Layout apartament cu o cameră: cele mai bune opțiuni de design

Apartamentele cu o cameră sunt în special în cerere, deoarece acestea sunt una dintre opțiunile de buget. Astfel de locuințe sunt cumpărate de persoane singure, începând cu specialiști, familii tinere. Chiar și un mic apartament cu o cameră poate fi confortabil și confortabil dacă este rezonabil să se abordeze alegerea planificării.

Tipuri de machete

Există diferite tipuri de machete pentru un apartament cu o cameră:

 • Tipic de diferite opțiuni: standard, colț cu ferestre, cu o nișă. Cel mai adesea în clădirile cu cinci etaje și în clădirile cu mai multe etaje există apartamente de planificare tipică;
 • personalizat;
 • Studio.

Dimensiunea de apartamente cu un dormitor sunt variate: există mici de dimensiuni "Hrușciov" în 30-37 de metri patrati. m, și o zonă modernă mai spațioasă de 40-42 de metri pătrați. m.

tipic

Atunci când se organizează un astfel de apartament, este necesar să se rezolve o serie de probleme:

 • decorarea peretilor;
 • plasarea mobilei;
 • Transformarea defectelor de proiectare în avantaje.

Apartamentul cu o cameră este ideal pentru a trăi pentru 1-3 persoane, adesea în astfel de condiții, familiile trăiesc cu un copil sau chiar două. În astfel de cazuri, ar trebui să fii mai atent în zonarea spațiului de locuit.

Planul de design apartament include:

 • planul tuturor spațiilor, luând în considerare caracteristicile de proiectare (nișe, arbori de ventilație etc.);
 • sistem de comunicații (gaz, apă și electricitate);
 • mobilier prospectiv;
 • evaluarea consumabilelor;
 • calcularea costului forței de muncă a lucrătorilor.

După pregătirea planului, puteți începe lucrul la reamenajarea apartamentului. Este posibil să trebuiască să înlocuiți ferestrele și ușile, să izolați pereții, să schimbați țevile și instalațiile sanitare. Va fi necesar să pregătiți suprafața pereților, a podelei, a tavanului, ceea ce implică lucrările de curățare, umplere și amorsare. Numai după alegerea finală a stilului interior se achiziționează materiale de construcție, mobilier și elementele corespunzătoare ale decorului.

Este de preferat să începeți lucrările de reparație din bucătărie, împărțind camera în două părți: zonă de gătit și zonă de luat masa (mese). Dacă apartamentele sunt echipate cu sobe de gaz, zona este optimizată prin demontarea pereților despărțitori fără a scoate pereții portanți. Baia rămâne în locul ei.

Singurul lucru care se poate face este combinarea toaletei cu baia.

 • Sala de mese ar trebui să fie bine aprins, cât mai confortabil posibil. Se recomandă plasarea mesei lângă fereastră. Designul este mai bine să utilizați nuanțe moi pastelate. Podeaua în bucătărie este de dorit să se așeze țiglă, parchet laminat. Aceste materiale arata armonios in aproape fiecare camera. Tavanul poate fi realizat pe mai multe niveluri prin aranjarea unei compoziții de lămpi direct deasupra zonei de luat masa. Pereții sunt acoperiți cu vopsea impermeabilă sau lipiți cu tapet de curățare.
 • Zona de lucru este echipat cu o multifuncționalitate maximă, cu spațiu minim. Suprafața standard a peretelui din zona de lucru este placa ceramică. Producătorii moderni oferă alte opțiuni pentru acoperiri rezistente la sarcini mecanice, termice, umiditate ridicată: tencuială decorativă, panouri MDF, sticlă călită, plastic.

Zona de living într-un apartament cu o cameră este un loc atât pentru odihnă, cât și pentru întâlnirea oaspeților. Este de dorit să așezați zona de odihnă în cea mai îndepărtată și mai liniștită parte a apartamentului, având în dotare o iluminare foarte slabă.Un astfel de loc ar putea fi spațiul din spatele mobilei (de exemplu, un dulap sau un perete), o nișă de perete sau o zonă intenționată închisă. O atenție deosebită ar trebui să se acorde modificarea standardului "Hrușciov", cu o suprafață aproximativă de 30 de metri pătrați. m.

Reparațiile din aceste apartamente impracticate încep cu o redezvoltare cardinală.

 • Baie și toaletă separate sunt combinate, ceea ce permite creșterea confortului în timpul îmbăierii.
 • Peretele de pe coridor este mai bine de îndepărtat, transformând "Hrușciov" în studio.
 • Având bine gândit plasarea tuturor elementelor necesare în bucătărie și zona de living, puteți mișca pereții, eliberând spațiu.
 • Zidul bucătăriei poate fi complet dezmembrat, transformând în final "Hrușciov" într-un studio. Nu uitați că, prin această abordare, vor exista anumite dificultăți: mirosurile din bucătăria din zona rezidențială, lipsa izolației fonice, necesitatea zonării încăperii. Rezolvarea acestor probleme este destul de ușoară.
 • Faceți granița dintre bucătărie și cameră, puteți folosi bara.
 • Diferitele acoperiri de pardoseală vor împărți camera în zone. De exemplu, în bucătărie se pot folosi plăci ceramice, iar în zona de living - laminat.
 • Pentru a face față mirosurilor, va ajuta sistemul de ventilație de înaltă calitate.
 • În "Hrușciov", de multe ori făcut cămară, care pot fi transformate într-un dulap. Este, de asemenea, posibilă combinarea unui depozit cu o zonă de living.

Un alt tip de apartament - "vestă", numită și "fluture". În ea, sala de intrare se termină cu o baie combinată sau separată, iar pe ambele părți ale coridorului sunt uși de intrare în bucătărie și în camera de zi. Acest aranjament nu oferă posibilitatea de a combina bucătăria și zonele de locuit și implică numai zonarea spațiului sau creșterea spațiului prin coridor.

Unul dintre cele mai comune tipuri de apartamente este "cehă". Ele sunt tipice pentru case de panouri de 9-12 etaje. Suprafața lor este de 32 de metri pătrați. m cu un aspect standard. Apartamentele "Cehii" sunt ușor de reconstruit, deoarece nu toate zidurile din ele aparțin transportatorilor. Destul de des, modelele cehe oferă un balcon înclinat, iar uneori prezența a două loggii, care pot fi atașate la camera de zi, sunt pre-încălzite. Coridoarele înguste pot fi extinse prin rotunjirea colțurilor pereților. Dacă aveți nevoie să creșteți baia, puteți mișca peretele, schimbând ușa din față în direcția bucătăriei.

În casele prefabricate cu 9 etaje construite în anii 70-80, planificarea poloneză a fost adesea folosită. Apartamentele "polka" sunt expuse cu o suprafață mai mare decât "Hrușciov" (zona "polka" - 35 mp) și un balcon direct.

vamal

Cel mai adesea, apartamente cu o cameră de planificare non-standard se găsesc în case de cadre. Ele au forme originale, neobișnuite: în formă de fan, poligonale, tubulare, sferice și altele. În piața modernă pentru vânzarea de locuințe astfel de apartamente sunt deosebit de apreciate.

Fiecare dintre ele necesită dezvoltarea unui design interesant care să sublinieze originalitatea camerei.

Garsonieră

Tinerii și boemenii preferă studiouri moderne, unde peretele separă numai baia (baie, toaletă). De obicei, în noua clasă economică, astfel de apartamente au o suprafață de până la 40 de metri pătrați. Studiourile arată mult mai mari decât apartamentele de o cameră cu o zonă similară. Lipsa unei partiții de perete între bucătărie și partea rezidențială face camera mai spațioasă și mai modernă. Structura unui astfel de apartament prevede divizarea în zone în funcție de sarcinile lor funcționale.

Zonarea este posibilă folosind:

 • Culoare. Pentru a acoperi pereții în diverse zone funcționale aplicați vopsea sau tapet în culori contrastante;
 • Aranjament de mobilier. Acesta este situat în funcție de funcțiile de zonare;
 • Nivelul de separare. De exemplu, o zonă destinată recreerii poate fi mai mare decât alte zone ale unui apartament. Acest lucru se realizează prin instalarea unui podium utilizat pentru depozitare;
 • Plafonul de iluminat. Este posibilă instalarea unor structuri cu mai multe niveluri;
 • Ecranele, partițiile pot fi diferite: de la gips-carton (cu sau fără nișe), mobilier (dulap, rafturi cu cărți, flori, figuri decorative), sticlă (cu nisip vărsat, acvariu).

În funcție de nevoile locuitorilor, apartamentul este împărțit într-o cameră de zi, dormitor, grădiniță și studiu. Înainte de a începe reamenajarea, se recomandă prezentarea clară a rezultatului final. Nu ar fi inutil să elaborăm un plan pe hârtie, să facem un proiect.

Când se planifică un studio, este necesar să se țină seama de anumite reguli:

 • Este important să se asigure că există o bună ventilare, astfel încât mirosurile de alimente să nu se răspândească în zona rezidențială.
 • Un loc de dormit ar trebui să fie îndepărtat cât mai mult posibil de pe ușa din față.
 • În bucătărie, care joacă rolul sala de mese, ar trebui să utilizați o tabletă sau un contor de bare.
 • Dacă aveți un balcon, este recomandat să-l combinați cu o zonă rezidențială. Acest lucru va spori spațiul de locuit și va adăuga lumină. Ar trebui să încălzească bine balconul. Compartimentul care separă balconul de cameră, fără probleme, se transformă într-un suport pentru un bar.
 • La finisarea băii recomandă utilizarea materialelor rezistente la umiditate, decorând-o în culori luminoase. Aceasta extinde vizual camera și o umple cu lumină. Spațiul cu umiditate ridicată este acoperit cu faianță, iar restul este tencuit.
 • Studioul poate avea și un dressing: în acest scop folosesc un dulap cu construcție încorporată.

Dupa stabilirea layout-ul planului de echipare a apartamentului, si pornirea de la podea. Designerii nu sunt sfătuiți să aleagă o acoperire din lemn, deoarece podeaua din lemn nu poate rezista la curățarea umedă frecventă. Acoperirea ar trebui să fie universală atât în ​​zona rezidențială, cât și în bucătărie. Cea mai bună opțiune este o combinație de linoleum și țiglă. Sunt ușor de întreținut, de înaltă calitate, au o durată lungă de viață și sunt vândute la prețuri rezonabile.

Efectuarea unei camere cu două camere

Dacă ar exista o idee de a face două camere independente dintr-o cameră, atunci în "Hrușciov" o astfel de opțiune este dificilă, dar posibilă. Un factor favorabil în această transformare a apartamentului este absența unei conducte de gaze. În acest caz, este posibil să se realizeze un sistem complet zone remanierea: bucătăria sa mutat în camera de zi și o zonă de lucru este situată de-a lungul peretelui de pe partea din spate a bucătăriei. Aceasta va asigura alimentarea cu apă fără mișcarea comunicațiilor, pur și simplu prin extinderea duzei. Deci, din fosta bucătărie se dovedește o baie completă și o cameră de zi în bucătărie-studio renovat, dotat cu un ventilator extractor puternic și aparatele încastrate. Uneori camera de zi este combinată cu coridorul, ceea ce mărește și suprafața utilizabilă.

Norocos pentru opțiunea de apartament colț de reamenajare. Oferă circulație fără aer și iluminare excelentă în toate zonele camerei. Când locația unghiulară a apartamentului are o bună oportunitate de a delimita spațiul prin cele trei ferestre disponibile. O astfel de iluminare vă permite să transformați un apartament cu o cameră într-un apartament confortabil cu două camere. Pentru a face acest lucru, nu este necesar să construiți un perete principal, este suficient să instalați o partiție glisantă sau rafturi fără perete. Potrivit pentru zonarea dulapurilor sau scaunelor.Spațiul de recreere este recomandat să fie amplasat la fereastra din partea dreaptă a intrării.

Optimizăm spațiul și aranjăm mobilierul

Atunci când faci ferestre, nu trebuie să uităm de posibilitatea utilizării raționale a zonei pervazului ferestrei, pentru că ele trebuie să fie funcționale. Pervaze joacă rolul unei mese pentru un computer sau rafturi pentru a găzdui aparatele de bucătărie (multicookers, ceainice electrice, cuptoare cu microunde și altele). Mobilă de bucătărie este de dorit pentru a face la comandă. Acest lucru vă va ajuta să luați în considerare toate caracteristicile camerei. Bucătăria este mobilier optim cu aparate integrate. Este de preferat să instalați un dulap mai mare decât câteva mici.

Rețineți că este mai rațional să folosiți mobilier multifuncțional, care este transformat după cum este necesar. Exemplele includ un podium, folosit ca o cămară ascunsă, sau o masă de cafea ca un coș pentru obiecte mici. În locul unui pat masiv, este mai practic să cumperi o canapea extensibilă sau un pat transformator. Acest design este îndepărtat în timpul zilei într-o nișă sau este în poziție verticală.

În baie, o opțiune mai sensibilă ar fi echiparea unei cabine de duș în locul unei băi voluminoase. Cabina va economisi spațiu pentru instalarea mașinii de spălat.

Atunci când achiziționați mobilier pentru un apartament cu o cameră mică, trebuie să știți că stilul cel mai de succes pentru astfel de camere este minimalismul multifuncțional. Aceeași regulă se aplică și pentru organizarea zonei pentru copil. Deci, patul ar trebui să fie împrejmuit din zona "adultă" și, pe cât posibil, departe de camera de zi, pentru a asigura o odihnă liniștită a copilului. Este necesar să se gândească la locurile pentru jocuri, pentru masa de student, asigurați-vă că pentru a organiza un iluminat bun. În zona copiilor, puteți utiliza complexe de mobilier de două etaje, în cazul în care pe primul nivel există un birou pentru studenți sau o zonă pentru jocuri, iar în al doilea - un loc de dormit. Când se planifică proiectarea unui apartament de o cameră cu doi copii, vârsta lor ar trebui luată în considerare. Adolescentul are nevoie de propriul său "colț", iar copilul poate trăi cu adulții.

Idei frumoase de design modern

Unul dintre sfaturile de design originale este că pantele ferestrelor pot spori vizual spațiul dacă sunt decorate cu un mozaic oglindă. La finisarea pereților este necesar să se țină seama de nevoia de zonare. Nu faceti toti peretii la fel.De exemplu, zona de bucătărie a zidurilor poate fi decorată ca o cărămidă roșie, iar în zona de living se poate folosi tapet. Merită să alegeți opțiuni cu vederi ale orașului sau structuri arhitecturale.

O soluție excelentă care corespunde stilului minimalist este o imprimare alb-negru care se amestecă perfect cu pereții monofonici luminați. Ca și cea principală din zona de living, puteți alege o culoare albă, care, dacă se dorește, poate fi completată cu stropi de culoare bej-gri-albastru. Un element important al interiorului acestor apartamente - oglinzi care extind spațiul prin adăugarea de lumină.

Totuși, nu trebuie să le atârnați pe toate zidurile - ar trebui să existe o măsură în tot.

Atunci când alegeți mobilier și accesorii decorative ar trebui să ia în considerare fezabilitatea de a le găsi în apartament. Nu este nevoie să agitați camera cu lucruri inutile. Stilul optim este minimalismul. Fiecare accesoriu interior trebuie să îndeplinească o funcție. De exemplu, perne strălucitoare violet, în contrast cu o canapea confortabilă, gri deschis, va mări spațiul vizual. Acest efect este posibil cu alte combinații de tonuri reci și luminoase.

Trebuie reamintit faptul că orice reamenajare trebuie să respecte legislația privind construcțiile.Pentru a vă face casa confortabilă și primitoare, nu este necesar să cumpărați un penthouse imens. Puteți fi fericiți într-un apartament confortabil cu o cameră de 33 sau 36 de metri pătrați. m.

Despre cum să obțineți un apartament de două camere dintr-un apartament cu o cameră - următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor