Fântâni pentru grădină: soiuri de forme și decor

Rezervoarele decorative au încetat de mult să fie prerogativa numai a oamenilor bogați. Astăzi, toată lumea are puterea de a-și rafina parcelele cu ajutorul unei fântâni sau iazuri miniatură. În magazine puteți găsi atât soluții gata făcute, cât și detaliile necesare pentru crearea propriului dispozitiv exclusiv.

Caracteristici speciale

Scopul principal al oricărei structuri de fantani (parc, cabană de vară, interior) este de a face mișcarea apei. Cu toate acestea, pur și simplu mișcarea nu ne va potrivi, bineînțeles. Curenții de apă ar trebui să creeze o frumoasă imagine atractivă, gestionată și ghidată. Fluxul abia vizibil în iaz, izvorul care se rupe prin pietre, intercalarea haotic a jeturilor în unele compoziții - toate acestea fac obiectul unui sistem complex de duze și pompe.

Când proiectați o fântână de stradă pentru o casă de țară, trebuie să vă gândiți la ce sursă de apă va fi folosită. Dacă este natural, de exemplu, un lac sau un râu, atunci cantitatea de apă va fi suficientă pentru a crea structuri puternice în mai multe etape. Dacă nu există niciunul, sistemul este conectat la rețeaua de alimentare cu apă. În acest caz, funcționalitatea fântânii este limitată.

dispozitiv

Alegerea fântânii pentru dacha depinde de mărimea teritoriului, caracteristicile reliefului, puterea pompei, modelul de apă dorit, materialele și conceptul general al unei grădini de iarnă sau de vară.

Toate tipurile de dispozitive de fantani combină mai multe elemente de bază: rezervor, pompă și duza (duză). Bowls pot fi achiziționate gata făcute din metal, plastic, piatră, sau să le construiască chiar în pământ, dând forma dorită.

Apoi, trebuie să decideți asupra imaginii de apă și, pe baza acesteia, selectați duzele sau o combinație a acestora. Ei bine, nu uitați de forța motrice a oricărei fântâni - pompa.

Ele sunt de două tipuri - submersibile și de suprafață. Primul, după cum sugerează și numele, este instalat sub apă. Instalarea sa este simplă, dar pentru întreținere este necesar să-l prindă constant, ceea ce nu este foarte convenabil. Al doilea este situat în afara structurii apei, datorită căruia este ușor accesibil pentru reparații.

Toate celelalte elemente ale designului sunt concepute pentru a decora și a facilita gestionarea și îngrijirea fântânii. De exemplu, sistemul de curățare și filtrare a apei nu va permite ca bazinul să înflorească și să se transforme într-o mlaștină.

Iluminarea se referă deja la decor. Secretul principal al luminilor de seară fabuloase este alegerea celor mai vii elemente ale compoziției și umbrirea restului. În fântânile de dans iubite de toți, completitudinea compoziției este realizată tocmai prin iluminatul de înaltă calitate.

tipuri

În ciuda dezvoltării și complicațiilor constante ale sistemelor de fântână, acestea pot fi clasificate în continuare pe baza mai multor principii.

Conform deciziei generale de arhitectură, se acceptă să se menționeze:

 • Un grup a cărui compoziție se bazează pe fluxurile de apă.
 • Următoarea vedere combină opțiunile în care rolul principal este dat elementelor arhitecturale. Apa, în acest caz, este secundară.
 • Al treilea grup este un ansamblu armonios de piese de apă și artistice.

După locație se disting:

 • Într-un iaz mare de origine naturală sau artificială.
 • Pe teren într-un mic iaz decorativ.
 • În interior: camere, grădini de iarnă, loggii.

În funcție de forma alimentării cu apă:

 • Cele mai comune jet fântână. Un flux vertical subțire este format din duze sub forma unei duze conice. Înălțimea sa depinde de presiunea apei.
 • "The Bell". Duza este un tub cu o lungime de 0,5-1,5 m, care se termină cu două discuri sferice dispuse unul peste celălalt. Apa care iese sub presiune din spațiul dintre ele are forma unei cupole.
 • Hemispheric Fantana constă din ajutaje mini-clopot. Ele sunt fixate la un unghi, astfel încât fluxul fiecăruia dintre ele face parte din peretele emisferei.
 • "Tulip". La fel ca în cele două versiuni anterioare, fluxul este reglat de două discuri, singura diferență fiind că apa nu iese în poziție orizontală, ci se ridică la un unghi de 30-40 de grade. În același timp, în centru se formează o pâlnie care se extinde spre partea de sus și filmul de apă cade într-un cerc, asemănător unei flori.
 • „Coadă de pește“. Desenul său are caracteristici comune cu o lalea, dar fluxul de apă nu formează un zid solid, ci constă din jeturi separate. Acest efect oferă mai multe duze situate în centru sub forma unui ventilator la un unghi de 30-40 de grade.
 • "Tiffany" - combinarea tipurilor de "clopot" și "pește de pește". O imagine fascinantă este realizată datorită diferenței de presiune.De regulă, este mai mult în nodul "clopot".
 • Figura tip fântână "Ring" furnizează o țeavă, închisă într-un cerc, în care la o distanță egală sunt găuri pentru ieșirea apei în care sunt instalate duzele jetului.
 • Un singur pulverizator este similar în design cu Coada de pește, dar cu diferența că apa iese dintr-un număr mai mare de duze la un unghi mai mic (15-20 grade). Varianta sa mai complexă este nebulizatorul cu paragate. Efectul dorit este obținut prin creșterea presiunii apei de la extremitatea spre orificiile centrale. Dacă nu există dorința de a "juca" cu presiune, atunci pulverizarea pe mai multe niveluri se obține datorită duzei de diferite diametre.
 • Tip de fântână „Messier“ creează un sentiment de jeturi de dans. Pistoalele cu pistoale sunt montate pe o bază rotativă. Când se mișcă, jeturile verticale inițial se răsucesc în spirale complicate. Subtilitatea principală este găsirea unui echilibru între presiunea apei și viteza de rotație.
 • Vă puteți întâlni adesea fântâni chei și pietre cheie. În primul caz, duza este instalată sub coloana de apă. Pentru a crea oa doua specie într-o piatră naturală, se face o gaură cu un diametru de 2,5 cm, unde se introduce un furtun.Reglarea presiunii vă permite să atingeți înălțimea coloanei, necesară pentru imitarea naturală a unui arc, bătând din fund sau din orificiul din piatră.
 • Cascada cascadei, spre deosebire de alte specii, nu depinde de tipul de duze sau de presiunea din sistem. Apa nu are tendință în sus sub formă de jeturi, dar curge într-un flux multistrat de-a lungul bazei. Prin urmare, natura mini-cascada va depinde de înălțimea și relieful bazei.

Tipurile de fântâni de mai sus sunt de bază. În forma lor pură, ele pot fi găsite în interior sau în zone mici. Dar diferitele lor combinații compun cele mai impresionante compoziții de apă. De exemplu, faimoasa fântână Pyramid din Peterhof constă din 505 duze cu jet de apă. Datorită diferenței de presiune din ele, jeturile de apă se ridică la înălțimi diferite, formând o piramidă.

Dacă vorbim despre formele de fântâni, aici opțiunile sunt limitate doar de fantezie și stilul general al grădinii. Clasicurile genului sunt boluri hemisferice, decorate cu diverse sculpturi. Capetele de leu și cupiții vor face apel la iubitorii de lux aristocratic.

Formele simple și concise ar fi o opțiune excelentă dacă pretenția și pompul nu sunt respectate.Ei bine, stați în masă totală de iubitorii de apă va ajuta la opțiuni de formă neobișnuită.

dimensiuni

Alegerea mărimii fântânii depinde în primul rând de locul de instalare. În consecință, modelele cu diametrul de cel mult 3 m sunt potrivite pentru o grădină sau o dachă. Parcurile și piețele pot găzdui piscine de 4 metri, însă opțiunile interioare vor fi destul de minuțioase.

Trebuie avut în vedere și spațiul din jur.

O mică fântână în piața spațioasă va fi pierdută (dacă nu este concepută de conceptul general al unei grădini), iar modelele mari dintr-o curte mică vor arăta ridicol.

Este foarte important să se ia în considerare corespondența dintre înălțimea și modelul jeturilor la diametrul vasului. Iar punctul nu este numai faptul că apa nu trebuie să se varsă, ci și într-un mod armonios. Dacă dispozitivul de fântână este achiziționat pentru grădină, mărimea va depinde de plantele disponibile, mai ales dacă nu sunt prea îndrăgostiți de umiditate. De la aceste tipuri de fântână trebuie să fie instalat departe, precum și de pe pereții casei și alte non-impermeabil decor.

materiale

La vânzare puteți găsi instalații de fântână gata pregătite, care includ un castron și sunt complet echipate cu echipament.Tot ce trebuie făcut este să alegeți locul viitoarei fântâni și să o conectați conform instrucțiunilor, furnizând anterior comunicații acolo. Pentru a face acest lucru, cel mai probabil au nevoie de țevi și cabluri electrice.

Dacă soluțiile gata nu sunt îndeplinite, atunci în plus față de conductele cu cablu, ar trebui să stocați pe ciment, nisip, moloz și răbdare. Prezența unui recipient impermeabil la volumul dorit va accelera lucrul la aranjamentul vasului. În caz contrar, rezervorul va fi turnat cu beton și aici trebuie să aveți grijă de o bună impermeabilizare. Puteți urmări exemplul meșteșugarilor care formează baza anvelopelor și în loc să betonați podeaua este acoperită cu polietilenă densă. Singurul dezavantaj al acestei soluții este durata de viață limitată a filmului (până la un an).

Dacă întreaga compoziție sau elementele individuale ale decorului sunt piatră, atunci trebuie să fie pregătite în avans. O opțiune bună sunt diverse imitații de piatră, sunt rezistente la umiditate și durează mai mult.

Opțiuni de decorare

În ceea ce privește problema decorării, consilierul principal este fantezie și gust, bine, un portofel mic.

Dar câteva puncte merită remarcate:

 • Modelele de tip polyresin nu necesită decorațiuni suplimentare, ele sunt, de regulă, auto-suficiente și laconice.
 • Pietre pentru decorare potrivite orice - pietre prețioase mici, pietricele, granit. Ei pot dota bordajul în jurul perimetrului bolului. Arată o coadă foarte naturală de pietre mari, care cresc mușchi, ferigi.
 • La grămada decorativă de pietre nu arată ridicol, nu ar trebui să folosiți mai mult de două specii diferite.
 • Plantele de apă și de coastă vor adăuga structurii completitudinea și naturalețea.
 • Dacă proiectul este proiectat pentru animale sub formă de pește, este important să se asigure că rasa selectată tolerează în liniște sunetul apei.
 • Sculpturile și grotele și peșterile decorative sunt un alt mod de dotare estetică a unui rezervor de dachi. Și dacă grotele arată natural, atunci cu peșterile trebuie să știi când să te oprești.
 • Placile ceramice ca placare vă permit să creați ornamente și tablouri luminoase individuale. Această fântână completează perfect grădina în stil mediteranean.

Ce să ia în considerare atunci când aleg?

Deci, datele sunt colectate și mâinile sunt mâncărime pentru a ajunge la afaceri, dar mai întâi trebuie să sistematizezi cunoștințele acumulate:

 1. Dimensiunea fântânii ar trebui să fie optimă în ceea ce privește scopul, suprafața sitului, vegetația înconjurătoare și clădirile.
 2. Potrivind mărimea castronului cu înălțimea și puterea debitelor de apă, se va evita inundarea solului înconjurător.
 3. Puterea pompei depinde de tipul de fântână. Cu cât este mai multă putere, cu atât este mai mare jetul.
 4. Alegerea duzele este mai bine să acorzi atenție materialului și nu prețului. Modelele ieftine din plastic sunt de scurtă durată. Mai aproape de mostrele ideale de oțel, alamă sau bronz din aluminiu.
 5. Este important să se ia în considerare un astfel de indicator ca rezistența la vânt a duzelor. În caz contrar, imaginea concepută va fi plăcută numai în liniște.

Cum se face?

O clasă de master cu instrucțiuni pas cu pas despre crearea unor tipuri diferite de fântâni este subiectul unui articol separat și chiar al unei serii.

Ne vom concentra pe mai multe etape principale:

 • Orice construcție - de la fântână până la zgârie-nori, începe cu designul. În această etapă se dezvoltă proiecte de proiectare și construcție. Prelucrarea atentă a tuturor detaliilor - de la alegerea locației până la finisajul final decorativ, va facilita și va grăbi instalarea.
 • Următorul pas - alegerea echipamentului și a materialelor, curge ușor de la cel precedent.

În plus, de fapt, lucrările de construcție:

 • Prepararea bazei. Cel mai simplu mod de a lucra acasă este tehnologia filmului. De asemenea, puteți săturați în sol o formă rigidă de plastic sau metal. Cel mai consumator de timp - castron din beton;
 • Instalarea de pulverizatoare;
 • Instalarea forței motrice - pompa. Nu este mult de ales aici - fie submersibil, fie "uscat". Pentru nevoile unei construcții mici de cabane, prima este perfect potrivită;
 • Setarea luminii de fundal;
 • Umplerea cu apă și verificarea funcționării sistemului;
 • Decorare.

îngrijire

Construiți o fântână - aceasta este jumătatea bătăliei. Orice structură, indiferent de tipul și sistemul, necesită o întreținere atentă. Este important să mențineți constant nivelul de apă dorit pentru a evita defecțiunile și defecțiunile echipamentului. Acest lucru este valabil mai ales pentru modelele cu sistem închis, deoarece apa din ele se evaporă în mod natural.

Înflorirea apei poate ucide complet frumusețea structurii, iar mirosul care este emis în același timp nu este plăcut.

Există mai multe opțiuni pentru a rezolva problema:

 • curățare obișnuită, cu schimbarea apei;
 • instalarea de filtre în mai multe etape;
 • curățarea chimică, flora și fauna nesigur (dacă există);
 • curățarea biologică - plantele acvatice, racii și unele specii de pești, microorganisme.

Curățarea periodică a pompelor, duzele și a altor echipamente va prelungi semnificativ durata de viață a acestora. În timpul iernii, apa este complet drenată, echipamentul este dezmembrat, iar fântâna este acoperită cu un film de protecție. Dacă se constată fisuri, suprafața este tratată cu materiale impermeabile.

Design frumos peisaj

Orice peisaj, decorat cu o fântână, va dobândi un punct culminant, fie că este o zonă fermecătoare de recreere într-o curte mică sau mai multe compoziții la scară largă.

Consultați videoclipul pentru sfaturi privind instalarea unei fântâni.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor