Cum să faci un iaz în țară cu propriile mâini?

 Cum să faci un iaz în țară cu propriile mâini?

Cât de plăcut este să stai lângă iaz într-o zi însorită, să admirați suprafața apei, să vă relaxați și să vă odihniți. Dar dacă nu există un rezervor în apropiere? Construiți-vă singur pe site-ul dvs.! Acest lucru nu necesită influențe financiare colosale. Despre toate nuanțele de a crea și aranja un mic iaz dacha și vor fi discutate în articolul nostru.

numire

Dacă ați conceput să dotați peisajul site-ului dvs. și ați decis că ar trebui să aveți un iaz în curte, atunci înainte de a începe să lucrați, trebuie să determinați ce funcționalitate va avea rezervorul pe site-ul dvs.

În funcție de scopul lor, iazurile pot fi împărțite în trei tipuri:

 • decorative;
 • iaz de pește;
 • pentru înot (piscină).

decorativ

Un iaz decorativ poate fi mic, construit exclusiv pentru a decora orice zonă din grădină. Fiind o componentă a compoziției peisajului, aceasta poate fi atingerea ei finală sau o adăugare originală la un proiect de proiectare.

Acest iaz este creat cu un scop estetic: este plăcut să-l admirați în timp ce stăteți în grădină.

Lacurile ornamentale pot fi chiar mai mari: iazul în sine este mai profund, compozițiile sunt mai mari, unde punțile, fântânile, curenții, luminile pot servi drept decor. În plus față de priveliștea plăcută, aceste iazuri sunt, de asemenea, un loc de relaxare: într-o zi caldă de vară puteți să vă așezați în jurul iazului în șezlonguri și să obțineți doza de radiații ultraviolete.

Pentru pestii de reproducere

Cine dintre noi nu visează să privească peștele care se hrănește în iazul nostru și îi plăcea ochii gospodăriei? În plus față de funcția decorativă, un asemenea iaz va îndeplini funcția unui antidepresiv: înotul de pește din iaz este un agent sedativ și relaxant excelent.

Un astfel de iaz ar trebui să fie suficient de mare pentru ca peștele dvs. să se simtă confortabil. Poate fi absolut orice formă.Dar oricine intenționați să reproduceți - crucian sau rață - nu uitați de necesitatea de a filtra apa și de ao îmbogăți cu oxigen.

Pentru înot

Cimitir de înot acasă - mântuirea într-o zi de vară fierbinte! Mărimea unui astfel de pool va depinde de dorințele dvs. și de capacitățile site-ului dvs. Dacă dimensiunea parcelei permite, atunci puteți construi în curtea dumneavoastră un iaz frumos în care veți înota în vară. Puteți ajunge, de asemenea, cu o piscină mai mică, care va fi la fel de plăcută doar să se înmoaie pentru a vă reîmprospăta într-o zi fierbinte.

Stil rezervor artificial

În mod convențional, iazurile pot fi împărțite în două mari grupuri principale, fiecare dintre ele având mai multe soiuri:

 • iaz regulat;
 • peștera peisajului.

Rezervorul regulat este creat folosind formularul finit. Cu siguranta v-ati gandit prin proiectul peisagistic in prealabil, asa ca aveti deja o idee buna despre cum ar trebui sa arate rezervorul unei case. Pe baza dorințelor designului iazului, puteți alege forma potrivită: ele nu sunt doar geometrice obișnuite, ci și mai complexe: rupte, asimetrice și așa mai departe.

Pondul de peisaj diferă de cel obișnuit prin faptul că nu folosește o formă gata pentru construcția sa. Prin urmare, se poate da orice configurație.

Mărimea și aspectul rezervorului pot fi, de asemenea, diferite: puteți construi un mic iaz în stil japonez, al cărui avantaj principal este simplitatea, dar vă puteți da frâu liber imaginației dvs., fără a se limita la forma circulară standard și pentru a crea un rezervor mare, plin de diverse decorațiuni.

Cum sa faci un iaz cu mainile tale?

Să presupunem că ați decis asupra aspectului și funcționalității iazului. Acum vom analiza cum să implementăm practic ideea concepută.

De unde să încep?

Desigur, ar trebui să începeți cu determinarea locației și dimensiunii viitorului iaz. Alegerea locației este foarte importantă. Totuși, iazul, chiar dacă este funcțional, ar trebui să fie plăcut ochiului proprietarului, să completeze compoziția peisajului, să se potrivească perfect cu acesta sau chiar să devină un accent în proiectul dvs. de proiectare.

Atunci când alegeți un loc pentru un iaz într-o casă de țară, trebuie să țineți cont nu numai de avantajele sale vizuale, ci și de alți factori care influențează alegerea locului:

 • Dimensiunea parcelei. Bineînțeles, mărimea iazului va fi ceea ce dimensiunea grădinii tale îi permite să fie.
 • Relatare complot. Sustinerea diferita permite realizarea unor rezultate diferite: pe o suprafata plana se poate crea un iaz minunat laconic, apa in care va placa ochiul cu suprafata neteda; suprafață neuniformă vă permite să fantezii cu fântâni și cascade.
 • Nivelul apelor subterane și solului. Trebuie să luați în considerare acești factori atunci când stabiliți adâncimea iazului (este posibil să aveți nevoie de anumite consumabile și de forțe suplimentare).
 • De iluminat. Este preferabil să găsiți iazul la umbra: expunerea la lumina directă a soarelui pentru o lungă perioadă de timp va crește evaporarea apei și microorganismele care trăiesc în apă devin mai active și rezervorul își va pierde toată atractivitatea. Pentru a evita acest lucru, atunci când alegeți un loc, acordați atenție modului de lumină. Mai ales se referă la mici rezervoare și rezervoare cu pești.
 • Setare. Bineînțeles, copacii și arbuștii care înconjoară iazul arata foarte atractiv, dar nu uitați că frunzele care cad din aceste plante vor polua rezervorul și apropierea dintre rădăcinile copacilor poate distruge impermeabilizarea.
 • Sursă de alimentare. O atenție deosebită ar trebui acordată locației dacă se planifică decorarea iazului cu fântâni sau iluminare pentru a se lua în considerare în prealabil electrificarea acestei părți a zonei suburbane.
 • Perspectiva extinderii. Ar trebui să țineți cont întotdeauna de acest moment, poate că în viitor veți dori să măriți iazul însuși sau să extindeți zona de recreere lângă rezervor dacă doriți să o reparați sau să o refaceți.

Pentru aceasta, asigurați-vă că ați lăsat o bucată de spațiu gol în grădină, pe o parte a iazului.

 • Coerența cu alte clădiri: la urma urmei, iazul face parte din compoziția generală, deci este necesar să se ia în considerare viziunea generală a parcelei de dacha, în timp ce se gândește prin proiectarea rezervorului.
 • Și, în sfârșit, componenta vizuală. Desigur, iazul ar trebui să fie plăcut ochiului, așadar locația sa trebuie să fie organizată astfel încât să poată fi văzută din cele mai multe locuri din grădină.

Dimensiunea iazului, desigur, depinde de dimensiunea locului, dar nu numai de aici. Chiar și mărimea rezervorului depinde de proiectul dvs. de design, la urma urmei, pur și simplu pe dorința ta.

Deci, ia în considerare parametrii de bază:

 • Dimensiuni. Nu există recomandări specifice privind zona iazului. Unele surse au informațiică rezervorul ar trebui amplasat pe un teren de aproximativ 10% din suprafața totală a grădinii, dar acestea nu sunt standarde fixe.
 • Lungime și lățime Acești parametri sunt luați în considerare pe baza dimensiunii totale a zonei. Dacă ați săpat o gaură pentru un rezervor cu propriile mâini, atunci ele depind și de abilitățile fizice.
 • Adâncimea. Depinde de dimensiunile rezervorului, funcționalitatea potențială a acestuia, solul și puterea fizică (din nou, dacă vă săturați singur fundația).
 • Zonarea. Experții identifică trei părți:
 1. coastă (100-300 mm): există plante care cresc în apă puțin adâncă și există o intrare într-un rezervor.
 2. Apă puțină (300-900 mm): aici este un loc pentru alte plante care trăiesc mai adânc.
 3. Apă adâncă (de la metru și mai departe): o zonă necesară pentru habitatele de pești. Cu cât este mai mare și mai diversă lumea vie a rezervorului, cu atât este mai mare suprafața alocată zonei adânci. De asemenea, țineți minte că în timpul iernii peștele din iaz nu îngheață, partea inferioară a iazului ar trebui să fie situată sub nivelul de înghețare a solului.
 • Conținut. înuimitor, dar este mai ușor să ai grijă de un volum mare de apă decât de unul mic.

Ce este necesar?

Când ați decis cu privire la amplasarea și dimensiunea viitorului rezervor, este timpul să cumpărați materiale. Acum pe piața materialelor de construcție și de finisare puteți cumpăra tot ce aveți nevoie pentru amenajarea iazului:

 • Una dintre cele mai costisitoare opțiuni financiare - iaz beton. Acest rezervor vă va servi mult timp, însă luați în considerare funcționalitatea iazului viitor: dacă aveți de gând să construiți o piscină, atunci această opțiune ar putea fi cea mai bună alegere pentru dvs., dar dacă nu, explorați alte opțiuni și alegeți cea mai potrivită pentru dvs.
 • Containere din plastic - opțiune mai ușoară. Ele sunt de compoziție diferită (din clorură de polivinil sau din fibră de sticlă), astfel încât durata lor de viață este diferită: în medie, de la 10 la 30 de ani. Instalarea bolului este simplă, deci această opțiune este destul de convenabilă: trebuie să săpați o gaură, să setați forma, să umpleți golurile cu nisip. Cu toate acestea, există și dezavantaje în această versiune: formele de plastic sunt destul de scumpe, trebuie transportate cu o atenție deosebită, sunt instabile la ultraviolete, dar sunt rezistente la îngheț.

Cea mai bună alegere în acest caz este o formă de fibră de sticlă cu o bază din cauciuc.

 • de film: în ceea ce privește varietatea de forme, pelicula de polimer este un material excelent pentru acoperirea fundului carierei pentru rezervor. Filmul din polietilenă este ieftin, accesibil și ușor de folosit, dar durata sa de viață este scurtă: prea fragilă și subțire. Un film de polipropilenă sau clorură de polivinil (film PVC) este mai dens, prin urmare, mai fiabil - va dura mai mult. În schimb, apropo, bannerele folosite în promoții vor face (posterele nedorite pot fi cumpărate la un preț scăzut).

Cel mai puternic și mai fiabil film este cauciuc butilic: va dura până la 50 de ani, este, de asemenea, rezistent la îngheț și foarte durabil.

 • De asemenea, veți avea nevoie de următoarele materiale și instrumente: o lopată, un furtun pentru irigare, un cablu (pentru marcare), mânere, o roabă pentru exportul pământului, un filtru de curățare (în special pentru rezervoarele în care sunt crescute peștii), o pompă (cu ajutorul acesteia, presiunea necesară construcții de fântâni și pentru funcționarea filtrelor de curățare), un sterilizator (necesar pentru purificarea apei), un compresor (aerator) (necesar pentru rezervoarele în care pescuiesc vii, deoarece saturează apa cu oxigen).

Plan și calcule

Deci, v-ați gândit cum va arăta viitorul dvs. iaz, a găsit un loc potrivit pentru el, a decis cu privire la mărimea materialelor, dar tot nu știți cât de multe materiale veți avea nevoie pentru a vă construi iazul de vis. Pentru a afla, vom face calcule și, pe baza mărimii iazului, vom calcula cantitatea optimă de materiale necesare construcției sale.

Să presupunem că am decis să folosim peliculă de clorură de polivinil (PVC) ca bază, deoarece acest material este accesibil, durabil și ușor de utilizat și, de asemenea, trebuie reparați.

Filmele din PVC pot fi de diferite culori: negru, maro, albastru (sau smântână):

 • filmul negru va închide fundul și vă va permite să observați reflexia cerului de pe suprafața rezervorului;
 • filmul de culoare maro seamana cu fundul prezent, ceea ce va face ca rezervorul sa fie mai realist;
 • un film ușor (albastru sau cremă) vă va permite să vedeți locuitorii săi sub apă, de exemplu pești.

Când cumpărați un film, trebuie să țineți cont de compoziție (PVC este mai durabil decât, de exemplu, filmul de polietilenă) și grosime (avem nevoie de o peliculă a cărei grosime este mai mare de jumătate de milimetru).

Acordați atenție, de asemenea, producătorului, rezistența, rezistența la radiațiile ultraviolete și absența substanțelor toxice.

Pentru a calcula cantitatea de material de care aveți nevoie este destul de simplă: trebuie să utilizați următoarea formulă:

 1. Lungimea filmului este egală cu lungimea rezervorului + 2 adâncimi ale rezervorului + 400-500 mm doar în caz.
 2. Lățimea filmului este egală cu lățimea rezervorului + 2 adâncime a rezervorului + 400-500 mm doar în cazul în care.

Este necesar să lipiți filmul cumpărat în același loc, într-un magazin de hardware, cu adeziv, de exemplu, "Tangit" sau bandă adezivă.

După ce înțelegeți filmul, trebuie să faceți o schiță a iazului. Mai întâi, trageți o minicură pe hârtie și apoi direct pe teren, indicând adâncimea și lățimea rezervorului, precum și adâncimea și lățimea treptelor. Puteți scrie cu un furtun de grădină sau nisip - este convenabil.

Producător: Walkthrough

După ce toate etapele pregătitoare au fost finalizate cu succes, puteți trece la pașii principali:

 1. Îndepărtați stratul superior al solului.
 2. Sapa o gaura.
 3. Ștergem pământul.

Totul suna foarte simplu, dar fiti atenti, nu uitati sa luati in calcul toate excavatiile necesare in viitor (pentru plante, pasi etc.), precum si caracteristicile rezervorului (cascada, iazul, piscina). La instalarea bazinului, va trebui excavat un șanț mare, la fel ca în cazul construcției la scară largă.

Când treaba a fost făcută, groapa de excavare a fost săpată, iar zidurile au fost bine amortizate, puteți proceda la impermeabilizare. Dacă nu acordă o atenție deosebită, atunci apa va curge în sol, dar nu avem nevoie de ea deloc. Dacă acționați corect, totul se va întoarce așa cum ar trebui.

Există trei moduri de a forma un substrat în partea inferioară a iazului:

 • Cea mai ușoară și mai ieftină cale este să umpleți fundul cu nisip și pietre. Dar rezultatul acestei metode este de scurtă durată: câțiva ani și un astfel de substrat va înceta să funcționeze corect.
 • O altă modalitate este de a acoperi fundul cu geotextile. Rezultatul, desigur, este mai durabil, dar costul acestei metode este mai mare.
 • Această metodă este cea mai fiabilă: acoperă fundul cu folie din PVC. Nu este foarte consumatoare de energie și rezultatul este cel mai durabil.

Să analizăm în detaliu a treia opțiune, deoarece rezultatul ei ne va permite să ne bucurăm de iazul din grădina noastră de mai mulți ani. Principalul lucru este să acționați conform instrucțiunilor.

Faptul că am ales metoda filmului de impermeabilizare nu ne interzice niciodată înainte de a pune pelicula pentru a umple fundul cu nisip: astfel protejăm filmul de deteriorări inutile cauzate de pietre sau rădăcini.Când se pune, din păcate, nu va funcționa deloc pentru a face fără pliuri, dar este mai bine să faci o pliu mare decât o mulțime de mici: atunci o puteți apăsa cu pietre sau o puteți lipi. Principalul lucru nu este să întindeți filmul, altfel se va sparge sub greutatea apei.

Pentru a rezolva aceasta problema, trebuie sa sapati un traseu suplimentar, sa puneti un film, sa-l fixati cu tije si sa-l stropiti cu pietre, si apoi puneti groapa in sine. Când te descurci cu filmul, ar trebui să toarci apă în groapă. Fă-o cu grijă, fără o presiune puternică. Trebuie avut grijă: filmul, deși durabil, dar încă de la acțiunile greșite se poate deteriora și se poate rupe. După 1-2 zile de la intrarea în apă, puteți tăia filmul.

Acum este necesară întărirea coastei, astfel încât iazul să fie frumos și îngrijit. Să ținem atenția asupra pământului: dacă este pământ negru sau lut, atunci pot fi făcuți ziduri verticale, dacă este nisip, atunci pereții trebuie să fie înclinați. Se crede că panta ideală a iazului este de 45 °. Cu o astfel de pantă, coasta nu se prăbușește, iar în perioada de înghețare gheața nu se îndoaie. Nu uitați de plante: deoarece adâncimea de plantare în toate plantele este diferită, este necesar să se furnizeze în avans rafturi pentru plantare.

Puteți întări plajele plate cu geogrid sau geomat și bănci abrupte cu gabioane, grămezi și pereți de susținere. Apropo, există o opțiune pentru cei care încă nu sunt pregătiți pentru o astfel de muncă pe scară largă pe site-ul lor, dar totuși doresc să fie proprietarul unei mici insule de fericire în grădina lor. Iazul poate fi construit de la cei foarte improvizați. De exemplu, din anvelope.

Groapa va avea nevoie de mult mai puțin adâncă, filmul va avea nevoie de mult mai puțin, iar bucuria va fi la fel. Procesul de creatie este extrem de simplu: trebuie sapeti o gaura pentru a se potrivi anvelopei, introduceti-o in aceasta nisa, puneti un film pe fundul apei, turnati-o cu apa, decorati-o cu pietre afara.

Această opțiune este foarte simplă. Dar este și mai ușor. Copilul va putea să realizeze următoarea idee. În loc de anvelope, puteți folosi un castron.

Bineînțeles, iazul va fi destul de mic, dar dacă este decorat corespunzător, va fi plăcut ochiul nu mai rău decât un rezervor cu drepturi depline.

Ce plante să plantezi?

Desigur, pentru a face ca iazul dvs. să arate spectaculos și atractiv, trebuie să îl aranjați corespunzător: să îl decorați cu plante. Pentru ca corpul dvs. de apă să fie cel mai aproape de asemănarea cu un corp natural de apă, trebuie să faceți peisagistică.

Oferim mai multe opțiuni:

 • Puteți planta plante pe fundul iazului. Este mai bine să folosiți plantele locale: se vor răzbuna mai repede.
 • De asemenea, puteți planta plante diferite într-un fel de rezervor.De exemplu, într-un butoi și puneți-l în jurul iazului. În același timp, puteți să plantați tot ceea ce doriți, alegeți recipientele după gustul dvs. și, în conformitate cu stilul iazului și compoziția grădinii în ansamblu: va arăta spectaculos, fără a se separa vizual de imaginea de ansamblu. În plus, înlocuind containerul, puteți schimba cu ușurință aspectul întregului mediu, dacă vă faceți brusc plictisit de aspectul vechi.
 • Punctul culminant al proiectului dvs. de design poate fi o decorare în mijlocul iazului. Puneți o piatră frumoasă în mijlocul iazului și plasați o oală cu o plantă interesantă pe ea sau o decorați cu o figură, de exemplu, o sirenă. O asemenea mișcare va atrage cu siguranță atenția celorlalți.

Sfaturi utile

 • Pentru a menține apa în iazul curat cât mai mult posibil, trebuie să-l protejați de frunzele, ramurile și insectele care se încadrează din arbori cu o construcție specială a rețelei.
 • Dacă, totuși, frunzele sunt în apă, o plasă vă va ajuta: scoateți gunoiul inutil din apă, astfel încât să rămână curat cât mai mult posibil, iar iazul vă mulțumește cu frumusețea sa.Dar plasa nu ajută să scape de resturile de pe fundul rezervorului. Prin urmare, este uneori necesar să curățați iazul cu un purificator de apă.
 • Asigurați-vă că algele nu cresc excesiv.
 • În timpul iernii, iazul trebuie să fie, de asemenea, îngrijit. Deși cadrul principal nu va suferi, trebuie să vă amintiți Câteva reguli pentru ca iazul tău să supraviețuiască calm sezonului rece:
 1. De exemplu, plantele care sunt plantate în jurul unui iaz sunt cel mai bine protejate de îngheț.
 2. Gheața de pe suprafața iazului poate fi împărțită și aruncată împreună cu praful.
 3. Și aici este o altă rețetă: pentru a consolida încrederea că cadrul nu se va deteriora din cauza înghețului și a severității gheții, trebuie să puneți niște sticle de plastic sub formă, după care le-ați închis anterior cu capace. Această metodă va ajuta, de asemenea, pe cei care au iazuri mici cu un cadru de film în curte.
 • Aranjamentul iazului în sezonul de iarnă este o chestiune foarte importantă. Pentru echipamente și instalații, este mai bine să construiți un adăpost de la îngheț pentru întreaga iarnă.

Cu ajutorul acestor sfaturi puteți să vă păstrați corpul de apă până la primăvară în condiții de siguranță și sunet.

Idei de design spectaculoase

Și mai multe idei despre cum să decorezi un iaz:

 1. Aveți posibilitatea să executați pește colorat în ea (trebuie doar să vă păstrați în mintecă un anumit pește nu se poate întâmpla unul cu celălalt, deci la cumpărare specificați acest punct).
 2. Plasați pietricele colorate în partea inferioară a iazului.
 3. Pentru a construi un pod peste iaz, a face o fântână, a decora un iaz cu o cascadă sau un tobogan alpin.

În plus față de decorarea iazului însuși, puteți crea un spațiu mai spectaculos în jurul acestuia: de exemplu, puteți să vă așezați o cale de piatră care duce la iaz. Dacă utilizați bolovani de diferite dimensiuni și forme, puteți obține rezultate uimitoare.

Dacă ați conceput să vă puneți potecile cu pietriș, fiți pregătiți pentru faptul că vor necesita mai multă atenție: sunt ușor spălați de ploaie, iar iarba crește prin pietriș.

Și dacă grădina voastră va fi decorată într-un stil de basm, atunci puteți să vă așezați o cărămidă galbenă care să conducă la "Orașul Emerald" și să stilizați iazul într-un oraș magic, unde există pești și plante ciudate și vrăjitorul însuși. Pietrele din jurul iazului pot fi vopsite cu culori pentru a le face luminoase, creând atmosfera de basm.

Lanternele vor da grație și frumusețe suplimentare spațiului din jur.Lumina felinarelor într-o seară de vară nu numai că va fi utilă din punct de vedere funcțional, ci și o grămadă de magie în grădină, mai ales dacă lumina felinarelor vine în culori diferite. Și dacă se adaugă iluminarea iazului, acesta va fi un loc cu adevărat fabulos. Copiii vor fi încântați, iar adulții nu vor rămâne indiferenți.

Imaginați-vă: toată această frumusețe chiar lângă pereții casei dvs. de țară! Dotați zona înconjurătoare după preferințele dvs.: faceți o zonă de grătar dacă doriți să vă bucurați de o masă de carne lângă apă. Sau poate că va fi o zonă pentru relaxare retrasă, apoi a înființat un foișor unde puteți sta într-un aer proaspăt cu o carte sau puteți desena o imagine în aerul proaspăt.

Dacă ai construit o piscină în zona ta, atunci o soluție excelentă ar fi să faci spațiul înconjurător o zonă pentru plajă: câteva șezlonguri vor fi de mare ajutor.

Zborul fanteziei este nelimitat! Principalele sfaturi veți găsi în articolul nostru și orice altceva depinde numai de dorințele și posibilitățile dvs.! Nu te limita. Dar nu uitați de îngrijirea adecvată, atunci vă puteți bucura de creația dvs. pentru o lungă perioadă de timp.

Creați-vă paradisul chiar pe grădină sau pe cabana de vară.La urma urmei, o dacha nu este doar o muncă grea în grădină, cu o lopată și tocător în mână, este, de asemenea, o odihnă, întâlniri plăcute cu prietenii peste un grătar și un pahar de vin, conversații de familie peste o ceașcă de ceai într-un foișor confortabil lângă iaz. Acesta este un loc unde puteți să faceți plajă, să înotați și să vă bucurați de aerul curat și de aromele ierburilor și florilor. Și articolul nostru vă va ajuta să creați și să echipați un iaz mic, dar un adevărat iaz.

Cum să păstrați rezervorul clar cristal, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor