Peluza rulată: tehnologia de așezare

 Peluza rulată: tehnologia de așezare

Aranjamentul zonei locale cu peluze bine îngrijite nu a ieșit din moda timp de multe secole. Cu toate acestea, puțini știu că cultivarea unui gazon de la zero este un proces lung și dureros. Mai întâi trebuie să alegeți un amestec adecvat de semințe, în funcție de destinație și zonă. Apoi pregătiți cu atenție complotul solului.

Semănați uniform (aproximativ 50 g pe 1 m2) și îngrijiți 1-1,5 ani înainte ca peluza să aibă aspectul atractiv. Aceasta este dacă abordați problema clasic. Dar, din fericire, pentru oameni nerăbdători, acoperirea cu gazon poate fi achiziționată în afara raftului, iar într-o lună pot avea picnic pe iarba verde.

Caracteristici și dispozitiv

Peluza finisată este un strat de sodă cu o suprafață medie de 0,8 m2. Spre deosebire de clasic, este cultivat în pepiniere speciale pentru o jumătate până la trei ani. Această perioadă este suficientă pentru formarea unui sistem de rădăcini bine întrețesut care să reziste la tăiere și transplantare. Cel mai adesea, gazonul finit se găsește în rulouri. Aceasta este metoda cea mai convenabilă de transport, care vă permite de asemenea să păstrați umiditatea rădăcinilor.

Dimensiunile unei peluze laminate depind de numirea sa. De exemplu, pentru a da, parcurile folosesc role de dimensiuni standard de 48 cm lățime și 1-2 m lungime. Cu toate acestea, pentru zone cu o suprafață mare, cum ar fi stadioane, terenuri sportive, straturi de până la 1 m lățime și până la 15 m lungime pot fi comandate. Cazurile variază între 2 și 4 cm.

Avantajele unui gazon sunt evidente:

 • uniformă, acoperită cu iarbă groasă pe site într-o lună;
 • nemulțumirea în părăsirea și rezistența la schimbările de temperatură;
 • sistemul de rădăcini strâns interconectat inhibă creșterea buruienilor;
 • Capacul este ușor de reparat dacă este deteriorat. Este suficient să tăiați zona deformată și să o înlocuiți cu un întreg.

Principalul dezavantaj este nevoia de a livra și de a acoperi locul viitorului habitat cât mai curând posibil de la momentul tăierii. Întârzierea crește probabilitatea de înrădăcinare inegală sau moarte. Dacă zona este prea mare și este imposibil să terminați o a doua zi, atunci rulourile trebuie derulate și udate abundent.

Există mai multe soiuri de gazon:

 • Parcul de gazon - cea mai captivantă vedere, care desenează zone de paradă (aleile principale, zona din fața casei). Are o suprafață catifelată netedă datorită cerealelor cu frunze înguste și subdimensionate. Pe o astfel de acoperire nu este permisă eterogenitatea culorii și tartinabilității. Una dintre cele mai importante etape ale instalării sale este pregătirea solului (cultivarea, distrugerea buruienilor). Coacerea Parternaya necesită hrănire și tăiere regulată, udare zilnică, dar moderată.
 • Sport gazon concepute pentru sarcini mari. Pentru crearea sa sunt folosite soiuri care sunt cele mai rezistente la daune și călcări.
 • Pământ universal. Acest tip poate fi găsit în parcuri, grădini și pătrate. Numele său vorbește de la sine.Este durabilă, frumoasă, rezistentă la diferite temperaturi și daune, nemaipomenită în îngrijire.
 • Shadow gazon. Caracteristicile incluse în ierburi tolerante la umbra vă permit să o așezați în părțile umbrite ale grădinilor și parcurilor. El mentine umiditatea crescuta si nu are nevoie de o coafura frecventa.

Cum sa alegi?

Este necesar să se abordeze alegerea unei pelicule acoperitoare cu o atenție deosebită, deoarece aspectul teritoriului stabilit depinde de acesta. Asigurarea împotriva unei achiziții eșuate va ajuta la cunoașterea unor nuanțe:

 • Prezența documentelor tehnice, care reflectă controalele de control al calității, precum și locația pepinierii.
 • O mare parte din gazon va spune o inspecție vizuală a tăieturii. Grosimea uniformă pe toată lungimea, intercalarea densă a rădăcinilor fără goluri, absența decalajelor și a altor deformări cu agitare este un semn al unui produs de calitate. Prezența rădăcinilor tinere va fi un mare plus (diferit în alb). Aceasta înseamnă că iarba va fi utilizată mai rapid după transplant.
 • Aspectul este, de asemenea, important. Este necesar să se evite straturile cu un număr mare de buruieni, cu prezența zonelor îngălbenite sau a petelor chelate.Acoperirea trebuie să aibă o culoare uniformă, de la verde închis la verde smarald, cu o densitate de 100 lăstari la 10 cm2. Un alt indicator este înălțimea ierbii. Dacă este mai mică de 3 cm, probabil că producătorul a încercat să ascundă defectele.

Cât va fi nevoie?

Calculul numărului de rulouri nu necesită formule matematice complexe. Este suficient să împărțiți zona site-ului cu o zonă de rolă. De exemplu, zona patului cu dimensiuni standard este 0,4x2 m = 0,8 m2. Având un parcel de, de exemplu, 50 m2, obținem: 50 / 0.8 = 62.5 role.

Dar, ca orice alt material, gazonul este mai bine să cumpere cu o marjă. În funcție de geometria site-ului, la zona reală va trebui să arunce de la 5 la 10-15%.

Ei bine, dacă aveți nevoie de calculul cel mai precis pentru o peluză cu o configurație complexă, puteți desena un grafic detaliat al graficului la scară. Apoi, folosind și scalarea, plasați dreptunghiurile ariei de acoperire în diagramă. Această imagine arată clar numărul necesar de rulouri pentru un anumit teritoriu.

Se crede că gazonul poate fi pus în orice moment al anului, cu excepția iernii, desigur. Primăvara este un moment bun pentru a începe munca. În condiții favorabile, germinarea rădăcinilor va dura aproximativ trei săptămâni, după care puteți avea prima coafură.

Dar există o încurcătură - este dificil să achiziționați materiale înainte de luna mai. După iarnă, producătorul are nevoie de o lună și jumătate pentru a aduce peluza într-o prezentare. În acest timp, iarba uscată de anul trecut este preluată, se aplică îngrășăminte și se preconizează că se vor lărui lăstari proaspeți.

În timpul verii, plantarea unui gazon nu va fi o problemă, dacă urmăriți regulile. Este recomandabil să începeți cât mai curând posibil, până când caldura verii a intrat în propriile sale. Până când se aplică iarba, apa se va evapora mai repede, astfel încât gazonul proaspăt așezat va necesita udare zilnică sau chiar de două ori. După câteva săptămâni, va fi posibilă reducerea udării la o dată la patru până la cinci zile.

Cea mai confortabilă perioadă de lucru este toamna devreme. Căldura a scăzut deja, solul este cald și destul de umed. În acest moment, iarba este bine recepționată și continuă să crească până când temperatura scade la 5 grade. Nu este necesar să cosi gazonul în toamnă, lăstarii ar trebui să fie suficient de mari pentru ca gazonul să supraviețuiască în condiții de siguranță în prima iarnă. În primăvara de vechi de acoperire va trebui să fie curățate cu atenție pentru a goli calea pentru lăstari tineri.

Pregătirea terenurilor

După ce ați decis să puneți gazonul în fața casei în rulouri, nu vă grăbiți la magazin.Pentru început, este necesar să pregătiți cu atenție un loc pentru plantarea iarbelor și este foarte important să faceți acest lucru înainte de cumpărare, deoarece depozitarea pe termen lung este în detrimentul materialului:

 • Mai întâi de toate complot curățat de gunoi, buruieni perene, pietre, păduri și tufișuri. O atenție deosebită ar trebui acordată plantelor de rizom (păpădie, iarbă de grâu, plantain). Ele sunt foarte tenace și capabile să crească prin gazonul gazonului, astfel că va fi dificil să scăpăm de ele în viitor. Erbicidele de acțiune continuă vor ajuta la rezolvarea acestei probleme.
 • Gospodăria pregătită nu-i plac umiditatea excesivă, așa că dacă este nevoie de apă subterană sau sol de argilă face drenajul apei. Pentru a face acest lucru, se taie stratul superior cu o grosime de aproximativ 30 cm. Un strat de drenaj de pietriș și nisip (≈ 10 cm fiecare) este turnat în excavarea rezultată. Apoi, adormiți grosimea solului eliminată anterior, de cel puțin 10 cm.

Dacă este necesar, se adaugă nisip și turbă, ca și cereale ca un sol mai ușor. Și, dimpotrivă, dacă pământul este prea slab, este "cântărit" cu pământ negru sau humus. Următoarea combinație va fi cea mai potrivită pentru o peluză de gazon: 50% din solul negru și 25% din turbă și nisip fiecare.Totul este atent atent, în locurile de depresiuni evidente sau în pante, solul este turnat (este convenabil să se orienteze către nivelul sau șirul tensionat).

 • Aproximativ o săptămână înainte de a pune peluza finisată introduce îngrășământ special, ușor amestecat și bine umplut cu o rolă. Densitatea solului ar trebui să fie astfel încât persoana care merge pe jos să nu lase urme. Acest lucru va ajuta la evitarea scufundării gazonului. În aceeași etapă, ar trebui să aveți grijă să instalați sistemul de irigare.

Cum de a stabili?

Tehnologia de stabilire a gazonului este atât de simplă încât puteți face toată munca cu propriile mâini fără implicarea specialiștilor. Cu toate acestea, este dificil să se aranjeze prea mult teritoriu pe cont propriu într-o singură zi, deci unii ajutoare vor veni la îndemână:

 • Cilindrii achiziționați sunt cel mai bine pliate cât mai aproape de secțiune, transferurile frecvente pot deteriora capacul și rădăcinile.
 • Începerea lucrului este cea mai bună de la margine. Prima rolă este importantă pentru a vă pune cât mai lămurit, deoarece va servi drept ghid pentru restul. Îndoirea și răsucirea materialului nu este permisă. Dacă există un teren cu o geometrie complexă sau un obstacol sub forma unei paturi de flori sau a unui traseu, ruloul continuă să se rostogolească drept, iar excesul este tăiat (am numărat numărul de noduri cu o marjă).
 • Fiecare rând următor este așezat în conformitate cu principiul cărămizii, adică mutat cu o jumătate de rolă. Acest lucru va permite acoperirea să fie aplicată mai uniform. Suprapunerea sau lacunele - aceasta este o încălcare gravă a tehnologiei. Cusăturile trebuie să se întindă la capăt, discrepanța maximă admisă este de 1,5 cm. Cusăturile sunt acoperite cu turbă și sol cu ​​iarbă.
 • Dacă obțineți o mulțime de ornamente mari, este mai bine să le aranjați mai aproape de centru, marginile gazonului este mai greu de acceptat, deci aici este mai bine să folosiți dungi solide.
 • Neregularitățile constatate în cursul lucrărilor sunt tăiate, iar gropile adorm. Pentru fiecare rând proaspăt așezat, trebuie să treceți prin rolă pentru a scăpa de cavitățile de aer care îngreunează rădăcina plantelor.
 • Nu puteți merge direct prin noul capac. Pentru aceasta, pe aceasta se plac panouri, care vor compacta suplimentar iarba și vor împiedica pavelele cu gazonul încă fragil.
 • Stadiul final al instalării este udarea abundentă. Solul și fundul solului trebuie să fie bine umezite. Aproximativ un metru pătrat va lăsa o găleată de apă.
 • Dacă nu sunteți angajat în a vă stabili, nu există timp sau dorință, puteți contacta producătorul.Adesea, împreună cu cultivarea gazonului, sunt angajați în dispozitivul său la client. Pachetul de servicii cuprinde toate lucrările preliminare, instalarea sistemelor de irigare și întreținerea acestora.

îngrijire

În primul an după punerea pe gazon necesită mai multă atenție. În prima lună este mai bine să nu vă plimbați. Aplicarea zilnică zilnică este pur și simplu necesară, deoarece rădăcinile nu sunt suficient de puternice pentru a reține apa. În zilele fierbinți, va trebui să luați furtunul de două ori.

Fără îndoială, îngrijirea va facilita sistemul automat de irigare. Vă permite să acoperiți în mod simultan și uniform zona întreagă. Cu toate acestea, trebuie să îl instalați în etapa de pregătire.

După 2-3 săptămâni, udarea poate fi redusă la o dată pe săptămână. În același timp, puteți trece de-a lungul vârfurilor lăstarilor pentru prima dată. În viitor, înălțimea este aleasă după cum doriți. Înălțimea ideală este de 4-5 cm.

Începând cu cel de-al doilea an, tunsoarea se desfășoară în mod regulat: de la mijlocul primăverii până în octombrie. În timpul sezonului ploios, iarba este tăiată mai jos, în lunile uscate, respectiv, mai mari. Iarba curățată trebuie curățată, iar pentru suprafețe mari puteți cumpăra aspiratoare speciale.

La început, ar trebui să monitorizați buruienile.Ele sunt destul de tenace, astfel încât, în ciuda tuturor trucurilor, pot face drum spre site. Mai târziu, când sistemul de rădăcini este întărit, problema va dispărea treptat.

Pentru bunăstarea gazonului, este necesar să-l hrăniți periodic cu îngrășăminte și să efectuați aerarea. Suprafața este periodic străpunsă cu un instrument special pentru a asigura accesul oxigenului adânc în pământ. Iubitorii de aer proaspăt pot combina afacerea cu plăcerea cu pantofi de aerare.

producere

Fermele angajate în cultivarea acoperișurilor de gazon se numesc "pepinieră de gazon". Producătorii folosesc două metode de cultivare: pe o plasă sintetică și fără ea, atunci când sarea densă se formează prin răsucirea rădăcinilor. Grilă permite într-un timp mai scurt pentru a obține o grădină cu o structură puternică. Este de asemenea utilizat pentru recoltele cu un sistem rădăcină slab.

În producția de gazon laminate pot fi împărțite în două etape: pregătirea de câmp și de cultivare.

 • Scopul etapei pregătitoare este crearea unui teren favorabil plantelor cultivate.. Acest lucru este facilitat de lucrul de arat și disking stratul superior, care nu numai să satureze pământul cu oxigen, ci și să distrugă dăunători și buruieni.Problema buruienilor este foarte importantă pentru acoperirea gazonului, deoarece acestea pot preveni formarea sistemului radicular și creșterea uniformă a plantelor. Prin urmare, solul este tratat suplimentar cu erbicide și timp de aproximativ doi ani puteți uita problema. Acest lucru este suficient pentru a consolida sistemul radicular al plantelor de gazon și pentru a lupta independent buruienile.

În aceeași etapă, câmpul este împărțit în secțiuni, iar amplasarea conductelor pentru sistemul de irigații este proiectată. Dacă aveți de gând să faceți o gazon pe o bază de rețea, atunci dimensiunea parcelelor ar trebui să fie un multiplu de dimensiunea grilei.

 • Când toate lucrările preliminare sunt finalizate, puteți începe să crească. În primul rând, câmpul este semănat cu semănători de precizie. Particularitatea lor este că semințele sunt plantate la o anumită adâncime cu o densitate uniformă. Este important să păstrați stratul de sol fertil atunci când tăiați gazonul.

În plus, comportamentul gazonului viitor depinde de îngrijirea lui. Timp de câțiva ani, stratul de acoperire este supus udării, hrănirii și forfecării. Zona de teren implică utilizarea unui sistem staționar de irigație automată, calculat individual pentru fiecare fermă.Pentru îmbrăcare, fertilizarea este din ce în ce mai utilizată, când îngrășămintele în formă lichidă sunt aplicate simultan cu irigarea. Îngrijirea este importantă pentru o dezvoltare mai bună a rădăcinilor și formarea unui strat dens de plante.

Când gazonul a atins starea dorită, este pregătit pentru vânzare. Tăiați banda de la care se fabrică cilindri și se transportă la locul de vânzare.

Materiale și instrumente necesare

Pentru dezvoltarea cu succes a acestui tip de afaceri, sunt necesare terenuri de dimensiuni considerabile (de preferință orizontale) și echipamente speciale. Utilajul va fi util: mașini pentru lucrări de terasament (pluguri, grape, cultivatoare, semanatoare), pentru îngrijirea ierbii, pentru tăiere, pulverizatoare pentru produse chimice și îngrășăminte, sistem de irigare, stație de pompare, transport de marfă.

Principala componentă a succesului în producerea gazonului este selecția corectă a ierburilor. În cazul gazonului de lux, cel mai adesea nu se folosesc mai mult de două tipuri de culturi. În partea superioară se află o acoperire de 100% albastru de pajiște. Aceasta este o planta perena cu un sistem radicular bine dezvoltat. Este apreciat pentru stratul său uniform de culoare smarald, rezistență la temperaturi extreme și daune.Singurul negativ - o formare lungă (până la 3 ani).

Cel mai comun amestec de soiuri caracterizat prin textura și culoarea uniformă. Toate plantele din amestec sunt selectate astfel încât să se echilibreze între ele. Cel mai adesea, puteți găsi un amestec de iarbă de luncă, păiuș roșu și raigras.

Fescue, în general, poate fi numită o plantă universală. Ea este nemaipomenită, nu se teme de călcâi, secetă și îngheț. Ea crește chiar și în soluri sărace, se dezvoltă rapid, compensând dezvoltarea lentă a albastreței și, datorită sistemului rădăcină, ea îndepărtează buruienile.

Ryegrass trăiește maxim trei ani, dar crește rapid și în primul an dă gazonului o densitate bună. Sarcina sa în amestecurile de iarbă este de a asigura densitatea necesară de acoperire cu iarbă, până la intrarea în vigoare a albastreței cu pâine.

Următoarele caracteristici sunt inerente amestecurilor de plante:

 • uniformitatea lăstarilor;
 • formarea de gazon dens cât mai curând posibil;
 • rezistența la condițiile meteorologice și de funcționare;
 • culoare uniforma;
 • rezistență la boli și dăunători.

Cum să așezați un teren în mod corect, vedeți videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință.Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor