Copaci, arbusti și flori în design peisagistic

Fiecare proprietar al parcelelor de gradina viseaza ca casa lui este imersata in verdeata si flori. Într-un efort de a scăpa de problemele și agitațiile urbane în tăcerea naturii, încercăm să organizăm într-un fel spațiul verde de pe site-ul nostru, astfel încât să fie plăcut pentru ochi, convenabil și util pentru toată lumea. La urma urmei, numai în afara orașului putem să ne relaxăm și să fim singuri cu natura și cu noi înșine.

Pentru ca terenul să creeze o stare bună, este necesar să se aranjeze luând în considerare compatibilitatea plantelor individuale, regulile aranjamentului lor armonios și combinația de culori.

Cum sa alegi?

Înainte de a trece la selecția de plante pentru grădină, este necesar să se familiarizeze cu specia lor.

Tipuri de arbuști ornamentali

Atât arbusturile foioase cât și cele verzui pot contribui la decorarea estetică și atractivă a grădinii. Acestea din urmă vă permit să faceți atractiv site-ul nu numai în timpul verii, dar și în sezonul rece.

Arborii verzi verzi pot fi foioase și conifere. În regiunile centrale ale Rusiei, cu ierni reci, arbuștii conifere sunt cel mai frecvent utilizați pentru amenajarea teritoriului, cum ar fi ienupărul, țesutul, braza, chiparosul, microbiota, pinul Mugus, molidul molid, chiparosul, molidul canadian.

Foarte popular în designul peisajelor a folosit recent diferite tipuri de ienuperi:

 • Juniper obișnuit - arbust mare cu ace ghirlos albastru. În designul peisajului se folosesc, de obicei, forme coloanale și pitice ale acestui tufiș. Acestea din urmă sunt perfecte pentru decorarea toboganelor alpine, primul - pentru formarea de garduri vii. Următoarele soiuri sunt cele mai răspândite: Carpetul Verde, Compressa, Repanda Sentinel.
 • Juniper Cazac - cele mai pretențioase. Are acuri scalate și crește până la un metru și jumătate. Utilizarea sa principală este proiectarea peluzei și a balcoanelor. Cele mai populare forme sunt Glauca, Tamariscifolia, Variegata.
 • Ienupar de iarnă are o coroană îngustă, cu o coroană ascuțită în formă de săgeată și cu ace albastre.Înălțimea maximă a plantei este de aproximativ 2,5 m. Acest arbuști este cel mai potrivit pentru crearea de alei și garduri vii. Cele mai populare tipuri de roci de ienupăr sunt Moonglow, Blue Arrow (Albastru Arrow), Albastru Carpet și Chip Albastru.
 • Juniper chinezesc - arbustul cu o înălțime de până la 10 m, culoarea gălbuie sau verzuie este mai des folosit în grădini de rock sau în compoziții din grupuri de plante. Soiurile celebre - Olympia, Strickt, Alpi Albastri.
 • Juniper orizontal. Aceasta este o plantă scurtă târâtoare. Acele pot avea verde (Andorra Kompkt), galben (verde), gri-verde (Alpina, Bar Harbor), albastru-verde (Blue Blue, Viltoni), albastru (" Grey Pearl). Acest tip de ienupăr este folosit pentru a decora grădini pietroase, granițe și pante.
 • Juniper se scaldă - arbust cu creștere lentă, are ramuri aproape agățate. Înălțimea maximă a arbustului este de 3-4 metri. Soiurile populare sunt Meyeri, Blue Carpet, Holger, Dream Joy, Hannetorp, Blue Svid, Blue Star. Folosit în designul grădinilor rock.

Toate tipurile de ienupăr sunt incredibil de frumoase.Cu toate acestea, prezența acestei plante nu va fi potrivită în fiecare grădină.

Tufa se potrivește cel mai mult organic în designul peisajului în stil scandinav, cu naturalețea, spațiul și geometria sa corectă.

Juniperul va arăta deosebit de bine împotriva heather, mușchi și licheni.

Stilul englez, de asemenea, sugerează prezența acestei păduri de conifere veșnic, dar la specii înalte cu ace verzi sau albastre. Atunci când proiectăm o grădină în stil englezesc, arbustul nu acționează ca centrul compoziției (ca în stilul scandinav), ci ca un fel de coardă finală care dă compoziției un aspect finit.

Tufișurile de foioase verzi sunt mai des folosite în designul peisajelor în zone situate într-o zonă climatică caldă, unde nu există ierni cu zăpadă și îngheț. Astfel de plante includ: camellia, rododendron, ilex, boxwood, callistemon, bambus, aucuba, cordilina și altele.

Printre varietatea de arbuști ornamentali emit flori cu flori și decorative cu frunze. Numele lor vorbesc de la sine. Arbuști de înflorire frumoase sunt înflorire luminosși decorative și foioase - cu o culoare interesantă a frunzișului. Acestea sunt concepute pentru a crea în peisajul de peisaje de culori de diferite nuanțe în diferite perioade de timp.

Regina dintre arbuștii înfloriți este un trandafir. Starea de spirit roz, de primăvară și cascade galbene de flori forsythia set de primăvară starea de spirit. Apoi, acestea sunt înlocuite de avalanșe de liliac, spire, păducel și viburnum buldenez.

Vara se deschide cu înflorire de rododendroni, bujori de copac, Chubushnik. Puflele Potentilla cu flori galbene, roșii sau portocalii creează o dispoziție specială în grădină.

Designul grădinii de vară folosește de asemenea o cenușă de munte cu inflorescențe albe, tamarix cu nori roz de mici ghirlande de flori mici, diferite tipuri și varietăți de hortensii, colchiu și acțiune cu inflorescențele lor luxuriante.

În toamnă, argintul și hortensiile, trandafirii și snowberry, budley și euonymus, redrook și vezica urinară continuă să încânteze ochiul.

Designerii de peisaj le place să folosească arbuști decorativi cu frunze atunci când decorează site-uri.

Mai ales merită dragostea lor:

 • turf alb cu verde-alb-verde, verde roz-verde sau galben-verde;
 • galben, flori purpuriu și violet;
 • dulceata cu frunze verzi verde, de aur sau rosu-violet;
 • Fieldfare;
 • Aralia;
 • Mahonia.

Pentru un design peisagistic vertical, cel mai adesea se folosesc diferite tipuri de viță de vie. Printre ele sunt deosebit de populare: struguri sălbatici, struguri de fată, trandafir alpinist, wisteria, caprifoi cret, clematis, actinidie.

Specii de specie

În designul curții, puteți folosi o varietate de specii de arbori. Principalul lucru este că copacii se apropie de locație în funcție de înălțimea lor, în funcție de susceptibilitatea lor la lumină și substanțe nutritive, în funcție de culoarea și condițiile lor de creștere.

Arborii de foioase sunt principalele puncte de relief ale sitului datorită axei osoase pronunțate și coroanei de răspândire. Acestea ar trebui să fie selectate de:

 • Forma coroanei.
 • Frunzisul. Aveți grijă la forma frunzelor, dimensiunea lor, schimbați culoarea lor în timpul sezonului.
 • Prin natura înfloririi. Unii copaci se disting prin prezența unor mari flori (de exemplu, magnolia), alții au flori aproape imperceptibile (arțar, rowan, salcie) și unele flori atât de neobservate încât este dificil de spus dacă acestea sunt înflorite sau nu înflorite (mesteacăn).
 • Până când flori înflorite. Deci, floarea de salcie, salcia și cornel înflorește mai întâi în grădină.
 • Pentru fructe decorative. Mai ales frumos uite în peisajul de cenușă de munte și viburnum, care atrage atenția din cauza fructe de padure rosii.

În formarea de compoziția de gradina sunt, de asemenea, utilizate în mod activ pomi fructiferi. Numele lor sunt cunoscute tuturor: pere, cireș, mere, caise, prune, cireșe. Beneficiul aterizării lor este evident - în primăvară acestea transformă curtea spre un nor înfloritor, iar în vara și toamna îi încântă pe proprietari cu fructe gustoase.

Și ce fel de design de peisaj va face fără conifere. Ele sunt un plus excelent pentru pomi fructiferi și pomi fructiferi și fac grădina mai exotică și mai elegantă.

Alegerea copacilor conifere, ar trebui să acorde atenție:

 • Ace de culoare. Paleta de culori a acestor plante include diferite nuanțe de verde, albastru și galben;
 • Forma copacului. Poate fi sferică sau conică. Formele riguroase din punct de vedere geometric ale acestor plante conferă peisajului o delimitare specială;
 • Culoarea și textura coajei. Acest parametru poate contribui, de asemenea, la percepția generală a spațiului natural din jurul casei de țară;
 • Aromă. Separate hvoyniki produc uleiuri esențiale cu un miros plăcut vizibil.Deci, în căldura de vară, puteți inspira un miros plăcut venind din pin, iar în primăvară vă puteți bucura de mirosul de zada;
 • Prezența conurilor. Conurile, de asemenea, aduc un accent pe amenajarea teritoriului. Deci, în brazi tineri, conurile au o culoare roșiatică sau purpurie interesantă, în timp ce în brad ei privesc în sus, ca lumânările pe un pom de Crăciun.

Design neobișnuit poate fi creat pe site-ul cu ajutorul copacilor care sunt altoiți pe un trunchi. Acestea sunt copaci mici (de obicei până la 2 m) care sunt cultivate cu o grefă. O coroană curbată, plâns sau sferică este altoită pe un trunchi uniform. Rezultatul este o salcie miniaturală, brad, pere. Pentru altoirea uzuală a plantelor aparținând aceluiași gen.

flori

Flori - unul dintre cele mai importante atribute ale decorului peisajului din curte. Fără ei, complotul va părea gol și lipsit de viață. Prezenta florilor care se inlocuiesc pe tot parcursul sezonului, creeaza o stare de spirit festiva, adauga culoare site-ului.

Florile sunt un fel de legătură între arbori și arbuști. Acest pachet se efectuează prin aranjarea frontierelor, a paturilor de flori, a parterului, a toboganelor alpine sau a unei plasări unice.

Pentru proiectarea site-ului se utilizează o varietate de culori: flori decorative, perene și anuale, înalte, înțepenite și învelite în pământ, cu nuanțe de culori, flori ample, cu flori sălbatice, cu flori decorative și altele.

Arborele opțiuni de aspect

În designul peisajului există mai multe opțiuni pentru plasarea copacilor pe site.

gard viu

Cu această opțiune, copacii sunt folosiți ca un fel de gard care ar trebui să îndeplinească o serie de funcții: protejarea site-ului de vânt, zgomot, zăpadă, curiozitatea vecinilor și trecătorilor, marcarea granițelor teritoriului, deghizarea obiectelor non-estetice.

Pentru a forma un gard viu, copacii sunt plantați într-o singură linie la o distanță minimă unul față de celălalt. Arbori de foioase, cu coroane piramidale dense sau copaci ale caror crengi incep sa creasca in partea de jos a portbagajului (tei, arpi, plopi - canadian si berlin) sunt perfecte pentru a indeplini functia de gard viu.

Gardurile scazute pot fi facute din pâslă sau cireșe obișnuite. Dacă dimensiunea parcelei permite, puteți crea un gard de mai multe niveluri,în una dintre ele vor fi copaci înalți (cenușă, brad, salcie de coș, pară Ussuri, măr ornamentale), iar în cealaltă - arbuști.

alee

Aleea este un fel de drum, pe ambele părți ale cărui copaci sau arbuști sunt plantate cu o anumită frecvență. Copacii pot fi plantați destul de aproape de vârful coroanelor lor întrețesute unul cu altul, formând astfel o arcadă omogenă.

Plasarea copacilor sub formă de alei este justificată numai pe spații mari. Pe un mic parc de gradina, aterizarea bulevardului va crea un sentiment de aleatorie, deoarece bulevardul nu va fi vizibil din cauza lipsei de teritoriu din jurul acestuia.

Pentru a crea alei, se folosesc plante rezistente la factori naturali negativi, cum ar fi mesteacan, stejar, tei, brad, arțar, paltin, carpen, fag, chiparos, molid, zada, brad.

grup

Acest aranjament de arbori este folosit atunci când o compoziție de mai mulți arbori și arbuști este creat într-o grădină. Plantele sunt plantate în conformitate cu anumite reguli ale unei combinații de culori, dimensiuni și forme.

La plantarea în grup, trebuie respectat principiul multi-nivel.Dacă un grup de plante este situat în apropierea unui gard viu sau a unui perete, atunci cei mai înalți copaci sunt plantați în fundal, iar în partea din față - pomii în creștere.

Atunci când plasați un grup într-un spațiu deschis, cele mai înalte elemente ar trebui să fie amplasate în centru, iar elementele cel mai puțin înalte trebuie să fie situate la margini.

Cel mai simplu mod de a planta copaci. Dar, în același timp, este necesar să selectați cu atenție copacul, deoarece trebuie să fie la fel de atractiv în orice moment al anului. Prin urmare, plantele ornamentale cu o coroană neobișnuită, culoarea frunzelor interesante, florile frumoase sau fructele pline de culoare sunt cele mai potrivite pentru astfel de plantări.

Dacă situl este mic, atunci este plantat doar un copac, care va fi centrul întregii compoziții peisajului. Ca viermi, de obicei folosiți sunt molidul sau pinul, stejarul, castanul calului, mărul ornamental de măr, skumpiyu, plopul negru și altele.

Creați o compoziție

Ar trebui create grupuri de copaci, arbuști și flori, luând în considerare regulile unei combinații de forme, culori și dimensiuni ale plantelor. Acestea pot fi amplasate în diferite locuri ale zonei: de-a lungul gardului, lângă clădiri, zone de agrement, de-a lungul liniilor, în spații deschise.

Fiecare compoziție ar trebui să fie formată din plante cu diferite înălțimi, forme și culori. Dar, uneori, atunci când se proiectează un peisaj, plantele sunt grupate în funcție de o singură trăsătură: de exemplu, o compoziție de tufișuri cu o coroană rotundă sau un grup de arbori de aceeași specie, dar de diferite vârste sau o compoziție de diferite arbuști, copaci și flori de aceeași culoare (argint sau roșu) .

Atunci când se creează compoziții, arborii trebuie să se raporteze armonios la localizarea altor plante, dimensiunea și culoarea lor. În timpul pregătirii unui grup de plante este necesar să se privească de la partea din diferite puncte ale grădinii.

Nu uitați de plasarea cu paragate a plantelor - de la cea mai înaltă la cea mai mică. Pe partea sudică, plantele care solicită lumină sunt de obicei situate.

Făcând un grup de plante, este necesar să se ia în considerare momentul de înflorire al fiecăruia dintre elementele sale. Acest lucru vă permite să mențineți compoziția decorativă pe tot parcursul sezonului. Și pentru a menține atractivitatea și iarna, grupul trebuie să conțină copaci sau arbuști veșnic verzi.

Și nu neglija introducerea la compoziția anuale, cereale, plante erbacee, elemente decorative.Acest lucru face grupurile mai originale și mai dinamice.

Soluții frumoase pentru curte

Curtea cu o grădină stâncoasă este decorată în stil indian. Tufișuri decorative cu frunze și diverse tipuri de hvoyniki subliniază stilul individual al proprietarilor casei.

Designul peisajului acestei curți se bazează în principal pe grădinărit vertical. În acest scop, se folosesc pergole cu viță de clematis cu înflorire și un gard viu cu forme geometric obișnuite.

Decorată cu arbuști înfloriți, curtea unei case particulare își scutură eleganța de culori și măreția formelor naturale.

Thuy, gazdă, piatră, ienupăr, pin și struguri sălbatici - toate în această curte în locul ei. Și toți împreună formează o compoziție excelentă care contribuie la pacificarea și menținerea echilibrului emoțional.

Cum să decorezi grădina cu copaci ornamentali, vezi următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor