Cum de a alege plăci pentru fațadă?

 Cum de a alege plăci pentru fațadă?

Indiferent de materialul din care a fost construit clădirea, el are nevoie de protecție împotriva condițiilor climatice nefavorabile. Plăcile frontale care pot fi acoperite sunt excelente pentru această funcție. În plus față de protecția fiabilă, ele sporesc aspectul clădirii - o fac elegant și modern.

Caracteristicile materialelor

Plăcile frontale sunt concepute pentru partea exterioară a casei. Acestea sunt elemente separate de diferite dimensiuni și forme.Acestea pot fi montate pe lipici, precum și pe principiul unei fațade ventilate. Plăcile au o funcție decorativă, deoarece pot fi făcute sub formă de cărămidă, piatră sau tencuială.

Plăcile frontale pot îmbunătăți izolarea camerei, dacă puneți un încălzitor sub ele. Ele au o funcție de izolare fonică. În plus, elementele sunt durabile și protejează structura de penetrarea umezelii, rezistente la răspândirea mucegaiului și ciupercii, devin un obstacol pentru rozătoare și insecte.

Plăcile sunt rezistente la foc, nu își pierd proprietățile cu fluctuații semnificative de temperatură și au, de asemenea, o durată lungă de viață. Acestea nu necesită îngrijire specială - unele opțiuni destul de simple de curățare cu apă de ploaie. Ele sunt, de asemenea, reparate cu ușurință, este posibilă înlocuirea elementelor individuale fără dezasamblarea structurii.

Printre deficiențele se poate observa o greutate destul de mare a unor tipuri de materiale. Din acest motiv, nu poate fi instalat pe structuri cu grad scăzut - pot apărea dificultăți în timpul instalării.

De asemenea, suprafața pe care sunt așezate panourile trebuie să fie nivelată - acest lucru este necesar dacă intenționați să folosiți adezivul ca material de fixare.

Soiuri și mărimi

Placile de fațadă pot fi împărțite în funcție de următoarele criterii:

 • material de producție;
 • metoda de vopsire a panourilor;
 • forma de produse.

În ceea ce privește forma, panourile sunt dreptunghiulare (lățime mică) și destul de lungi, pătrate și modulare. Metoda de colorare este responsabilă pentru rezultatul vizual final. Panourile pot imita piatra naturala, caramida, lemn si faianta. Compoziția plăcilor conține substanțe naturale și aditivi sintetici, care pot fi argila, lemn, metal, sticlă, beton sau poliuretan.

În funcție de materialul de fabricație, se disting următoarele tipuri de panouri de fațadă.

 • Plăci ceramice de fațadă. Acest tip de placă este din lut. Acestea sunt ecologice și rezistente la foc, păstrează căldura bine, au funcții de respingere a apei și de izolare fonică. Acestea tolerează fluctuațiile de temperatură, sunt ideale pentru a crea panouri sandwich, în timp ce acestea sunt destul de grele.
 • Plăci din polipropilenă. Astfel de plăci pot fi utilizate pentru lucrări de fațadă și subsol. Ele sunt foarte durabile și au o durată lungă de viață, tolerează influențe externe negative.Materialul are o greutate mică, ceea ce facilitează procesul de instalare. Nu ai nevoie de îngrijire specială pentru tine.

Din minus se poate observa fragilitatea panourilor, lipsa proprietatilor termoizolante. De asemenea, plăcile din polipropilenă nu pot fi combinate cu alte materiale de finisare.

polipropilenă
ceramică
 • Plăci din fibră de sticlă. Se bazează pe sticlă durabilă. Aceste plăci rezistă perfect efectelor vântului și altor fenomene climatice, cu condiția ca acestea să fie instalate corespunzător. Atunci când se utilizează acest tip de material, este necesar să se țină seama de faptul că, dacă este proiectat necorespunzător, designul poate reprezenta o potențială amenințare pentru sănătatea umană. În același timp, panourile din fibră de sticlă transmit lumină bine, sunt rezistente la stres mecanic și radiații solare, au proprietăți hidrofuge și au o durată lungă de viață.
 • Plăci termoplastice. Datorită prezenței în compoziție a plăcilor poliuretanice, au proprietăți termoizolante excelente. Acestea au o greutate mică - pot fi instalate atât pe case noi, cât și pe clădiri vechi.Materialul durabil și fiabil are o performanță excelentă și nu necesită o atenție deosebită.
fibra de sticla
termoplastic
 • Plăci din fibră de ciment. Materialul se bazează pe ciment și nisip de siliciu, încorporează aditivi speciali de facilitare. În procesul de producție, acestea trebuie acoperite cu ceramică sau polimeri pentru un aspect mai estetic al panourilor. Plăcile din fibră de ciment au un număr mare de culori și o varietate de texturi în paleta lor. Acestea au izolație fonică excelentă, nu creează probleme în timpul funcționării. O acoperire anti-statică este aplicată peste elemente.
 • Plăci din lemn. Panourile sunt confecționate din lemn, iar în procesul de producție sunt tratate cu compuși anti-respingători ai apei. Din acest motiv, durata de viață a materialului este în mod semnificativ extinsă. Pentru a crește rezistența lemnului este apăsat. Materialul este ecologic, are o greutate redusă. Mare pentru izolarea fonică și pentru păstrarea căldurii în încăpere, rezistent la temperaturi extreme.

Din aspectele negative se poate observa că panourile din lemn sunt bine aprinse,capabil să absoarbă umezeala - afectează negativ suprafața. Materialul are un preț destul de ridicat.

fibră ciment
lemn
 • Plăci metalice. Bazele unor astfel de panouri sunt foile de aluminiu și oțelul galvanizat. Partea exterioară are un strat de polimer, care face materialul rezistent la procese corozive. Cu toate acestea, în caz de avarie, există riscul ruginii. Plăcile sunt rezistente la foc, nu absoarbe umezeala, sunt foarte durabile. În plus, în ciuda greutății lor considerabile, ele sunt ușor de instalat, iar panourile pot dura mult timp. Rezistă fluctuațiilor severe ale temperaturii și nu necesită îngrijire specială. Printre dezavantaje se poate observa lipsa rezistenței la stresul mecanic extern. De exemplu, în cazul deformării placilor, nu va fi posibilă revenirea la forma sa anterioară. În timpul verii, camera poate să nu fie prea confortabilă datorită capacității plăcilor metalice de a se încălzi la soare.
 • Plăci aglomerate de ciment. Placile de astfel de materiale nu sunt încărcate pe pereți. DSP-urile pot fi folosite ca cofraje, deoarece nu sunt supuse deformării.
metal
DSP
 • Placi OSB. Aceste panouri constau din așchii din lemn de conifere. Ele sunt ecologice și au o rezistență ridicată. În compoziție există ceară, datorită căreia materialul respinge perfect umezeala, este rezistent la condiții climatice nefavorabile.
 • Baze de bazalt. Acest material constă din fibre minerale presate conectate printr-un clei special. Utilizarea plăcilor de bazalt este absolut sigură - acestea pot fi folosite atunci când lucrați cu orice cameră, inclusiv pentru copii și sociale. Plăcile sunt ușoare, rezistente la foc, au proprietăți excelente de izolare fonică și izolare termică. Ele sunt rezistente la stres mecanic și umiditate. Panourile sunt ușor montate pe un alt tip de suprafață, fără a necesita alinierea lor. Printre dezavantaje se poate observa instalarea atunci când se utilizează un adeziv special și un preț destul de ridicat pentru material.
Plăci OSB
bazalt
 • Plăci compozite. Utilizarea plăcilor de acest tip devine tot mai populară printre consumatori. Ele au o paletă largă care vă permite să realizați cele mai originale soluții de design.

Plăcile pot fi realizate din oțel zincat, aluminiu, granit, ciment fibros și metal, cu adăugarea de așchii de piatră. Ele nu sunt stratificate și au un efect anti-coroziune excelent.

din aluminiu
cu miros de piatră

desen

Opțiuni pentru decorarea clădirilor set. Cu toate acestea, cu ajutorul plăcilor de fațadă este posibil să se schimbe complet aspectul casei, făcându-l original, modern și unic. Materialele sunt prezentate într-o gamă largă, ceea ce vă permite să veniți cu diferite soluții pentru finisare.

Placile de fațadă pentru cărămidă, ipsos sau piatră pot transforma structura în mod eficient cu un timp și efort minim. Bineînțeles, munca va costa mult mai ieftină decât finisarea materialului natural.

Adesea, pentru a crea un design neobișnuit, consumatorii aleg plăci de argilă din teracotă. Culoarea depinde de rocile de lut din compoziție și poate varia de la bej până la maro închis.

Prezentarea producătorilor

Pe piața modernă se află plăcuțele producătorilor interni și străini. Experții recomandă preferința companiilor de încredere care și-au confirmat marca prin numeroase recenzii pozitive ale clienților.

Consumatorii marchează buna calitate a panourilor de fațadă produse de companii. Alta-profil, Fineber, Wandestein, Vinilit și alte companii bine-cunoscute. În plus, nu trebuie să uităm că nu se pot aștepta proprietăți de performanță excelente dintr-un material care are un preț prea mic. Prin urmare, se recomandă studierea tuturor nuanțelor și planificarea achiziției, pe baza setului de caracteristici necesare, a atractivității vizuale și a prețului produsului.

ALTA-profil
Fineber
Vinylit

Cum sa alegi?

Înainte de a cumpăra plăci de fațadă, este necesar să se acorde atenție unor parametri precum rezistența produsului, ușurința instalării acestuia, greutatea care nu va crea o sarcină suplimentară asupra structurii camerei cadrului. De asemenea, trebuie să țineți cont de puritatea ecologică și de non-toxicitatea materialelor. Acestea trebuie să fie rezistente la influențele externe agresive, la apariția fungilor și mucegaiului, la schimbări grave de temperatură.

Punctul important este prețul produsului. Opțiunea ideală ar fi să cumpărați produse care să combine costurile rezonabile, aspectul dorit și setul necesar de funcții și funcții.

Opțiuni de proiectare

În ciuda faptului că plăcile pentru fațadele sunt împărțite în mai multe tipuri, instalarea acestora în cea mai mare parte are multe momente identice.Ele au un dispozitiv conform principiului fațadelor ventilate, deși pot fi folosite diverse elemente pentru dispozitivele de fixare. Mai întâi trebuie să instalați o rețea de profile, pe care se vor monta plăcile.

În procesul de finisare, dacă este necesar, puteți face izolarea și izolarea fonică a camerei. Din moment ce fațada este ventilată, ea nu formează condens, ceea ce ajută la evitarea multor probleme neplăcute în timpul funcționării.

Atunci când utilizați panouri de fațadă pentru acoperirea clădirii în exterior, puteți utiliza o compoziție adezivă specială. Cu toate acestea, este adecvat să nu se aplice la toate tipurile de materiale și nu la toate tipurile de clădiri.

Recomandări pentru muncă

Panourile de fațadă trebuie instalate în direcția de jos în sus. Canalul și limba sunt folosite pentru andocarea lor, iar fixarea este realizată cu ajutorul șuruburilor cu auto-filetare.

Deoarece fața nu este doar o funcție decorativă, ci și una protectoare, nu se recomandă să economisiți prea mult pe ea. Trebuie avut în vedere faptul că, în plus față de achiziționarea de plăci, costurile financiare suplimentare vor fi necesare atunci când se achiziționează elemente de fixare. Acestea trebuie să fie pictate în aceeași schemă de culoare ca plăcile.

Materialul nu ar trebui să fie ales, bazându-se doar pe preferințele în aparență. Merită studiată caracteristicile de performanță ale produsului.

Experții nu recomandă instalarea plăcilor de fațadă cu mâinile lor în lipsa unei experiențe de lucru similare - este mai bine să se îndrepte către profesioniști care nu vor face greșeli în instalație și explică, de asemenea, cerințele necesare pentru funcționare și atunci suprafața corectă va satisface consumatorul de mulți ani.

Exemple frumoase în exterior

Designul fațadelor casei când faci plăcile cu care se confruntă poate fi variat. Exemple luminoase și frumoase de lucru sunt atașate fotografiilor.

În partea din față a fațadei utilizate plăci pentru cărămidă și ipsos. Conform ideii designerului, partea inferioară se face în tonuri mai întunecate, iar granița dintre plăcile de diferite tipuri trece la același nivel cu granița dintre etaje.

Panourile din fibră de ciment din fațadă sunt utilizate pentru proiectare. Sunt rezistente la poluare, nu necesită îngrijire specială și sunt curățate cu ploaie obișnuită.

Această fotografie prezintă fatada ventilată cu balamale a clădirii. Învelirea se face folosind plăci din fibră de ciment.

Aici este placa din față a porțelanului. Este făcut din piatră, conferă clădirii un aspect grațios și scump.

Procesul de instalare a unei polifacade, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor