Mixborders: idei în designul peisajelor

Nu a făcut-o, odată ce ați așteptat să înflorească în grădină, a ajuns la concluzia că plantele au fost plantate în grabă și, prin urmare, arată amețit, nefericit? Există imediat dorința de a le cere un fel de program de planificare eficientă. Acesta este scopul acestui mixborder - o grădină mixtă de flori. Vă oferim să vă dați seama cum să faceți singuri.

Ce este?

Dacă traduceți literalmente "mixborder" în engleză, obțineți o "frontieră mixtă". După adaptarea conceptelor, cuvântul străin a început să însemne o grădină de flori arbitrară, formată din diferite grupe de plante, gândite în timpul înfloririi și armoniei de nuanțe.

Mixborderul poate fi considerat o "relativă" îndepărtată a paturilor de flori rabatki sub formă de pat. Dar, pe configurația alungită, asemănările se termină. Reducerea folosește un model geometric de culori (stele, pătrate, cercuri). Un mixborder are linii "plutitoare", curbe moi, definind stilul peisaj al grădinii de flori. Mixborderul este organizat în mod discret, uneori se pare că distracția naturală frumoasă a florilor a adus în mod natural paleta potrivită și a îmbunătățit gazonul sau zona din jurul casei.

Popularitatea amestecurilor se datorează simplității relative a alegerii culorilor. Chiar și un novice în grădinărit își poate permite să formeze un astfel de pat. Desigur, creșterea într-un pat de totul la rând nu este bună. Este necesar să se studieze regulile pentru selectarea plantelor pentru colecția floristică.

Apropo, cu excepția florilor, se adaugă arbuști și lianți la mixborders.

Este important să țineți cont de această caracteristică. Toate plantele sunt situate destul de strâns între ele. Prin urmare, acestea sunt destul de greu de combatere. Și este imposibil de apă simultan. La urma urmei, unele exemplare verzi iubesc apa, altele nu atât de mult.

Dar vederea pitorească a unui astfel de pat de flori va plăti pentru toate eforturile. Nu va înceta să înflorească de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei.Nu pentru nimic, lângă un mixborder, de regulă, nu plantați niciun pat de legume. Grădina de flori servește scopul de a se bucura, astfel încât cei mai buni vecini - cu excepția băncilor, a apei, a peluzei frumoase.

tipuri

Tipurile de mixbord-uri depind de ceea ce fac plantele. Există o mulțime de specii, cele mai populare sunt:

 • Lugovoi. Pat de flori cât mai aproape posibil de colectarea de plante la pajiștea naturală. El este saturat cu flori mici, dar elegante precum câmpul. Paleta de culori este oarecum neclară, necurată. In, margaretele, macul, garoafele sălbatice, clopotele, albăstrele sunt partea principală a unei grădini de flori de luncă. Plus cereale decorative pentru design expresiv.
 • Engleză. Versiunea clasică, în unele moduri chiar stricte. Formele Lush și nuanțele festive aproape nici unul. Flori de dimensiuni mici, restrânse, cu frunze grațioase. Culori pastelate - roz deschis, alb, crem, violet pal. Dintre florile folosite trandafiri mici, margarete, anemone stunate, cineraria palida.
8 fotografie
 • Țară. Foarte colorat și romantic mixborder, în special pentru fani ai stilului rural, Provence. Constă din plantele cele mai lipsite de siguranță,prescris în zonă. Sunt potrivite florile de floarea-soarelui, viburnum, lupinele, mlaștina, lavălele, cocoșul, heather și alte culturi "semi-sălbatice".
7 fotografie
 • Shadow. Se selectează numai plantele care se simt bine la umbră. Grădina de flori este obținută în mod modest, cu flori mici și mijlocii, arbuști drăguți. În același timp parfumat și natural. Puteți colecta chiparosul, tisa, piticul molid, ienupărul, ferigile. Nu este fabulos, dar foarte pitoresc în rhododendronurile mixte, umbra, wolfberry, adiant, kupeny, uvulyarii, periwinkles, bordel, waldstein, violete, saxifrage, gazde.
 • Înflorire continuă TCare compoziție este mai bine pentru a rupe într-un teritoriu liber mare. În acest tip de amestec amestecat includ reprezentanți ai florei implicate în releul de înflorire în timpul celor trei sezoane. De exemplu, dureri de spate, phlox stiloid, mertensie virginiană, plămânii, chionodici, crocus (primăvară), bujor, dicentre, aquilegie, iberi, garoafă, monardă, crin, gaillardia (asia, anemona, crizantema).

Principiul de bază al creării unui mixer este acela că plantele cu o creștere redusă (până la 40 cm) sunt aduse în prim plan, urmate de plante de dimensiuni medii (până la 60 cm) și mai mari (în metri și în sus) sunt mutate în fundal.De asemenea, în ultimul rând al grădinii de flori pot fi folosite arbori, arbuști și specimene de alpinism, plus cereale.

Este bine ca grădinarii novici să-și amintească ce greșeli să evite atunci când formează un mixborder:

 • plantele nu ar trebui plantate la întâmplare, este necesar să se țină seama de toleranța lor la compoziția solului, a vântului și a umidității;
 • florile cu rizomi cu creștere puternică nu sunt permise în patul de flori;
 • nu este necesar să se planteze în apropierea florilor uscate și necesită udare constantă;
 • Nu excludeți verdeața de la colecția mixborder, aceasta îi va oferi un pomp și un volum.

dimensiuni

Pentru a determina mărimea mixerului, este necesar să efectuați un mic calcul. În cazul în care parcela dvs. este spațioasă, elementele arhitecturale sunt voluminoase, clădirile sunt înalte, atunci este recomandabil să spargeți patul de flori cu unul magnific, lung și bogat. Analizați dimensiunea gardului, gard, care poate fi grădină de flori adiacentă. De exemplu, cu un gard standard de 1,8 metri, un plan de amestec ar trebui planificat cu un metru și o jumătate de lățime, astfel încât gardul să nu domine vizual asupra florilor.

Dacă granita pentru patul de flori este lungă, ar trebui să fie largă. Atunci armonie de percepție este realizată.

Ei bine, dacă într-un pătrat sunteți limitat, creați-vă o piatră mini-mix în pietre - arată elegant și proaspăt. Săpați pietrele de-a lungul unei pasarele sau un mic pat de flori, iar pietrele ar trebui să fie doar puțin mai mari decât plantele într-o grădină cu mini-flori. Grupurile de pietre pot fi intercalate cu terase mici (20-40 cm).

Lângă pietre sunt plasate flori. Se pare că florile sunt scoase din pietre sau "curg" de la ei. Frumos și elegant, nu ocupă mult spațiu.

Soluții de culoare

Se crede că chiar și în cel mai variat mixer există cinci culori primare, în caz contrar armonia culorilor va fi înlocuită de un gust prost.

Un fel de clasic sunt astfel de tipuri de culori:

 • Monocrom. Tema este jucată cu nuanțe de aceeași culoare. Potrivit artiștilor peisagisti, versiunea monocromă nu este deloc defectuoasă. Dimpotrivă, ea transmite preferințele creative subtile ale proprietarilor de acri. Plantele din această colecție delicată sunt bine dezvăluite, iar verdele accentuează intens compoziția. Adevărat, dacă monocolorul este alb, atunci acesta va fi estompat. Dar albastru, roșu, galben, de toate nuanțele este o adevărată stropire poetică la casa ta.Imaginați-vă un "buchet" de delphiniums, uitați-me-notes, clopote, crocuses în paleta lor de la albastru închis la frumos albastru-frumos!
 • Contrast gradina de flori. Paletele fanteziei sunt construite pe tonuri opuse și jumătate de tonuri. Dar o astfel de tehnică extravagantă este bună pentru compozițiile mici. Volumetric mixborder roșu-galben-albastru "hodgepodge" va aduce la pretentiousness. Deci, întrerupând cu gazde și cereale decorative, planteam în grupuri dalii de cărămiziu, albastru, galben escholcium, montbrecium purpuriu și echinacee de zmeură. Fiecare specie dintr-un grup și o mulțime de verdeață cu o nuanță argintie se va dovedi festivă și nu extrem de strălucitoare.
 • Mixborder policromie. Aproximativ o treime - plante luminoase care provoacă ton. Restul este calm. Este mai bine să construiți o compoziție combinând nuanțe - de exemplu, liliac, visiniu, alb, roz fierbinte, cremă, bronz, mustar, măsline.
 • Există, de asemenea, conceptul de paturi de flori nuante. De exemplu, florile de liliac, trandafiri, irisi și fulgi purpuri se vor "curge" în mod reciproc unul în celălalt. Puteți face o versiune tentativă și expresivă. Spuneți-i: "pasiune fierbinte": căderea în culorile roșu și galben, asters și gerbera.

Dispozitiv și locație

Atunci când alegeți un loc pentru un pat de flori, trebuie să înțelegeți că nu se va potrivi unor zone umede înalte, umbre pline sau spațiu deschis sub razele fierbinți. Cel mai bine este să luați o platformă pentru mixborders, unde există un loc pentru soare și penumbra: pe pantă, de-a lungul gardului, lângă casă. O grădină de flori la marginea terasei, în jurul perimetrului zonei suburbane, în apropierea pasarelei, va arăta bine.

În general, va fi corect să creați un proiect pentru viitorul mixborder. Dacă doriți să o rupeți sub ferestre, atunci totul trebuie planificat astfel încât plantele să nu fie deasupra deschiderilor ferestrelor. Dacă alegeți opțiunea de-a lungul pistei, retrageți cel puțin o jumătate de metru.

Este posibilă formarea cu succes a unei grădini de flori complicate în jurul perimetrului cu modelul intermitent de mixare. Deoarece altfel este dificil să se realizeze un astfel de aranjament de plante, atunci când acestea nu se umbresc reciproc. La urma urmei, designul este unic prin faptul că florile din grup sunt plasate în mod liber, ca și când s-ar scurge unul în celălalt. Această grădină de flori naturală și frumoasă.

Construcția schemei de grădini trebuie să decurgă din faptul că mixerul nu pare să accepte linii drepte. Are o graniță ondulată, cu atât sunt mai "valuri" de-a lungul marginilor, cu atât sunt mai atractive mixerele.

Asta înseamnă că un aranjament competent al grupurilor de plante din patul tău natural este regula de secție aurie: un întreg este împărțit în două părți, în timp ce partea mai mică se referă la cea mai mare, ca la întreg. Mai ușor de spus, volumul este împărțit în anumite acțiuni. În grădina de flori cu caracter natural, segmentele de tip val sunt principalele sale farmec și demnitate.

Un alt detaliu important. Cea mai mare copie floristică a patului de flori nu trebuie să depășească jumătate din întreaga lungime a patului de flori. În caz contrar, nu obțineți o revizuire completă a măreției pe care ați planificat-o.

Selectarea plantelor

Europenii și-au mărturisit de mult dragostea pentru paturile de flori mixte de formare arbitrară. Rușii vin doar la gust, dar amestecurile sunt clar în tendință. În multe privințe, datorită artei combinării diferitelor plante într-un sortiment absolut fantezie.

Designerii promovează un număr imens de scheme de plantare gata făcute și nume de plante într-un astfel de pat de flori. Mixborders din arbuști ornamentali și conifere arata original. Coniferele este mai bine pentru a alege scăzut, până la unu și jumătate de metri. Perfect se potrivesc în această compoziție pitic și brad pitici.Adăugați la ele un tuja coloană și un ienupar piramidal. Formele stricte ale acestor arbori fac plantarea ta o adevărată capodoperă.

Și pentru culoarea "stropi" la mânerul de căpșuni și rododendroni. Aceste arbuști de înflorire sunt decolorate cu tonurile lor portocalii, zmeură, galben-roșu și ace de culoare verde închis de specii de copaci. Pentru a realiza un pat de flori de lux mai mare, tufișuri de heather pot fi înregistrate în rândul din față, care intermitent în timpul înfloririi cu ghirlande purpurie.

În ceea ce privește mixerul de flori, ele sunt împărțite prin funcționalitate în schelet și toate celelalte. Primele denumi accentele, baza luncii. Al doilea umple spațiul. Plantele scheletice ar trebui să fie arătoase, cu frunze și flori mari. Încercați să le împingeți mai departe în fundal. Alegeți gama care vă place în acest scop cu dalii, hortensie, astilba și delphiniums.

Designerii de plante de floare de schelet atribuie un alt sens. Unii îi armonizează în mod armonios într-un pat de flori comun ca "bătrâni". Alții cred că "scheletul" este doar un anumit cadru, pivotul pe care sunt "strung" florile matricei generale.Al doilea concept implică utilizarea de iasomie, trandafiri de parc și prune frunze roșii ca plante scheletice.

Dar nivelul de mijloc, în funcție de înălțimea zborului fanteziei de designer, este plin de plante perene sau anuale care înfloresc lung și luminos. Aceasta, de exemplu, este un "buchet" cu galbenelele galbene, frintillae; phlox, pennisetum.

Plantele cu o creștere redusă în prim-plan pot fi, de asemenea, selectate într-un format gratuit. Dacă plecăm de la gama de nepretențioase, apoi se potrivesc cu petuniile, cineraria, geyhery, tunbergenia, geranium. Au atât petale, cât și frunze, luminoase, suculente, se vor dovedi solemn și elegant. Fiind o notă populară, puteți adăuga câteva cereale decorative: șarpe, perlovnic, iarbă de pene și cattail.

Nu atât de des, dar printre rezidenții de vară există iubitori de grădini de flori din legume. Este ușor să le creați, nu trebuie să plantați totul pentru a nu obține un pat de gradina proastă care să poată fi consumat până în toamnă. "Soliștii" într-un amestec de legume - salate, plante dantelate picante, varză ornamentală.

Ca accent, adăugați un chard la un astfel de unic. Iar granița dintre mixerul de legume este făcută din flori - taghetis, petunias, calendula.Va arata foarte original si spectaculos.

îngrijire

Atunci când compilați un mixborder, este necesar să excludem plantele agresive care cresc rapid și înfundă vecinii. Este necesar să aibă fiecare tip de floare sau arbust la o distanță rezonabilă una de cealaltă. În caz contrar, debarcările nu vor fi accesate prin udare și plivire.

Este necesar să furnizați pietre și platforme mici în grosimea bordului de amestec, astfel încât să vă puteți ridica pentru ceva la buruieni, să îndepărtați florile uscate și frunzele. Cu același scop, este convenabil să se deschidă o cale îngustă din partea non-paradă a mixerului.

Un eveniment de îngrijire practică va fi adăugarea de flori și ierburi pe care dăunătorii le este frică. Aceasta este cimbru, nasturtium, pelin, cilantro.

Exemple frumoase în designul peisajelor

Printre designerii peisagisti sunt multi admiratori ai mixborders cu o fantana. Este cu adevărat fascinant. Mai ales dacă unghiul de vizionare este de așa natură încât fântâna este văzută din diferite poziții și de fiecare dată când arată într-un mod nou într-un dans rotund de culori. Fântână artificială poziționat corect în mijlocul gazonului, la marginea căruia se amenajează grădina de flori. Un astfel de colț va fi un loc fascinant la cabana ta.

Artistii din gradinile din tara oferta de a adauga expresivitatea compozitiei, incadrand-o cu gresie, nisip colorat, pietricele luminoase. Un efect incredibil, neașteptat este dat de lanternele mici, "smulgând" cele mai frumoase fragmente dintr-un pat de flori. Pentru a reproduce sentimentul de contemplare pe timp de noapte a unei astfel de serenate de flori nu sunt suficiente cuvinte.

Iubitorii exotici pot pune într-o grădină de flori liberă în locuri libere de exemplare exotice de plante sezoniere în ghivece. Epatage va arăta în combinație cu culorile azaleelor ​​benzii medii, oleanderele, orhideele din ghivece de flori.

Mixborders-urile de astăzi completează intens sculpturile de grădină, bolovani de munte. Plantele de flori "plantează" rândurile din spate pe suporturile și grilele, unde organizează ecrane de alpinism perene. În compoziția cu arcuri, tot felul de avantaje ale mixturilor artificiale de diapozitive este de asemenea avantajos.

Cu toate acestea, merită să ne ghidăm în mod constant de un sentiment de proporție, astfel încât, în căutarea singularității, nu este posibil să dăm ideea dulce a pajiștii dacha la absurditatea ornamentelor fără margini. În mâinile experimentate ale unui mixer, bineînțeles, cartea câștigătoare pentru a transforma complotul obișnuit într-un loc ceresc.Acest lucru nu va fi ușor și costisitor, dar posibilitatea de a vă bucura de râul de flori dintr-o casă de la primăvară până în toamnă va plăti costurile de mai multe ori.

Cum se face un mixborder de la anuale simple simple, vezi următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor