Panouri frontale din metal: tipuri și caracteristicile acestora

 Panouri frontale din metal: tipuri și caracteristicile acestora

Piața construcțiilor este umplute cu o varietate de materiale diferite utilizate pentru fațada de placare a diferitelor clădiri și structuri. Acesta este un tencuiala clasica, caramida sau piatra, precum si o faianta speciala faianta, dar cea mai comuna versiune a panourilor de otel pentru fatada. Astfel de desene sau modele sunt deseori numite "siding".

Caracteristici și beneficii

Cele mai utilizate panouri de fațadă primite în timpul construcției de bunuri imobiliare comerciale: clădiri de birouri diverse, centre de afaceri și platforme de vânzare cu amănuntul și de depozitare.Cu toate acestea, din ce în ce mai des, astfel de panouri cu care se confruntă sunt utilizate în decorarea fațadei clădirilor rezidențiale private și chiar în înălțimi mari.

Un astfel de material de construcție constă din două plăci metalice, între care există un material de umplutură minerală. De sus, metalul este acoperit cu un strat de protecție, care îi permite să-și păstreze aspectul original și caracteristicile mai mult timp.

Umplutura și tipul de fuziune a metalelor utilizate pot varia în funcție de producător.

Avantajele acestor structuri metalice includ următoarele:

 • greutate redusă cu rezistență și durabilitate sporită, care minimizează încărcătura de la baza casei;
 • instalare și întreținere ușoară;
 • materialul nu este supus arderii și, prin urmare, mai sigur decât materialul plastic sau lemn;
 • rezistența la medii agresive și deteriorarea mecanică.

Cu toate calitățile sale pozitive, astfel de panouri de perete au încă două dezavantaje semnificative:

 • nevoia de a achiziționa un număr mare de elemente fracționare diferite și echipamente speciale pentru tăierea metalului;
 • necesitatea de a izola în mod suplimentar suprafața peretelui înainte de a monta structura.

O astfel de căptușeală este folosită atât pentru acoperirea clădirilor noi, cât și pentru reconstrucția clădirilor vechi, ceea ce face posibilă acordarea unui aspect modern și atractiv. Datorită panourilor, izolația este îmbunătățită, deoarece acestea creează un tip de tampon acustic. Cu ajutorul acestui material, puteți echilibra fațada și îl puteți ventila mai mult.

tipuri

Panourile metalice au o grosime medie de 0,55 mm. Ele sunt rezistente la apă și rezistente la foc. Gradul de rezistență la impact este de 50 kg / cm, iar rezistența la încovoiere este de 118 MPa. Clasificarea panourilor se bazează fie pe aspectul lor, fie pe metalul utilizat. În funcție de aspectul panoului pot imita lemn, piatră sau zidărie. Profilele pot fi ondulate, netede, perforate sau diferite reliefate pe margine.

Pentru producerea panourilor de fațadă pot fi utilizate diferite tipuri de metale și diferite modalități de prelucrare a acestora.

Oțel galvanizat

Întreprinderile de fabricare a plăcilor metalice fabrică și panouri din oțel zincat acoperite cu poliester. Netedă, canelată sau modelată - toate au o conexiune de blocare și sunt ușor de instalat.Grosimea metalului galvanizat este de 0,5-0,7 mm, iar acoperirea nu numai că protejează materialul, ci vă permite să dați produsului o varietate de culori și texturi. Acest material este cel mai versatil și se folosește atunci când se confruntă cu orice fațadă, variind de la case la țară și țară și se termină cu pavilioane comerciale și centre sportive. Lungimea acestor panouri poate ajunge la 5-6 metri și este comandată în fabrică. Le puteți monta atât pe orizontală cât și pe verticală. Panourile sunt ușoare, durabile și economice.

Din păcate, din cauza ușurinței sale, astfel de structuri sunt supuse la deformare, precum și acumulează electricitate statică și necesită izolare termică suplimentară.

Oțel inoxidabil

Oțelul inoxidabil este un alt material popular pentru fațadă. Acoperite cu un strat de oxid "oțel inoxidabil" nu necesită acoperire suplimentară cu diferiți agenți de protecție. Cu gradul potrivit, aceste panouri din oțel sunt durabile, au o greutate redusă și sunt foarte ușor de curățat, în ciuda prețului destul de mare. Ca placaj din oțel zincat, oțelul inoxidabil necesită izolație termică și acumulează electricitate statică, dar este mai rezistent la coroziune.

aluminiu

Panourile din aluminiu sunt de asemenea numite compozite.Grosimea lor totală nu depășește 6 mm, iar lungimea este de 6 m. De sus, metalul poate fi acoperit cu un strat de oxid, care va proteja materialul și îi va oferi nuanțe diferite. Cu acest film puteți obține un efect de oglindă, imită o suprafață din lemn sau de piatră.

Un tip separat de panouri izolate din aluminiu compozite, numite "Alucobond". Între foile de metal durabil este fie un polimer sintetic, fie polietilenă spumată sub presiune înaltă. Acest material protejează în mod fiabil fațada de umezeală și deteriorarea mecanică și vă permite de asemenea să aduceți la viață aproape orice idee de proiectare datorită faptului că se îndoaie ușor și ia forma necesară.

Spre deosebire de oțelul galvanizat și din oțel inoxidabil, aluminiul nu acumulează energie electrică statică și nu necesită instalarea izolației termice. Cu toate acestea, este un material mai scump și mai puțin durabil.

Alte tipuri de metale

În plus față de oțel și aluminiu, plăcile metalice pot fi de asemenea fabricate din alte materiale și aliaje: alamă, cupru și chiar bronz. Aceste panouri sunt acoperite cu lac lucios sau mat și sunt instalate cu ajutorul unor elemente de fixare ascunse.În interior, astfel de construcții sunt tencuite cu material de absorbție a sunetului pentru a elimina inelul în timpul efortului mecanic. Ele sunt durabile, ușor de instalat și demontate. Astfel de panouri sunt utilizate nu numai pentru fațadele de placare, ci și pentru decorarea interioară.

alamă
cupru

Polimer acoperit

Baza acestor panouri este oțelul din aluminiu sau zincat, pe care se aplică o acoperire protectoare de polimeri deasupra. Grosimea acestor panouri metalice este de aproximativ 0,56 mm. Ele sunt netede, ondulate sau perforate. Astfel de panouri sunt rezistente la umezeală și îngheț, au izolație fonică bună și sunt ușor de instalat. Înainte de instalare, este necesară preîncălzirea fațadei sau utilizarea unui panou sandwich mai scump. Pentru ca o astfel de căptușeală să servească o lungă perioadă de timp, este necesară montarea corectă a învelișului profilelor din lemn sau din aluminiu.

cermet

Astfel de panouri sunt tablă de oțel care sunt acoperite cu email vitros. Emailul oferă o rezistență ridicată la mediile agresive, rigiditate ridicată și durabilitate. Astfel de structuri sunt cele mai des folosite în construcția infrastructurii de transport: diferite tuneluri, intersecții și stații.Cu toate acestea, astăzi acest material este din ce în ce mai utilizat pentru fațadele de placare a clădirilor rezidențiale obișnuite. Grosimea lor este de 200 mm, materialul este neinflamabil, poate rezista picăturilor de temperatură de la -60 ° C la +800 ° C. Produsele fabricate din acest material sunt ușor de întreținut și servesc de peste 50 de ani.

desen

În plus față de diferențele dintre materialele din care sunt fabricate panourile de fațadă, acestea pot varia în relief.

 • Smooth. Panouri convenționale din oțel, care diferă doar prin culoare. Ei pot repeta un desen lemnos, pot face o imagine mare din fragmente sau pot fi acoperite cu luciu, creând un efect de oglindă.
 • Din carton ondulat. Curbate valuri moale sau proeminențe angulare tari.
ondulat
neted
 • Perforat. Există diverse modele: de la ornamentele geometrice la cele personalizate. În întuneric, astfel de panouri eliberează lumina care emană din clădire și creează o imagine bizară, care încorporează tot felul de idei de la designeri.
 • Cu coaste decorative suplimentare. În funcție de distanța dintre aceste coaste, puteți extinde sau crește fațada.
cu coaste decorative
perforat

La finisarea locurilor industriale și publice folosiți, de regulă, casetele.

Astfel de panouri sunt de mai multe tipuri.

 • casete - panourile de volum constând dintr-o foaie de aluminiu sau din oțel cu praf polimeric. O astfel de casetă are o îndoire în jurul marginilor și este făcută nu numai în fabrici, ci și direct pe șantiere datorită simplității designului. Cele mai multe ori au o formă pătrată și o suprafață netedă.
 • liniar - panouri alungite pentru decorațiuni interioare și exterioare. Datorită acestui design, fațada este montată cu un număr minim de spații la articulații sau fără goluri. Modelele liniare sunt similare cu casetele lungi, dar pot avea o suprafață perforată sau 3D.

Cu toate varietățile de materiale, cele mai multe fațade se confruntă cu panouri sandwich din mai multe straturi de materiale diferite. Cele mai simple produse au trei straturi: două fețe (metal, lemn sau alte materiale) și un strat de umplutură (cel mai adesea este izolarea termică).

liniar
casete

Dimensiuni și alte specificații

Dimensiunile medii ale panourilor de fațadă din oțel sunt după cum urmează:

 • grosimea metalului variază între 0,48 mm și 0,65 mm;
 • lungimea celor mai lungi panouri (liniar) poate ajunge până la 6 m, dar în medie lungimea panourilor variază de la 2 la 3 m;
 • lățimea de obicei este cuprinsă între 200-250 mm, dar puteți comanda mărimile individuale - până la 300 mm (cu toate acestea, lățimea mare a produsului va crește riscul de deformare în timpul transportului și instalării);
 • greutatea unui metru pătrat de astfel de obiect cântărește în medie de la 2 la 3,5 kg.

Deoarece panourile sunt vândute individual, este necesar să se înțeleagă în mod clar cât material este necesar pentru lucrare.

Toate calculele sunt întotdeauna rotunjite, iar pentru începători este mai bine să cumpărați mai multe panouri suplimentare în cazul în care primele încercări nu reușesc.

Prezentarea producătorilor

Producția de panouri metalice poate fi manuală (direct la unitate) și profesională (la instalații mari). Produsele furnizorilor străini sunt reprezentate de diverse companii, printre care mai multe mărci care au primit cele mai bune recenzii: plăci metalice finlandeze de marcă Ruukki (pe piața construcțiilor de peste 50 de ani), siding american de la companie Alcoafăcută în principal din aluminiu, precum și marca britanico-olandeză Grupul Corus.

Printre producătorii interni pot fi desemnate panouri de fațadă marca Linia mare. Producția segmentului Lipetsk a echipamentului de îndoire și a exploatației INSI este larg reprezentată pe piață. Pe lângă feedback pozitiv primit de la clienți, au fost recepționate produse ale fabricii. "Severstal". Principala diferență dintre producătorii ruși este că, în aceeași calitate, produsele interne au un preț mai mic decât cele străine. Această diferență se datorează absenței costurilor de transport.

Recomandări de instalare

Pentru realizarea fațadei oricărei clădiri, este necesar să se realizeze în mod consecvent următoarele etape de lucru.

Lucrări pregătitoare

Această etapă include curățarea întregii suprafețe exterioare a clădirii din resturile și straturile vechi, dezmembrarea tuturor obiectelor străine (obloane, jgheaburi, antene). În plus, este necesar să se elimine orice defecte de pe pereți, să se elimine toate chipsurile și neregulile din beton, lemn de proces să se putrezească.

marcare

Folosind un perforator, sunt perforate găuri speciale în locuri marcate cu marcaje.Marcajul este mai bine pentru a face un material luminos indelebil, astfel încât, în caz de schimbare a condițiilor meteorologice, nu trebuie să înceapă acest lucru din nou.

leaț

În această etapă, construcția ramei de lamele sau profile metalice. Izolarea este aleasă astfel încât să nu fie mai groasă decât cutia și să se potrivească perfect cu "fagurele" rezultate. Materialul izolator este plasat de jos până la cutia finală sau lipită direct pe suprafața peretelui.

Este important să folosiți numai izolație uscată, deoarece umiditatea acumulată sub panoul montat îl poate distruge.

Pe partea superioară a stratului de izolație este acoperită cu o peliculă de impermeabilizare, care împiedică intrarea apei în panourile deja instalate.

montare

Cel mai adesea, procesul începe cu atașarea elementelor fracționate: benzi de pornire, unghiulare și finale. Apoi, secțiunile de perete de lângă fereastră și deschiderile ușilor sunt confruntate cu fața. În cazul utilizării barei de finisare, astfel de elemente sunt stabilite, dimpotrivă, în ultimul loc.

După instalarea fracționării, puteți continua instalarea celorlalte șipci, începând din partea stângă jos a peretelui. Elementele sunt atașate unul cu celălalt cu șuruburi sau încuietori speciale și puteți consolida și fixarea de blocare existentă cu șuruburi suplimentare. După terminarea confecționării, toate elementele îndepărtate sunt returnate la locul: pante, canale de scurgere, obloane și așa mai departe.

În general, toate lucrările de finisare a fațadei, în care sunt utilizate panourile metalice, se efectuează conform unui algoritm simplu - nu vă puteți teama să stricați și să deformați materialul durabil.

Panouri - o soluție destul de economică pentru o casă privată sau de vacanță, iar rezultatul va fi plăcut pentru ochi de mulți ani.

Pentru mai multe detalii despre cum să montați sistemul de panouri, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor