Lamele de fațadă: tipuri de materiale pentru decorarea caselor de țară

Placarea pereților exteriori și interiorului arată întotdeauna elegant, statutul. De asemenea, este important să fie complet ecologic. Astfel de dezavantaje evidente ale lemnului ca tendinta de a absorbi umezeala, putregaiul, deforma, astazi sunt echilibrate prin tratament special. Ca rezultat, apar materiale rezistente la umiditate, care tolerează schimbările de temperatură și efectele factorilor de mediu negativi. Planken este unul dintre ei.

Caracteristici speciale

Planken este un tip de tablă, material din lemn de fațadă, care, totuși, este folosit și pentru decorațiuni interioare. Caracteristica sa este colțurile înguste sau rotunjite, realizate prin încovoiere (marginea teșită a colțului) pe toate cele patru laturi ale materialului.

În exterior, seamănă cu un bord al unei nave, totuși placa este mai subțire (de la 15 la 22 mm).Lățimea materialului atinge 70-140 mm.

Baza plăcii este adesea o varietate de lemn cum ar fi zada, stejarul, pinul, cenușa, cedrul. Planken din aceste specii de copaci, precum și produsele din duodenul lor, se caracterizează prin durabilitate și pot fi exploatate timp de până la 25 de ani fără a necesita reparații.

Materialul are un domeniu larg de aplicare, în special, este utilizat pentru a efectua următoarele tipuri de lucrări:

 • organizarea fatadei ventilate a casei, anexe, bai;
 • proiectarea podelei și a tavanului, dispozitiv de balustradă pe verandele și terase ale unei case de țară;
 • construcția de garduri, garduri de case private;
 • crearea de bănci și bănci;
 • producerea de elemente de teren pentru copii;
 • acoperind suprafețele pe tipuri de podele orizontale.

Spre deosebire de căptușeală, scândura nu are un sistem "ghimp", prin urmare, atunci când este expus la umiditate sau la temperaturi ridicate și scăzute, nu se răsucește și nu se deșurubează. Și în caz de deteriorare, dacă instalația este realizată într-o manieră deschisă, nu va fi dificil să înlocuiți elementul necesar. Cu tehnologia de instalare ascunsă, va fi necesară dezasamblarea părții deasupra plăcii care trebuie înlocuită.

Pro și contra

Placa este caracterizată prin precizie dimensională și geometrie perfectă, obținută printr-un proces de fabricare automatizat. Firește, acest lucru facilitează instalarea și vă permite să obțineți cea mai netedă suprafață.

Datorită sortimentării materialului, precum și a controlului atent al tuturor etapelor de fabricație, setul de planken nu conține aproape deloc resturi.

Cu alte cuvinte, cumpărarea este viabilă din punct de vedere economic.

Printre beneficiile care merită notate următoarele:

 • rezistență ridicată la variațiile de temperatură și indicatorii de umiditate;
 • performanță îmbunătățită a izolației fonice și termice;
 • o perioadă lungă de funcționare, datorită procesării atente a lemnului, absenței nodurilor, buzunarelor de rășină pe material;
 • impresionante indicatoare de barieră de vapori, astfel încât lemnul "trage" din cameră, iar apoi de pe suprafața pereților excesul de umiditate;
 • ușurința de instalare, înlocuirea ușoară a zonei deteriorate;
 • lipsa de deformare și deformări;
 • biostabilitate;
 • varietate de flori și texturi, design elegant și nobil;
 • un domeniu larg de aplicare.

Aceste avantaje sunt obținute prin tratarea termică pe termen scurt a plăcilor.Materialul tratat termic poate rezista la diferite influențe de mediu fără a-și pierde atracția estetică.

Prezența stratului superior face placa rezistentă la razele ultraviolete. După cum se știe, sub influența unei astfel de radiații, copacul se usucă, se rupe și își pierde culoarea. Supuse la impact termic și apoi acoperite cu un strat de finisare, plăcile își păstrează caracteristicile tehnice ridicate și aspectul atractiv pe întreaga durată de viață (20-30 ani).

Dezavantajul plankenului este costul ridicat al acestuia.

Se crede că, chiar și cu utilizarea materialelor de înaltă clasă, prețul plăcilor este prea mare. Unii experți sunt de acord că se datorează noutății materialului.

În plus față de achiziționarea de planken, este necesar să se cheltuiască bani pe elemente speciale de fixare, precum și o membrană specială rezistente la lumină hidro-rezistente la vânt, pelicula de protecție hidraulică obișnuită cu un tip deschis de instalare nu va funcționa.

specie

În funcție de metoda de tăiere a șamelor, există 3 tipuri:

 • linia dreaptă (montată la capăt cu conservarea decalajelor mici);
 • oblică (are forma unui paralelipiped, ouarea este efectuată până la capăt);
 • drept cu pagini (echipate cu un suport special de tip "crab" sau "pod").

În funcție de tipul de material, există:

 • Plăci de clasă superioare - sunt de cea mai bună calitate, nu au jetoane, daune și buzunare la suprafață;
 • Produsele "Prima" - sunt permise mici defecte și fisuri de suprafață;
 • clasa de bord "AB" - în plus față de fisuri, se găsesc alte defecte, de exemplu noduri;
 • panouri "BC" - defecte semnificative de suprafață, prezența nodurilor, zone întunecate.

Planken poate varia, de asemenea, în funcție de materialul utilizat. Obișnuite sunt produsele din zada, care se caracterizează prin capacitatea de a tolera umiditate ridicată, menținându-și în același timp parametrii și geometria. În plus, sub influența umidității și temperaturilor ridicate, ele obțin o rezistență și o duritate suplimentară.

Acest tip de lemn nu este susceptibil la insecte dăunători, motiv pentru care tabla finisată își păstrează integritatea. Aceste caracteristici asigură durabilitatea, durata de viață a plăcilor de zada - 25 de ani.

Produsele din zada sunt atractive si versatile.

Ele sunt bine combinate cu alte materiale, indiferent dacă este vorba despre un parchet sau o piatră artificială.

Canadian cedru și pin sunt, de asemenea, utilizate pentru placare. Puternic, durabil, cu un model caracteristic, produsul devine o opțiune demnă pentru lucrarea în interior și decorarea fațadelor.

Performanța înaltă are o versiune a compozitului lemn-polimer (WPC). Baza sa este roca de pin zdrobită, care este umplută cu polimeri. Datorită acestei compoziții este posibil să se obțină un material care nu este complet supus putregaiului, se distinge prin rezistență la intemperii, rezistență la umiditate și o perioadă îndelungată de funcționare. WPC Planken tolerează atât temperaturi ridicate (până la + 70˚C) cât și temperaturi scăzute (până la -50˚C), precum și "salturi" termice.

În cele din urmă, placa tratată termic este de asemenea izolată, care datorită tratamentului special are o biostabilitate ridicată, nu este susceptibilă la deformări și este caracterizată de o greutate mai mică.

Parametrii de bază

Așa cum am menționat deja, grosimea plăcilor este de aproximativ 15-22 mm. Cu toate acestea, dacă este necesar, tulpina este produsă cu o grosime mai mare. Grosimea materialului depinde în mod direct de proprietățile sale de izolare, precum și de durata de utilizare.

Lățimea plăcilor - de la 90 la 140 mm.Produsele înguste (70-120 mm) sunt utilizate în mod obișnuit pentru decorațiuni interioare și produse mai largi (120-140 mm) pentru utilizare în exterior. Lungime - de la 2000 la 3000 mm. Unii producători oferă opțiuni de până la 4000 mm în lungime.

Metode de montare

De obicei placile sunt montate orizontal. Cu toate acestea, nimic nu împiedică fixarea plăcii în direcție verticală sau diagonală. Instalarea materialului pe orizontală este mai ușoară, necesită abilități speciale.

Există două moduri de fixare: deschise și închise. Prima opțiune de instalare este potrivită pentru plăcile teșite. Este laborios și necesită mai mult timp, însă rezultatul va fi efectul unui perete monolit de lemn, deoarece îmbinările și dispozitivele de fixare nu sunt vizibile. În absența abilităților de a lucra cu materialul, elementele de închidere interioară ar trebui să fie încredințate unui profesionist.

Instalarea unui sistem deschis este mai ușoară. Aceasta presupune atașarea plăcilor la cutia cu ajutorul șuruburilor, astfel încât această metodă de fixare a elementelor de fixare să devină vizibilă.

Treceți etapele

Mai întâi de toate, este necesar să instalați o cutie, care este realizată din bare zăbrele antiseptice.Utilizând șurubelnițele, ele sunt fixate pe perete deasupra materialului izolant. Baghetele sunt situate la o distanță de 100 cm una de alta, direcția lor corespunde direcției plăcilor.

Dacă stratul anterior este durabil (căptușeală din cărămidă), acesta poate fi salvat. Este mai bine să bateți tencuiala, să prafați suprafața.

Pasul lămpii este de obicei determinat de lățimea foii de izolație.

Deoarece cel mai frecvent material izolant termic este vata minerala cu un strat de 60 cm lățime, treapta de acoperire va fi de 56-58 cm. Atunci când alegeți un alt material, trebuie să știți că izolația trebuie să se potrivească strâns între elementele subsistemului.

Planken înainte de utilizare este tratat cu un antiseptic, care crește rezistența la umiditate a lemnului. La tăierea materialului, este important să se manipuleze punctele de tăiere. Dacă aveți de gând să pictați sau să aplicați un alt strat decorativ, atunci partea din față este mai bine să nu acoperiți cu antiseptic. Este posibil ca vopseaua suplimentară să rămână neuniform.

Instalarea începe cu al doilea rând.

Mai întâi, pentru marcare este folosit un nivel laser și o bară este fixă. O placă este așezată peste ea pentru a cartografia locația dispozitivului de fixare.

Pe spatele plăcii, dispozitivul de fixare trebuie montat astfel încât elementul de fixare de sub șurub să fie lăsat în partea superioară. Apoi, acesta va fi înșurubat la bușteni (barele de lagăre), iar cel inferior va fi fixat la dispozitivele de fixare din partea superioară a plăcii anterioare.

Rânduri ulterioare sunt efectuate în mod similar. După finalizarea lucrării, trebuie să scoateți bara de sub rândul al doilea și să continuați cu instalarea primului rând. În acest scop, un colț este fixat pe partea din spate a plăcii și sunt realizate elemente de fixare. Se "ascunde" în spatele celui de-al doilea rând, iar colțul din partea de jos este fixat la decalajul. Rezultatul este o suprafață plană, toate golurile sunt ascunse de ochii curioși și de mediul extern, ceea ce sporește durata de viață a sistemului de montare.

Instalarea placajului tăiat este efectuată cu ajutorul unui dispozitiv de fixare special - planfix. Aceasta este o placă metalică în forma literei "G", care permite fixarea plăcilor de până la 25 mm grosime.

Suportul are un vârf special pe care sunt montate plăcile. De asemenea, instalarea începe cu izolarea termică a clădirii și instalarea subsistemului. Primul rând este atașat la cutia cu șuruburi sau șuruburi.Apoi, planfixul este conectat la bara de suport și la prima placă de rânduri. După aceea, "banda" a următorului rând este plasată pe vârful de fixare. Toate plăcile sunt fixate în același mod.

recomandări

Dacă doriți să obțineți o suprafață pe care nu vor fi vizibile decalajele dintre plăci, alegeți un placaj tăiat. cu un unghi de înclinare de la 45 la 70 de grade. Este, de asemenea, recomandat pentru regiunile cu niveluri ridicate de umiditate. Muchiile înguste și instalarea ascunsă elimină formarea decalajelor de conectare între plăci, ceea ce înseamnă că orice posibilitate de penetrare a umezelii este eliminată.

Pentru instalare este recomandat să folosiți elemente de fixare din oțel inoxidabil sau alte materiale.având un înveliș rezistent la coroziune. După instalare, suprafața exterioară a plăcilor ar trebui, de asemenea, protejată - poate fi acoperită cu vopsea de in, lac sau vopsea specială.

Experții recomandă să lase un mic decalaj între panouri, deoarece în timpul funcționării acestea pot crește ușor în dimensiune. În absența unui spațiu care să nu evite deformarea stratului de acoperire.

Exemple originale

Planken arata la fel de impresionant atat pe suprafete mari, cat si pe structuri compacte.Stilul clădirii nu are nici o importanță primordială - materialul corelat corect cu culoarea arată armonios pe exteriorul oricărui stil.

Folosind-o în tapițeria interioară adaugă rafinament și lux la interior, aduce confort și căldură. Planken poate fi vopsit, precum și combinat cu alte materiale de finisare.

Vedeți videoclipul de mai jos pentru detalii despre placarea fatadei.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor