Cum se face un sprijin pentru mazăre?

Mazarele place să aterizeze mulți proprietari de parcele suburbane și personale. Această cultură este nemulțumită de condițiile de creștere, rezistentă la frig și aduce o recoltă gustoasă de mazare dulce la începutul verii. Dar pentru ca cultura să fie într-adevăr decentă, plantele au nevoie de sprijin. Fără ea, așteptați pentru o bună întoarcere la aterizare nu ar trebui să fie.

Pentru ce este suportul?

Relianța pe mazăre este necesară într-un moment în care înălțimea germenilor săi va ajunge la 30 cm. O plantă adultă se poate ridica la doi sau mai mulți metri. Fără sprijin, nu va putea fi în poziție verticală datorită slăbiciunii tulpinii. Și, prin urmare, deja la o înălțime de aproximativ 30 cm, mazare sunt predispuse la cazare.

Acest lucru nu ar trebui să fie permis din următoarele motive:

 • într-o poziție "târâtoare", plantele individuale sunt împletite, ceea ce face dificilă recoltarea ulterioară a păstăi;
 • tulpini, frunze și păstăi situate pe pământ sunt supuse degradării, uscării și a altor boli;
 • nu pot fi întotdeauna găsite sub frunzele și tulpinile întinse, ele depășesc, ceea ce conferă întregii plante un "semnal" despre sfârșitul sezonului de creștere; rezultatul - planta începe să se usuce;
 • randamentele culturilor și precocitatea plantării sunt afectate în mod semnificativ: nu toate părțile culturii primesc un iluminat bun și sunt dotate cu aer proaspăt.

În prezența unui suport, mazărea va fi în picioare, bine luminată și aruncată în jur de toate părțile. Pâinele se vor coace uniform și mazărea va avea sucuri normale și zahăr.

În general, plantarea de mazăre nu este deranjată de bolile periculoase.

Momentul de legare a mazărelor

Când germenii încep să apară primele antene, tulpinile încep să se întărească la suport prin legarea șirului sau antenei lor. Becheva este necesară pentru perioada inițială de creștere a culturilor, mai ales în locurile în care vântul deseori suflă. Atunci când rafalele de vânt sunt încă slabe și puținele antene nu se pot menține pe structura de susținere și tulpinile fragile pierdute. Puțin mai târziu, când antenele vor ține ferm planta, este mai bine să scoateți șirul astfel încât să nu deterioreze tija. Primele antene cresc la o înălțime de germeni de aproximativ 20 cm.Pe măsură ce mazărea crește, apar tendriluri noi, care, de asemenea, cârlig pe suport.

Pe parcele și cabane private, mazărele sunt mai des cultivate în câmp deschis, lăsând locuri în sere pentru legume, care trebuie să fie întotdeauna încălzite. Și pe stradă există o mare selecție de suporturi naturale pentru el. De exemplu, un gard de la un lanț-link sau palisadă, plantarea de floarea soarelui, un zid de o vărsat.

Dar dacă nu există nimic din cele de mai sus (sau mazăre însămânțată în seră), atunci nu va fi dificil să construiți suporturi din materialul improvizat cu propriile mâini.

Tipuri de corpuri de iluminat

Se recomandă să se facă sprijin pentru mazăre chiar înainte de însămânțarea semințelor, pentru a nu deranja germenii și rădăcinile acestora.

Putem distinge următoarele tipuri de dispozitive pentru a susține această cultură de lichidare, cel mai adesea găsită în grădinari:

 • suporturi pentru spițe;
 • mizele de sprijin;
 • construcții "colibă" și "wigwam";
 • plasă greu

Cererea determină întotdeauna oferta. Desigur, puteți cumpăra suporturi gata făcute, dacă există fonduri disponibile. Pentru cei care iubesc să facă totul pentru a-și satisface dorințele și fanteziile, vânzarea va găsi materialele necesare pentru construirea unui design unic sub mazăre.Și încă alții vor aduna sprijin din ceea ce se află în fermă și în pădurea din apropiere, fără a cheltui o ruble unică pe ea. Dar aproape întotdeauna, fiecare proprietar primește ceva similar cu unul dintre dispozitivele menționate mai sus. Acest lucru se datorează faptului că aceste structuri sunt de bază, au fost inventate de mult și nu există încă multe alte opțiuni.

Ready made

Printre structurile de sprijin finisate pentru mazăre, merită evidențiate câteva dintre cele mai populare.

 • Grilă U-45, de bază pentru mazăre din materialul care nu putrezeste de dimensiuni de 1 x 6 metri (marca "Protekt"). Este potrivită atât pentru soiurile îngroșate, cât și pentru cele înalte, cultivate în sol deschis și închis. Dimensiunea celulei - 45 mm. Iarna trebuie curățată, deoarece nu rezistă temperaturilor scăzute. Pentru paturi de 6 metri cu soiuri înalte de mazare, trebuie să cumpărați 2 astfel de plase (unul este de 1 m înălțime și un picior este necesar nu mai puțin de doi metri înălțime).
 • Structura de ochiuri F-170 dintr-un fir puternic cu o grosime de 1 mm și o celulă de 150x170 mm. Dimensiunea rolei - 2x10 metri. În plus față de mazăre, este folosit pentru castraveți, fasole, fasole și plante ornamentale. Grila menține temperaturi scăzute. Este necesar să ridicați vârfurile cu vârfuri de 2.5 metri și să le dați în pământ, unde este planificată o grădină de grădină. Producator - NP "Protekt".
 • Rendell foaie de furnir 2x5 metri înălțime cu o plasă de 150 mm. Va fi convenabil să se completeze cu un suport pliabil din lemn sau cadru sudat (suport tapițat portabil).

În plus față de grătare, în vânzare puteți găsi o grilă rigidă pentru suportul de mazăre. Mai multe dintre aceste dispozitive pentru a detecta orice în formă finită sunt puțin probabile, dar ele sunt ușor de făcut.

de casă

Dispozitivele prezentate sunt cele mai des făcute de mână, prin urmare, unii dintre grădinarii începători ar putea avea nevoie de o descriere mai detaliată a acestora.

 • Stâlpi de trellis au opțiuni diferite, dar esența tuturor opțiunilor este aceeași. La capetele paturilor de mazăre se introduc două piese metalice sau de lemn în sol. Înălțimea înălțată a coloanelor înfundate trebuie să fie de cel puțin doi metri pentru mazăre înaltă și 1,5 metri pentru mazăre joasă. Cablurile sau plasele de tip spini sunt întinse între stâlpi. Următoarea grădină se întinde la intervale de 15-20 cm înălțime. Grila trebuie să fie cu cel mult 10 cm.
 • Miza pentru sprijin ferm conduse într-un pat la o distanță de 40-50 cm unul de altul de-a lungul întregii sale lungimi.Acestea vor servi drept suport pentru plantele în creștere. Pentru mize, folosiți tije de fier, ramuri de pomi fructiferi și arbuști, mânere din lemn, tuburi subțiri de până la doi metri.
 • Construcție "colibă" este un suport pentru stalpi de lemn lungi, atașați unul de altul în perechi sub forma unei colibe de-a lungul întregii lungimi a patului. De sus, vârfurile tuturor perechilor sunt ținute împreună pentru durabilitate cu o "creastă". Mai mulți stâlpi longitudinali de pe laturile înclinate ale "colibei" servesc, de asemenea, pentru întărirea structurii. Mazărele sunt trimise de-a lungul polilor înclinate spre "creastă", agățându-se atât pe poli, cât și pe celălalt. Distanța dintre perechile oblice este de aproximativ 1 metru, lungimea poliilor este de 2 metri.
 • Sprijinul, care se numește "wigwam" Are forma unei colibe de vârf, similar locuințelor popoarelor nordice și indienilor. Este făcută din stalpi înclinați, un capăt al căruia este fixat în pământ într-un cerc, iar celelalte capete sunt conectate unul la celălalt în partea de sus a conului rezultat. O tulpină crescătoare de mazăre se târăște pe partea exterioară a structurii, formând un diapozitiv destul de verde. Pentru un astfel de sprijin, însămânțarea semințelor trebuie să fie adecvată - în jurul valorii de bază a wigwam-ului.
 • Suportul rigid al ochiurilor este ușor de instalat și prin urmare are un număr mare de opțiuni diferite: arcade, rânduri verticale, cilindri verticali și structuri înclinate sub formă de arbori verzi. Pentru un suport rigid, obțineți o rețea galvanizată cu o celulă de 12,2 mm și arcuri de seră. Plăcile de plasă sunt, de asemenea, disponibile pe piață, dar datorită duratei lor scurte de viață nu au fost distribuite pe scară largă în rândul producătorilor de legume.

Sfaturi

Merită să acordați atenție câtorva sfaturi de la grădinari experimentați atunci când crește mazărea.

 • Pentru a susține mazărea puteți folosi garduri din lemn. Omologii lor metalici nu se recomandă să fie folosiți ca suport pentru orice instalație de alpinism: încălzirea la soare, metalul poate arde tulpinile plantelor și poate duce la moartea plantelor.
 • Speciile de păstăi cu creștere mică trebuie să fie însămânțate în două semințe pe godeu. Se vor dezvolta două tulpini care se sprijină reciproc, astfel încât nu vor avea nevoie de suporturi speciale.
 • Dimensiunea mesei ideală pentru plasele de grădină este mai mică de 10 mm. Dar dacă nu există astfel de produse la vânzare, nu ar trebui să fii supărat - mazărea se va bucura, de asemenea, de sprijin cu o plasă mare. Numai că va fi necesar să aveți grijă la fixarea corectă a antenei de mazăre pentru susținere.

Cum să faceți un sprijin pentru mazăre cu propriile mâini, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință.Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor