Ce este un apartament studio?

 Ce este un apartament studio?

Apartamentele de tip studio devin din ce în ce mai populare. Cei care cumpără sau închiriază astfel de spațiu de locuit se confruntă cu particularitățile sale. Unele dintre ele, de exemplu, absența ușilor, trebuie să se obișnuiască mult timp, în timp ce altele, cum ar fi spațiul deschis, dimpotrivă, vă permit să evaluați rapid meritele unui aspect neobișnuit.

Ce este și cum este diferit de un apartament cu o cameră?

Apartamentul studio este un apartament fără pereți despărțitori și pereți care ar delimita spațiul. De fapt, este un singur spațiu de locuit, care este alocat în același timp sub dormitor și sub sufragerie și sub bucătărie. Singura cameră de studio închisă este baia și toaleta.

Apartamentele studio au apărut în Japonia, unde există o problemă de lipsă de spațiu în zonele metropolitane. Oamenii care lucrează în orașe mari și au în același timp o locuință de bază mare în afara granițelor sale, au echipate apartamente mici, cu doar cele mai necesare. Ei aveau un loc de trai în timpul săptămânii de lucru și nu pierdeau timp într-o călătorie afară din oraș sau în alte orașe.

Moda în apartamentul studio a luat Statele Unite. În primul rând, astfel de locuințe au fost destinate tinerilor care nu și-au putut permite ceva mai mult și un boem creator care își realizează potențialul în design. După aceea, acest tip de planificare a fost folosit de arhitecții din Europa și Rusia.

În codurile, normele și standardele de bază nu există o definiție exactă a acestui tip de spațiu de locuit, însă principala sa diferență față de un apartament cu o cameră este tocmai absența împărțirii în zone cu pereți despărțitori și ușile. Amintiți-vă: chiar și în apartamentele cu un dormitor poate fi un coridor și o bucătărie, separate de pereți, în studiouri care nu sunt furnizate inițial.

Pro și contra

Principalul avantaj al apartamentelor de studio este prețul lor mai mic comparativ cu apartamentele cu o cameră. În plus, se plătesc adesea facturi de utilități mai mici. Acest lucru se datorează dimensiunii reduse a camerei și utilizării mai eficiente a acesteia.

Cu toate acestea, mărimea mică este, în același timp, principalul dezavantaj. Studiourile economice ordinare adesea nu conțin toate lucrurile necesare pentru proprietari. Proprietarii închiriază adesea depozite separate pentru depozitarea lor, dar acest lucru afectează costurile și inconvenientele suplimentare. Pentru a vă face mai ergonomic să utilizați un spațiu mic, trebuie să vă gândiți prin aspect la cele mai mici detalii.

Un alt avantaj neîndoielnic este în mare parte ferestre mari, lumina de care este suficient pentru întregul apartament. Aceasta este, în timpul zilei, nu este nevoie să utilizați iluminat suplimentar. În aer liber, undele sonore sunt distribuite mai bine, ceea ce va fi un bun ajutor pentru muzicieni sau iubitorii de home cinema.

În plus, puteți apela atmosfera care poartă un apartament studio. Pentru tineri, un asemenea spațiu de locuit este impregnat cu un spirit de independență și libertate.Persoanele creative creează auto-exprimare în aranjarea unui apartament sau transformarea acestuia într-un studio. Persoanele cu bogăție își demonstrează statutul datorită unui apartament mare mobilat modern.

Printre minusuri se poate numi lipsa unui hol care să împiedice praful și murdăria adusă de pe stradă în aceeași cameră. Lipsa unei partiții între bucătărie și dormitor poate fi o problemă dacă sistemul de ventilație al apartamentului este depășit sau nu suficient de puternic, deoarece mirosurile vor umple întreaga cameră.

Pe de altă parte, lipsa limitelor dintre bucătărie și camera de zi face ca camera să fie mai confortabilă pentru mese festive.

Zona de dormit este afișată pentru toți oaspeții și vizitatorii apartamentului, care adesea încalcă spațiul personal.

În plus față de mirosurile din bucătărie, alte mirosuri neplăcute se răspândesc ușor în jurul apartamentului, mai ales dacă există un animal de companie în apartament.

Dezavantajul este că pescajul poate merge în jurul studioului dacă există un balcon în cameră.

Lipsa intimității va fi un dezavantaj pentru cei care trăiesc într-un apartament nu singur.În cazul în care nevoia de confidențialitate este importantă, în planificare ar trebui să ia în considerare zona împrejmuită.

Câteva minusuri apar simultan dacă un apartament obișnuit este transformat într-un studio. Acest lucru se datorează necesității de a efectua inspecții și autorizații de la autorități, de reamenajare, de dezmembrare a zidurilor și podelei, de redresare a sistemului de alimentare cu energie și, uneori, de alimentare cu apă. Toate acestea nu durează doar o mulțime de timp, dar uneori costurile sunt atât de mari încât sunt comparabile cu cumpărarea unui studio complet și nu cu refacerea unui spațiu de locuit existent.

tipuri

Există mai multe opțiuni pentru apariția apartamentelor studio:

  • aspect oferit de proiectul original al clădirii. Acest tip de apartament devine popular, prin urmare, este prezent în tipurile de case de diferite categorii de prețuri. În locuințe economice, acestea sunt mici studiouri potrivite pentru o familie de două persoane, studenți, persoane singure. În casele de lux, acestea pot fi mari și chiar ocupă o zonă de penthouse.
  • reamenajarea apartamentelor obișnuite cu mai multe camere. Cel mai adesea acestea sunt realizate din apartamente cu o cameră și mai puțin de două camere, în care partițiile dintre dormitor și bucătărie sunt îndepărtate.Acest lucru se poate face numai cu permisiunea unor servicii și organe speciale, cum ar fi Ministerul Situațiilor de Urgență, departamentul de arhitectură, biroul de inventariere tehnică. Cu toate acestea, există mai multe interdicții care nu permit reamenajarea, care se referă la demolarea zidurilor portante, transferul șanțurilor, reducerea mărimii băii și a loggiei.

Deseori, există apartamente cu două etaje și chiar trei etaje, în care zonele și camerele sunt separate unul de celălalt pe trepte și scări.

Cele mai cunoscute sunt studiourile standard, dreptunghiulare și pătrat, dar de multe ori arhitecții folosesc configurații diferite, uneori arbitrare, în proiectele lor. Există locuințe în formă de triunghi, trapezoid, oval.

stiluri

O atenție deosebită este acordată amenajării de design a studiourilor, astfel încât spațiul liber să pară armonios și în același stil. Proprietarii pot să se orienteze către ajutorul profesioniștilor și să se angajeze independent în proiectarea apartamentului.

Printre tendințele stilistice se remarcă câteva dintre cele mai populare și relevante pentru studiouri. Acestea sunt domenii predominant moderniste, deoarece acestea par foarte relevante în studiourile moderne.Cu toate acestea, designul este posibil în stiluri mai clasice și etnice, dar, de cele mai multe ori, un singur spațiu nu este suficient pentru a le reflecta pe deplin.

Industria modernă este una dintre stilurile cel mai minimalist și strict. Datorită utilizării texturilor din beton, metal și lemn, interiorul pare un pic dur, dar satisface pe deplin spiritul urbanismului modern. Articolele folosite care imită lucrurile antice și de epocă. Pereții exteriori, tavanele și podelele într-un apartament în stil industrial seamănă cu o fabrică.

Este vorba de utilizarea de scări "naturale" mai întunecate. Brun, cărămidă, gri, precum și alb, ruginit, negru sunt cele mai frecvente. Permis și utilizarea de accente luminoase mici. În ceea ce privește decorul, ar trebui să aibă un caracter comun minimal în stilul modern industrial. O atenție deosebită este acordată iluminatului, deoarece lipsa unui apartament poate provoca emoții înfricoșătoare.

Similar stilului industrial și de mansardă, care este numit și "mansardă". Combină antichitatea cu inovația, simplitatea și, în același timp, cu patosul antic.La fel ca în precedentul, în acest stil, preferința este dată texturilor naturale ale pereților, în special populare fiind caramida sau tapetul cu un model similar. În direcția moftului, o atenție deosebită se acordă micilor decorativi, care creează un singur concept. Este considerat a fi stilul preferat al oamenilor creativi, atât de multe obiecte de artă, picturi în pereți, figurine și candelabre îndrăznețe sunt folosite ca decorațiuni.

Opusul celor două stiluri anterioare este "Provence". Este un pic mai luxos, deși este destul de simplu în felul său propriu, deoarece folosește și imitația antichității. Principala diferență este schema de culori - este în mare parte alb, pastel moale. Materiale cum ar fi textile naturale și dantele, cusut, ceramică și porțelan sunt folosite ca finisaje și detalii. O caracteristică caracteristică este achiziționarea de mobilier din lemn sau din răchită, inclusiv părți forjate, iar modelele florale sunt adesea găsite pe tapițerie.

Stilul de fuziune sugerează combinarea conservatorismului cu futurismul, și să acționeze în direcția maximalismului. Ideea principală este lipsa oricărui cadru și a regulilor.Acest lucru afectează faptul că într-o cameră se folosește o combinație de părți diferite, care, în acest caz, se adaugă la o compoziție armonioasă. Materialele predominante sunt piatra naturala, piele, in, panza si piei de animale. În ciuda combinației incompatibile, toate mobilierul nu ar trebui să fie localizate haotic și să aglomereze spațiul.

Gama de culori a "fuziunii" este susținută în nuanțe luminoase, de exemplu, auriu, purpuriu, turcoaz, în timp ce se combină cu baza. Ca o soluție interesantă, iluminatul de la fața locului este folosit deasupra locurilor deosebit de spectaculoase din interior și, adesea, toate lămpile sunt diferite unul de celălalt. Mobilierul folosit este clasic, cu ornamente de aur sau argint. În stilul de "fuziune" sunt necesare draperii draperii și draperii, numeroase perne, covoare.

Stilul Art Deco este romantic, sofisticat și chiar luxos. Combină elementele constructivismului și culturii Egiptului, Africii, Entre Rios, Grecia Antică. Aluminiu și oțel inoxidabil sunt combinate cu piele exotică, smalț, fildeș, lemn rar, vitralii.Decorul folosește motive animalice, geometrice, etnice și florale. Paleta de culori este luminos și adesea contrastantă.

Un alt stil popular francez este boho.Ceea ce este adesea tradus ca "țigan". Aceasta este una dintre cele mai strălucitoare și mai luminoase direcții în care totul este proiectat în aceeași schemă de culori, dar în același timp combină elemente ale altor stiluri în decor.

Decorurile în interior sunt semnificative, deoarece trebuie să reflecte interesele proprietarului, dar în același timp elementele de înaltă tehnologie trebuie să fie complet absente. Principalele materiale sunt lemnul, textilele, piatra. Spectrul de culori este predominant natural și, în general, este necesară o abundență de decor de legume sau flori.

Opțiuni de dispunere și zonare

Structura studioului poate fi împărțită în mai multe tipuri:

  • în aer liber nu există partiții, iar separarea vizuală este creată de mobilier. Spațiul este utilizat cel mai bine, dar este aproape imposibil să te retragi într-o astfel de sală, ceea ce face convenabil să trăiești singur sau împreună. Baia și baia sunt singurele camere care sunt separate de spațiul comun,dar aceasta este, de asemenea, o regulă absolut opțională;
  • într-o zonă închisă, toate zonele sunt separate una de alta prin partiții sau pereți fără ușă. Într-un astfel de apartament există un loc personal pentru fiecare locuitor, dar chiar și fără aceasta, o zonă mică va fi redusă prin tranziții și separatoare;
  • în combinație din camera comună, locul de dormit sau biroul este separat. Se crede că aceasta este cea mai bună opțiune, deoarece singura partiție aproape nu ia spațiul liber, permițându-vă să vă retrageți într-una din camere.

Într-un apartament studio sunt de obicei alocate astfel de zone cum ar fi dormitor, bucătărie, locul de muncă, camera de zi sau un loc de odihnă. În total, există două tipuri de spațiu de zonare:

  • Primul este constructiv, folosind partiții reale și pereți.
  • Al doilea este vizual.

În zonarea constructivă, partițiile decorative sunt adesea folosite, deoarece este mult mai ușor să le puneți și să le mutați decât pereții. Ele pot fi la fel de mari ca tavanul, și în jumătate creșterea umană. Partition arc sau secțiuni ale zidurilor nu este întreaga zonă mai dificil de a crea de la zero, dar acestea sunt ușor de pus în aplicare în cazul de reamenajare a apartamentelor obișnuite sau camere într-un apartament comunal.Mult mai popular decât perdele, ecrane, uși glisante.

În cazul în care apartamentul studio are tavane înalte, atunci camera poate fi împărțită în zone care utilizează mai multe niveluri. De exemplu, faceți un pat "mansardă" sau un loc unde să vă odihniți, ridicându-le până la tavan. Pentru a economisi spațiu sub nivelul superior aveți un loc de muncă, un pat suplimentar sau dulapuri.

Zonarea vizuală nu împiedică spațiul cu pereți, uși, perdele. Principala sa tehnică este utilizarea de diverse finisaje și texturi, precum și podiumuri și diferite nivele de plafoane întinse. Aveți posibilitatea să împărțiți spațiul cu ajutorul mobilierului, de exemplu, întoarceți patul înapoi în sufragerie sau separați hala din cea mai mare parte a camerei cu un dulap.

Pentru a delimita zona de studiu, puteți să vă bazați pe numărul de ferestre Într-un apartament cu două ferestre, este foarte ușor să faceți un aspect închis, subliniind, de exemplu, un dormitor și un living. Cu ferestre panoramice, este de preferat să se facă o amenajare deschisă sau combinată, deoarece există o singură sursă mare de lumină naturală în cameră.

De multe ori există studiouri cu balcoane.Prezența spațiului suplimentar oferă noi oportunități în planificarea apartamentului. Balconul poate fie să îndeplinească rolul obișnuit, fie să fie o zonă separată, de exemplu, un dormitor sau un loc de odihnă.

Cum se echipează: opțiuni pentru decorare și mobilier

Înainte de a proceda la amenajarea apartamentului, trebuie să fie clar care dintre părțile sale vor fi date sub o anumită zonă.

Sub bucătărie ar trebui să i se aloce o zonă compactă și, dacă apartamentul are un grătar mic, să profite cât mai mult de spațiu. Acest lucru se poate face cu ajutorul seturilor mici de bucătărie, în care există mai multe cutii de diferite niveluri. De asemenea, puteți utiliza aparatele de dimensiuni mici: un frigider mini sau mic, o sobă pentru două arzătoare și un cuptor încorporat. Elementele multifuncționale, microundele și articolele multifuncționale vor ajuta, de asemenea.

În apartamentul studio, o capotă puternică de evacuare este vitală, în caz contrar mirosurile se vor răspândi în întreaga zonă. Bucătăria se poate muta treptat în zona de luat masa sau de luat masa. Pentru a economisi spațiu, puteți utiliza mesele de pliere atașate la contoarele de perete sau bare care funcționează ca o partiție vizuală între zone.

Canapele pot delimita camera de zi din alte zone și devin obiectul central, personificând stilul ales. Acesta poate fi un model minimalist scăzut, lumină cu o grămadă de perne. Dacă există oaspeți în casă, puteți pune o canapea versată într-un pat suplimentar.

O soluție excelentă ar fi utilizarea în apartament și alte mobilier transformator. În dormitor se poate ridica la perete sau se ascunde în paturile dulapului, iar în living - ecrane glisante sau prefabricate.

În apartamentele mici, cel mai bine este să folosiți mobilierul care îndeplinește mai multe funcții simultan. De exemplu, poate fi un pat cu dulapuri retractabile, un tambur gol pentru păstrarea lenjeriei sau a altor lucruri. Tehnica poate fi încorporată în rafturi sau agățată pe perete, de exemplu, un televizor cu un player sau o consolă de jocuri.

Există câteva trucuri care vă permit fie să delimitați spațiul, fie să îl faceți vizual mai mare. Perdelele ar trebui să fie utilizate subțiri, astfel încât să creeze un sentiment de ușurință. Oglinzile pe podea sau dulapurile vor crea iluzia unui spațiu mai mare. Pervazul ferestrei poate fi modificat sub o masă de lucru sau de masă și scăzut - sub locul de odihnă.

Designul este completat doar în armonie cu mobilierul și părțile fundamentale ale apartamentului - podeaua, peretele, tavanul. Și în plan deschis și închis, ele pot fi proiectate în aceeași culoare sau diferite, separând zonele unul de altul. Pereții pot fi vopsite, realizate din gips carton sau acoperite cu tapet. Unele stiluri permit o lipsă completă a decorului pe pereți.

Stretch tavan de diferite înălțimi separate zone vizuale separat unul de celălalt. În plus, permite utilizarea de spoturi compacte care nu ocupă spațiu suplimentar, cum ar fi lămpile.

Balconul poate fi dotat cu ustensile de bucătărie, echipament pentru exerciții, o canapea cu perne, o seră privată. Și dacă puneți masa de colț, veți obține o zonă de luat masa echipată.

Designerii sunt sfătuiți să folosească mobilierul într-un stil minimalist cu linii drepte pentru a face silueta să arate uniformă și netedă, nu aglomerată. Cu toate acestea, alegerea ar trebui să depindă în primul rând de stilul preferat.

Culoare și decor

Schema de culori ar trebui tratată cu prudență, deoarece poate atât să sporească spațiul, cât și să o încarce mai mult.În apartament există ferestre mari, după care sunt permise culori închise, dar dacă camera este foarte limitată și nu există prea multă iluminare, este mai bine să utilizați o paletă albă sau pastelă. Bej, albastru deschis, nisip și alte nuanțe delicate vor face din camera mai spațioasă și proaspătă.

Puteți crea accente vizuale cu o combinație de culori contrastante, cum ar fi alb-negru, alb și roșu. Ele sunt utile în cazul în care există dorința de a selecta dintr-un interior armonios general orice obiect, de exemplu, o canapea, un covor elaborat sau o imagine originală.

Schema de culori este un delimitator de zonă eficient. Așadar, studioul poate fi realizat într-o singură paletă, dar în fiecare dintre "camere" există accente diferite și pete atractive.

9 fotografie

Experții vă sfătuiește să folosiți cât mai puțin decor, pentru a nu supraîncărca camera mică. Cu toate acestea, de multe ori în diferite stiluri, de exemplu, boho, utilizarea unui număr mare de elemente decorative este pur și simplu necesară. În alegerea lor ar trebui să respecte același concept. Cel mai bine, dacă decorul nu va ocupa mult spațiu pe podea, de exemplu, vase și statui mari.Prioritatea decoratiilor care se incadreaza in mobilierul general - picturi si postere pe pereti, statui pe rafturi.

În ciuda prezenței unei ferestre, lumina de care este suficient pentru tot spațiul, în părți îndepărtate de el este încă întunecată. Cel mai adesea au o bucătărie, dar, indiferent de zonă, ar trebui să aveți grijă de iluminare în avans. Cel mai bine este să folosiți lămpi în spectrul alb, deoarece este aproape de naturale. În studiourile mici, este mai bine să folosiți lămpi de plafon și de perete, dar dacă există spațiu liber, atunci lămpile de podea pot fi amplasate acolo.

Idei frumoase în interior

Amplasarea combinată cu ușile glisante separă zona de dormit de camera de zi. Se împarte o singură imagine și utilizarea de diferite culori: în zona de dormit este bej și alb, în ​​camera de oaspeți se combină bogat albastru, maro și gri. Deasupra patului dublu mare, există cutii de perete în care este convenabil să se păstreze lenjeria de pat. Camera de zi folosește o masă de cafea pliabilă, o bibliotecă deschisă cu rafturi, oglinzi pe pereți.

Delimitarea spațiului pe două niveluri economisește spațiu.Un coridor deschis este creat de partiții, în spatele căruia se află o zonă de bucătărie și rafturi de nișă pentru televizor și elemente de decor. Zona "mansardă" era ocupată de un dormitor cu un raft suplimentar.

Camera de zi este combinată cu sala de mese datorită prezenței unei mese. Spațiu liber permis să stea un simulator de sport pentru a trage în sus lângă tavan. Schema de culori este proiectată în nuanțe de culoare albă și naturală.

Design minimalist într-o paletă gri-bej. Fiecare zonă interioară are culorile sale principale - gri în bucătărie, bej și nisip în camera de zi. Distincția este creată și diferite niveluri de plafoane. Pe măsură ce accentele de culoare strălucitoare folosesc covorul luminos moale în sufragerie și postere pe pereții din hol.

Datorită design-ului în plan deschis, bucătăria intră fără probleme în sufragerie cu ajutorul unei mese și scaune. O cortină cu perdele luminoase transparente și groase creează un contrast care face compoziția globală mai adâncă.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor