Cascada artificială: idei originale în designul peisajului

Zona suburbană frumoasă, decorată cu bun gust nu este acum un lux, ci un semn de ton bun. Cascada artificială este un element popular al designului peisajului, care este o modalitate excelentă de a decora orice grădină. Creează o atmosferă de pace, liniște și dispune de odihnă. Plantele și pietrele ornamentale vor adăuga la apelul său.

Caracteristici speciale

Mulți grădinari ar dori să aibă o cascadă pe site-ul lor, datorită frumuseții sale naturale, naturale, beneficiilor pe care le aduce grădinii, pacii pe care o dă contemplarea apei. Dar nu toată lumea va decide acest pas. Se pare că cazul este prea complicat, scump, consumator de timp.

De fapt, crearea unei cascade artificiale nu este la fel de dificilă cum pare la prima vedere. Doar nevoie să ia în considerare caracteristicile zonei de peisaj, dimensiunea acesteia, precum și distanța de la casă - Cascada trebuie să fie situată la o distanță de cel puțin trei metri de ea.

Dacă există un rezervor în grădină: un iaz, un mic lac - putem presupune că jumătate din lucrări au fost deja finalizate. La urma urmei, o cascadă constă din pervazuri și un rezervor în care curge apa și de unde se ridică până la vârful pervazului. Dacă această capacitate este deja disponibilă, rămân să facem doar cascade.

Ce anume va fi cascada - depinde de stilul în care este decorat întregul site. Dacă este minimalism, hi-tech sau un alt stil modern, apoi linii geometrice stricte, proporții precise, materiale adecvate vor fi adecvate.

În toate celelalte cazuri, cascada trebuie să fie cât se poate de naturală.

În mod optim, dacă formele cascadei par să continue relieful natural al sitului, ele se aseamănă cu formațiuni naturale și se îmbină cu peisajul.

Elementele decorative - pietre, plante, scoici etc. - ar trebui să sublinieze orientarea stilistică a rezervorului și să fie combinate cu proiectarea întregului amplasament.

După ce a fost determinată adâncimea cascadei, a fost calculată înălțimea marginilor, pe baza acesteia, puterea necesară a pompei,Puteți achiziționa echipamente și consumabile.

materiale

Pentru a crea o cascadă nu va fi nevoie atât de mult. Aceasta este:

 • nisip (mai bine de luat cu granulatie medie);
 • Pietre decorative pentru decorare;
 • ciment;
 • materiale de impermeabilizare (poate fi din PVC, EPDM sau din cauciuc butil, beton - dacă intenționați să faceți o acoperire din acesta);
 • pompa.

Fiecare strat are avantaje proprii. PVC filmul are o înaltă rezistență, rezistă la presiunea apei și la căderi de temperatură, este absolut impermeabil și accesibil. Printre aceste neajunsuri se poate identifica o gamă modestă de culori, prezența cusăturilor care, în raport cu fundalul general, sunt destul de vizibile și sensibilitatea la deteriorarea mecanică.

EPDM (sau butilic) are o elasticitate bună, este insensibilă la ultraviolete și îngheț, nu se teme de mișcarea solului și de contracția fundului.

Acoperirea de beton va dura mai mult timp pentru a construi, dar oferă o protecție suplimentară împotriva deteriorării și a scurgerilor. Acoperirea cu beton este creată în trei etape:

 1. Plasarea pe fundul unui film gros de polietilenă.
 2. Construcția cadrului metalic.
 3. Turnarea betonului.

Puteți folosi vasul finit. În acest caz, atunci când marcați conturul, castronul este rotit cu susul în jos și conturează toate contururile. De-a lungul liniilor subliniate, sapa un șanț în dimensiune puțin mai mare decât un castron. După instalare, golurile dintre pereții bolului și groapa sunt umplute cu nisip.

În ceea ce privește pompele, ele sunt împărțite în două tipuri - submersibile și ne-submersibile. Primele sunt plasate în castronul cascadei sau fântânii, cel de-al doilea set pe mal. Pompele pe uscat sunt mai greu de mascat decât modelele submersibile.

La alegerea unei pompe, doi factori joacă un rol important:

 1. cât de mare ridică apa (trebuie să fie cel puțin înălțimea cascadei);
 2. capacitatea sa (l / min; cantitatea de apă care poate fi pompată într-un minut).

Puteți crea o cascadă sau o fântână acasă, de exemplu, în grădina de iarnă. În acest caz, vor fi necesare mai puține materiale, iar pompa poate fi mai puțin puternică.

Cum se face?

Creați-vă propria cascadă în țară va ajuta instrucțiunile pas cu pas, un fel de clasă de master, în care totul este clar și clar descris.

 • Mai întâi de toate în grădina de care aveți nevoie alegeți un locunde se află rezervorul. Distanța dintre acesta și casă trebuie să fie de cel puțin 3 metri.În mod optim, dacă locul selectat este o înălțime naturală a înălțimii dorite. Dacă nu există nici unul, acesta poate fi format independent folosind terenul care a fost excavat atunci când sapa groapa.
 • Următorul pas după alegerea unui loc - Marcați forma viitoarei cascade. Acest lucru este ușor de făcut folosind o pungă cu un colț rupt umplut cu nisip. Când punga este zdruncinată, nisipul va deveni un curent curat de pe țărm, iar contururile rezervorului vor fi vizibile în mod clar.
 • Având în vedere contururile cascadei cu toate cornișoarele, aveți nevoie scoateți gazonul și continuați direct să săpați groapa, formarea în rampele procesului. Înălțimea bolțurilor nu trebuie să depășească 30 cm. Adâncimea pitului în sine nu trebuie să depășească 1 m (dacă nu este planificată lansarea peștelui sau a altor animale din acesta).
 • În groapa finită pentru a elimina toate obiectele străine - pietre, ramuri, ramuri - care pot rupe filmul. Partea inferioară, marginile aliniază, etanșează. Acoperiți cu un strat de nisip (5-10 cm), lăsați-l aplecându-l cu grijă cu apă. Pentru a evita înmugurirea ulterioară a plantelor într-un iaz, se recomandă acoperirea fundului și a coroanelor cu geotextile.
 • Răspândiți filmul. Aliniați-l.Fundul inferior și cornișe pentru a pune pietre, asigurându-vă că filmul nu este privit nicăieri. Puteți utiliza pietricele sau bolovani mici. Așezarea va fi mai ușoară dacă dați materialului aproximativ 15 minute să stea în soare - este înmuiat și instalarea va deveni mai ușoară.
 • Instalarea unei pompe electrice. Dacă modelul este submersibil, acesta este instalat pe fundul rezervorului într-un coș plin cu pietre. Pompa submersibilă este amplasată pe țărm și mascată cu grijă. Această nevoie de mascare face lucrul cu o pompă submersibilă mai lungă și mai laborioasă. Atunci când se instalează o pompă de orice model, trebuie reținut faptul că sursele de alimentare trebuie să se afle la o distanță de cel puțin 1,5 m de rezervor, acoperite cu atenție cu materiale rezistente la umiditate și protejate împotriva impactului mecanic. În plus, este necesar să se asigure o îndepărtare convenabilă și ușoară a pompei - pentru curățare și reparații posibile.
 • Apă și apă verificând etanșeitatea acoperirii.

Dacă procesul de încercare a avut succes, puteți trece la decorarea cascadei.

Elemente de decor

Utilizarea pietrei naturale - cea mai bună soluție când faceți o cascadă. Piatra are proprietăți decorative bune, durabilitate, nu este sensibilă la schimbările de temperatură și precipitații și, prin urmare, va asigura durabilitatea și estetica rezervorului.

Este important să acoperiți complet filmul cu o piatră, astfel încât să nu poată fi văzut nicăieri. Secțiunile stratului de impermeabilizare care strălucesc între pietre strică aspectul rezervorului, creează impresia de neputință, neglijență și neglijență.

Dacă stilul rezervorului permite acest lucru, puteți folosi o varietate de obiecte de uz casnic: boluri și jgheaburi din argilă, tunderea țevilor, deșeuri de construcție, chiar și instalații sanitare (bineînțeles, în limite rezonabile). Un mozaic de fragmente de feluri de mâncare așezate în spatele peretelui de apă îl va completa minunat. În acest context, fluxul de apă va străluci cu culori noi. Această tehnică va fi bună atunci când faceți o cascadă în stilul marocan, arab.

Nu este necesar să folosiți doar culorile tradiționale - albastru și alb. Cu cât mozaicul va fi mai colorat, cu atât mai luminos va arăta cascada.

Se va dovedi a fi un colț cu adevărat fabulos, mai ales dacă îl suplimentezi cu lanterne de grădină montate pe țărm sau plutind într-un castron al unui rezervor.

7 fotografie

Puteți plasa plante (atât în ​​cascadă, cât și de-a lungul malurilor), pește sau alte animale. Ei se vor simți foarte bine în apa mobilă, oxigenată.Dar în acest caz, este necesar să se ia în considerare adâncimea rezervorului - în cazul în care aceasta este mai mică de 1 m, apa ar îngheța în timpul iernii, și pește vor muri.

Plantat pe malurile plantelor iaz contribuie la organizarea unui spațiu de locuit unic, care poate trăi broaște, insecte și alte locuri umede și umbrite de amatori. Chiar din punct de vedere estetic, plantarea plantelor de-a lungul malurilor unei cascade este o idee bună. Se obține un fel de simbioză - beneficiul obținut și plante, care sunt alimentate cu cantitatea potrivită de umiditate, iar proprietarii site-ului, care primesc un colț pitoresc din grădina ta.

În general, dispozitivul zonei de coastă este un moment foarte important în proiectarea cascadei. Ar trebui să se încadreze în mod natural în peisaj, subliniind caracteristicile site-ului.

Desigur, totul depinde de orientarea stilistică a cascadei. În unele cazuri, țărmul stâncos, fără un singur spot verde va fi adecvată pentru vegetația luxuriantă - de exemplu, în cazul în care iazul este decorat într-un stil minimalist, sau în cazul în care zona de „crescut“ gradina de rock.

Dar, în orice caz, este necesar să se împiedice impulsurile lor creative.

Supraîncărcat cu elemente decorative, cascada își va pierde frumusețea,va deveni invizibil pe fondul unei abundențe de statuete, felinare și alte elemente menite să evidențieze frumusețea naturală a rezervorului și să nu o ascundă.

Făcând pietre cascade, trebuie să vă gândiți că suprafața acestora are un impact semnificativ asupra naturii fluxului:

 • pietrele netede vor ajuta la obținerea unui perete de oglindă;
 • dacă utilizați bolovani accidentați și striați - apa va curge în fluxuri separate;
 • indentările în mijlocul pietrelor vor crea un flux neted și neted - apa se va aduna treptat în aceste gropi și va curge mai încet;
 • pentru a obține un flux puternic, rapid, care se împrăștie cu mici stropi, atingând nivelul inferior, trebuie să puneți apă sub presiune între două pietre prețioase apropiate.

În apropierea iazului, aveți posibilitatea să instalați un foișor, o bancă sau să atârnați un hamac - veți obține un loc minunat de odihnă. Zgomotul căderii apei, ruginirea frunzelor plantelor de coastă va da pace, pace și armonie.

Orice, chiar și cel mai mic rezervor va servi ca o decorare minunată a dachilor. Crearea sa nu va necesita cheltuieli mari de efort, timp sau bani. Și poate aduce beneficii considerabile.Acestea nu sunt doar proprietăți decorative, ci și practice - umezesc solul și aerul (care este foarte util pentru plante, în special cele care cresc pe țărm), atragandu-se păsări și insecte benefice care se pot instala în grădină și-l protejează de dăunători.

Exemple frumoase și opțiuni bune.

La dacha, puteți crea o varietate de cascade - în funcție de dimensiune.

Opțiunile pe scară largă, cu o mulțime de vodoskatov și un castron mare, vor fi potrivite într-o grădină mare, unde nu vor ocupa cea mai mare parte a zonei. În acest caz, puteți juca cu înălțimea versanților, locația lor relativă, numărul, puterea și direcția jeturilor, decor. O cascadă mare va "susține" un mic terasament și chiar un pod.

Adevărat, crearea unei astfel de capodopere va dura mai mult timp și vor fi necesare mai multe materiale, ca să nu mai vorbim de o pompă de putere mai mare. Dar merită.

Dacă zona suburbană nu are dimensiuni diferite, puteți aranja o mini-cascadă. El nu este deloc inferior fraților săi mari. Desigur, cu excepția dimensiunii.

O cascadă mică, nepretențioasă nu este mai puțin atractivă decât opțiunile pe mai multe niveluri.El este, de asemenea, capabil să dea pace, armonie, decora orice parte a grădinii, să devină centrul întregului peisaj.

Pe deal, în care sunt făcute cornișoarele, pot fi, de asemenea, decorate cu plante, transformându-l într-un fel de tobogan alpin. Umflarea suculentelor, mușchilor, lichenilor ornamentali va ajuta la realizarea acestei idei.

Dacă vrei ceva extraordinar, poți face o cascadă uscată. În acest caz, apa care curge din borduri nu este colectată în rezervor și dispare, la prima vedere, nu se știe unde. Arată foarte impresionant.

De fapt, apa curge într-un rezervor deghizat, ascuns sub pământ, de unde pompa îl înapoiază în vârful muchiilor.

Pentru grădina, decorată într-un stil modern, în care se preferă forme geometrice și proporții clare, căderile corespunzătoare din beton. Geometria strictă a liniilor, structurile de beton se încadrează perfect în designul general.

Cum de a crea o fântână artificială cu o cascadă cu mâinile tale, vezi următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor