Cum sa faci o frumoasa gradina de flori pe un teren privat?

 Cum sa faci o frumoasa gradina de flori pe un teren privat?

Aranjamentul terenului include construirea unei case, o zonă economică, defalcarea unei grădini sau a unui parc și a unui decor peisagistic. Decorarea site-ului implică proiectarea de paturi de flori.

Pentru a crea o compoziție spectaculoasă, trebuie să cunoașteți regulile de bază pentru organizarea unei grădini de flori pe care designerii de peisaj le folosesc. Să încercăm să ne dăm seama cum să alegem forma optimă a patului de flori pentru sit, pe care plantele să o preferă, unde este mai bine să aranjezi o grădină de flori.

Ce este?

Grădina de flori este o bucată specială de teren în care plantele ornamentale sunt plantate într-o anumită combinație. Plantele ornamentale includ flori, ierburi, cereale, conifere și arbuști foioase.Uneori copacii sunt incluși în astfel de compoziții dacă sunt incluși în linia vizuală a grădinii de flori.

Selectarea plantelor se realizează în conformitate cu principiul unei combinații armonioase a culorii frunzișului și a inflorescențelor, corespondența structurii externe a părții de sol a ramurilor, tulpinilor și a formei coroanei de diferite specimene între ele.

Luând în considerare calendarul înfloririi, cerințele privind compoziția solului, toleranța la umbră, rezistența la iarnă și udare, plantele din apropiere ar trebui să aibă cerințe similare pentru condițiile de creștere. Creează un singur mediu confortabil, oferind specii decorative maxime.

Sarcina principală este de a aranja un pat de flori cu un efect decorativ constant pe tot parcursul sezonului vegetativ.

Plantele sunt grupate într-o varietate de forme geometrice sau plasate liber pe site, în timp ce se văd vizibil în fundal general, au granițe clare sub formă de graniță sau fac parte din peisaj. Plasarea florilor poate să difere în înălțime: să se afle în planul pământului sau să se afle pe o ușurare naturală sau artificială.

Cunoașterea acestor caracteristici ale organizării grădinii de flori va contribui la proiectarea competentă a spațiului.

Caracteristici speciale

Paturile de flori se formează într-un stil natural sau naturalist:

 • Stilul obișnuit simetrie inerentă, forme geometrice obișnuite, structura axială a compoziției.
 • Stilul natural sau engleză folosesc peisajul înconjurător pentru a găzdui o grădină de flori cu contururi libere.

Pentru a determina stilul, primul lucru pe care trebuie să-i acordați atenție este scopul funcțional al grădinii de flori.

O grădină de flori în zona frontală a unei case particulare este decorată cu tot felul de pompe, cele mai vii specimene de plante sunt plantate aici, aceste plantații ceremoniale sunt situate în zona de intrare, în fața pridvorului, de-a lungul căii de la poarta de intrare până la intrarea în casă și sunt semnul distinctiv al imobilului. Aranjamentul acestor compoziții este cel mai adesea regulat, constând în grupuri repetate de plante identice care se alternează unul cu celălalt.

Poate fi sub formă de dreptunghi, cerc sau bandă îngustă de-a lungul pistei.

Plantele sunt selectate în funcție de stilul ales al întregii zone ceremoniale și de clădirile situate aici. Pentru casele clasice, alegeți trandafiri, bujori, crini, rododendroni, clematis, gazde, diferite conifere.Pentru o cabana cu casa de busteni, un design peisaj etnic cu margarete perene, dalii, asterigi belgieni, plante de stejar salvie, phloxes, plantate in grupuri haotice, dar frumoase este mai potrivita.

În grădină, paturile de flori arată mai bine și nu au o structură regulată. Compozițiile floristică de grădină sunt concepute pentru a decora peisajul zonei, aici merită să fie utilizate relief sau pietre pentru paturi de flori.

Accentul poate fi arbori sau arbusti, în jurul cărora vor fi amplasate flori adecvate și plante erbacee ornamentale.

Grădinile naturale de flori devin din ce în ce mai populare, ele sunt compuse din plante care se dezvoltă în acest climat în natură. În mijlocul benzii sunt pelin, salvie, catnip, menta, cereale, cimbru, tutsan și alte plante. Fiecare specie trebuie plantată cu cel puțin șapte copii pentru a crea punctul color dorit. Astfel de compoziții arată foarte organic în grădini sau zone de parc.

Grădinile de flori pot fi colecționate. Un tip de plante, dar diferite soiuri plantate matrice. Rozariul este un reprezentant luminos al unor astfel de compoziții. Acest tip de grădină de flori poate fi decorat ca o zonă ceremonială, dacă este decorată într-o formă geometrică și situată într-un stil gratuit, printre alte verdeață.Aceste plante mono-înflorite se disting prin sofisticare și provocând un interes constant în rândul vizitatorilor.

Conform condițiilor de creștere, există paturi solare și umbroase. Ele diferă în compoziția plantelor. În cazul în care paturile solare de flori sunt mai mult umplut cu plante înflorite, apoi plantele ierboase cu frunze frumoase, cum ar fi gazde, ferigi și conifere, sunt folosite mai mult în compozițiile umbre. Dacă în primul caz accentul se pune pe frumusețea inflorescențelor, în al doilea - pe jocul de forma și culoarea verde.

Atunci când selectați plante, acordați atenție rezistenței la îngheț, indiferent dacă aveți nevoie de adăpost pentru iarnă, dacă adăpostul aspectului grădinii de flori îl va strica. Cadrele de lemn de pe plantele din zona din față în perioada toamnă-iarnă nu arată foarte bine.

Regimul de irigare și compoziția solului pe un pat încearcă să reziste la fel, plantele sunt selectate cu aceleași cerințe pentru aceste condiții. Cerealele rezistente la secetă își vor pierde efectul decorativ alături de gazdele care iubesc umezeala.

Pentru a proiecta un pat de flori, armonia combinațiilor de culori este cea mai importantă condiție; dacă nu acordați suficientă atenție acestei probleme, puteți obține o vinaigretă colorată.Este necesar să se familiarizeze cu cărți de referință cu schemele de culori ale tuturor inflorescențelor pe care aș vrea să le plasez pe un pat, să-mi imaginez cum vor arăta lângă sau să folosească seturi de plante gata făcute de designeri.

Grădina de flori este plăcută din punct de vedere estetic cu plante de aceeași culoare, de exemplu alb: saxifrage, centrul de albire, iris alb, clopot alb, crin, trandafir alb, bujor, crizanteme albe pentru înflorirea toamnei. Astfel de compoziții se numesc monocrom.

Florile pot fi amplasate nu numai în plan orizontal, dar și în plan vertical. Florile frumoase cu flori sau decorative decorează grădinile de grădină sau instalează elemente forjate pentru a susține trandafiri sau clematis alpinism. Proiectele twin cu flori devin accente verticale ale unei grădini.

Un pat de flori bine organizat arată frumos tot sezonul, este convenabil să se ocupe de ea și nu necesită o actualizare frecventă a plantațiilor.

Tipuri și forme

De multe decenii de amenajare a grădinilor și parcurilor a dezvoltat o clasificare a formelor și formelor de paturi de flori.

Pat de flori

Primul loc în designul peisajului aparține unui pat de flori care are forma corectă a unui cerc, oval, dreptunghi, triunghi sau romb.

Această compoziție constă din plante situate simetric, cu un centru pronunțat.Pentru a sublinia punctul central, uneori se face o movilă artificială, dar mai des plantele sunt plantate în înălțime: înălțate în mijloc, joase la margini. Structura radială este accentuată de culoare.

În mod tradițional, în zona din față este amenajată o patrie de flori, astfel încât să poată fi văzută din toate părțile, este înconjurată de poteci sau de gazon. Bazele patului de flori sunt plantele perene, ele reprezintă cadrul și păstrează forma grădinii în perioada toamnă-iarnă. Anualele umple spațiul principal în timpul perioadei de înflorire, specimenele înflorite sunt îndepărtate și înlocuite cu următoarea specie de înflorire, care are alte perioade de înflorire.

Un astfel de pat de flori are limite clare care evidențiază matricea florală pe fundalul peluzei. Granița este amenajată cu ajutorul unei game largi de flori, ramuri tăiate subdimensionate, o bandă de mulci sau un bordura. Frontierele aici sunt realizate din piatra naturala, caramida, metal sau bordura din beton turnat, decorata cu stuc.

răsadniță

Un alt grup de decorațiuni ceremoniale ale spațiului este parterul. Acesta este cel mai vechi tip de grădină de flori, format dintr-un model de covor floral. Desenul constă dintr-un ornament modelat, cu utilizarea unor anuale mici, înfloritoare.Modelul poate fi abstract, repetitiv și poate avea un complot specific sau poate descrie o imagine specifică.

Mărimea orchestrei variază de la compoziții foarte mici până la câteva sute de părți ale ornamentelor florale.

rabatki

Odinioară din tarabe a fost o bandă îngustă de plante ornamentale - rabatka. De asemenea, are o compoziție simetrică a acelorași elemente. Lungimea sa nu este limitată, dar lățimea trebuie să fie limitată proporțional pentru a crea un efect vizual al alungirii. Revizuirea ar trebui să fie la fel de bună din toate părțile.

De fapt, aceasta este aceeași pat de flori, doar alungită. Rabatka situată de-a lungul casei, în mijlocul bulevardului principal sau pe ambele părți ale traseului.

modular

Pe baza primelor două tipuri, a fost formată o variantă a patului de flori modular, în care prizele de flori sunt intercalate cu un material de acoperire într-un model de șah.

mixbordere

Schema de organizare a grădinii flori a mixerului devine din ce în ce mai populară. Cea mai mare parte a acesteia este plantele perene. Accentul se pune pe conservarea decorativului pe tot parcursul anului. Acest lucru a condus la utilizarea pe scară largă a coniferelor verzi în amesteceri.Florile completează plantele cu o schemă de culori frumoasă sau cu o formă neobișnuită de frunziș.

De asemenea, atenția este acordată obiceiului și originalității formei coroanei de arbuști. Toate anotimpurile folosesc efectul decorativ al cerealelor. Numele în sine sugerează o combinație estetică de plante care sunt aranjate în grade de la înălțime la joasă, ca un amfiteatru. Pentru o percepție vizuală mai bună.

Dimensiunea este limitată în lățime, nu trebuie să depășească 1,5 înălțimea celei mai mari plante a unui astfel de pat de flori. Lungimea poate fi oricare. De obicei, plasat de-a lungul unui gard sau în jurul unei peluze centrale.

engleză

O grădină engleză cu grădini naturale este întotdeauna la modă. Florile cresc în mod liber între arbori sau grupuri în apropierea decorului sub formă de obiecte de viață țărănească, adesea creează tufișuri frumoase în apropierea clădirilor și în jurul zidurilor de reținere din piatră.

stânci artificiale

Brutalitatea pietrei este foarte frumos combinată cu delicatețea florilor și verdeața acelor. Aceasta a fost baza pentru apariția grădinilor stâncoase. Aceste paturi de flori evidențiază componenta de piatră.

Colțul de relief de mai multe niveluri din pietre mari devine, dacă este necesar, fixat de amestecul de ciment.Buzunarele sunt umplute cu pământ. Arbuști ornamentali, plante de acoperire a pământului, ienuperi, tuja pitice sunt plantate în ele.

Alpine Hill

Un fel de aria rocilor este un tobogan alpin, doar dispozitivul său este mai complex cu utilizarea rocilor stâncoase, selecția unei grupe muntoase alpine de plante.

teniei

Designerii de grădină oferă bătăilor artistice unele plante speciale pe fundalul unui gazon sau al unui gard monoton din lemn. Această grădină de flori, formată dintr-o singură plantă, cu caracteristici originale, se numește soliter. Acesta poate fi un copac cu o coroană frumoasă sau clematis, decorând partiția sau arborele conifer de formă neobișnuită sau o iarbă uriașă.

Totuși, baza oricărei grădini de flori sunt flori și ierburi, care este mai bine să preferăm?

plante

Plantele sunt împărțite în frunze de înflorire și decorative. Plantele frumoase de înflorire sunt utilizate în principal pentru a crea paturi de flori și pentru accente în paturi mixte de flori cu arbuști conifere și foioase. Numele plantelor cu flori pot fi enumerate fără sfârșit.

Florile anuale au cel mai mare efect decorativ.ele vă permit să decorați site-ul într-un singur sezon, să aveți o gamă largă de culori, să aveți o varietate de înălțime și mărime a orificiului, să diversificați paleta de culori a paturilor de flori în fiecare an, să nu aveți nevoie de pansamente speciale, să înflorești o perioadă lungă de timp.

Printre acestea se numara portugalia populara, galbenele, petunia, lobelia, calceolaria, iberis, malice, nasturtium si altele. Cu toate acestea, pentru a prelungi sezonul de înflorire, toate sunt cultivate prin răsaduri, ceea ce creează probleme suplimentare pentru grădinar.

Mulți preferă plantele perene, se pot dezvolta și înflorească pentru mai multe sezoane și necesită doar plivire și fertilizare. Florile lor sunt mai spectaculoase, sunt trandafiri, bujori, crini, clematis, hortensii. Ele provoacă invariabil admirația pentru eleganța și aroma lor. Aceste flori magnifice sunt bine combinate cu thujas, juniper, chiparos.

Ephedra a început să fie folosită în mod activ pentru decorarea parcelelor în centrul Rusiei nu cu mult timp în urmă, dar grădinarii au câștigat deja dragostea pentru varietatea și frumusețea acelor: de la argint în molid până la galben strălucitor în unele soiuri de tui.

Din ce în ce mai multe cereale vin în modă.Ele creează o imagine frumoasă, acoperită cu vârfuri pufoase de diferite culori: gamă gri, galbenă, burgundă și verde.

Pentru a crea un pat de înflorire continuă, combinați diferite tipuri de plante. Pentru perioada de primăvară, plante bulbous: crocuses, lalele, narcise, zambile. În timpul verii, letniki încântă cu frumusețea lor.

Plantațiile perene de la înflorirea de vară trec la culorile toamnei de crizanteme, gladioli, dalii. Trandafirii au un sezon de vegetație foarte lung și înfloresc până la îngheț. Plantele de cereale și conifere creează cadrul unei paturi de flori în sezonul rece.

Pentru a spori efectul decorativ, puteți planta flori ghivece de origine tropicală. Fiind plante perene, ele sunt folosite ca letniki din cauza luminozității culorilor și a unei perioade lungi de înflorire. Acestea sunt begonii și streptokarpus.

Cu toate acestea, acestea trebuie să fie pre-cultivate în interior în ghivece, și, dacă doriți, salvați specimenele, în toamnă, transplantul din nou în ghivece și transferul în casă. O altă opțiune: plasați oale cu aceste plante în grădină pentru vară, iar în perioada de iarnă pentru a aduce în cameră.

În cazul în care teritoriul dacha este mic și există o nevoie de cultivare a legumelor,atunci puteți aranja o grădină decorativă: cu abordarea corectă, va arăta ca un pat de flori, decora site-ul și aduce beneficii.

planificare

Principalele etape:

 1. Înainte de a rupe patul de flori, trebuie să alegeți un loc pe site.
 2. Determinați tipul de grădină de flori:
  • Calea de la poarta spre pridvor este mai bine sa desenezi o bordura florala sau o creasta dreptunghiulara. De-a lungul peretelui casei sau a gardului va fi adecvată echiparea mixerului. Este bine să decorați un gard lung cu viermi verticali din arbuști sau viță de vie înflorite.
  • În curtea conacului, cu o suprafață mare de teren va arăta spectaculos pat de flori clasic sau gazon cu orchestra.
  • O mică zonă suburbană ar trebui să fie emisă în stil englezesc, cu o dispunere gratuită de paturi de flori.
  • În prezența reliefului sau a spațiului liber, puteți prefera acvariul rock sau dealul alpin.
 3. După aceea, este necesar să se estimeze intensitatea luminii, compoziția solului și relieful. Pe baza acestor condiții, alegeți culorile. Se planifică plantarea plantelor în funcție de mărimea specimenului adult.

aterizare

Secvența de acțiuni:

 • În prima etapă, se face marcarea patului de flori, conturul patului de flori este evidențiat pe pământ.Dacă este necesar, sapa un șanț pentru a instala bordajul. Partea inferioară a șanțului este întărită și gardul este montat.
 • Următorul pas implică lucrul cu solul. Dacă solul corespunde plantelor selectate, atunci pământul este pur și simplu săpat. Pentru a înlocui solul, stratul superior este îndepărtat, drenajul este aranjat și umplut cu amestecul de sol necesar.
 • A treia etapă este aterizarea directă a plantelor, aici trebuie să acționați conform schemei. Poate fi confundat de prezența unor locuri goale rămase pentru dezvoltarea florilor și arbuștilor. Nu puteți rezista tentatiei și plantării pecetelor, plantele plantate îndeaproape încep să concureze pentru alimente și lumină și decorativitatea lor scade.
 • La organizarea unei grădini de flori în stil rustic, în fața casei este amenajată o grădină frontală. Aici este mai bine să alegeți flori caracteristice acestei zone climatice și tradiționale în cultura populației din această zonă. Rolul frontierei este de obicei realizat de un gard mic, înlocuirea solului nu este necesară, deoarece flora zonată este folosită.
 • De-a lungul gardului sunt plantate accente verticale sub forma de liane sau se face un hedging. Ephedra sau arbuști de latitudini temperate sunt plantate într-un model compactat.Partea inferioară este decorată cu flori decorative, plantate sub formă de graniță.
 • Pentru oamenii ocupați, merită să locuiți pe un pat plin de plante perene. Un alt nume pentru un astfel de pat de flori este pentru leneși. Deși acest nume nu reflectă realitatea: plivitul, hrănirea, udarea necesită timp și efort.

Atunci când se utilizează plantații perene, plantarea anuală de primăvară poate fi evitată. După ce ați lucrat o dată, este posibil ca, timp de cinci sau șase ani, să nu se transplantă plantele într-un pat de flori perene.

Pentru un astfel de pat de flori este cel mai bine să se aranjeze un mixborder, rock arion sau tobogan alpin. Foarte impresionantă este compoziția unor conifere de diferite specii.

Sfaturi utile

La organizarea unui pat de flori este mai bine să utilizați următoarele recomandări.

 • Atunci când alegeți un design de grădină de flori, trebuie să țineți cont de peisajul înconjurător și stilul clădirilor de pe site. Un set de flori pentru un teren într-o pădure de pin va fi diferit de un set pentru o curte într-o livadă de mere. În primul caz, trandafirii de ceai hibrid, rododendronii, zambilele, cannes și clematis vor arăta armonios. În a doua decorare vor fi phlox, musetel, chubushnik, dogrose.Trandafiri de trandafiri sau floribunda, căptușite cu pelin sau catnip, arată grozav într-o grădină naturală.
 • Langa casa de busteni nu va arata parternaya pat de flori cu o fantana sau o margine de elemente forjate. Granița pentru patul de flori trebuie combinată cu materialul șenilelor și cu conținutul patului de flori. În cazul în care piatra naturala sau caramida a fost folosita pentru linii, atunci este mai bine sa faceti o bordura din aceste materiale sau din metal.
 • Traseele din bucăți de lemn vor fi completate frumos prin încadrarea unui pat de flori de cânepă.
 • Poteci de murdărie sau gazon pot fi separate de patul de flori de o margine de flori sau o fâșie de pietriș.
 • Pentru accentele verticale ale grădinii de trandafiri, merită să folosiți trandafiri zonați pe suporturi. Materialele moderne de acoperire facilitează păstrarea trandafirilor în timpul iernii.
 • Un dispozitiv spectaculos pentru decorarea unui pat de flori este utilizarea luminii. Lămpile slabe pot fi conectate la electricitate, dar este mai convenabil să se utilizeze panouri solare. Compoziția cerealelor obține o vedere fantastică datorită luminii de fundal.

Exemple frumoase și opțiuni

Designul de peisaj este supus principalelor tendințe artistice și arhitecturale.Stilul casei și site-ul determină detaliile paturilor de flori. Minimalismul modern face parte din granița compoziției artistice la același nivel cu plantele.

Foarte decorat cu un pat de flori de apă sau un curs de apă. Umiditatea florilor, sălcii și frunzele mari ale gazdei creează un cadru pentru suprafața apei. Stilul rustic al patului de flori armonizează armonios cu elementele situației țărănești și cu simbolurile vieții rurale.

O grădină de flori încântătoare în fața unei case mici transformă o curte obișnuită într-o operă de artă.

O grădină portabilă de flori poate decora orice colț abandonat și inestetic al curții.

În fața ferestrelor din partea de nord a casei, ar fi o decizie bună de echipare a mixerului decorativ-frunze. Preferința este dată de conifere, ferigi, gazde, astilbam.

În umbra copacilor, geyhery, begonias, bouzulniki, rogersja, costum de baie, geraniu roșu-brun, geyherella, badan se simt grozav. Frunzele lor se disting prin eleganta formei si originalitatea culorilor luminoase.

În acest videoclip veți găsi un ghid practic despre ruperea unui pat de flori lângă casă.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor