Proprietățile mortarului pentru cărămizile și tehnologia de preparare a acestora

Înainte de a vă decide cu privire la problema stabilirii, în primul rând trebuie să vă evaluați cu atenție bugetul, deoarece este un lucru să cumpărați cărămizi și altul să alegeți un amestec de zidărie. Poate fi mai scump decât cărămizile. Deseori oamenii aleg opțiunea cea mai ieftină, dar nu este întotdeauna potrivit. Pentru a alege o soluție pentru nevoile dvs., ar trebui să aflați mai multe despre tipurile de amestecuri, despre felul în care diferă, despre argumentele lor pro și contra.

Tipuri de mortar de zidărie

Există mai multe opțiuni pentru amestecurile de zidărie. Cea mai frecvent utilizată soluție pe bază de ciment, denumită și nisip-ciment. În plus față de zidărie, este perfect pentru tencuiala brută, precum și pentru șapa de beton.Totul depinde de coerență. Un mortar mai gros va fi potrivit pentru zidărie, nu se va răspândi în timpul lucrului și nu va lăsa murdăriile, iar zidaria va fi uniformă și curată, cărămizile nu se vor mișca.

Mortarul de ciment are câteva minusuri, forța sa fiind cea mai importantă. Amestecul după uscare are o rigiditate ridicată, în procesul de contracție a structurii, în care rama este realizată din beton sau zidăria termică cu expansiune poate exploda, reducând astfel rezistența structurii.

De multe ori, zidăria pe mortar de ciment necesită izolare.

Mortarul de ciment este caracterizat de mobilitate scăzută, care nu se manifestă foarte bine în procesul de zidărie. Mobilitatea amestecului este determinată de factorul de răspândire a acestuia pe suprafață sub propria greutate. Motilitatea poate fi redusă sau mărită prin adăugarea de componente ale amestecului. Această proprietate vă permite să umpleți în mod egal cusăturile verticale și orizontale.

Mortarul de var, spre deosebire de ciment, este mai plastic și mai cald. Dar este mult mai puțin durabil și, prin urmare, este rar folosit pentru zidurile din zidărie, care poartă o încărcătură mare, mai mult destinate clădirilor cu nivel redus.Se folosește în principal în încăperi uscate. Amestecurile calcaroase se usucă mai mult, ceea ce mărește timpul de la ouă până la o finisare. Astfel de soluții sunt rareori recomandate.

Mortarul de ciment-var este un fel de mijloc de aur. Este destul de durabil, ductil și cald, ceea ce îi permite să fie utilizat pentru aproape toate tipurile de zidărie. Este ușor de aplicat, ceea ce mărește viteza de lucru. Potrivit pentru zidirea zidurilor în zone uscate și umede. Menține încărcăturile mari și apropiindu-se de modelele rulmenților.

Împreună cu cele de mai sus, se utilizează adesea mortar de ciment și argilă. Excelent pentru utilizarea în zone cu temperaturi scăzute. Are suficientă ductilitate și forță.

Este de obicei folosit ca o alternativă la ciment-var.

În plus, sunt disponibile amestecuri uscate disponibile în comerț, care pur și simplu trebuie diluate cu apă în proporțiile potrivite. Ele au toate proprietățile necesare care sunt potrivite pentru diferite tipuri de zidărie. Astfel de amestecuri sunt mult mai ușor de utilizat, dar prețul lor poate fi mult mai mare decât costul aceleiași cantități de soluție,fierte pe cont propriu.

Printre soluțiile gata pot fi găsite amestecuri de zidărie colorate. Sunt proiectate pentru zidărie decorativă, dar au o marjă de siguranță adecvată și protejează zidaria împotriva deteriorării. Astfel de amestecuri sunt rezistente la îngheț și umezeală, așa cum se utilizează adesea pentru acoperirea clădirilor. Piața oferă o gamă largă de culori și nuanțe ale amestecului, pe care le puteți alege cu ușurință pentru orice nevoie.

Un amestec de culori poate avea două utilizări. Într-una dintre variante, este necesară o nuanță monocromă, iar amestecul nu trebuie să se evidențieze față de fundalul general al zidăriei, prin urmare, este selectat pentru culoarea de bază a cărămizii. Într-o altă formă de realizare, este necesar să se distingă structura zidăriei și culoarea soluției este aleasă în contrast. În astfel de cazuri, este adesea utilizată o soluție albă. Există posibilitatea de a alege culoarea pentru orice nevoie.

Există încă un amestec rezistent la căldură. Ele sunt folosite pentru a așeza sobe, seminee și coșuri de fum. Astfel de soluții nu se deformează atunci când sunt încălzite și nu își pierd proprietățile.

Producerea oricăror tipuri de sobe de piatră, precum și a țevilor de fum se recomandă numai cu ajutorul unor soluții rezistente la căldură.Împreună cu cărămizi rezistente la căldură, ele formează o structură durabilă, care va fi mult mai puțin periculoasă pentru foc.

Compoziție și proporții

Proporțiile oricăror tipuri de soluții se calculează pe baza sarcinii care va fi pe ele. Mortarul de ciment conține ciment și, de regulă, nisip de carieră. Acesta conține inițial un mic procent de argilă, care adaugă plasticitate soluției. Nisipul de râu nu este potrivit pentru aceste scopuri datorită fracțiunii sale grosiere și a unei cantități mari de impurități - trebuie să fie filtrat cu grijă. Cimentul acționează ca element obligatoriu, cu atât mai mult rezultatul acestuia, cu atât mai durabil rezultatul va fi după uscare. De asemenea, este influențată de marca și prospețimea cimentului. Cu timpul, cimentul neutilizat tinde să se deterioreze.

Pentru zidărie, raportul dintre ciment și nisip trebuie să fie de 1/3. Deoarece mortarul este adecvat nu numai pentru zidărie, proporția poate varia de la 1/3 la 1/6, în funcție de tipul de lucru.

Vopselele de var se compun din calcar de var sau pastă de var, nisip și apă. Proporția optimă este de la 1/2 la 1/5 de var la nisip, în funcție de conținutul de grăsime al varului.

Amestecurile de ciment și calcar constau în ciment, var stins, nisip și apă. De regulă, proporțiile sunt observate 1/1/6 (ciment, var și nisip). Rețeta pentru această soluție este destul de simplă, este pregătită în conformitate cu același principiu ca și varul. Astfel de soluții pot fi utilizate pentru tencuire.

Compozitia mortarului de zidărie finite pot fi diferite în funcție de tipul de material din care este fabricat caramida. Practic se compune dintr-un liant care poate fi ciment sau var și o compoziție include un material de umplutură și un plastifiant - acestea sunt adesea nisip și argilă. În unele cazuri, în amestecuri pot fi aditivi speciali pentru creșterea ratei de uscare sau de rezistente pentru a lucra la temperaturi scăzute.

Proporțiile, de regulă, sunt indicate pe ambalaj în raportul dintre apă și amestecul propriu-zis. În producția acestor amestecuri toate ingredientele sunt aduse la obținerea unei mase omogene, măcinate și ambalate de ambalare. Consumatorul nu poate decât să urmeze instrucțiunile.

Pentru a obține soluții colorate în amestec, adăugați pigmentul mineral necesar. Ele nu fac obiectul decolorării. Amestecul poate fi comandat la cerere.În caz contrar, aceste soluții diferă de cele anterioare doar în ceea ce privește valoarea acestora.

Amestecurile rezistente la căldură se bazează pe ciment, var sau lut. În unele cazuri, fundația poate fi gips. Au un număr de aditivi speciali, costul cărora poate fi prea mare pentru auto-pregătirea soluției.

Datorită costului ridicat al amestecurilor gata preparate, este adesea o sarcină să le pregătiți singuri. pentru soluții rezistente la căldură, componentele pot fi nisip și argilă. Argila este rezistentă la temperaturi ridicate. Principalul criteriu este conținutul său de grăsimi, utilizarea argilă slabă este contraindicată, conținutul de grăsime în exces poate fi compensat prin nisip. Din acest tip de amestec ar trebui să se așeze corpul cuptorului. Față este mai bine să se producă o soluție pe bază de ciment sau de var. Utilizarea amestecului de zidărie color este permisă.

Din zidăria calcaroasă rezultă prezența azbestului ca material de ranforsare. Este cunoscut pentru rezistența la căldură.

Tehnologie de fabricație

Pentru a pregăti o soluție pentru zidărie nu este de obicei dificilă. Practic, toate componentele sunt disponibile în comerț. Cea mai ușoară cale este să pregătiți un mortar de ciment.În proporții adecvate, amestecul este adus într-o compoziție omogenă, după care este necesar să se dilueze cu apă și se amestecă până la o stare vâscoasă. Este important să nu turnați prea mult apă, deoarece amestecul se va transforma prea lichid, ceea ce va complica procesul de așezare și va lăsa murdăria. În plus, soluția lichidă va reduce rezistența structurii.

Mortarul de var este preparat pe baza de aluat de var, care poate fi preparat independent de var rapid sau poate fi gata preparat. Pentru a prepara în proporțiile de mai sus frământați aluatul de var și nisipul. După aceea, se diluează cu apă. Este important să alegeți consistența potrivită, ar trebui să semene cu smântână în grosime.

Amestecurile de ciment-var se prepară conform aceluiași principiu. Diferența este în prezența cimentului în compoziție.

Pentru prepararea soluțiilor de lut este necesar să se verifice conținutul de grăsime din lut. Pentru a face acest lucru, este necesar să se dilueze lutul cu apă și se amestecă cu o placă netedă până la consistența smântânii și apoi se estimează cantitatea de lut rămasă pe placă după îndepărtarea acesteia din soluție. Dacă stratul de lut este prea subțire, aproximativ 1 mm, atunci este considerat subțire și nepotrivit pentru a fi așezat.

Grosimea stratului înseamnă că lutul este prea gras, ar trebui diluat cu nisip în cantități mai mari decât de obicei. Argila este considerată optimă dacă grosimea sa pe placă va fi de 3-5 mm cu cheaguri mici. Argila amestecată cu nisip, diluată cu apă până la consistența smântânii și apoi gata de plecare.

consum

Ratele de consum ale mortarului de zidărie se calculează pe baza grosimii zidurilor ridicate, mărimea și tipul cărămizilor. Cărămida solidă va necesita o cantitate mai mică de mortar decât caramida goală. Și, de asemenea, pe pereții de cărămidă, care are dimensiuni mari (unu și jumătate, dublu), va necesita o cantitate mai mică de mortar decât pe același perete de cărămidă unică. Consumul este de obicei calculat pe 1 pătrat. m și 1 cu. m.

Luați în considerare un exemplu cu mortar de ciment. Dacă vorbim despre grosimea peretelui, atunci există mai multe tipuri de zidărie:

 • în jumătate de cărămidă;
 • într-o caramida;
 • în două cărămizi;
 • două cărămizi și jumătate.

Caramida tipică standard are o dimensiune de 250x120x65 mm. Într-un metru cub se potrivesc aproximativ 400 de piese. Folosind o cărămidă de această dimensiune, cu grosimea cusăturii de 1 cm, aproximativ 0,3 cu. m, având o marjă mică. În termeni de 1 pătrat.m volumul de zidărie va fi de aproximativ 75 de litri de mortar. Prin deducerea apei, care, de regulă, reprezintă 25-35% din cantitatea totală a soluției, se poate calcula că consumul de ciment pe 1 mp m de stabilire va medie de 33 kg.

În conformitate cu proporțiile 1/3 din nisip va avea nevoie de aproximativ 100 kg. Cantitatea de material de construcție uzată poate varia în funcție de componentele sursă din care a fost realizată caramida.

Diferite tipuri de cărămizi se disting prin capacitatea lor de a absorbi umezeala, care, în diverse cazuri, poate crește sau reduce costurile materiale.

  În prezent există calculatoare online care vă vor ajuta să efectuați un calcul mai precis. Și, de asemenea, în orice magazin de hardware va oferi sfaturi complete cu privire la consumul de un amestec. Nu va fi inutil să luați sfatul unui zidar profesionist. Un bun specialist va clarifica un număr mare de aspecte legate de zidărie. Producătorii de materiale vrac indică întotdeauna consumul pe ambalajul produselor lor. Se recomandă să cumpărați componente ale amestecului cu o marjă, deoarece construcția este plină de situații neprevăzute.

  Pentru sfaturi despre cum să amestecați mortarul de cărămidă, consultați următorul videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor