Fibră de sticlă: caracteristici și domeniu de aplicare

Se întâmplă de multe ori că reparația făcută pentru o perioadă scurtă de timp are plăcere de a se bucura de viziuni impecabile. Suprafețele pictate sau tencuite sunt acoperite cu o rețea de fisuri, iar tapetul începe să se îndepărteze de pereți, acoperit cu "riduri". Pentru a evita astfel de probleme, se permite prepararea preliminară a suprafețelor - întărirea (întărirea), nivelarea, aplicarea compoziției pentru a îmbunătăți aderența - o cantitate destul de mare de lucru.

Ele pot fi înlocuite prin lipirea fibrelor de sticlă pe bază de filamente din fibră de sticlă. Aceasta va întări pereții și tavanul, va ușura crăpăturile mici. Pardoseala se va prăbuși, defectele nu vor apărea chiar și atunci când pereții clădirii se vor micșora.

Materialul este potrivit pentru desen, ca și în sălile de producție locuite și birouri.Principalul lucru - de a alege tipul potrivit de fibră de sticlă.

Caracteristici speciale

Fibra de sticlă este utilizată pentru prelucrarea pentru a preveni fisurarea materialului de finisare și deformarea acestuia în timpul contracției. Materialul este o foaie nețesută pe bază de filamente din fibră de sticlă care sunt presate. Forma de eliberare a materialului - role de 1 m latime Lungimea materialului - 20 și 50 m.

GOST dictează diferite grosimi ale firelor și le țese într-un mod haotic., care oferă un efect de întărire. Densitatea materialului este de 20-65 g / m2. În funcție de scopul materialului, sunt selectate rulouri de o anumită densitate. Optimal pentru lucrările de interior este o fibră de sticlă cu o densitate de 30 g / m2.

Datorita densitatii reduse, materialul arata ca o panza translucida, pentru care a primit un alt nume - "gossamer". Un alt nume - sticlă.

O caracteristică a materialului este prezența în el a părților frontale și a colțurilor. Pe partea interioară a ruloului este partea din față, este mai fină. Mai greu pentru o adeziune mai bună la suprafață.

Fibra de sticlă poate fi montată pe toate tipurile de suprafețe, inclusiv pentru chit, vopsire, tencuială decorativă.Prin împiedicarea ruperii finisajului, materialul permite pereților să "respire".

Pro și contra

Principalul avantaj al materialului este capacitatea de a elimina fisurile si deformarile finisajului. Fibra de sticlă are o aderență bună, care asigură o potrivire strânsă cu diferite tipuri de suprafețe.

Materialul este hipoalergenic, deoarece se bazează pe ingrediente naturale. (cuarț sau nisip silicat), deci poate fi folosit și în instituțiile pentru copii. Datorită bunei sale permeabilități la vapori, este posibil să se obțină suprafețe respirabile.

Printre celelalte "avantaje" se numără următoarele:

 • buna rezistenta la umezeala, astfel incat materialul este potrivit pentru utilizare in camere cu umiditate ridicata (baie, bucatarie);
 • siguranța la foc, deoarece materialul nu este inflamabil;
 • nu este expus la ciuperci, mucegai;
 • material nehigroscopic, datorită căruia microclimatul optim este întotdeauna menținut în încăpere;
 • nu atrage praf și murdărie;
 • densitate mare, care asigură efectul de armare și alinierea ușoară a suprafețelor;
 • (+40 ... + 60 ° C);
 • capacitatea de a utiliza pe diferite tipuri de suprafete, aplica pentru pictura, chit, tapet;
 • capacitatea de a aplica pe suprafețe expuse la o încărcătură crescută de vibrații;
 • un domeniu larg de aplicare - în plus față de consolidarea suprafețelor, fibra de sticlă, cum ar fi fibra de sticlă, poate fi utilizată în lucrările de acoperiș și hidroizolare;
 • elasticitate ridicată și greutate redusă, ceea ce simplifică instalarea fibrei de sticlă;
 • greutate redusă

Dezavantajul este formarea celor mai mici particule de fibră de sticlă, care apar în procesul de tăiere și montare a țesăturilor. Contactul cu pielea poate provoca arsuri. Acest lucru poate fi evitat prin protejarea pielii expuse și a organelor respiratorii - cu ajutorul unui aparat respirator.

Din fibră de sticlă se numește adesea un tip de fibră de sticlă. Cu toate acestea, astfel de afirmații sunt eronate. Materialele diferă în tehnologia de producție: hârtia din sticlă de sticlă este fabricată din fibră de sticlă și fibra de sticlă este fabricată din fire din fibră de sticlă prin presare. O astfel de diferență determină diferitele utilizări ale materialelor: hârtia de sticlă de sticlă este utilizată pentru acoperirea finisajului, în timp ce pânza este utilizată pentru pregătirea suprafeței pentru finisarea ulterioară.

tipuri

Vată din fibră de sticlă poate avea o densitate diferită.Bazându-se pe aceasta, există 3 grupe de "pânze de păianjen":

Cu o densitate de 25 g / m2

Materialul este ideal pentru lipirea pe plafon pentru pictura, asa ca este numit si tavan. Greutatea redusă a pânzei nu încarcă suprafața și absoarbe mai puțin vopsea. Poate fi folosit pe un tavan relativ plat cu fisuri mici.

Densitate 40 g / m2

Fibră de sticlă universală, a cărei utilizare este recomandată pe suprafețe mai afectate de fisuri decât plafonul. Caracteristicile de performanță permit utilizarea de fibre de sticlă de această densitate pentru pereți, pentru plafoane finisate cu tencuială veche, precum și pentru suprafețe cu încărcătură ridicată la vibrații. Suprafața este, de asemenea, variată, tencuială, vopsea, tapet, pe bază de acoperiri din fibră de sticlă sau nețesute.

Densitate 50 g / m2 și mai mult

Caracteristicile tehnice vă permit să utilizați materialul în spații industriale, garaje, precum și pe suprafețe predispuse la distrugeri mari, cu fisuri adânci. Acest tip de "pânză de păianjen" este cea mai durabilă, iar utilizarea sa este mai costisitoare.Costurile asociate cu achiziționarea materialului în sine (cu cât densitatea este mai mare - cu atât mai scumpă), precum și consumul crescut de adeziv.

Producatori

Astăzi pe piața construcțiilor puteți găsi hârtie de perete din sticlă de diferite branduri. Vă oferim o selecție de producători care au câștigat încrederea clienților.

Vitrulan

Compania germană ocupă un loc de frunte în producția de fibră de sticlă. Vitrulan este implicat în producția de tapet, inclusiv apă-activ, gama este plină cu materiale și unelte pentru lucrări de vopsire, precum și variații de fibră de sticlă. Producătorul produce și pânză pictată deja, din fibră de sticlă, care imită textura țesăturii, are o ușurare diversă.

Cumpărătorii menționează proprietățile operaționale ridicate ale materialului și, nu în ultimul rând, lipsa chipsurilor din fibră de sticlă în timpul tăierii și instalării pânzei. În final, producătorul produce un material cu o variație de densitate mare - de la 25 la 300 g / m2,

Compania își actualizează periodic gama de produse, oferind soluții inovatoare. Deci, cei care nu doresc să se amestece cu clei pot cumpăra colecții din fibră de sticlă Agua Plus. Acesta conține deja compoziția adezivă.Poate fi "activat" prin umectare cu apă obișnuită. După ce acest lipici apare pe suprafața "pânzei de păianjen", este gata de lipire.

Dezavantajul produselor poate fi considerat un preț ridicat. Costul filmelor chiar nevopsite începe de la 2000 de ruble pe role.

Wellton și Oscar

Produsele sunt fabricate de grupul de producție Alaxar, care reunește companii importante din Germania, Finlanda și Suedia. Activitatea principală este producerea de acoperiri pentru pereți și plafoane. În plus, sunt disponibile produse și instrumente asociate.

Brandul se mândrește cu o gamă largă, inclusiv materiale premium și opțiuni mai accesibile. Dintre caracteristici - o gamă largă de materiale din punct de vedere al densității (de la 40 la 200 g / m2), posibilitatea de a cumpăra materiale pe metru și proprietățile sale de înaltă performanță, inclusiv posibilitatea de colorare multiplă.

Împreună cu fibră de sticlă, puteți ridica lipici pentru fixarea de la aceiași producători, ceea ce este foarte convenabil.

Costul materialului este mai mic (aproximativ 1500 de ruble pe role), dar tinde să se prăbușească și, prin urmare, necesită îmbrăcăminte de lucru pentru instalare.Pe suprafața fibrei de sticlă există defecte minore.

În rândul producătorilor autohtoni se acordă atenție produselor companiilor Tehnonikol, Germoplast și Izoflex. Primul producător oferă fibre de sticlă de înaltă rezistență, utilizat cu succes pentru proiectarea încăperilor industriale, pentru izolarea acoperișurilor, precum și pentru suprafețele puternic deteriorate. Avantajul majorității fibrelor de sticlă pe piața internă este accesibilitatea acestora.

Producătorul rus X-Glass este unul dintre cei care fabrică sticlă-flizelin în conformitate cu cerințele europene. Se caracterizează prin versatilitatea utilizării, întărește perfect suprafața, ascunde fisurile mici și medii și previne apariția de noi defecte. Colecția de mărci nu este la fel de diversă în comparație cu concurenții europeni, însă produsele X-Glass sunt notabile pentru accesibilitatea acestora. Cu alte cuvinte, aceasta este o opțiune excelentă pentru repararea cu costuri reduse fără concesii la calitatea stratului de acoperire.

opinii

Conform evaluărilor independente ale consumatorilor, pozițiile de lider sunt ocupate de ochelari de oglindă marca Oscar, puțin inferior față de produsele companiei Wellton.Mulți utilizatori iau notă de faptul că costul unei rulouri este mai mare decât media, dar prețul mai mare este compensat de calitatea impecabilă a materialului și de simplitatea aplicării acestuia.

Wellton din fibră de sticlă este recomandată în mod activ pentru autocolante pe tavan și suprafețe din ghips, remarcând simplitatea aplicației, viteze bune de aderență, capacitatea de a efectua ulterior lucrări de finisare în ziua următoare. Printre deficiențele - aspectul particulelor de fibră de sticlă piercing în timpul instalării.

Cei care sunt angajați profesional în reparația apartamentelor, recomandă cu insistență utilizarea lui Wellton, în special în clădirile noi. Este important să vă protejați cu atenție mâinile și fața de a fi lovite de o fibră de sticlă, în mod ideal purtați îmbrăcăminte de protecție.

De la achiziționarea de fibre de sticlă chineză și de uz casnic ieftine este mai bine să refuze. Materialul se răspândește sub acțiunea lipiciului, necesită un efort considerabil pentru fixare, iar în timpul vopsirii ulterioare la articulații, uneori se lipeste de cilindru și se află în spatele peretelui.

Lucrări pregătitoare

Lipirea fibra de sticla este un proces simplu pe care il puteti face. Înainte de a începe lucrul, asigurați-vă că mâinile sunt protejate cu mănuși și organe respiratorii - cu ajutorul unui aparat respirator.Faptul este că fibra de sticlă atunci când se taie poate forma particule. Contactul cu pielea poate provoca arsuri.

Utilizarea materialului începe cu tăierea acestuia. Dimensiunea piesei de material de care aveți nevoie este cea cu care este convenabil să lucrați. De regulă, fibra de sticlă este blocată pe perete imediat de la tavan până la podea. Cu toate acestea, puteți să o împărțiți în 2 părți și să le lipiți una deasupra celeilalte. Pentru fixarea "pânzei de păianjen" pe tavan, profesioniștii recomandă tăierea unei pânze nu mai mari de 1-1,5 m.

Înainte de lipirea unui material, determinați partea din față. Când se desface rola, va fi înăuntru. Partea exterioară (pe care se aplică cleiul) este mai rugoasă.

De asemenea, în faza pregătitoare, adezivul trebuie să se răspândească în conformitate cu instrucțiunile. Este necesar să se aplice structurile de lipire dezvoltate în special pentru fibră de sticlă. Pentru fiecare tip de pânză este adezivul propriu. Adezivul este, de asemenea, potrivit pentru tapet nețesute, va păstra fibra de sticlă de orice densitate.

Utilizarea lui

Fibra de sticlă este utilizată la efectuarea mai multor tipuri de lucrări de construcție și finisare:

 • armarea pereților pentru o finisare mai bună;
 • prevenirea formării de fisuri la acoperirea finală și mascarea crăpăturilor deja existente;
 • pregătirea zidurilor pentru acoperirea decorativă - când se utilizează fibră de sticlă, nu se poate șifona suprafața cu un chit de finisare;
 • perete de nivelare;
 • crearea de efecte originale pe suprafața stratului de finisare (de exemplu, efectul de marmură);
 • utilizarea în acoperiș ca bază pentru masticul de bitum (se utilizează tipuri speciale de material care îmbunătățesc aderența acoperișului și a masticului);
 • protecția conductelor;
 • lucrări de hidroizolare - fibră de sticlă este utilizată pentru a întări și a proteja foile de polietilenă;
 • organizarea sistemelor de drenaj.

Materialul este potrivit pentru aplicarea pe orice suprafață - beton, gips-carton și poate chiar să se lipi de un strat de vopsea veche (este mai bine să zgâriți canelurile de pe acesta pentru a îmbunătăți aderența).

Utilizarea "gossamer" este recomandată în special pentru acele suprafețe care sunt supuse stresului mecanic constant. Hârtia pe perete, vopseaua și alte materiale fixate pe fibră de sticlă vă vor dura mai mult fără a schimba aspectul atractiv original, chiar dacă structura se micșorează.

Pânză de păstrăv "pânză de păianjen" vă permite să renunțați la multe operațiuni.Nu puteți suprafata, nu veți mai avea nevoie de finisare (cu excepția cazului în care intenționați să lipiți tapetul). Dacă pereții sunt relativ plane, fără gropi, atunci este suficient să fixați fibra de sticlă.

Lipit din fibră de sticlă se usucă rapid, iar aplicarea finisării ulterioare va fi mai rapidă. Astfel veți economisi timp și efort pentru reparații.

Este ideal pentru aplicarea sub acoperișul tavanului, deoarece va oferi o vedere impecabilă asupra finisajului finisajului. Fibra de sticlă blocată pe colțurile din exterior vă va ajuta să lipiți rapid și frumos tapetul din această zonă.

Sfaturi

Atunci când aplicați adeziv la fibră de sticlă, este mai bine să-l aplicați puțin mai mult decât lățimea materialului, deoarece absoarbe rapid adezivul. Când lipiți panza pe perete, călcați bine cu o cârpă curată și, când se "prinde" puțin, utilizați o spatulă. Acest lucru va ajuta la eliminarea bulelor de aer din spațiul dintre pânză de păianjen și bază. După ce fibra de sticlă este atașată în siguranță la perete, aplicați adeziv pe partea din față astfel încât să fie întunecată cu adeziv.

Plăcile sunt lipite suprapuse și, după ce sunt uscate cu un cuțit ascuțit bine ascuțit, toate părțile proeminente ale suprapunerii trebuie tăiate.Rezultatul ar trebui să fie o suprafață plană.

După uscarea completă a pânzei, puteți trece la finisarea finală. Deoarece pânza absoarbe vopseaua, aceasta va trebui aplicată în 2-3 straturi, acordând atenție articulațiilor. Pentru colorarea lor se recomandă achiziționarea unei "aripi" speciale. Ar trebui să se acorde prioritate vopselelor pe bază de apă, aplicate cu o rolă sau cu o perie largă. Aplicarea stratului următor este recomandată la 10-12 ore de la aplicarea celei anterioare.

Dacă se dorește, fibra de sticlă poate fi acoperită cu tapet, totuși, în primul rând, suprafața trebuie să fie chit. Apropo, dacă puneți un strat de chit înainte de a picta, va ajuta la reducerea consumului de vopsea.

Alegerea fibrei de sticlă pentru tavan, ar trebui să se acorde prioritate unui material de densitate mai mică - 20-30 g / m2 este suficient. Pentru decorarea pereților se va potrivi panza mai densă. De obicei, pentru reparații într-o clădire privată sau de apartament, fibra de sticlă cu o densitate de 40-50 g / m2 este suficientă.

Când panza se usucă, este inacceptabil ca încăperea să aibă o pescaj sau să pornească încălzitoarele și alte surse suplimentare de căldură.

Exemple frumoase în interior

Scopul principal al funcției de armare din fibră de sticlă, dar folosind aceste sau alte tehnici, puteți obține soluții de stil interesante. Cei care doresc să obțină suprafețe originale, se recomandă să se acorde atenție fibrei de sticlă europene, având o anumită textură.

Puteți obține un efect interesant prin aplicarea vopselei direct pe "păianjen" cu un strat subțire. Rezultatul este o suprafață texturată originală. Imaginea din fotografie este dată cu o creștere mare, de fapt textura nu este atât de pronunțată

Dacă aveți nevoie de o suprafață perfect netedă pentru pictura sau tapet, utilizați un chit. Datorită acestei metode, puteți obține un plafon perfect și pereți. Pe aceste suprafețe puteți utiliza în siguranță un nuanțe strălucitoare lucioase, care, după cum știți, sunt foarte exigente pentru uniformitatea bazelor de lucru.

Puteți obține efecte interesante prin aplicarea sticlei de sticlă și aplicând vopseaua direct pe ele. Pentru materialele structurale, se recomandă să alegeți nuanțe bogate - burgundă, ciocolată, albastru, violet. Pe suprafețe de bej ușor, relieful este de obicei "pierdut".

Folosirea de fibră de sticlă pentru pictura este o soluție excelentă pentru băi. Acesta va costa mult mai ieftin decat se confrunta cu gresie, dar nu va arata nici mai putin atractiv. În plus, datorită rezistenței la apă și durabilității, stratul de acoperire va dura mai mult de un an. Și dacă te-ai săturat de designul băii, doar suficient pentru a repopula fibră de sticlă. Atât un perete complet neted cât și o combinație de suprafețe netede și texturate arată organic.

Nu se poate obține un efect mai puțin interesant prin vopsirea aceleiași suprafețe de relief cu nuanțe diferite.

În cele din urmă, folosind fibra de sticlă, puteți obține efectul suprafețelor de marmură.

Ce este din fibră de sticlă și cum să-l lipiți, consultați videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor