Greutatea și volumul zidăriei

Greutatea zidăriei este un indicator important și se calculează în etapa de proiectare. Forța și aspectul fundației viitoare, precum și soluțiile de proiectare și arhitectura clădirii depind în întregime de greutatea zidurilor de sprijin.

Necesitatea de a determina masa

Cunoașterea greutății unui metru cub de zidărie este necesară din mai multe motive. În primul rând, acesta este, desigur, calculul sarcinii maxime admise pe fundație și pe podea. O cărămidă este considerată a fi un material de construcție destul de greu, prin urmare, pentru ao utiliza pentru construirea zidurilor de capital, este necesar să se coreleze în mod clar sarcina permisă și greutatea specifică a cărămizii. Adesea, limitarea utilizării cărămizilor, în special a modelelor silicate și hiper-presate de execuție completă, este tipul de sol.Deci, pe soluri în vrac și mobil, caramizile nu se recomandă. În astfel de cazuri, ar trebui să se utilizeze materiale alternative: blocuri de argilă-beton, beton spongios, materiale gazosilicate sau blocuri de zgură.

Cunoscând greutatea exactă a unui cub. m zidarie, puteți calcula nu numai puterea fundației, dar și pentru a determina marja de siguranță a fiecărei secțiuni a peretelui. Acest lucru este deosebit de important pentru calcularea încărcăturii pe podeaua inferioară și parteră, precum și pentru selectarea mărcii de mortar de ciment și elemente de armare a structurii. În plus, o cunoaștere exactă a masei zidăriei vă permite să calculați capacitatea de încărcare necesară a vehiculului, care va fi utilizată pentru a îndepărta resturile de construcție atunci când se demontează structurile și pereții demontați.

Ce influenteaza greutatea?

Masa zidăriei este influențată în primul rând de materialul folosit pentru realizarea cărămizii. Ceramica este considerată a fi cea mai ușoară, pentru fabricarea căreia se utilizează lut și plastifianți. Produsele sunt turnate folosind o presă specială și apoi trimise la cuptor pentru ardere. Produsele silicate și hiperpressate sunt ușor mai grele.Pentru fabricarea primului nisip de var și de cuarț, iar baza celui de-al doilea este cimentul. Modelele clinker au, de asemenea, o greutate destul de mare, sunt fabricate din clase de argilă refractară, urmate de ardere la temperaturi foarte ridicate.

În plus față de materialul de fabricație, tipul de performanță de cărămidă are un impact enorm asupra greutății unui metru pătrat de zidărie. Pe această bază, există două grupe mari de produse: modele solide și goale. Primele sunt produse monolitice de forme obișnuite care nu conțin găuri figurante și cavități interne. Pietrele solide cântăresc în medie cu 30% mai grele decât omologul lor gol. Cu toate acestea, acest material are o conductivitate termică ridicată și este rar utilizat pentru construcția pereților portanți. Acest lucru se datorează absenței unui gol de aer în caramida și incapacității sale de a preveni pierderile de căldură din incintă în perioada rece.

Modelele Hollow au performanțe mai mari și greutate redusă, ceea ce le permite să fie utilizate cel mai activ în construcția pereților exteriori. Un alt factor care afectează masa zidăriei este porozitatea cărămizilor.Cu cât mai multe cavități interne au un produs, cu atât calitățile sale termoizolante și greutatea redusă sunt mai ridicate. Pentru a crește porozitatea modelelor ceramice din materiile prime, rumegușul sau paiele se adaugă la materiile prime care se ard în timpul procesului de ardere și lasă în loc un număr mare de goluri de aer mici. Acest lucru permite ca același volum de material să-și reducă în mod semnificativ masa.

În plus, greutatea mortarului de ciment și a fitingurilor metalice are un impact enorm asupra masei zidăriei. Primul factor depinde de profesionalismul zidarului, precum și de gradul de aplicare a mortarului. Masa elementelor de armare depinde de numărul și tipul de structuri metalice necesare pentru a conferi rezistență și rezistență seismică la pereții clădirii. Se întâmplă adesea ca masa totală a mortarului de ciment și a plasei de armare să fie aproape egală cu greutatea netă a cărămizii.

Reguli de calcul

Înainte de a trece la calcularea masei zidăriei de cărămidă, ar trebui să vă familiarizați cu niște termeni. Există o greutate specifică și de volum a cărămizii. Greutatea specifică este determinată de raportul dintre greutate și volumul ocupat și se calculează după următoarea formulă: Y = P * G, unde P este densitatea cărămizii și G reprezintă o valoare constantă egală cu 9,81.Greutatea specifică a unei cărămizi este măsurată în newtoni pe metru cub și este notată ca N / m3. Pentru a transfera numerele primite în sistemul SI, acestea trebuie multiplicate cu un factor de 0,102. Astfel, cu o greutate medie a modelelor cu greutate totală de 4 kg, proporția de zidărie va varia de la 1.400 la 1990 kg / m3.

Un alt parametru important este greutatea volumului, care, spre deosebire de greutatea specifică, ia în considerare prezența cavităților și golurilor. Această valoare este utilizată pentru a determina masa nu a fiecărei cărămizi în mod separat, dar în același timp un întreg metru cub de produse. Este greutatea volumetrică a produselor care servește ca valoare orientativă și este luată în considerare la calcularea masei zidăriei în timpul construcției.

Cunoscând greutatea unei caramizi și numărul de copii într-un metru cub de zidărie, puteți să calculați cu ușurință cât cântărește întreaga zidărie. Pentru a face acest lucru, este suficient să multiplicați ambele numere și să adăugați masa mortarului de ciment la valoarea obținută. Astfel, 513 de produse simple silicate cu dimensiuni standard de 250x120x65 mm se potrivesc într-un metru cub și greutatea unei cărămizi individuale este de 3,7 kg. Prin urmare, un cub de zidărie va cântări 1898 kg, fără a lua în considerare greutatea soluției.Silicatele unu și jumătate cântăresc deja aproximativ 4,8 kg pe articol, iar numărul lor pe metru cub de zidărie atinge 379 de bucăți. În consecință, așezarea unui astfel de volum va cântări 1819 kg fără a lua în considerare greutatea cimentului.

Calculul zidăriei de zidărie a cărămizii roșii se face în același mod, dar cu diferența că modelele cu un singur corp cântăresc 3,5 kg, în timp ce greutatea cavității ajunge la 2,3-2,5 kg. Acest lucru înseamnă că un cub de zidărie ceramică va cântări între 1690 și 1847 kg, fără a lua în considerare mortarul de ciment. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aceste calcule sunt adecvate numai pentru produsele de dimensiuni standard de 250x120x65 mm. Astfel, modelele înguste cu o lățime de 120, dar de 85 mm nu vor cântări decât 1,7 kg, în timp ce greutatea copiilor globale de 250x120x88 mm va ajunge la 3,1 kg.

În ceea ce privește consumul de ciment, o medie de 0,3 m3 de mortar se cheltuiește pe metru cub de zidărie, masa căreia atinge 500 kg. Astfel, greutatea netă rezultată dintr-un metru cub de cărămidă ar trebui să fie adăugată la 0,5 tone. Ca urmare, zidăria are o greutate medie de 2-2,5 tone.

Cu toate acestea, aceste calcule sunt doar aproximative. Pentru a determina greutatea unei structuri cu o precizie de un kilogram, este necesar să se ia în considerare un număr de factori individuali individuali pentru fiecare caz.Acestea includ condițiile de depozitare a cărămizilor și coeficientul de absorbție a acestora, marca de ciment, coerența soluției și greutatea totală a elementelor de armare.

Cum se calculează zidăria, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor