipul fluvial datorită prezenței probabile a nămolului, dar vor face varietăți mari de munte.

Datorită cerințelor privind clima, este necesar să se angajeze în recoltarea de adobe în timpul sezonului cald.Cu toate acestea, lutul este recoltat de obicei mult mai devreme - din toamna precedentă. Materialele prime sunt aruncate de un tobogan mare (dar nu mai mult de un metru) si acoperite cu un strat gros de paie de aproximativ 10 cm grosime. In aceasta forma, lutul se uda in toamna si iarna sub ploi si ingheata, facandu-l plastic. Odată cu apariția primăverii, paiul este îndepărtat, iar lutul este acoperit cu polietilenă, presând marginea cu pietre - datorită acestui lucru, grămada se va dezgheța mai repede, dar nu va renunța la toată umiditatea în atmosferă, de aceea nu se formează crustă pe ea.

În ceea ce privește paiele necesare pentru producția de blocuri, este potrivit atât pentru proaspete, cât și pentru anul trecut. Singura cerință principală este calitatea materiei prime - nu ar trebui să aibă nici un prejudiciu din cauza depozitării necorespunzătoare. În unele cazuri, puteți face fără acest ingredient, dar atunci trebuie să îl înlocuiți cu orice iarbă uscată cu fibre puternice.

Așa cum am înțeles deja, vremea uscată și caldă este extrem de importantă pentru producția de adobe și construcții cu utilizarea lor, de aceea formarea de blocuri trebuie să înceapă cu prima încălzire constantă pentru a finaliza casa prin debutul toamnei profunde.Pentru producția de adobe, este de dorit să alegeți un amplasament lângă construcția planificată - blocurile gata pregătite cântăresc foarte mult, astfel că transportul acestora undeva departe va fi problematic. Pentru a menține forma corectă a cărămizilor, situl trebuie să fie plat și, pentru ca iarba și gunoiul să nu fie lipite de ele, ele sunt înlăturate în prealabil. De asemenea, ar trebui să existe o scurgere pentru apa de ploaie - este mai bine dacă zona este ușor ridicată deasupra zonei înconjurătoare. Întreaga suprafață este acoperită cu o cotletă de paie. Este în regulă, chiar dacă se lipeste de blocuri, deoarece este încă o parte din ele.

Înainte de frământarea lutului, tamponul este de asemenea acoperit cu o țesătură groasă de impermeabilitate. În centrul magazinului improvizat s-au îngrămădit argila pregătită, uitându-se la uniformitate fără bulgări mari. În centrul grămezii se află o mică gaură pentru apă, acolo se toarnă atât cât este necesar pentru a da plasticitate în masă.

Cea mai ușoară cale de frământare a lutului este cu picioarele tale - atât de mult efort nu este atât de consumatoare de energie. Dacă trebuie să adăugați nisip în masă pentru a reduce conținutul de grăsime, acest lucru se face deja în stadiul de amestecare a argilei cu apă,se adaugă paie după amestecarea ingredientelor de mai sus. Paierea înainte de a fi adăugată la amestec este pre-înmuiată în apă. Proporțiile sale sunt de obicei de aproximativ 15 kg pe metru cub de argilă, deși, așa cum am menționat deja, depind de nevoile și capacitățile gazdei. Masa rezultată ar trebui să fie amestecată până devine complet omogenă. Fiți pregătit că va dura ceva timp. Rezultatul este adobe-ul foarte luminos, care este raked într-o grămadă și a plecat timp de două sau trei zile.

În acest moment merită să aveți grijă de căutarea sau autoproducerea de formulare pentru blocuri. Ele sunt de obicei doar o cutie fără fund, un fel de "contur" pentru cărămizi viitoare. Este mai bine să determinați mărimea unei persoane care va planifica și construi o clădire, dar aceasta depinde în mare măsură de climă - blocurile masive se usucă în mod previzibil și în cazul în care este deseori rece și ploioasă chiar și în timpul verii, acestea ar trebui să aibă dimensiunea minimă posibilă. Rețineți că scobitorul de uscare este supus unei contracții cu 10-15% și, în unele cazuri, chiar mai mult, deci faceți blocuri cu o anumită marjă de dimensiune.Pentru mai multă ușurință, forma pentru samana este învelită din interior cu polietilenă și de la mânerul exterior sunt atașate de ea.

Marcați blocuri viitoare produse pe teren, deschise la razele soarelui. Formularele sunt instalate pe teren, pre-nivelate, curățate și acoperite în conformitate cu schema descrisă, iar samanul amestecat și așezat este adus în orice fel și turnat în cutii, cu atenție înfundat. Surplusurile care nu se încadrează în formă sunt îndepărtate cu atenție cu ajutorul unei plăci plasate pe părțile opuse ale cutiei, iar apoi forma este pur și simplu ridicată, lăsând suportul în loc și procedeul se repetă în secțiunea următoare.

Caramizile umede trebuie să străpungă în centru în două sau trei locuri, cu un fir de aproximativ un milimetru gros, astfel încât contracția în timpul procesului de uscare să nu ducă la deformarea completă a blocului. Pentru a proteja împotriva precipitațiilor, bucățile de masă turnate sunt acoperite cu materiale impermeabile - pâslă de acoperiș sau prelata, care contribuie, de asemenea, la uniformitatea uscării. În această formă, adobe se usucă timp de 1,5 zile, apoi se întoarce de partea sa și se dă o altă zi. Apoi trebuie să-l mutați sub un baldachin, așezat sub forma unui puț pentru uscarea finală, care va fi amânat pentru încă două săptămâni.În acest stadiu, este mai bine să instalați cărămizi pe partea de sus a pardoselilor sau paleților din lemn - aceasta va ajuta la eliminarea excesului de umiditate.

După aceea, este timpul să construiți o clădire din blocurile terminate, dar puteți verifica dacă totul se face corect. Cu tehnologia observată, cărămizile adobe pot rezista unei căderi de la o înălțime de doi metri (cel puțin la sol), fără deformări. În plus, adobe-ul de înaltă calitate este capabil să nu-și piardă forma, fiind lăsat în apă timp de două zile.

cerere

Deși cărămizile adobe pot rezista la două zile în apă, astfel de teste sunt foarte dăunătoare pentru durabilitatea casei, deoarece așezarea se realizează pe o fundație de benzi cu o înălțime de cel puțin o jumătate de metru, echipată cu impermeabilizare din materialul acoperișului în mai multe straturi. Grosimea benzii trebuie să fie cu cel puțin 20 cm mai mare decât grosimea planificată a zidăriei - această marjă este destinată unui strat gros de protecție de ipsos sau alte finisaje.

Grosimea recomandată a pereților adobe este de 30 cm pentru pereții despărțitori interiori și de la 50 cm pentru pereții caroseriei. Chiar și la etapa de construcție, adobe continuă să se usuce, astfel încât să nu mai fie mai mult de două rânduri pe zi. Dacă este necesar, blocul poate fi tăiat cu un topor.Masoneria se realizează pe mortar pe bază de lut și nisip.

Lucrările se efectuează numai în condiții meteo uscate și insorite., cu primele semne de ploaie, munca este oprită urgent și pereții sunt bine acoperite cu polietilenă. Pentru finisaj se utilizează orice tencuială impermeabilă la apă și vapori, cu excepția cimentului, care aderă foarte mult la lut. Stratul de finisare trebuie să fie gros - cel puțin 5 cm, chiar și 10 cm. Ca jumperi pe diferite deschideri se folosesc plăci de grosime de 5 cm, care sunt în mod necesar tratate cu compuși de impermeabilizare. Dacă este posibil, acestea fac ca acoperișul să atârne cel puțin o jumătate de metru - ajută la protejarea încă o dată a zidurilor adobe de precipitațiile atmosferice.

Cum să faci un bloc cu mâinile tale, vezi următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor