Utilizați thuya în design peisagistic

Astăzi, thuja devine din ce în ce mai popular în proiectarea teritoriului de fermă. Tui au câteva zeci de specii și soiuri: cu culori diferite de ace, cu creștere rapidă și cu un câștig de doar câțiva milimetri pe an, coroană sferică, conică și coloană. Să ne cunoaștem acest copac minunat și utilizarea sa în designul de pământ.

Caracteristici: argumente pro și contra

În Rusia, numeroase grupuri de thuja est și vest s-au dovedit bine. Rezistența lor la iarnă ne permite să rezistăm perioadelor de îngheț.

Unele soiuri europene necesită adăpost pentru iarnă, dar aceste tipuri de thujs sunt foarte rare în țara noastră, sunt achiziționate de către colecționari și creează condiții adecvate pentru ei.Pe cele mai multe site-uri plantate thuja occidentale.

Thuja occidental este mai adaptat climatului nostru, țara sa este Canada, unde condițiile sunt similare cu media din Rusia. Estul tuja este adus la noi din Asia, este mai capricios, nu-i place vântul de nord, este mai bine să-l plantezi pe partea vântului din casă.

Thuja poate crește în umbra parțială și la soare, nu necesită udare frecventă. Ei se înțeleg bine cu alte plante.

Verde de thuy este foarte dens, ace sunt moi, coaja are o culoare frumoasa gri. Culoarea acelor variază de la galben la verde închis. Coroana are forma unei mingi, a unui con sau a unei piramide, rata de creștere a unora dintre soiuri este nesemnificativă, ele pot menține un accent constant în compoziție pentru o lungă perioadă de timp, alte soiuri cresc foarte repede și au nevoie de tăierea obișnuită a coroanei.

Coroana unei astfel de creștere rapidă tui poate fi dată în orice formă. Acum cativa secole, gradinarii francezi si englezi au inceput sa creeze parcuri arhitecturale intregi de bile, coloane, piramide, cuburi si alte figuri geometrice din thujs. Astăzi, sa dezvoltat o tendință de ansamblu în designul peisajelor - arta topiarnoe pentru a crea figuri de animale, oameni, mașini, obiecte de artă celebre din ace moi.

Ramurile au o formă frumoasă în formă de fan, uneori răsucite într-o spirală.Thuja are un efect medicinal, acele sale sunt emise de phytoncides, care dezinfectează și purifică aerul, deci este util să-l plantați lângă casă sau o platformă pentru odihnă.

Designerii de peisaj de latitudini climatice temperate s-au îndrăgostit de toate aceste calități și de asemănarea exterioară cu chiparul sudic. Această plantă de conifere este nemaipomenită și are o mare varietate de soiuri, ceea ce vă permite să includeți tuja în diferite compoziții de peisaj sau să utilizați soliter. Luați în considerare ce tipuri de aceste conifere minunate pot fi folosite pentru grădinărit decorative de gradini acasă.

Tipuri și soiuri

Să analizăm ce varietăți de thuja occidentală sunt cultivate în climatul temperat al Rusiei centrale.

 • aurea - cu ace galbene, la umbra dobândește nuanțe verzi care devin mai întunecate iarna. Ea are ace gros, se poate dărui bine, se poate da formă, datorită creșterii sale mici (până la 2,5 metri) poate fi folosită în compoziții cu conifere de alte culori pe mijlocul terenului sau cu trandafiri, hortensii, ferigi - pe a doua. Datorită culorii sale galbene, aceasta poate fi accentuată în gardurile vânturilor mai întunecate.Se pare frumos cu un dulce purpuriu de Thunberg. Acest soi are ramuri originale aranjate, ceea ce sporește în continuare calitățile decorative. Creștere anuală de numai 5 centimetri. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când achiziționați un soi pentru parcela dvs.

Tinerii mici exemplare pot fi plantate în paturi de flori cu flori, nu vor concura pentru zona pentru o lungă perioadă de timp. Dacă doriți să creați un accent mare, va trebui să așteptați o perioadă lungă de timp pentru efectul decorativ necesar al acestui amestec, deci este mai bine să cumpărați o plantă adultă mare.

 • Tuya Yellow Panglică are, de asemenea, o culoare galbenă a acelor tineri, se rade bine, crește relativ încet - 10 centimetri pe an. Foarte hrănitoare de iarnă. Crohn în formă conică îngustă.
 • Tuya Mickey Are caracteristici similare, numai frunzele sunt verzi și strălucitoare.
 • Albospikata atinge o înălțime de 2,5 metri, acele sunt pelin de argint cu vopsea albă, care creează un joc suplimentar de lumină. Acest efect arată foarte frumos în gardurile vii. Coroana albospikat este foarte largă și are un diametru de aproximativ un metru, ceea ce necesită necesitatea unui spațiu suplimentar în compoziție.Poate fi folosit ca un arbore ornamental separat.
 • smarald - piramida thuja cea mai solicitată în designul peisajului. Se caracterizează printr-o culoare verde bogată, o coroană densă, care este tăiată fin, iar iarna se întunecă ușor. Thuja tolerează o mare varietate de condiții de la umbra plină la soare strălucitor, nu este exigentă pentru irigare și este rezistentă la dezintegrare, rezistență excelentă la înghețuri, face Smaragd indispensabil pentru crearea de garduri vii. Înălțimea unei plante adulte (aproximativ 3 metri) și o coroană dense frumoasă vă permit să utilizați acest thuja pentru a crea alei de parc.

Acesta poate fi, de asemenea, folosit ca un fundal pentru conifer inferior și aranjamente florale decorative.

 • Are caracteristici similare Thuja Brabantdar este mai puțin rezistent la iarnă și are o coroană mai ușoară, are o creștere rapidă (până la 50 de centimetri pe an).
 • Globoza. Thuja adultă nu are nevoie de o coafură, are ace dense de culoare verde strălucitoare de formă sferică în înălțime și până la 1 metru lățime. Arată bine într-o plantă unică și în combinație cu ienuperii târâtori. Foarte iubit de designeri pentru precizia formei rotunde.Adesea, accentul principal în aranjamente florale.
 • Tui Reinhold. Are ace de aur de bronz neobișnuit, obținând o nuanță roz în primăvară. Acesta va fi o mare decorare rockery sau paturi de flori. O plantă adultă are o înălțime de 1 metru, destul de rezistentă la iarnă.
 • Tuya Danika, joasă - până la 0,7 metri, cu o coroană rotundă și densă de culoare verde bogată. Foarte bine pe dealurile alpine sau în vasele de pe terasa deschisă, sub formă de bordură la compoziția coniferelor.
 • Se pare ca ea Thuja Woodwardy. Ea are o formă compactă rotundă și culoare contrastantă a frunzelor, de la lumină la întuneric, ceea ce îl face decorativ.
 • Tuya Khozeri - varietate pitic, are o culoare verde deschisă a frunzișului, coroana sub forma unei mingi, de aproximativ 70 de centimetri înălțime. Este interesant să schimbați culoarea acelor pe tot parcursul anului, de la verde deschis la bronz.
 • Filiformis. Acest thuja este complet diferit de structura coroanei și ramificat la exemplarele anterioare, mai degrabă o fântână. Ea se armonizează cu ramificațiile târâtoare și poate fi folosită ca o vierme.
 • Aceeași coroană sub forma unei fântâni thuja îndoită - Wipcord. Are o creștere foarte lentă, înălțimea maximă este de 1 metru.Adult să ofere forma originală standard.
 • Tuya Sunkist Are o formă conică clară, caracterizată printr-o creștere foarte lentă (până la 1,5-2 metri). Culoarea neobișnuită permite folosirea acesteia atât într-o plantă unică, cât și într-o compoziție pentru a crea un spot galben.
 • Holmstrup - tuja grațioasă coloană, cu ace drăguțe, frumoase, nobile argintii, pe crengi rotunjite în formă de fan. Are o impresie plăcută. Ea ajunge la o înălțime de 4 metri. Folosit pentru a forma alei și garduri vii.
 • Tuya Columna - înălțime ridicată, de până la 10 metri, o plantă de conifere cu formă coloană îngustă, cu ace dense, de culoare închisă. Creșterea pentru anul este de 15-30 de centimetri. Foarte impreună cu compoziția aerului și a solului. Ficat.
 • chihlimbar - O nouă varietate de thuja înaltă, înălțimea ajunge la 4 metri, are o coroană conică îngustă. Valoarea soiului pentru decorul parcelei se găsește în acele galben strălucitoare, care necesită o locație însorită. Rezistența la îngheț este ridicată.

Compatibil cu alte plante

Multe specii și culori ale acestei plante conifere fac posibilă utilizarea pe scară largă a thuja-ului în designul peisajului.Thuy sunt perfect combinate cu ienupăr de forme târâtoare. Coroanele sferice și acele moi sunt combinate frumos cu molidurile.

Spicele și trandafirii strălucitori reprezintă un ornament de verdeață delicată și crengi de spirală de thujas. Aceleași cerințe pentru compoziția solului cu alte conifere le fac vecini buni.

Cum sa alegi?

Alegerea unui grad, merită citit despre rezistența la rece a unuia sau a altui tip. Pentru aceasta există tabele de corespondență speciale. Un factor important este rata de creștere și înălțimea plantei la maturitate. Pentru un tobogan alpin, este mai bine să alegeți varietăți pitic cu o creștere anuală minimă, dar pentru un hedging aveți nevoie de exemplare mari, cu o reglare rapidă a lăstarilor.

Atunci când alegeți opțiuni multi-colorate pentru gardurile vii, trebuie să vă concentrați pe aceeași înălțime a arbuștilor adulți.

Cumpărați puieți în ferme de grădinărit, trebuie să evaluați starea coroanei, grosimea și culoarea acesteia. Prezența ramurilor uscate poate sugera deteriorarea sistemului radicular. Un astfel de răsad nu va restabili forma decorativă pentru o lungă perioadă de timp sau poate chiar să moară.

Unde să plantezi?

Pentru a planta un thuja, trebuie să alegeți un loc suficient de însorit sau semi-umbrit,fără vânt. Solurile trebuie să aibă o aciditate ușor crescută și să fie destul de slabe.

Dacă situl este argilos, trebuie să săpați o gaură care este de două ori mai mare decât o bucată de pământ, curgeți drenajul de la pietricele sau lut expandat și faceți un amestec de sol de nisip, turbă și sol. Acest amestec ar trebui să alimenteze rădăcinile copacului timp de mulți ani, astfel încât să-i arate toată decorativitatea.

Apa subterană a thuja nu este teribilă, are un sistem rădăcină superficial. Trebuie însă evitate zonele umede sau cele mlașnice.

După plantare, se recomandă ca cercul pristvolny să fie acoperit cu un strat de coajă de conifere.

Udarea este necesară numai pentru prima dată pentru plantarea răsadului, ar trebui să fie moderată. Aterizarea este mai bine de făcut în primăvară sau vară. Deci, planta va fi capabilă să se răzbune mai bine și să îndure iarna.

Reguli de îngrijire

Soiurile rezistente la îngheț de iarnă rece nu sunt teribile. Răsadurile tinere au încă nevoie de protecție sub forma unui strat gros de mulci și adăpost cu agrospan din partea solului a plantei. De-a lungul anilor, Tui va dobândi rezistența necesară la temperaturi scăzute. Gustul oriental sau european, plantat în ghivece, trebuie să fie depozitat într-o cameră rece și luminată în timpul iernii.

Problema tuturor tipurilor de thujas este arsurile solare. În februarie și martie, soarele stralucitor usucă ace moi, iar rădăcinile într-un strat de pământ înghețat nu pot da umiditate frunzelor. Acele devin negre și uscate, nu pot fi restaurate, aceste pete maronii călduroase timp de mai multe sezoane vor strica aspectul copacului. Vârfurile rănite sunt tăiate în primăvară și așteaptă să se mărească lăstarii noi, dar densitatea și uniformitatea fostei coroane nu pot fi obținute. Pentru a evita acest lucru, coroanele se înfășoară într-o subțire agrospan sau tifon. Țesătura trebuie să fie respirabilă astfel încât răsadul să nu crească.

În timpul verii, acestea ar trebui să fie udate periodic din coroană cu un furtun, pentru a aranja un duș pentru ace.

Este necesar să se taie în mod regulat picioare crescute neuniform, ceea ce va stimula mai multă tillering. Va trebui să curățăm coroana de crengi uscate și păianjeni, astfel încât efectul decorativ al acestei plante conifere să fie menținut pe tot parcursul timpului în grădină.

Idei frumoase de design

În grădină, trebuie să găsiți un loc pentru compoziția acestor plante frumoase. Există o mare varietate de opțiuni pentru locația Tui pe site. Tufurile de conifere vor decora zona ceremonială.În țară poți dota rock-uri cu thujas, va deveni mândria proprietarilor. Pădurea tuja se va închide din ochii curioși și va crea o barieră naturală nobilă.

Consultați următorul videoclip pentru sfaturi despre plantarea unui thuja.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor