Vysola pe zidărie: de ce să apară și cum să scapi de ele?

 Vysola pe zidărie: de ce să apară și cum să scapi de ele?

Casele din caramida sunt construite in serios si de mult timp proprietari de zel. Caramida este un material ecologic și suficient de scump, așa că vreau să pară decent de mulți ani. Suprafața cărămizii frumoase încearcă să rămână deschisă. Foarte adesea, pe aceasta apar pete în creștere de culoare alb-negru. Aceasta este așa-numita eflorescență. Ele strică aspectul fațadei și sunt un fel de catalizator pentru distrugerea cărămizilor.

Cum să facem față acestui fenomen, analizăm în articol.

Ce este?

Pe zidărie, în primii ani după construirea caselor, se pot observa zone albe, ca și cum ar fi fost sparte cu cretă.Deci sub influența umidității excesive și a unui număr de alte motive pe suprafața cărămizii sunt elemente alcaline. Arată foarte urât, făcând fațada o privire neclară. dar lupta cu ei este necesară nu numai pentru a îmbunătăți exteriorul clădirii. Adevărul este că, după ce au apărut odată, eflorescentele sunt în continuă creștere, ocupând o suprafață tot mai mare. În plus, ele intră în interiorul cărămizii, contribuind la distrugerea sa timpurie. prin urmare după detectarea eflorescentei pe zidărie, lupta împotriva lor trebuie să înceapă imediatpână când consecințele s-au transformat în procese ireversibile.

Cel mai adesea, apariția plăcii alcaline duce la încălcarea principalelor reguli de construcție de către constructori. De asemenea, efectul dăunător asupra cărămizilor ceramice este exercitat de caracteristicile incorecte calculate ale construcției casei, care se dezvăluie chiar și atunci când trăiesc în ea. Cu toate acestea, perturbarea tehnologică nu este singura problemă pentru proprietarii de case din caramida. Formarea de eflorescență contribuie la structura cărămizii, la teren și la climat, precum și la alți factori, care vor fi discutate mai detaliat.

cauzele

Înainte de a începe lupta cu un fenomen enervant, merită să știți cauzele sale. Dintre acestea va depinde de pașii suplimentari pentru a elimina placa albă. Cauzele eflorescentei sunt împărțite în persoană independentă, precum și datorită activității sale (în special, încălcarea tehnologiei de realizare a cărămizilor și a procesului de așezare).

Următorii factori consideră cauza principală a plăcii alcaline pe fațade.

  • Utilizarea mortarului de calitate scăzută pentru zidărie cu conținut ridicat de alcalii, aditivi chimici și excesul de impurități conduce la deteriorarea cărămizilor. În timp, el nu numai că devine alb. În straturile mai adânci se formează cântare, ceea ce duce la distrugerea treptată a materialului sub influența stresului mecanic suplimentar.
  • Lucrări de construcții în timpul iernii sau vremea ploiosă, în special prin utilizarea de aditivi diferiți în apă și antigel, care, de asemenea, afectează în mod negativ calitatea structurii.

De asemenea, se întâmplă ca eflorescența să apară din cauza nerespectării tehnologiei de fabricare a materialului în sine. De exemplu, dacă în loc să se usuce într-un cuptor special, acesta a fost pur și simplu uscat la aer.Sare în una sau în alta cantitate sunt conținute în alumină în sine, care este una dintre principalele componente în fabricarea cărămizilor. Excesul său la o calitate scăzută a materiilor prime, în afară de perturbarea producției, la prima umidificare gravă va duce la îndepărtarea sarei în exterior.

Culoarea cenușiu-albă pe suprafața exterioară a pereților este o întâlnire obișnuită și obișnuită. Apare datorită proceselor naturale chimice și fizice. Practic, evaporarea sărurilor solubile în apă are loc odată cu îndepărtarea acestora la suprafață. Umiditatea se deplasează de-a lungul structurii capilare a cărămizii, sare de leșiere din spatele ei. Astfel, în punctele de apariție la suprafață, apa se evaporă și impuritățile sub formă de cristale mici se acumulează în pete.

Precipitarea cu conținut ridicat de impurități și substanțe nocive în apă poate, de asemenea, să cauzeze deteriorarea cărămizilor. În special, acest lucru se întâmplă în marile orașe industriale cu ecologie precară.

Dacă există o fabrică lângă casa viitoare, ar trebui să aveți grijă să păstrați caramida pe fațadă în formă bună.

Cea mai puțin rară cauză sunt condițiile de depozitare necorespunzătoare a cărămizilor în sezonul rece, fără a fi protejate pe teren.De asemenea, umezeala poate ajunge din sol, dar acest lucru este posibil numai cu impermeabilizarea slabă a stratului de bază.

Metode de eliminare

În cazul în care a apărut pe perete eflorescența, puteți să le eliminați cu propriile mâini. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza soluții gata de acizi vândute în magazine sau încercați să eliminați inflorescența albă cu remedii folclorice. Curățarea de înaltă calitate se realizează în mai multe etape. Este necesar să se respecte tehnologia de eliminare corectă a plăcii, atunci nu se va mai întoarce la pereți.

în primul rând eliminarea celor mai mari particule se efectuează prin acțiuni mecanice. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de o perie tare, cu fire de metal și apă curată, preferabil curată, fără impurități. Acest proces este destul de laborios și durează mult. Dar, cu diligența necesară, efectul devine vizibil imediat.

Apoi alegeți un instrument special pentru curățarea prin eflorescență. Alcalinele sunt afectate de acizi conținute în soluții gata preparate. Este recomandabil să aflați compoziția și natura chimică a petelor, pentru a găsi mijloacele cele mai eficiente. Deoarece în majoritatea cazurilor nu este posibil să se facă acest lucru, este necesar să se selecteze o metodă prin eșantionare pentru a se elimina cât mai eficient posibil placa urâtă.

Pentru testare, removerul este adesea folosit mai întâi pe locul de testare, după care așteaptă rezultatul. Uneori trebuie să experimentați să selectați un instrument, astfel încât să nu cumpărați imediat un container mare, dacă nu există încredere în eficacitatea acestuia. Este necesar să se lucreze cu echipament individual de protecție, deoarece majoritatea produselor conțin acizi și surfactanți destul de puternici.

În unele cazuri, este permisă pregătirea soluției la domiciliu. Pentru a face acest lucru, diluați 20 de grame de acid clorhidric, câteva linguri de oțet și 50 de grame de detergent pe 10 litri de apă (se va face săpun lichid sau spumă de spălat vase). Aplicați compoziția este, de obicei, o pensulă cu peri artificiali sau cu role. Dacă suprafața care trebuie tratată este mare, puteți utiliza o sticlă de pulverizare sau pulverizatoare obișnuite de grădină. Cărămida trebuie să fie bine saturată cu agent de curățare..

Dacă alegeți un instrument gata, urmați cu strictețe instrucțiunile atașate acestuia. Timpul necesar pentru curățarea cărămizilor este de obicei pe ambalaj. Munca se face folosind mănuși, ochelari de protecție și uneori un respirator,ca în compoziția mijloacelor de acest fel există acizi în diferite concentrații.

După ce cărămida a fost curățată de urme de eflorescență, aceasta ar trebui clătită. O suprafață mică poate fi rezolvată manual.

Zonele mari sunt spălate cu apă dintr-un furtun convențional de apă sau se utilizează o mașină de spălat mini.

Spălate în acest fel suprafața trebuie să se usuce bine. Este posibil să dureze până la o zi și jumătate pentru a face acest lucru.. După aceea, pentru a elimina o astfel de problemă pentru totdeauna de pe pereții camerei, acestea sunt acoperite cu un compus special, adesea bazat pe componente acrilice. Un astfel de instrument respingă pur și simplu apa, împiedicând-o să pătrundă în porii unei cărămizi. În plus, impregnarea protejează suplimentar zidaria de murdăria și praful, care pur și simplu nu se pot instala pe ea. Suprafața este întotdeauna curată și strălucitoare, care arată foarte atractivă.

Din instrumentele simple care sunt mereu la îndemână, putem recomanda un mod ieftin pentru a aduce înflorire albă dintr-o zonă mică. Curăță alcoolul lactic obișnuit. O sticlă standard a acestui lichid este diluată în 10-12 litri de apă pură. Dacă se dorește, concentrația poate fi ușor mărită prin luarea unui volum mai mic de apă. Aplicați produsul cu un spray cu pulverizare fină.

Uneori, chiar și cu buna desfășurare a tuturor măsurilor de curățare, placa reapare. Punctul de față nu este în prelucrarea de calitate slabă, ci în structura materialului în sine. Orice cărămidă și mortar conține compuși alcalini care sunt imposibili și nu trebuie să fie complet îndepărtați. Particularitatea materialelor de construcție organică constă tocmai în includerea unor astfel de elemente în compoziția lor. Tratamentul extern spală eflorescența numai o perioadă de timp. În cazul în care o cantitate mare de umiditate devine pe zidărie, după un timp, tratamentul va trebui să fie efectuat din nou.

Pentru a evita repetarea activităților de curățare în curs de desfășurare, suprafața expusă la intemperii semnificative sau la pătrunderea apei trebuie protejată împotriva umezelii. În același timp, se impun cerințe privind permeabilitatea la vapori.

Sfaturi pentru prevenire

Este mult mai ușor să previi apariția eflorescentei decât să lupți cu ei. La urma urmei, ele apar destul de repede și își măresc localizarea. Lucrul în îndepărtarea lor poate dura mult timp, efort și bani. În plus, nu există nicio garanție că petele albe nu vor apărea din nou după curățare.Prin urmare, determinăm în avans factorii posibili care pot strica zidăria.

  • Este mai bine să cumpărați o caramida de la un producător dovedit de-a lungul anilor și mulți clienți.. Salvarea pe material nu merită cu siguranță. În același timp, este foarte dificil să se distingă materialul de înaltă calitate pentru construcții de cel obținut cu încălcări tehnologice pur și simplu în aparență. În căutarea unui furnizor bun veți ajuta la revizuiri și recomandări.
  • Pentru construcții este necesar să se dilueze cât mai gros posibil. și efectuați lucrări de construcție numai în condiții meteo uscate. Este recomandabil să construiți numai în jumătatea caldă a anului.
  • Dacă este posibil, nu se adaugă aditivi speciali la mortarul de zidărie.. Amestecul în sine este mai bine să încercați să diluați cu apă curată și nisip gros de calitate superioară.
  • Dacă este necesar să se suspende lucrările, părțile neterminate ale clădirii trebuie acoperite cu folie.. Este recomandabil să le aducem sub acoperiș cât mai curând posibil, astfel încât umiditatea și precipitațiile atmosferice să nu intre în material și să nu-l hrănească.

Ar trebui să fie pus cât mai atent posibil, fără a lăsa pe fațadă urme de mortar.Dacă se produce o contaminare cu cărămidă, curățați-o cât mai curând posibil. După aceea, o substanță hidrofobă specială, care este capabilă să respingă umezeala de pe suprafețele minerale, este aplicată pe suprafața zidăriei, bine înmuită cărămida.

  • Ar trebui să proiectați cu atenție sistemul de drenaj, precipitații și copertine speciale. pentru a evita excesul de apă pe fațadă în timpul precipitațiilor. Astfel, apa de ploaie va cădea mai puțin pe cărămizi.
  • Este mai bine să nu diluați încă o dată soluția sau să o diluați.. Adesea, folosind cărămida veche este înmuiată în apă. Este mai bine să nu faceți acest lucru, ci să îndepărtați resturile de ciment sau amestec vechi prin acțiuni mecanice.
  • Aditivii speciali care înlocuiesc substanțele calcaroase se adaugă la soluția de lucru. și dau liantului o plasticitate mai mare pentru a preveni procesul natural de formare a sării în zidărie și eliberarea ulterioară a acestuia la suprafață. Aceasta este o măsură importantă de prevenire, deoarece o aplicație convenabilă și foarte precisă creează sarcina cea mai corectă și uniformă pe fiecare cărămidă. Anterior, gălbenușurile de ou au fost folosite în acest scop.Industria modernă oferă soluții la cheie. Acestea sunt formatori din microfibră, pe bază de derivați petrolieri, acizi grași sau compuși organo-siliciu.

Formarea de eflorescență este adesea un proces natural și inevitabil. Nu este întotdeauna posibil să-i controlezi aspectul. Dar, pe cât posibil, este necesar să se creeze condiții pentru aderarea la tehnologia corectă de așezare, atunci multe probleme pot fi evitate.

Cum puteți elimina eflorescența, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor