Lustre pentru dormitor: cum să alegi

Iluminarea casei este un factor cheie în bună dispoziție și bunăstare. Dormitorul în această privință este deosebit de important: atunci când alegem un candelabru pentru o cameră intimă, vreau să găsesc un corp frumos și confortabil.

Pentru a înțelege cum să alegeți candelabrele pentru dormitor, merită să explorați modelele, designul, detaliile achiziției, metoda de localizare și multe altele. Aceste lămpi sunt unice și au multe avantaje.

model

Candelabru este o lampă de plafon suspendat sau aproape de suprafață. În mod tradițional, este suspendat din tavan pentru a crea iluminat uniform sau central în cameră.

Există un număr mare de modele de diferite forme și dimensiuni, care pot decora dormitorul:

 • Candelabru de cristal de la mai multe lămpi înconjurate de cristale de sticlă care reflectă lumină în întreaga cameră.Lămpile cu aer în acest stil împrăștie o lumină strălucitoare, arată foarte bogat, dar nu este potrivit pentru fiecare dormitor.
 • Drum în formă de candelabru cu un amortizor mare care înconjoară becurile. Acest tip implică prezentarea luminii estompate (cea mai bună opțiune pentru dormitor).
 • Candelabru prin satelit cu o serie de tuburi de lumină care se extind din punctul central și care au la capetele lămpii. Unele dintre ele diferă simetric, formând un cerc, în timp ce altele sunt aranjate în ordine aleatorie. Un astfel de candelabru iluminează cea mai mare parte a camerei dacă are multe lămpi (3-4 becuri sunt suficiente pentru un dormitor).
 • Empire stil candelabru luxos și tradițional. Are două secțiuni, vârful cărora este realizat sub forma unui mic con. Partea inferioară este un clopot inversat sau castron. Blocul este format din cristale suspendate, iar lentilele decorative din interiorul lămpii oferă o iluminare spectaculoasă.
 • candelabru cascadă cu cristale "curgând în jos", prezentate în mai multe forme. Baza modelului poate fi rotundă sau pătrată. Obișnuită pentru candelabre de acest tip este combinația dintre o lampă și cristale sub forma unei cascade.Aceasta este o lampă foarte romantică, una dintre cele mai bune pentru dormitor.
 • Tocmai candelabruale căror niveluri variază de la unu la cinci. Pentru dormitor, cele mai populare sunt modelele cu trei aripi cu nuanțe.
 • Candelabru cu euroframe sub formă de tavan neted pe un cadru rigid, având o formă simplă (dreaptă sau curbată). Aceste lămpi au de la două la șase lămpi, a căror direcție de lumină poate fi ajustată. Astfel de modele - una dintre cele mai bune soiuri pentru dormitor.
 • Plafonul este montat candelabru fancombinând două bucăți de interior, proiectate în același timp pentru iluminat și creând o răcoritoare răcoritoare în dormitor.

culoare

Alegerea culorii candelabrului este o chestiune de gust, deși este important să puteți combina stilul și scopul.

Există asociații tradiționale de culori și dispoziții:

 • portocalul aminteste de soare, asociat cu bucurie;
 • verde - cu echilibru;
 • roz - cu măreție și bogăție;
 • albastru - cu răcoare și liniște;
 • roșu - cu vigoarea și interesul.

Există două opțiuni pentru alegerea culorii candelabrului, care poate fi folosit de proprietarul dormitorului.

 1. Primul implică utilizarea unei scheme de culori care corespunde paletei generale a camerei.
 2. Cea de a doua metodă se bazează pe utilizarea contrastului (versiunea accentului, care permite candelabruului să iasă în evidență, să fie obiectul principal al decorării interioare).

Este posibil un compromis - alegerea unui candelabru cu o bază de materii prime translucide (sticlă, cristale sau plastic rezistent la căldură). O astfel de lampă nu contravine elementelor de design și nu atrage prea mult atenția asupra ei înșiși.

Liderii în fabricarea lămpilor colorate sunt meșteri venețieni din insula Murano. Datorită acestora, a apărut termenul "sticlă de Murano". Ele produc candelabre cu nuante colorate si pandantive de cristal colorate, care pot sa decoreze dormitorul oricarei dimensiuni si stil, cu accente de raze spumante.

Deoarece lampa este în interiorul unui tavan colorat, culoarea sticlei schimba iluminarea, umplând camera cu mister și magie.

Luminile colorate pot fi monofonice și se unesc în sine un kaleidoscop de diverse nuanțe. Acestea sunt candelabrele multicolore moderne, care leagă liliac, auriu, alb, verde acvamarin, elemente de sticlă roz și albastru.

De obicei, acestea sunt modele clasice de carob sau variații ale unui candelabru prin satelit, în care lampa nu se ascunde în adâncimea tavanului.Aceste lămpi au lămpi mici cu lumânări care transmit lumină albăstrui albastră, rece sau moale și spectrul galben, familiar pentru ochi.

Pentru a ridica aceste sau alte lămpi, puteți opta într-un magazin de specialitate. Multi-candelabru, ca o decorare a dormitorului, practic nu schimbă spectrul de culori al luminii: lămpile sunt scoase dincolo de elementele de sticlă colorată.

Dacă alegeți un model cu elemente decorative multicolore, trebuie să vă gândiți la combinațiile lor cu alte elemente de interior. Este preferabil să repetați culoarea părților corpului de iluminat central în elementele interioare ale dormitorului - ferestre, paturi, fotolii sau covor.

desen

Punctul de plecare atunci când alegeți un candelabru în dormitor este de a determina stilul în care camera este decorată. Dacă proprietarii au anumite preferințe de stil, este mult mai ușor să alegeți o lampă și să construiți un design dormitor. În cele mai multe cazuri, atunci când aranjează o cameră, ei încearcă să creeze condițiile cele mai convenabile și confortabile, caracterizate de o atmosferă relaxantă. Cel mai adesea, ideea este conformă cu design-ul într-un stil clasic.

Candelabrele cu lampă-lumânări sunt asociate cu clasicul. Acest tip de iluminare a existat din cele mai vechi timpuri. În prezent, astfel de modele sunt mai des găsite sub formă de structuri complexe din metal, cristal sau sticlă, uneori suplimentate cu plastic. Au rame de bronz, metal, realizate sub aur antic, cupru sau argint negru.

Astfel de lămpi sunt atârnate pe lanțuri decorative, așa că necesită plafoane suficient de mari pentru a fi plasate. Ele sunt decorate cu numeroase pandantive de cristal, bucle frumoase de metal, uneori cu rozete modelate din sticlă sau ceramică. Datorită unui astfel de candelabru frumos, în atmosfera dormitorului puteți adăuga nuanțe de romantism, spiritul antichității.

Policioanele de sticlă de la Murano au fost create inițial în Mecca din Italia. Astăzi, termenul "murano" este folosit pentru a se referi la stil. Motivele florale originale sunt adesea incluse în compoziția de design a modelului. Sticla de Murano poate fi găsită în mai multe variante de culoare, transparența acesteia vă permite să alegeți o nuanță unică de iluminare care să adauge interesul pentru interiorul aproape a oricărui dormitor.

Modernul candelabru de stil arata simplu si impresionant, ele sunt potrivite pentru un dormitor într-un stil minimalist. Astfel de lămpi nu au, de obicei, decorații suplimentare, în plus față de abajururi și suporturi (în cazuri rare există inserții care imită nuanțe de lemn de culoarea venei sau a stejarului închis).

Obiecte de aranjare atrăgătoare, având forma unor pahare, muguri sau bile agățate. Becurile plasate sub astfel de abajururi sau în cupe de sticlă se găsesc în diferite dimensiuni.

Frumos aspect lustruire neobișnuite, sub forma unui buchet de flori mici, în interiorul fiecărui care este plasat un bec mini LED cu lumină. Elementele metalice ale acestor candelabre au o acoperire spectaculoasa (cromare sau bronzare).

Lămpile de plafon pot fi îndreptate în sus sau în jos, ceea ce se reflectă în direcția fluxului luminos și a intensității acestuia.

Pentru dormitor, puteți alege lampa originală de designer sub formă de ramuri cu o nuanță de plastic rezistent la căldură. Un astfel de candelabru poate transforma interiorul unei încăperi speciale, transformându-l într-o peșteră misterioasă sau colț al unei păduri de pădure. De exemplu, ar putea fi modelul designerilor danezi Thyra Hilden și Pio Diaz.

Lampa este proiectată cu capacitatea de a schimba puterea iluminării cu LED-uri, creând o penumbră misterioasă în cameră.

Pentru proiectarea unui dormitor brutal în stil loft, se va potrivi o lampă cu lumină reflectoare și un candelabru decorat sub formă de felinare de la începutul secolului al XIX-lea. Adesea, în astfel de dormitoare fac fără plafoane: lampa este laconică și constă dintr-un fir, un capac, o lampă.

Cum sa alegi?

Ce tip de candelabru este cel mai bun pentru dormitor depinde de stilul și dimensiunea camerei. Înălțimea înălțimii trebuie luată în considerare.

Ca o regulă, alegeți tipul de candelabru, care nu este agățat prea tare. O excepție pot fi camerele cu tavane înalte cu bolți sau grinzi care sunt prezente în casele clădirilor dinainte de război sau în cabane construite pe un proiect individual.

Dacă proprietarul dorește să atârne o lampă scăzută în dormitorul unui apartament tipic, nu face acest lucru în zona patului (altfel există riscul de atingere a acestuia, doar ridicarea capului de pe pernă).

Pentru un dormitor mic, o lampă de dimensiuni modeste - un candelabru-tambur va fi o alegere bună. Un model mic, elegant, cu o nuanță de lampă de mătase realizată de maeștrii italieni celebri, de exemplu marca Arte Lamp, va decora un dormitor confortabil în stil modern, Provence sau art deco,creând o atmosferă de romantism, sensibilitate și confort.

Pentru camerele mai mici, corpurile de iluminat plate care seamana aproape de tavan sunt bune.

Acestea sunt luminile de pe producția euro din Spania, care sunt potrivite pentru dormitoare moderne în stilul minimalismului. De exemplu, un candelabru miniatural al companiei Cuadrax, alcătuit din șase abajururi asemănătoare cuburilor de gheață strălucitoare, fixate pe un arc cromat curbat.

Atunci când înălțimea tavanului permite, este logic să decorați un dormitor luxos cu oglinzi mari, perdele grele ale unui candelabru de cristal plin de farmec.

De exemplu, lampa în stil Empire de la Bagatelle, realizată din cristal transparent cu pandantive irizate. Proiectat pentru o lampă, această lampă va fi o soluție armonioasă pentru crearea unei dispoziții intime în dormitor, deoarece este capabilă să aducă o atmosferă de relaxare și încredere stilului.

În regiunile unde este prea fierbinte, un candelaș combinat cu un ventilator va fi o alegere bună pentru un dormitor. Lamele ventilatorului pot fi de la patru la șase, ele sunt situate în principal deasupra tavanului și au o formă diferită.Cele mai tradiționale look lame drepte, tuns în culoarea de copac sau acoperite cu diverse pulverizare.

În linii există și lame în formă de seceră, precum și cele făcute sub formă de petale. Lămpile pot fi plasate în interiorul unui plafon rotund mare: în acest caz, lumina candelabrului nu va lovi călătorii, ceea ce este foarte convenabil pentru dormitor.

Unde ar trebui să fie candelabru?

Scopul principal al candelabrului în dormitor este iluminarea centrală a spațiului. Lumina ei decorativă și romantică este concepută pentru a liniști și a relaxa proprietarii cât mai mult posibil după muncă. Prin urmare, nu ar trebui să fie prea luminos și agresiv.

Iluminatul nefiresc nu este capabil să creeze atmosfera dorită, ceea ce va afecta calitatea odihnei și va menține tensiunea.

Există situații în care dormitorul are nevoie de un iluminat luminos și confortabil. Cei cărora le place să citească în pat, ar trebui să aibă grijă ca locația lămpii principale să fie suficientă pentru ochi. Este important să se gândească la puterea lămpilor, deși intensitatea fluxului luminos trebuie să respecte măsura. În acest caz, este mai bine să puneți dispozitivul de iluminare în așa fel încât strălucirea din acesta să nu se reflecte pe monitorul computerului sau pe panoul de televiziune.

Standardul pentru plasarea unui dormitor este de 15 wați pe metru pătrat.Pentru o încăpere de 20 metri pătrați, puterea totală a lămpilor de candelabru de pe suprafața tavanului ar trebui să fie de aproximativ 300 de wați.

Pentru o cameră lungă, o opțiune convenabilă ar fi plasarea a două candelabre cu întrerupătoare separate. Pentru o odihnă confortabilă, este important să vă gândiți unde să le plasați mai convenabil (în mod ideal, este mai bine dacă puteți ajunge la întrerupătoare fără a ieși din pat). Dacă este posibil, ar trebui să achiziționați un candelabru echipat cu un comutator la distanță sau un dimmer care vă permite să schimbați modul de iluminare.

Pentru a potrivi candelabruul în mod corespunzător și armonios în cameră, îl puteți așeza deasupra piciorului patului, dacă nu scădeți modelul prea slab. Este de dorit ca tavanul să fie îndreptat în sus sau să aibă o reglare a unghiului de înclinare: pentru a vă asigura că lumina lămpilor nu va fi prea ascuțită și nu va irita ochii.

Un corp de iluminat cu nuante ridicate este considerat ca fiind cea mai bună opțiune, deși îngrijirea unui astfel de dispozitiv este mai dificilă - praful și insectele mici se acumulează în lămpile abajururilor. Dar senzația vizuală de extindere a camerei, obținută prin utilizarea unei astfel de lămpi, merită să-și petreacă puțin timp în curățare.

În cazul în care lumina candelabrului nu este suficientă, puteți instala lămpi de noptieră la cap, adăugați lămpi de perete cu o bază reglabilă în același stil cu candelabru.

Majoritatea companiilor specializate în producția de corpuri de iluminat sunt întotdeauna fericite să ofere colecții constând din candelabre, lămpi de perete și suspensii, prin urmare alegerea armonioasă a acestor elemente de interior nu va fi dificilă.

Pentru un dormitor foarte mare, compoziția candelabrului fixat pe tavan și lămpile cu LED amplasate la diferite nivele și planuri pentru iluminarea unor zone specifice (o dulap de lenjerie și o oglindă) ar trebui alese ca surse de lumină.

În ceea ce privește înălțimea de cazare, într-o cameră în care nu este mai mult de 2,5 metri, soluția ideală ar fi o structură aproape de suprafață, cât mai aproape posibil de tavan (candelabrul de pe bar este euro-cadru sau cu un baldachin plat mare).

Candelabru în interiorul dormitorului

Unele candelabre sunt capabile să creeze un sentiment de lux în dormitor. Ele oferă spațiului o primă specială. Altele oferă o simplitate și o scurtă durată interiorului, motiv pentru care sunt deosebit de relevante în încăperi care sunt pline de mici detalii (de exemplu, o sufragerie). În fiecare caz, candelabru ar trebui să fie armonios, amestecând ușor în cameră.

Pentru un dormitor spațios cu o înălțime standard a tavanului, o alegere excelentă ar fi achiziționarea unui tambur candelabru cu o nuanță textilă. Poate fi de mătase sau organza de nuanță pastel: țesătura nu diminuează lumina lămpilor, își înmoaie luminozitatea, creează un sentiment de umbre. Pentru a spori efectul unui astfel de candelabru este completat de pandantive de cristal, în care, strălucind și strălucind, se reflectă razele de lumină.

Datorită elementelor de dimensiuni ale decorului, un astfel de candelabru se va potrivi în aproape orice interior modern, de la vintage la minimalism. Acesta va fi în măsură să completeze armonios mobilierul perlat-alb, potrivit pentru mobilier de culoare închisă sau aurie (de exemplu, o nuanță de piuliță milaniană). Piesele cromate pot fi suprapuse cu elemente ale oglinzilor, ale bazei patului sau ale picioarelor scaunului.

Un exemplu de design boudoir clasic pentru doamne va fi designul dormitorului în roz, rolul hotărâtor în care va juca un candelabru șic cu o culoare multi-fașă roz-purpuriu.

Aceasta este o versiune clasică a lămpii cu pandantiv, care are șase coarne cu socluri în care sunt instalate lămpi.Lumina în acest caz este îndreptată în sus, deoarece marginile luminii plafonului se suprapun dimensiunilor lămpilor. El nu-i rănește ochii și, reflectând din paleta de sticlă orbitoare, dobândește o strălucire roz-roz.

Decorarea peretelui în culoarea roz, folosirea unui covor pufos de culoare roz ca un pat și un covor de nuanțe pastelate delicate subliniază frumusețea candelabrului, care în acest interior realizează partea solo.

În cazul în care doriți să creați un dormitor cu zăpadă albă, care amintește de nori de aer din basm, puteți folosi accentul principal sub forma unui candelabru alb elegant, cu lămpi-lumânări.

Este potrivit pentru o cameră mică, nu reduce înălțimea plafoanelor vizual, datorită nuanței perle a stratului de acoperire. Interconectarea unui design deschis, decorată cu flori și frunze, permite lămpii de plafon să creeze efectul "plutitor" în aer, care se potrivește organic în culorile interiorului.

Becuri de formă neregulată, realizate sub formă de lumânări lungi, arată natural în această compoziție, întărind impresia de fabulositate.

Lampa de cristal poate fi simplă sau multi-strat.

În stilul modern de pandantive de cristal se poate face lamp-ball sub forma unei geometrii complexe. Elementele unui astfel de candelabru, fixate la baza într-o structură statică, difuzează ușor lumina lămpilor și creează o lumină în jurul lămpii. Consolidarea acestui efect ajută la întinderea plafonului cu un finisaj lucios.

Un astfel de candelabru poate fi folosit pentru a decora un dormitor într-un stil modern, un interior în tehnologie high-tech sau techno. Culoarea podelei, mobilierului și perdelelor, este de dorit să alegeți în culori pastelate, pentru armonie, puteți utiliza nuanțe naturale naturale.

Cum de a alege un candelabru pentru dormitor, puteți afla din următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor