Cărămizi de cărămidă: caracteristici, soiuri și subtilități de utilizare

 Cărămizi de cărămidă: caracteristici, soiuri și subtilități de utilizare

Atunci când construiți o sobă sau șemineu într-o casă, necesitatea de a folosi materiale rezistente la foc vine în prim plan. Acesta este motivul pentru care majoritatea cumpărătorilor fac alegerea lor în favoarea cărămizilor din sticlă. Acest material de construcție poate rezista la temperaturi extrem de ridicate și expunere directă pe termen lung la flacără. Este de remarcat faptul că șamotul nu este deformat și nu se sfărâmă nici măcar cu încălzire prelungită.

Ce este?

Cărămidă de cărămidă Chamotte este caracterizată printr-o compoziție foarte necomplicată, se bazează pe pulbere de șamotă uscată pulverizată, a cărei concentrație este de 65-70%.Această substanță este produsă din argilă albă simplă, care este supus purificării și calcinarea prelungită, care prezintă o pronunțată caracteristici refractare. In plus, materiile prime sunt introduse cocs și grafit umplutură și cuarț krupnofraktsionnogo cereale. Componentele originale sunt amestecate bine, apoi turnate și expediate pentru ardere și turnare.

Sunt caracteristicile arderii și determină parametrii operaționali de bază ai materialului. Durata materialului de copt este de mare importanță. De exemplu, în cazul în care materia primă în termo supraexpun, filmul sticloasă apare pe suprafata. Este destul de durabil și conferă materialului o rezistență deosebită la deteriorări mecanice, rezistență la foc, dar, în același timp scade.

Dacă, dimpotrivă, arderea va fi inadecvate, un astfel de material va fi perfect absorbi și reține umezeala în sine, și, prin urmare, durabilitatea sa este extrem de discutabilă. Cele mai bune caramizi pentru sobe si seminee pot fi obținute numai dacă rămânem la „mijloc de aur.“

Fabricarea cărămizilor din argilă refractară este reglementată de standardele în vigoare, în timp ce dimensiunea și greutatea acestuia poate varia considerabil de multe ori, de la 2,5 până la 6 kg, iar parametrii sunt 230h111h65 mm și 300h150h65 și 250h123h65 mm.În plus, produsele diferă în funcție de densitatea și porozitatea structurii.

caracteristicile

În materialele de construcție din șpan, realizate prin tehnologia existentă, Există o serie de caracteristici operaționale:

 • culoarea produsului ar trebui să fie galben deschis, mai degrabă arsă cu un amestec de incluziuni maronii;
 • structura cărămizii este numai granulată;
 • cand te lovesti de o caramida, auzi un sunet ca un metal;
 • materialul se caracterizează printr-un grad mai mare de rezistență, prin urmare, cu daune minore, structura vântului rămâne neschimbată.

Constructorii și finisorii profesioniști evidențiază atât avantajele, cât și dezavantajele unei astfel de cărămizi.

Beneficiile includ următoarele opțiuni.

 • Geometria strictă a pieselor este extrem de importantă atunci când se utilizează materiale cu o înclinare în formă de pană.
 • Rezistența la căldură. Structura internă a cărămizii nu afectează expunerea prelungită la temperaturi ridicate, acest material poate rezista la căldură până la 1500 de grade sau mai mult. Trebuie remarcat faptul că, în principiu, încălzirea cu mai mult de 1000 de grade față de toate tipurile de cărămizi poate rezista extrem de șamotă.
 • Conductivitate termică scăzută.Această caracteristică, precum și densitatea scăzută a soiurilor individuale de material, fac ca o astfel de cărămidă să fie cea mai bună opțiune pentru instalarea de coșuri și diferite conducte.
 • Cetatea. Materialele de sticlă au capacitatea de a rezista chiar și unor efecte mecanice destul de puternice.
 • Rezistența chimică Produsele Chamotte tolerează perfect efectele diferitelor soluții bazate pe acizi și rezistă multor altor reactivi chimici.

  Cu toate acestea, nimic perfect nu a fost inventat încă, iar cărămida de foc nu a fost o excepție. Există aspecte negative asociate cu utilizarea sa.

  • Dacă tehnologia de ardere este observată incorect, atunci dimensiunile produselor și nivelul lor de calitate se modifică semnificativ.
  • Materialele termoizolante nu diferă în ceea ce privește costurile reduse, astfel încât acestea nu pot fi considerate accesibile pentru majoritatea compatrioților noștri.
  • Nu toate mortarurile sunt potrivite pentru zidărie. De obicei, se utilizează un compus special numit "mortar", care trebuie aplicat foarte atent, astfel încât stratul să fie foarte subțire.
  • Creșterea rezistenței limitează semnificativ posibilitatea tăierii materialelor.Taierea este posibilă numai cu ajutorul unui disc de diamant special pe piatră.

  Trebuie remarcat faptul că fețele negative existente nu reduc popularitatea materialului și nu limitează utilizarea acestuia în amenajarea șemineelor ​​și a sobelor domestice.

  sfera de aplicare

  Cărămizi de cărămidă sunt utilizate în mod obișnuit în industrie și, de asemenea, sunt adesea utilizate pentru construcția de diferite tipuri de camere de combustibil și cazane tehnologice. În ele cărbunele sunt arse.

  Materialul este, de asemenea, obișnuit în viața de zi cu zi, aici și-a găsit aplicația pentru construcția de inserții de cămin, vetre de bucătărie și sobe de lemn. Pentru coșuri de fum, experții recomandă, de asemenea, să luați blocuri de șamotă rezistente la foc, ele pot rezista nu numai la aer cald, ci și la condițiile meteorologice nefavorabile.

  Există multe zvonuri și mituri despre caracteristicile materialului. Se crede că atunci când este încălzită, începe să emită componente dăunătoare și chiar radiații. Experții resping complet aceste teorii. În plus, dacă această afirmație este încă posibilă în principiu în teorie (dacă caramida este făcută din lut, extrasă într-o zonă supusă contaminării prin radiații), atunci este imposibil să credem primul.Cel mai probabil, motivul pentru apariția unor astfel de zvonuri este după cum urmează: unele tipuri de materiale rezistente la foc și, într-adevăr, atunci când sunt expuse la aer cald încep să emită substanțe toxice. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică blocului Chamotte, deoarece a fost inițial creat ca material pentru uz casnic.

  tipuri

  Caramizile din Chamotte diferă din mai multe motive:

  • prin turnare;
  • prin apariția produsului finit;
  • pe porozitate.

  În funcție de varianta de formare a materiilor prime, există mai multe soiuri de cărămizi de sticlă:

  • metoda semi-uscată;
  • topit;
  • termoplastic extrudat;
  • exprimate;
  • fierbinți presați

  În funcție de tipul de cărămidă, există forme, formă, pană, precum și tipuri arcuite și trapezoidale. Cel mai popular este șamotul sub formă de dreptunghi, dar atunci când se instalează structuri arcuite, este mai bine să se folosească materialul penei. În funcție de nivelul de porozitate, există:

  • cărămidă de înaltă densitate - cu indicatori care nu depășesc 3%;
  • densitate înaltă - în acest caz, granularitatea este diferențiată de la 3 la 10%;
  • densă - cu un parametru de porozitate de la 10 la 16%;
  • refractare compactată - cu un parametru de porozitate la nivelul de aproximativ 16-20%;
  • mediu dens - distins prin dimensiunea granulelor la nivelul de 20-30%;
  • foarte poros - în acest caz, indicele de granulație corespunde cu 30-45%;
  • ușoare - cu parametrii mărunți ai cerealelor 45-85%;
  • foarte ușoare - în acest caz, cerealele depășesc 85%.

  În mod separat, este necesar să se rezolve această variantă a cărămizilor din sticlă, ca produse destul de populare, ușoare. Aceste cărămizi sunt de obicei folosite în loc de izolație. Ele constau din argilă uleioasă specială, precum și turbă, rumeguș sau rumeguș, precum și alte componente organice. În procesul de tratare termică, ard complet, lăsând în loc de ei înșiși pori de diferite mărimi. Ca urmare a acestei tehnologii, se obține un material poros cu o eficiență energetică ridicată.

  Cărămizile ușoare sunt realizate în întregime din materii organice, fiind, prin urmare, considerate a fi ecologice, nu emit substanțe dăunătoare și toxice și, prin urmare, sunt adecvate pentru utilizarea în zone rezidențiale. Apropo, o structura speciala nu afecteaza rezistenta la caldura a materialului: o caramida usoara poate chiar rezistaExtrem de mare expunere până la 1800 ° C

  În ceea ce privește forma, astfel de cărămizi sunt în formă de pană sau dreptunghiulară. Pentru ca materialul să-și păstreze integral toate caracteristicile operaționale inițiale, acesta trebuie să fie distins printr-o geometrie strictă, cu colțuri și muchii netede.

  Cărămizile ușoare sunt de obicei folosite pentru a forma un strat de izolație termică atunci când sunt echipate cuptoare electrice, precum și instalații de evaporare și încălzitoare. Destul de frecvent este achiziționat pentru cazane de schimb de căldură cu care se confruntă și linii de abur. În același timp, o astfel de protecție poate reduce semnificativ pierderile de căldură (cu 25-75%), reducând astfel dimensiunea dispozitivelor termice. Experții observă că, dacă luăm materiale de șemineu pentru cuptoarele de căptușire, perioada de încălzire și răcire va scădea de 5 ori, în timp ce toate costurile de încălzire vor fi reduse cu 10-15% în cuptoarele cu funcționare continuă și cu 45% în cele care funcționează din când în când .

  timbre

  Toate produsele din lemn de foc din Rusia sunt supuse etichetării obligatorii, care se aplică pe una din laturile cărămizii. Producătorii fac de obicei mai multe litere și numere, cu numărul total de caractere variind între 5 și 47. Semnele marcajului înseamnă caracteristicile chimice și fizice ale materialului. De obicei, puteți vedea următoarea notație.

  • ShA / ShB / ShAK - sub această denumire sunt cărămizi de uz general care au parametri extrem de rezistenți și sunt capabili să reziste încălzirii până la 1700 ° C. Astfel de mărci sunt foarte populare printre dezvoltatori, deoarece au un raport optim de preț / calitate.
  • ШВ / ШУС este un marcaj pentru șamotul industrial. Se caracterizează printr-o capacitate mare de căldură, prin urmare, este optimă pentru aranjarea trecerilor de gaze ale generatoarelor de căldură, precum și pentru împrejmuirea minelor convective.
  • HQ - aceste materiale sunt utilizate în construcția de echipamente industriale de procesare a cocsului.
  • SL este o cărămidă caracterizată printr-un grad ridicat de porozitate. Este cel mai adesea folosit pentru căptușeala cuptoarelor industriale și își poate păstra proprietățile operaționale cu expunere prelungită la temperaturi ridicate (până la 1300 ° C).
  • SCU - este o blocuri rezistente la foc, care sunt utilizate pe scară largă pentru fabricarea pieselor rotative ale cuptoarelor industriale.
  • PB - este un șamot comun, care este folosit în mod obișnuit în viața de zi cu zi.
  • PV - include produsele care au găsit aplicația la instalarea fumurilor și o parte internă a semineelor.

  Numerele indică dimensiunile cărămizilor în strictă conformitate cu reglementările și standardele în vigoare. De exemplu, sub marcajul ShB-8 este acoperită o cărămidă cu dimensiunile de 250x124x65 mm, iar ShA-5 este un produs cu parametrii de 230x114x65 mm.

  Cum sa alegi?

  Chamotte caramida este destul de scump, deci trebuie să ia în serios achiziția sa. Dacă cumpărați materiale de calitate scăzută, atunci riscați pur și simplu să pierdeți toți banii. Dacă vă aflați într-un magazin de clădiri cu o bună reputație, acest lucru nu garantează deloc că veți fi oferit produsul perfect fără defecte externe, astfel încât atunci când alegeți, să acorde o atenție la toate detaliile importante.

  • Indicatorul de bază al calității produsului este culoarea sa, trebuie să fie neapărat galben de paie. Dacă aveți blocuri mai ușoare, aproape albe în fața dvs., cel mai probabil veți vedea o cărămidă care nu este arsă într-un cuptor, care absoarbe umezeala bine și este susceptibilă la distrugere din interior. Și căldura din ea se acumulează mult mai rău, ceea ce înseamnă că funcționalitatea va fi o mare întrebare.
  • Caramizia trebuie să aibă un finisaj destul de neted și o formă perfectă. Mulți cred că aceste cerințe sunt dictate de componenta estetică a proiectului, însă acest lucru este departe de a fi cazul. Faptul este că atunci când se amenajează un șemineu sau o sobă, suprafața interioară trebuie să fie netedă, orice scutire care rezultă din conservarea reziduurilor de mortar sau extinderea cărămizilor duce la crearea de bariere în calea fluxului de gaz încălzit. Dacă defectul nu este eliminat, atunci o distribuție inegală de căldură începe, ca urmare, nivelul de împingere va fi insuficient, iar transferul de căldură va scădea dramatic.
  • Cuptorul are o legătură foarte puternică între cărămizi de sticlă, un număr mic de cusături și o etanșare strânsă. În cazul în care materialul utilizat are fisuri, chipsuri și alte defecte, este imposibil să se asigure o aderență sigură. În această privință, cumpărarea cărămizilor, asigurați-vă că le alegeți dintr-un singur lot. În caz contrar, riscați să obțineți un material complet neuniform, care poate avea cel mai disproporționat efect asupra caracteristicilor operaționale ale elementului dvs. termic viitor.

  Cum să puneți?

  Tehnologia de construcție a sobelor și șemineelor ​​din cărămizi de sticlă la domiciliu este compusă din două etape:

  • lucrări pregătitoare;
  • direct de stabilire.

  În etapa pregătirii pentru lucru, se efectuează marcarea tuturor colțurilor și zidurilor viitoare, precum și producerea mortarului de aderență necesar și o precizie uscată preliminară. Pentru cărămizi permanente de zidărie utilizați o compoziție specială, o puteți cumpăra gata făcută în magazin și o puteți pregăti singur. Veți avea nevoie de lut praf refractar, nisip de șamot de înaltă calitate, precum și apă de proces.

  Mai întâi trebuie să mănânci lutul, apoi săturați tot nisipul și adăugați apă amestecului de nisip argilos și nisip cu agitare constantă. Compoziția finită este lăsată timp de două până la trei zile, amestecând ocazional. Argila și nisipul sunt luate într-un raport 1: 2, unii constructori recomandă adăugarea de sare sau 3% de sticlă lichidă la compoziție la o viteză de 100 g pe 10 litri de apă.

  Cărămizile rezistente la căldură sunt mai întâi tăiate și apoi fixate astfel încât fiecare rând succesiv să se suprapună complet între cusăturile dintre toate blocurile din rândul precedent. Această tehnologie determină rezistența întregii structuri și, de asemenea, contribuie la redistribuirea normală a încărcăturii.

  Atunci când efectuați instalarea propriilor mâini, acordați o atenție deosebită îmbinării.Dacă este făcută incorect, adică cusatura este prea adâncă sau nu este complet sigilată, ploaia și picăturile de zăpadă încep să cadă în interior (acest lucru se aplică construcțiilor stradale), iar atunci când se instalează vremea rece, zidăria se fisură. Șemineul, crăpat la cusături, nu-și poate îndeplini toate funcțiile în întregime, iar capacitatea căldurii este redusă semnificativ.

  Pentru informații despre cum să puneți în mod corespunzător cărămizi de sticlă cu propriile mâini, consultați următorul videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor