Linoleum omogen și eterogen - pe care să-l alegeți

Adesea, atunci când alegeți linoleum pot fi găsite mențiuni de tipuri eterogene și omogene de acest strat. Dar ceea ce înseamnă acest lucru este departe de a fi clar pentru toată lumea. Și, cel mai important, cum afectează aceasta caracteristicile de calitate ale învelișului propriu-zis? Luați în considerare ambele tipuri, pentru a înțelege care dintre ele este mai bine de ales.

omogen

Prefixul "homo" deja vorbește de la sine, ceea ce înseamnă egal, omogen. Aceasta este o compoziție chimică omogenă a învelișului (PVC), constând dintr-un singur strat.

Acest linoleum este foarte durabil și elastic. Paleta de culori este destul de extinsă, dar modelele sunt monotone: marmură, pată, umbra pură. Prin urmare, este adesea pus în zone cu trafic mare. Chiar dacă în unele locuri stratul este uzat mai mult, modelul va rămâne neschimbat.

În linoleum omogen, există un model de direcție (de-a lungul întregii pânze) șihaotic. Acesta din urmă este mai puțin marcat.

eterogen

Această acoperire are mai multe straturi (4-6):

  1. strat de protecție;
  2. strat decorativ;
  3. strat de panza (spumă PVC);
  4. stratul de susținere (fibră de sticlă, dar poate să lipsească);
  5. substrat (strat spate).
 Straturi - linoleum eterogen și omogen

În plus, fiecare își îndeplinește funcțiile în această "plăcintă". Uneori se adaugă 6 straturi pentru linoleum special (anti-alunecare, antistatică etc.). Dar acest strat poate fi absent, iar o componentă specială este inclusă în altele. De exemplu, pentru linoleum anti-alunecare se adaugă stratului superior de protecție.

Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare dintre ele:

CStratul inferior al linoleumului eterogen - substratul - este un PVC spumat.

Spuma poate fi:

  • mecanice,
  • chimice.

Este cea care este responsabilă în principal de izolarea fonică a stratului de acoperire. În cazul spumei mecanice, structura celulelor este conectată (ca în cazul unui burete) și în cea chimică - închisă. Prin urmare, spuma chimică absoarbe mai bine apa, mai durabilă, confortabilă la mers, acoperișul îndreaptă loviturile rezultate timp de 5 ore.

Împreună cu spuma din PVC, ei folosesc de asemenea pâslă sau iută.

Următorul strat - referința - constă din fibră de sticlă. Acesta este un fel de schelet al întregului strat de acoperire, la care sunt atașate toate celelalte straturi. Dar în unele linoleum eterogene fibra de sticla pot fi absente.

Panza - un alt strat de PVC spongios. În consecință, se aplică o acoperire decorativă. Trecând prin cuptor, acest strat spumă simultan cu stratul din spate, conferindu-i proprietățile de izolare termică și fonică a linoleumului.

 Hetero linoleum

Stratul decorativ este aplicat cu cilindri speciali. Spre deosebire de tipul omogen, eterogenul poate avea un model grafic diferit. Poate fi tot felul de modele geometrice, imitații ale altor acoperitoare de podea, cum ar fi parchetul sau piatra. Și datorită capacității de a adăuga substanțe speciale (inhibitori) la PVC, este posibil să se creeze modele volumetrice.

Și în cele din urmă, stratul superior - un strat de protecție. Acesta este un strat clar de PVC pur. Este cel care protejează acoperirea de abraziune, având o rezistență ridicată la uzură. Grosimea sa afectează în mod direct durata de funcționare a linoleumului.

În linoleumul comercial mai scump, producătorii au pus pe partea din spate un alt strat de protecție din poliacril sau poliuretan.Această acoperire poroasă mărește relativ rezistența la uzură a stratului protector, nu necesită tratament special după liniile linoleum și este ușor de curățat. Uneori, stratul poliuretanic este tratat suplimentar cu lumină ultravioletă, făcând stratul de protecție mai durabil.

Plasarea linoleumului este destul de simplă, chiar și un începător se poate descurca.

 Hetero linoleum

selecție

Este greu de spus care linoleum este mai bun. Rezistența la uzură este aproximativ aceeași.

Linoleumul linoleum este mai durabil, are zgomot și izolație termică, este mai confortabil în timpul mersului și o selecție imensă de modele decorative vă permite să alegeți podelele pentru orice stil interior.

Dar linoleumul omogen este mai elastic, permițându-vă să îndoiți marginile din jurul perimetrului camerei, făcând podeaua mai protejată de penetrarea umidității și a bacteriilor. De asemenea, se recomandă așezarea în încăperi cu risc ridicat de deteriorare mecanică (obiecte ascuțite și grele).

Uneori, lățimea camerei joacă, de asemenea, un rol important. Rolurile linoleumului eterogene sunt mai mari (1,5-4 m), în timp ce cele omogene sunt de numai 1,5-2 m. Acesta poate fi un factor decisiv atunci când cumpărați dacă intenționați să puneți linoleum fără rosturi.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor